Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

riešutų sviestas

Pasigaminti riešutų sviesto namuose yra paprasčiau nei daugelis įsivaizduoja. Jo gamyba tetrunka kelias minutes, o reikia vos kelių ingredientų: riešutų, druskos ir mėgstamo natūralaus saldiklio. Kokius riešutus naudosite – nesvarbu, riešutų sviestui tinka beveik visos rūšys. Tačiau žiemą itin tinka rinktis graikinius riešutus, nes jie turi daugiausiai omega-3 riebalų rūgščių, kurių dažnai pritrūksta šaltuoju metų laiku. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šiuo metu graikinių riešutų galima įsigyti dar ir su didele nuolaida.

„Riešutais lietuviai mėgaujasi nepriklausomai nuo sezono. Pardavimų duomenys rodo, kad mėgstamiausi yra pistacijų, po to rikiuojasi graikiniai bei žemės riešutai. Norėdami, kad mėgstamų prekių pirkėjai galėtų įsigyti už patrauklią kainą – kiekvieną savaitę atnaujiname kainų leidinio pasiūlymus. Pavyzdžiui, šią savaitę, sausio 23–29 dienomis, kilogramas graikinių riešutų lojaliems klientams kainuoja beveik dvigubai pigiau – 9,99 už kilogramą“, – teigia V. Budrienė.

Naminis riešutų sviestas vos už kelis eurus

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad gaminant riešutų sviestą namuose – galima dar ir sutaupyti. Vienam puodeliui riešutų sviesto reikės 1 ¾ puodelio arba 262,5 g mėgstamų riešutų. Vadinasi, puodelį riešutų sviesto iš graikinių riešutų šiuo metu galima pasigaminti už kiek daugiau nei pustrečio euro, o žemės riešutų – net mažiau nei už eurą.

„Riešutų sviestą pasigaminti namuose – paprasta. Tereikia mėgstamus riešutus paskrudinti orkaitėje, sudėti į trintuvą ir trinti apie 4–5 minutes, tuomet įdėti šaukštelį medaus arba klevų sirupo bei žiupsnelį druskos ir viską dar šiek tiek patrinti, kol sviestas taps norimos konsistencijos“, – sako ji.

Pasak V. Juodkazienės, norint pasiruošti įmantresnio riešutų sviesto – jį galima gardinti vanilės ankštimi, žiupsneliu cinamono ar kakava. Namie paruoštas sviestas laikomas šaldytuve tinkamas vartoti išlieka nuo 3 iki 6 mėnesių. Norint, kad riešutų sviestas kiekvieną kartą būtų glotnios konsistencijos, prieš jį valgant, reikėtų nepamiršti gerai jo išmaišyti.

Kur jį panaudoti?

Sodrus, riebus riešutų sviesto skonis ir glotni konsistencija malonios tekstūros suteikia patiems įvairiausiems desertams. Pradedant sausainiams ir baigiant šokoladiniais pyragais, tortais, krepšeliais bei kitais saldėsiais.

Beje, riešutų sviestas gali būti puikus mėgstamos pusryčių košės pagardas, tortilijų suktinukų su bananais priedas ar tiesiog šviežių obuolių užtepas.

„Be to, riešutų sviestas gali būti naudojamas ir nesaldiems patiekalams pagardinti. Šaukštelis riešutų sviesto ypatingo skonio suteikia vištienos, avinžirnių ar čili troškiniui. O Azijoje iš šio skanėsto dažnai gaminai įvairiausi padažai, kuriais gardinamos ne tik salotos, bet ir „summer rolls“ suktinukai. Jis dažnai derinamas ir prie įvairiausios mėsos patiekalų“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite naminį riešutų sviestą. 

Riešutų sviesto tortas su ledais ir sūriais riestainiukais

Jums reikės:

Pagrindui: 

150 g smulkių sausainių

50 g maltų sūrių riestainiukų

120 g išlydyto sviesto

1 a. š kakavos 

Įdarui: 

150 g riešutų sviesto

250 ml plakamosios grietinėlės

1 v. š medaus

Ledams:

150 ml graikiško jogurto

150 ml plakamosios grietinėlės

1 a. š vanilės ekstrakto

Glaistui:

100 g šokolado

100 ml plakamosios grietinėlės

20 g sviesto 

Papuošimui:

3 v. š smulkintų sausainių

1/2 a. š kakavos

saujos stambiai smulkintų sūrių riestainiukų, kelių nesmulkintų riestainiukų

Gaminame: 

Sumaišykite pagrindui skirtus ingredientus, sudėkite mišinį į torto formą ir prispauskite prie dugno. Riešutų sviestą sumaišykite su plakta grietinėle, įdėkite medaus ir maišykite, kol kremas taps vientisas. Kremu aptepkite torto pagrindą. Grietinėlę su vanilės ekstraktu išplakite iki standumo, šaukštu įmaišykite jogurtą ir užtepkite ant torto. Dėkite į šaldiklį bent 3 valandoms. Kaitinkite grietinėlę, kol ji užvirs, nukelkite nuo kaitros ir sudėkite smulkintą šokoladą, maišykite kol šokoladas ištirps. Įdėkite sviestą, viską išmaišykite ir užpilkite ant iš šaldiklio išimto ir iš formos ištraukto torto viršaus. Sumaišykite likusius ingredientus ir jais papuoškite tortą.

Šokoladinis riešutų sviesto sluoksniuotis

Jums reikės:

150 g juodojo šokolado

30 ml plakamosios grietinėlės

1 v. š medaus

30 g sviesto

200 g maskarponės

50 g cukraus pudros

180 g riešutų sviesto

Papuošimui:

40 g šokolado drožlių

40 g smulkintų žemės riešutų

Gaminame:

Puode pakaitinkite pusę turimos grietinėlės, suberkite susmulkintą šokoladą, sviestą, medų ir maišykite, kol ištirps šokoladas. Mišinį supilkite į stiklines ir palikite atvėsti. Maskarponę išsukite su cukraus pudra, įmaišykite riešutų sviestą ir likusią grietinėlę, plakite plaktuvu dar 2–3 minutes. Kremą sukrėskite į stiklines ant šokoladinio sluoksnio. Pabarstykite šokolado drožlėmis ir kapotais žemės riešutais. Palikite atvėsti šaldytuve. 

Šokoladiniai riešutų sviesto krepšeliai

Jums reikės:

200 g juodojo šokolado

60 g kokosų aliejaus

1 a. š vanilės ekstrakto

žiupsnelio druskos

120 g riešutų sviesto

80 g medaus

30 g kokosų aliejaus

Gaminame:

Garų vonelėje ištirpinkite smulkintą šokoladą. Suberkite druską, kokosų aliejų, vanilės ekstraktą ir viską išmaišykite. Į keksiuko formeles įdėkite popierinius įdėklus ir supilkite pusę šokolado mišinio. Įdėkite į šaldiklį 10 min. Tuomet į dubenį sudėkite riešutų sviestą, medų, kokosų aliejų ir pašildykite garų vonelėje. Išmaišykite ir užtepkite ant šokoladinio sluoksnio. Įdėkite į šaldiklį 10 min. Keksiukams sustingus, supilkite likusį šokolado mišinį ir prieš patiekdami gerai atšaldykite.

Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Rankinė: ką reikia žinoti renkantis geriausią draugę šiam sezonui?

Rankinė: ką reikia žinoti renkantis geriausią draugę šiam sezonui?

Taupymo patarimai

Paprasti klausimai finansų ekspertams – pasimokykite jų kasdienių taupymo triukų

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

Kokius skanėstus duoti šunims?

Kokius skanėstus duoti šunims?

NAMAI

namų kvapai

Kad namai kvepėtų: 5 idėjos, kaip pasigaminti kvapių dekoracijų Kalėdoms

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

5 taisyklės, kurios padės lengvai namuose palaikyti švarą

5 taisyklės, kurios padės lengvai namuose palaikyti švarą

paprikos auginimas

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų: papildomai neišleisite nė cento

Puodai virtuvėje

Virtuvės pagalbininkai: 5 maisto ruošimo indai, kuriuos verta turėti namuose

šventinis apšvietimas

Kiek kainuoja Kalėdų šviesa namuose: kaip apskaičiuoti, kiek elektros sunaudoja girliandos

PATARIMAI

Po grožio procedūrų – paraudusi ir niežtinti oda: ar visada kaltas kremas?

Po grožio procedūrų – paraudusi ir niežtinti oda: ar visada kaltas kremas?

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

6 burnos higienistės patarimai, kaip atsikratyti blogo burnos kvapo

6 burnos higienistės patarimai, kaip atsikratyti blogo burnos kvapo

prevencija nuo ligų

Gydytoja ragina rūpintis savimi: šis kasdienis įprotis – prevencija nuo įvairiausių ligų

4 paprasti būdai lengvai išvalyti pridegusią kepimo skardą

4 paprasti būdai lengvai išvalyti pridegusią kepimo skardą

Ekspertas atskleidė, kaip dažysimės šį sezoną: 5 karščiausios makiažo tendencijos

Ekspertas atskleidė, kaip dažysimės šį sezoną: 5 karščiausios makiažo tendencijos

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.