Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

3 netikėti receptai su paltusine plekšne

3 netikėti receptai su paltusine plekšne

Žuvis – vienas tų produktų, kurio lietuviai vis dar suvalgo per mažai, tačiau vasaros sezoną gyventojai pirmenybę teikia lengvesniems patiekalams ir įtraukia daugiau žuvies į racioną. Taip pat ir ypač vertingos baltos jūrinės žuvies, kuri valgiaraštyje turėtų atsirasti bent porą kartų per savaitę. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiltuoju metų sezonu pastebimas žuvies, ypač nesudėtingai paruošiamos ir kepsninėse,  pardavimų didėjimas.

„Analizuodami duomenis matome, kad žuvies kasmet nuperkama vis daugiau. Pirkėjai ieško įvairesnių skonių, naujų receptų ir renkasi daugiau skirtingų žuvies rūšių. Pastebime ne tik populiarios lašišos ir karpio, bet taip pat ir baltos jūrinės žuvies, tokios kaip atlantinė menkė ir paltusinė plekšnė, pardavimų augimą“, – teigia V. Budrienė.

Anot komunikacijos vadovės, dėl nuolat didėjančios žuvies ir jūros gėrybių paklausos, plečiamas ir žuvies asortimentas, pirkėjams siūloma itin daug atvėsintos žuvies rūšių.

Valgyti – kelis kartus per savaitę

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė teigia, kad žuvį valgyti reikėtų bent 2–3 kartus per savaitę. Balta žuvis – ypač organizmui naudingas produktas, joje gausu vitaminų ir mažai kalorijų.  Be to, tinkamai paruošti žuvį užtenka vos kelių minučių, ją gaminti galima pačiais įvairiausiais būdais: virti ar kepti keptuvėje, orkaitėje ar ant grilio. Reguliarus žuvies vartojimas gali padėti mažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, padėti reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat žuvis naudinga akims, smegenų veiklai, netgi gali pagerinti atmintį. Baltos žuvies, pavyzdžiui, plekšnės, vartojimas puikiai tinka ir siekiant sureguliuoti kūno svorį.

Kalbėdama apie baltos žuvies organizmui teikiamą naudą V. Juodkazienė pabrėžia, kad joje yra daug baltymų, tačiau mažai riebalų ir kalorijų. Pavyzdžiui, 100 g plekšnės yra tik 90 kalorijų. Be to, ši žuvis labai lengvai virškinama, todėl tinka ir tiems, kurie skundžiasi įvairiais skrandžio veiklos sutrikimais ar nori pereiti prie sveikatai palankesnės mitybos.

„Balta žuvis – ne tik labai naudinga sveikatai, bet ir greit pagaminama, ją paruošti neatims nei daug laiko, nei jėgų, ypač jei pirksite jau išdorotą žuvį. Kad ją paruoštumėte namuose, teliks tik supjaustyti ir apibarstyti prieskoniais, termiškai apdoroti ir mėgautis “, –  pasakoja V. Juodkazienė.

Gaminant – nepersistengti 

Maisto ekspertė sako, kad gaminant žuvį jos nereikėtų neapsunkinti riebiais padažais ar sunkiais garnyrais, verčiau reikėtų rinktis lengvesnius priedus ir mažiau prieskonių.

„Norintiems pajausti tikrą ir natūralų žuvies skonį, ruošiant žuvį reikėtų ir nepadauginti prieskonių. Pirmąkart gaminantiems verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus“, – teigia V. Juodkazienė.

Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai, citrinpipiriai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet galite rinktis aštresnius pipirus. Taip pat galima naudoti ir šviežias prieskonines žoleles, pavyzdžiui, gelsvės lapelius, jie suteiks ypatingą aromatą.

Kalbėdama apie subtilaus skonio paltusinę plekšnę, maisto ekspertė pasakoja, kad ją, kaip ir visą kitą žuvį ruošti galima pačiais įvairiausiais būdais: be to, šią žuvį itin patogu kepti kepsninėje ant žarijų. Plekšnė taip pat puikiai tinka ir virimui ant garų arba rūkymui. O jai pagardinti užteks vos žiupsnelio prieskonių.

„Jeigu norite plekšnę paruošti ant žarijų ar orkaitėje – prieš kepant galima žuvį šiek tiek pamarinuoti citrinos sultyse, žolelėse ir alyvuogių aliejuje. Plekšnę taip pat galima troškinti įvairiausiuose padažuose, pavyzdžiui, grietinėlės ar daržovių. Kaip garnyrą šalia šios žuvies galima patiekti keptas ar virtas bulves, taip pat prie jos puikiai tiks ir ryžiai, kuskusas, troškintos arba žalios daržovės bei įvairios salotos“, – pataria maisto ekspertė.

V. Juodkazienė siūlo ir tris itin paprastai paruošiamus, bet labai skanius receptus su paltusine plekšne, kurie taps tikra pietų ar vakarienės stalo pažiba.

Paltusinė plekšnė su citrina ir sviestu

Jums reikės:

Paltusinės plekšnės

Arbatinio šaukštelio druskos

1/8 šaukštelio juodųjų pipirų

4 šaukštų ištirpinto sviesto

Citrinos sulčių

Smulkiai supjaustyto svogūno

Arbatinio šaukštelio paprikos miltelių

Šviežių petražolių

Pagaminimas:

Visų pirma kepimo formą reikėtų ištepti sviestu. Tuomet orkaitę įkaitinti 165 laipsnių. Žuvį supjaustykite nedideliais gabaliukais – porcijomis. Supjaustytą plekšnę sudėkite į kepimo indą ir apibarstykite druska bei pipirais. Mažame dubenėlyje arba matavimo puodelyje sumaišykite ištirpintą sviestą, 2 šaukštus citrinos sulčių ir smulkintą svogūną. Gautu citrininiu sviestu apipilkite žuvį ir viską apibarstykite paprikos milteliais. Įkaitintoje orkaitėje žuvį kepkite apie 15–20 minučių. Galiausiai pagardinkite šviežiomis petražolėmis ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Skrudinta paltusinė plekšnė

Jums reikės: 

Paltusinės plekšnės

1 šaukšto maltos paprikos

1 šaukšto smulkintų petražolių

2 arbatinių šaukštelių druskos

1 1/2 šaukštelio česnako miltelių

1 arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių

1 arbatinio šaukštelio kajeno pipirų

1/2 šaukštelio baltųjų pipirų

1/2 šaukštelio juodųjų pipirų

1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių

1/2 šaukštelio džiovinto raudonėlio

1/4 puodelio alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Pirmiausiai dubenėlyje sumaišykite papriką, petražoles, druską, česnako miltelius, svogūnų miltelius, kajeno pipirus, juoduosius pipirus, čiobrelius ir raudonėlį. Tuomet žuvies gabalėlius patepkite alyvuogių aliejumi. Pabarstykite prieskonių mišiniu. Ant aukštos ugnies įkaitinkite keptuvę. Ant stipriai įkaitintos keptuvės išdėliokite gabalėlius ir kepkite maždaug 2–3 minutes iš kiekvienos pusės. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Džiūvėsėliuose apvoliota paltusinė plekšnė 

Jums reikės:

Paltusinės plekšnės

Šviežiai maltų juodųjų pipirų

2 didelių kiaušinių baltymai

2/3 puodelio duonos trupinių

Alyvuogių aliejaus

1 šaukšto sviesto

Citrinos sulčių ir citrinos

1/2 puodelio vištienos sultinio

1 valgomojo šaukšto kaparėlių

Šviežių petražolių

Pagaminimas:

Pagardinkite žuvį druska ir pipirais. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Negiliame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus. Į kitą indą suberkite duonos trupinius. Kiekvieną žuvies gabalėlį panardinkite į kiaušinių baltymus, tuomet apvoliokite duonos trupiniuose. Vėliau iki vidutinės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę ir į ją įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Į keptuvę sudėkite žuvį ir iš kiekvienos pusės kepkite 4–5 minutes. Tuomet toje pačioje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, supilkite citrinos sultis, vištienos sultinį, suberkite druską ir pipirus ir užvirkite. Maišydami padažą pavirkite apie 3-4 minutes, kol jis sutirštės. Galiausiai į keptuvę suberkite kaparėlius ir žuvį patiekdami apipilkite gautu padažu. Patiekite su citrinos skiltelėmis ir šviežiomis petražolėmis. Skanaus!

Related Topics
  • paltusinė plekšnė
Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

kava

Skani kava namuose – misija įmanoma: paprastos taisyklės, kurioms nereikės specialių įgūdžių

Trys mitai apie lošimus

Trys mitai apie lošimus

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

Rankinė: ką reikia žinoti renkantis geriausią draugę šiam sezonui?

Rankinė: ką reikia žinoti renkantis geriausią draugę šiam sezonui?

Ką reikia žinoti mokant vairuoti šeimos narį?

Ką reikia žinoti mokant vairuoti šeimos narį?

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

NAMAI

2020 interjero tendencija: galvokime apie Žemę

2020 interjero tendencija: galvokime apie Žemę

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

Namų tvarkymo iššūkiai: kada dulkių valymas gali sukelti traumas ir nuostolius

Namų tvarkymo iššūkiai: kada dulkių valymas gali sukelti traumas ir nuostolius

Švarūs namai, per kelias valandas: pasinaudojus šiomis gudrybėmis tvarkymui nereikės skirti viso savaitgalio

Švarūs namai, per kelias valandas: pasinaudojus šiomis gudrybėmis tvarkymui nereikės skirti viso savaitgalio

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

PATARIMAI

Namų puošybos mados per šias Kalėdas: dekoratorės patarimai, kaip susikurti šventinę nuotaiką

Namų puošybos mados per šias Kalėdas: dekoratorės patarimai, kaip susikurti šventinę nuotaiką

Vaistininkė pataria rankas plauti taip, tarsi jas ką tik iki alkūnių buvote panardinę purve

Vaistininkė pataria rankas plauti taip, tarsi jas ką tik iki alkūnių buvote panardinę purve

Šaltojo sezono palydovas – įsielektrinę plaukai: kokios priemonės efektyviausios?

Šaltojo sezono palydovas – įsielektrinę plaukai: kokios priemonės efektyviausios?

Vaistininkė pataria kaip teisingai valyti ausis, kad jų nesužalotum

Vaistininkė pataria kaip teisingai valyti ausis, kad jų nesužalotum

Ekspertės patarimai: kaip atgauti emocinę pusiausvyrą ir susigrąžinti gyvenimą į vėžes

Ekspertės patarimai: kaip atgauti emocinę pusiausvyrą ir susigrąžinti gyvenimą į vėžes

Psichologė pataria: kaip išvengti vaikų keliamų scenų apsipirkinėjant?

Psichologė pataria: kaip išvengti vaikų keliamų scenų apsipirkinėjant?

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.