Search
Close this search box.

Šia pigia meksikietiška užtepėle pavaišinsite būrį draugų: ypatingo skonio suteiks vienas ingredientas

meksikietiška užtepėlė

Nors anakardžiais vadiname riešutus, techniškai tai – sėklos, kilusios iš Brazilijos, tačiau dabar auginamos įvairiuose atogrąžų regionuose visame pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad anakardžiai yra ne tik geras baltymų ir sveikatai palankių riebalų šaltinis, bet juose taip pat gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų: ypač daug magnio, fosforo, vario ir mangano. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad šie riešutai – tai išties universalus kulinarinis ingredientas, kurį galima panaudoti įvairiais būdais: gaminti salotų užpilus, užtepėles, pasitelkti desertų gamyboje bei įtraukti į mėsos patiekalus.

Mineralinių medžiagų ir baltymų lobynas

Anakardžių riešutai yra populiarus ir maistingas užkandis, kuris dėl savo turtingo maistinių medžiagų profilio teikia išties daug naudos sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad juose gausu baltymų ir sveikatai palankių riebalų, todėl jie yra sotūs ir suteikia reikalingos energijos.

„30 g anakardžių riešutų porcijoje yra maždaug 5 g baltymų ir 12 g sveikų mononesočiųjų riebalų, kurie gali padėti stiprinti širdies sveikatą. Be to, juose esantys baltymai ir riebalai gali padėti išlaikyti sotumo ir pasitenkinimo jausmą tarp valgymų, todėl šie riešutai gali būti puikus sveikatai palankaus užkandžio variantas. Be to, juose ypač daug magnio, fosforo, vario ir mangano. Pavyzdžiui, magnis būtinas normaliai raumenų ir nervų funkcijai palaikyti, cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti ir kaulų sveikatai palaikyti, o varis ir manganas veikia kaip antioksidantai ir dalyvauja įvairiuose fiziologiniuose procesuose. Be to, riešutuose esantis fosforas taip pat svarbus kaulų sveikatai ir energijos gamybai“, – vardija gydytoja dietologė.

Nors sveikatai palanku, tačiau nereikėtų pamiršti saiko

Nepaisant maistinės naudos, anakardžius svarbu vartoti saikingai. Anot dr. E. Gavelienės, juose yra nemažai kalorijų ir riebalų: 30 g anakardžių porcijoje yra maždaug 160 kcal, tad svarbu nepamiršti kontroliuoti porcijų dydžio, kad pavyktų išvengti kalorijų pertekliaus.

„Taip pat, jei įmanoma, rinkitės nesūdytus, kad sumažintumėte suvartojamo natrio kiekį, nes per didelis jo kiekis gali prisidėti prie aukšto kraujospūdžio ir kitų sveikatos problemų. Be to, skrudintuose ar aromatizuotuose anakardžiuose dažnai būna pridėtinių aliejų, cukraus ir dirbtinių ingredientų, kurie gali panaikinti kai kurias riešutų naudas sveikatai“, – perspėja gydytoja dietologė.

Išsisuksite, jei pritrūkote pieno produktų, bet virtuvės spintelėje gausu anakardžių

Anakardžių riešutai yra universalus ingredientas, kurį kulinarijoje galima naudoti įvairiais kūrybingais būdais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad vienas iš naujoviškų anakardžių riešutų panaudojimo būdų – gaminti iš jų pieno produktus: turėdami šių riešutų galite namie pasigaminti augalinės kilmės pieno, grietinėlės ar net sūrio.

„Anakardžių riešutų pienas gaminamas sumaišant mirkytus riešutus su vandeniu ir šį mišinį perkošiant, kad būtų išgauta kreminė ir aromatinga pieno alternatyva, kurią galima naudoti kavai, dribsniams bei kepiniams. Taip pat anakardžių grietinėlę galima gaminti maišant mirkytus riešutus su vandeniu iki vientisos kreminės konsistencijos ir naudojant šį produktą kaip grietinėlės pakaitalą sriuboms, padažams ir desertams. Be to, anakardžių sūrį galima pagaminti sumaišius juos su maistinėmis mielėmis, citrinos sultimis ir druska: gausis pikantiška tepamojo sūrio konsistencijos užtepėlė, puikiai tinkanti gardinti krekeriams, sumuštiniams ir salotoms“, – pasakoja ekspertė.

Unikalūs anakardžių desertai

O. Suchočeva priduria, kad anakardžių riešutus taip pat galima naudoti desertų gamyboje: pavyzdžiui, ledams, sūrio pyragui ir triufeliams. „Anakardžių ledai gaminami sumaišant mirkytus anakardžius su kokosų pienu bei pasirinktais saldžiais ingredientais iki vientisos kreminės konsistencijos, tada mišinys užšaldomas ir taip gaunami sodraus skonio, kreminiai ledai. Be to, sūrio pyragą galima pagaminti sumaišius šiuos riešutus su kokosų aliejumi, citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu iki vientisos masės, tada šį mišinį tereikia užpilti ant riešutų pagrindo plutos ir atšaldyti šaldytuve, kol desertas sustings. O triufelius galima pagaminti sumaišius anakardžius su datulėmis, kakavos milteliais ir trupučiu saldiklio iki vientisos masės, tuomet suformavus rutuliukus ir apvoliojus juos smulkintuose riešutų gabaliukuose, kakavos milteliuose arba kokosų drožlėse“.

Ekspertė primena, kad pigiau įsigyti anakardžių ir kitų riešutų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas ir „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Ši pigi užtepėlė taps tikra draugų susibūrimo vaišių žvaigždė, o meksikietiški skoniai kaipmat sužadins apetitą.

RECEPTAS

Meksikietiška užtepėlė su anakardžiais*

Užtepėlei reikės:

500 g anakardžių riešutų – anakardžių branduoliai „Awake“, 1,95 € / 150 g;

240 ml vandens;

60 g smulkintų šviežių kalendrų;

15 ml laimo sulčių;

5 g druskos;

Šiek tiek aitriosios paprikos prieskonių – aitriųjų paprikų milteliai „Rimi“, 0,75 € / 22 g;

280 g kubeliais pjaustytų pomidorų;

Patiekimui kukurūzų traškučių – ekologiški silpnai sūdyti kukurūzų traškučiai „ICA I Love Eco“, 2,25 € / 125 g.

Gaminimo eiga:

  1. Anakardžius nuplaukite šaltame vandenyje. Sudėkite juos į didelį dubenį, įpilkite vandens tiek, kad riešutai būtų apsemti. Uždenkite ir palikite pastovėti per naktį.
  2. Nuplaukite ir nusausinkite anakardžius. Suberkite juos į maisto smulkintuvą. Įpilkite vandens, sudėkite kalendrą, laimo sultis, druską ir aitriosios paprikos prieskonius. Viską sutrinkite iki tyrės.
  3. Perkelkite užtepėlę į nedidelį dubenėlį. Įmaišykite pomidorus ir patiekite su kukurūzų traškučiais.

TAIP PAT SKAITYKITE