Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Kalėdinio stalo pažiba – desertai su datulėmis: nuo kekso iki sveikuoliškų saldainių

Kalėdinio stalo pažiba – desertai su datulėmis: nuo kekso iki sveikuoliškų saldainių

Iš Artimųjų rytų ir Šiaurės Afrikos kilusios saldžiosios datulės dažnai naudojamos kulinarijoje bei konditerijoje, o ypač ruošiant sveikesnius desertus: datulės atstoja tiek cukrų, tiek kitus saldiklius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad  artėjant šventėms pirkėjai vis dažniau eksperimentuoja virtuvėje, ieško įdomesnių receptų, todėl jų krepšeliuose atsiduria ne tik spanguolės, ar razinos, įvairiausių rūšių riešutai, bet ir datulės.

Mėgstamos nuo senų senovės

„Iki švenčių likus kiek mažiau nei mėnesiui jau jaučiamas šventinis sujudimas, o tai, kad žmonės jaučia šventinę nuotaiką, atsispindi ir jų krepšeliuose. Tinklo pirkėjai vis dažniau ieško įvairiausių rūšių miltų, šiam sezonui būdingų prieskonių, tokių kaip cinamonas ar gvazdikėliai, riešutų, džiovintų uogų bei vaisių, pavyzdžiui, datulių, kurias naudoja ne tik konditerinių gaminių, bet ir įvairiausių užkandžių gamyboje“, – sako V. Budrienė. 

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad datulės egzistavo jau senų senovėje. Pasak istorinių šaltinių, datulės buvo valgomos jau prieš 50 milijonų metų. Datulės labiausiai paplitusios Artimuosiuose Rytuose bei Šiaurės Afrikoje.

„Datulės jau tūkstančius metų yra vienas pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvėje naudojamų ingredientų. Datulės dažnai valgomos, kaip užkandis, tačiau puikiai tinka ir norint įvairiausiems, tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams suteikti papildomo saldumo ir ypatingos tekstūros. Be to, datulės yra sveikas pakaitalas cukrui, o iš datulių gaminamu sirupu dažnai keičiamas ir medus“, – teigia T. Lauvray. 

Kokybiškos išlieka ilgą laiką 

Kaip teigia konditerijos ekspertas, datulėmis dažnai gardinami įvairiausi pyragai, keksiukai, tartaletės, pudingai, datules ant desertų stalo patiekti galima paprasčiausiai apvoliotas juodajame šokolade arba iš jų gaminti sveikuoliškus saldainius. Anot T. Lauvray, datulės puikiai dera su tokiais ingredientais, kaip cinamonas, kardamonas ir imbieras bei vaisiais: kriaušėmis, obuoliais, bananais, citrusais. Mėgstantiems įmantresnius skonius ekspertas datules siūlo suporuoti net ir su pikantiško skonio sūriais ar kumpiais. 

„Datulės yra labai saldžios, todėl puikiai kontrastuoja su įvairiausiais sūriais ingredientais, pavyzdžiui, vytinta mėsa, ožkos ar mėlynojo pelėsio sūriu. Datulės puikiai tinka ir į įvairiausias salotas, be to, jos dažnai naudojamas ir kaip kalėdinės paukštienos: vištos ar anties, įdaras“, –  teigia ekspertas. 

Pasak jo, pasaulyje auginama nesuskaičiuojama daugybė datulių rūšių, tačiau dažniausiai, jos parduodamos džiovintos. Įdomu tai, kad džiovintose datulėse randama daugiau geležies ir kalcio nei šviežiose. O šviežios – pasižymi didesniu vitamino C kiekiu. T. Lauvray sako, kad tinkamai laikomos datulės kokybiškos išlieka nuo kelių mėnesių iki metų: laikomas šaldytuve, sandariame inde, datules galima vartoti metus, o laikomas kambario temperatūroje – keletą mėnesių. T. Lauvray dalijasi desertų su datulėmis receptais, kurie papuoš šventinį jūsų stalą. 

Keksas su datulėmis ir riešutais

Jums reikės:

3/4 puodelio datulių

1 puodelio miltų

1 šaukštelio kepimo miltelių

3/4 šaukštelio cinamono

1/2 šaukštelio druskos

Žiupsnelio muskato riešuto prieskonių

3/4 puodelio augalinio aliejaus 

1/2 stiklinės rudojo cukraus

1/4 stiklinės medaus

2 didelių kiaušinių

1 šaukštelio vanilinio cukraus

1/2 puodelio kapotų graikinių riešutų

Sviesto

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Sudėkite datules į dubenį ir užpilkite labai karštu vandeniu. Kol ruošiate pyrago tešlą, palikite datules išmirkti. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską ir muskato riešuto prieskonius. Tuomet atskirame, vidutinio dydžio dubenyje, sumaišykite augalinį aliejų, rudąjį cukrų, medų, kiaušinius ir vanilinį cukrų. Gautą mišinį supilkite į miltus ir viską gerai išmaišykite, kol gausite tirštą tešlą. Iš vandens išimkite datules ir supjaustykite jas nedideliais gabalėliais. Jas, kartu su smulkintais riešutais, įmaišykite į gautą tešlą. Sviestu sutepkite kepimo formą ir į ją supilkite gautą tešlą. Galiausiai viską dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą. 

Datulių saldainiai su kokosų drožlėmis

Jums reikės:

120 g datulių

160 g kokoso drožlių

Vandens

Gaminimas:

Išimkite datulių kauliukus, sudėkite jas į elektrinį trintuvą ir įpilkite šiek tiek vandens. Datules sutrinkite iki vientisos masės. Šią masę sumaišykite su kokosų drožlėmis ir gaminkite mažus rutuliukus. Gautus saldainius apvoliokite kokosų drožlėse ir kelioms minutėms palikite šaldytuve. Skanaus!

Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

Trys mitai apie lošimus

Trys mitai apie lošimus

stovyklavimas

Stovyklavimo gidas: naudingi patarimai ruošiantis į gamtą

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

18 įpročių, kardinaliai keičiančių gyvenimą

18 įpročių, kardinaliai keičiančių gyvenimą

NAMAI

šventinis apšvietimas

Kiek kainuoja Kalėdų šviesa namuose: kaip apskaičiuoti, kiek elektros sunaudoja girliandos

Buitinės įrangos gedimai užklumpa netikėtai: ar žinote, kaip prižiūrėti, kad netektų skolintis naujai?

Buitinės įrangos gedimai užklumpa netikėtai: ar žinote, kaip prižiūrėti, kad netektų skolintis naujai?

8 patarimai, kaip sukurti teisingą miegamojo aplinką

8 patarimai, kaip sukurti teisingą miegamojo aplinką

Vaizdo kokybės gerinimas – penki asmenybių tipai ir jų pagrindiniai kriterijai, renkantis televizorių

Vaizdo kokybės gerinimas – penki asmenybių tipai ir jų pagrindiniai kriterijai, renkantis televizorių

Ekspertas atskleidė, kaip rūpintis dulkių siurbliais, kad šie tarnautų ilgiau

Ekspertas atskleidė, kaip rūpintis dulkių siurbliais, kad šie tarnautų ilgiau

3 skirtingos tobulo mėsainio idėjos: nuo klasikos iki sveikuoliškos versijos

3 skirtingos tobulo mėsainio idėjos: nuo klasikos iki sveikuoliškos versijos

PATARIMAI

Kankina nuolatinis nuovargis? 8 būdai įsikrauti energijos

Kankina nuolatinis nuovargis? 8 būdai įsikrauti energijos

Vaistininkė patarė, kokių priemonių nepamiršti saugantis ne tik nuo koronaviruso

Vaistininkė patarė, kokių priemonių nepamiršti saugantis ne tik nuo koronaviruso

Dovana antrai pusei

Artėjant Kalėdoms mąstome apie dovaną antrai pusei

kaip sukaupti pinigų

Kaip sukaupti daugiau pinigų pensijai: ekspertės patarimai

Kaip mesti rūkyti, kai žala sveikatai nemotyvuoja – paskaičiuokite, ką galite nuveikti už sutaupytus pinigus

Kaip mesti rūkyti, kai žala sveikatai nemotyvuoja – paskaičiuokite, ką galite nuveikti už sutaupytus pinigus

apsauga nuo uodų

Patarimai, kaip apsisaugoti nuo uodų: padės ir natūralios priemonės

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.