Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Namai

Ekspertė pataria, kaip atėjus karščiams tinkamai laikyti maisto produktus

Ekspertė pataria, kaip atėjus karščiams tinkamai laikyti maisto produktus

Atėjus karščiams labai svarbu tinkamai laikyti maisto produktus. Juk kartu su vasariška šiluma išauga ir apsinuodijimų maistu rizika. Kad to išvengtume, Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė, dalijasi patarimais, kaip termometro stulpeliams kylant į viršų tinkamai laikyti maistą, kokie produktai kelia daugiausia rizikos ir kokių klaidų geriau nedaryti. 

„Oro temperatūrai šylant maisto produktai ima greičiau gesti, o ypač tie, kurie yra netinkamai laikomi. Dėl palyginti aukštos temperatūros ir UV spindulių poveikio šviežias maistas itin greitai genda, todėl jį būtina laikyti tik šaldytuve. Be to, šiltuoju metų laiku Lietuvoje dažniausiai padidėja santykinė oro drėgmė, o tokios sąlygos palankesnės mikroorganizmams, įvairių ligų sukėlėjams, pelėsiui, puvimo bakterijoms daugintis“, – teigia A. Čepulis. 

Kokius produktus reikėtų vartoti atsargiai?

Anot kokybės ekspertės, norint maistą išlaikyti šviežią ir tinkamą valgyti, itin svarbios jo laikymo sąlygos, ypač kalbant apie mėsą, žuvį, pieno produktus ir iš jų pagamintus patiekalus, nes juose bakterijos dauginasi labai sparčiai. 

Kaip teigia A. Čepulis, sugedusius produktus reikia laiku atpažinti ir išmesti. Pirmas ženklas, kad produktas nebėra tinkamas naudoti – kvapas. Sugedęs maistas, ypač mėsa, žuvis, kiaušiniai, ima skleisti nemalonų dvoką. Vis dėlto, net jeigu produktas neskleidžia nemalonaus kvapo, bet jį ragaujant jaučiamas neįprastas skonis, tai taip pat yra ženklas, kad geriau tokio maisto nevalgyti.

Ypač svarbu atkreipti dėmesį, ar ant produkto nėra pelėsio. Pasak A. Čepulis, klaidinga manyti, kad pakanka pašalinti vien pelėsio pažeistą vietą. Iš tiesų kai jau matomas pelėsis, visame produkte vyksta sveikatai pavojingų medžiagų gamyba. Vis dėlto, jeigu pelėsis pažeidė vieną vaisių ar daržovę pakuotėje, pavyzdžiui, vieną vynuogę iš kekės, visos pakuotės ar kekės išmesti nereikia, pakanka išrinkti sugedusius vaisius ar uogas.

A. Čepulis dalijasi ir keliais patarimais, kaip išaiškinti, ar tam tikri produktai tinkami vartoti ir kaip tinkamai juos laikyti:

Mėsa ir jos produktai.Šviežių mėsos produktų kambario temperatūroje laikyti nereikėtų. Tokius gaminius geriausia saugoti šaldytuve. Virta mėsa ilgiau išsilaiko sausa, todėl ją reikia ištraukti iš puodo, kuriame virė, ir perdėti į kitą indą. Keptos mėsos galiojimo laiką ilgina riebalai, tik svarbu, kad jie nebūtų vandeningi. Tuo tarpu dešrų, lašinių, kumpelių ir kitų mėsos gaminių kokybę ilgiau išlaikysite, jei susuksite juos į maistinį pergamentinį popierių. Jis sugeria drėgmę ir leidžia laisvai cirkuliuoti orui, todėl ilgiau išliks nepakitęs produktų kvapas ir skonis, neįsimes pelėsis.

Žuvis ir jūros gėrybės. Ar žuvis yra šviežia, parodo jos išvaizda. Jei žuvies akys drumzlinos, žiaunos rudos, neelastingas paviršius, kuris, stipriai paspaustas, įdumba, tokia žuvis nėra šviežia. Jei žuvis yra būdingo savo rūšiai kvapo, nejuntamas net silpnas gedimo kvapas, ji gali būti naudojama maisto gamybai. Jei žiaunos žalios ir gleivėtos, bent šiek tiek juntamas sugedusios žuvies kvapas, tokia žuvis nebetinkama vartoti. Jei žalia žuvis parduodama išdarinėta, be galvos ir vidurių, pirmieji jos gedimo požymiai – pakitęs kvapas, minkšta tekstūra. 

Anot ekspertės, šviežią žuvį šaldytuve reikėtų laikyti sandariame inde arba suvyniotą į foliją ne aukštesnėje kaip +5 ºC temperatūroje ir ne ilgiau kaip 2–3 dienas. Tuo tarpu vertinant jūros gėrybes, pirmiausia reikėtų dėmesį atkreipti į kvapą.  Šviežios jūrų gėrybės nors ir silpnai, bet maloniai kvepia jūra. Kaip sako ekspertė, saugiausia vartoti jūrų gėrybes, atšildytas šaldytuve, taip išsaugoma geriausia jų kokybė. Prieš ruošiant, jas reikėtų nuplauti, nors jos ir bus termiškai apdorojamos. Atšildytas krevetes termiškai neapdorotas galima valgyti tik tokiu atveju, jei jos buvo virtos prieš užšaldymą. 

Pienas. Parduotuvėse parduodamas pienas yra pasterizuotas arba sterilizuotas, o tai reiškia, kad jame nėra bakterijų. Tačiau net ir toks pienas turi būti laikomas šaldytuve ne ilgiau kaip iki nurodytos galiojimo datos, o atidarius pakuotę – ne ilgiau kaip 24 valandas. Tačiau jeigu šviežio pieno įsigijote turguje, saugiausia jį pavirinti, palaukti, kol atvės, supilti į stiklinį indą, sandariai uždaryti ir laikyti šaldytuve. 

Kiaušiniai. Tai – vienas tų produktų, be kurių retai apsieina diena, todėl labai svarbu juos vartoti kuo šviežesnius. Ar kiaušinis šviežias, galima išaiškinti namuose atlikus keletą paprastų triukų. Jeigu įleisti į šaltą vandenį kiaušiniai nusėda ant dugno, vadinasi, jie yra švieži. Jei šiek tiek pakyla nuo jo – ne pirmo šviežumo. Tačiau jei kiaušiniai plūduriuoja paviršiuje – jų vartoti negalima. 

Dar vienas populiarus būdas išsiaiškinti, ar kiaušiniai dar yra tinkami vartoti – pakratyti žalią kiaušinį. Jeigu jis kliuksi, jau yra nebetinkamas vartoti. Anot ekspertės, tam, kad kiaušiniai būti tinkami vartoti, svarbu jų laikymo temperatūra: jie turi būti laikomi ir transportuojami ne žemesnėje kaip 5 °C ir ne aukštesnėje kaip 20 °C temperatūroje. 

Uogos, daržovės, grybai. Šviežios daržovės, uogos, kai kurie vaisiai, taip pat atidarytos uogienių, konservuotų daržovių pakuotės, padažai turi būti laikomi šaldytuve. Valytas daržoves šaldytuve galima laikyti 2–3 dienas. Daržovių konservus būtina atidaryti tik prieš pat vartojimą, o likutį perdėti į sandarų stiklinį, molinį ar emaliuotą, bet jokiu būdu ne metalinį indą. Švieži krapai, petražolės, salotos, svogūnų laiškai, kiti žalumynai ilgiau nesuvys suvynioti į drėgną medžiagos skiautę ar popierinę servetėlę. O, pavyzdžiui, šviežių grybų patiekalai šaldytuve gali būti laikomi ne ilgiau kaip parą.

Related Topics
  • maisto produktų laikymas
Kiti įrašai
Maisto produktų laikymas
Skaityti
  • Namai

Ir žinojimas padeda sutaupyti: kaip geriausia laikyti ilgai negendančius produktus?

Prieskoniai
Skaityti
  • Namai

Pigus būdas pasimėgauti šviežiais žalumynais: kaip namuose užsiauginti prieskoninių žolelių

Kaip nešvaistyti maisto
Skaityti
  • Namai

Kaip nešvaistyti maisto: terminų ant etikečių skaitymo ir kitos gudrybės

Puodai virtuvėje
Skaityti
  • Namai

Virtuvės pagalbininkai: 5 maisto ruošimo indai, kuriuos verta turėti namuose

Kūčiukai
Skaityti
  • Namai

Pasidalijo keturių regionų šventiniais valgiais: Suvalkijoje kūčiukus verda, o Žemaitijoje neapsieinama be kastinio

namų kvapai
Skaityti
  • Namai

Kad namai kvepėtų: 5 idėjos, kaip pasigaminti kvapių dekoracijų Kalėdoms

kvapai
Skaityti
  • Namai

Tvarios, jaukios ir kvapnios – kalėdinės dekoracijos iš apelsinų: 4 būdai, kaip jas pasigaminti

šventinis apšvietimas
Skaityti
  • Namai

Kiek kainuoja Kalėdų šviesa namuose: kaip apskaičiuoti, kiek elektros sunaudoja girliandos

MASITAS

riešutų sviestas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

LAISVALAIKIS

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

ar kūno asimetriją gali ištaisyti chirurgo peilis?

Tobulai netobuli: ar kūno asimetriją gali ištaisyti chirurgo peilis?

stovyklavimas

Stovyklavimo gidas: naudingi patarimai ruošiantis į gamtą

Atsirado laiko susitvarkyti šaldytuvą? Pasinaudokite šiais patarimais

Atsirado laiko susitvarkyti šaldytuvą? Pasinaudokite šiais patarimais

6 pavasario makiažo tendencijos: pasidažyti taip, kad atrodytų, jog nesidažei

6 pavasario makiažo tendencijos: pasidažyti taip, kad atrodytų, jog nesidažei

Gydančios knygų galios – ar skaitymas gali išgydyti psichines ligas?

Gydančios knygų galios – ar skaitymas gali išgydyti psichines ligas?

NAMAI

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

Prieskoniai

Pigus būdas pasimėgauti šviežiais žalumynais: kaip namuose užsiauginti prieskoninių žolelių

Ekspertė atskleidė 2020 metų kambarinių augalų tendencijas

Ekspertė atskleidė 2020 metų kambarinių augalų tendencijas

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

Dizaino ekspertė: aklai vadovautis 2020 metų interjero tendencijomis – nederėtų

Dizaino ekspertė: aklai vadovautis 2020 metų interjero tendencijomis – nederėtų

Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

PATARIMAI

Pasaulinę dviračių dieną – patarimai, padėsiantys pasiruošti velomaratonui

Pasaulinę dviračių dieną – patarimai, padėsiantys pasiruošti velomaratonui

Reklamos specialistas

Reklamos agentūra pataria: Ką reikia padaryti, kad taptum reklamos specialistu

Kaip rūpintis savo namų oro kokybe karantino metu

Kaip rūpintis savo namų oro kokybe karantino metu

Noras eiti į mokyklą išblėso. Kaip reaguoti tėvams?

Noras eiti į mokyklą išblėso. Kaip reaguoti tėvams?

Rudens makiažo tendencijos – tvarumas, mėlyni šešėliai ir 60-ųjų nuotaika

Rudens makiažo tendencijos – tvarumas, mėlyni šešėliai ir 60-ųjų nuotaika

Pramogos su rogutėmis: kada žiemos džiaugsmus lydi traumos

Pramogos su rogutėmis: kada žiemos džiaugsmus lydi traumos

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.