Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Egzotiškasis karis – namuose: kelios paprastos taisyklės, kaip paruošti šį patiekalą

Egzotiškasis karis – namuose: kelios paprastos taisyklės, kaip paruošti šį patiekalą

Lietuviai pastaruoju metu mielai leidžiasi į gastronomines keliones: naudoja išskirtinesnius ingredientus ir prieskonius, ieško kitų šalių pamėgtų receptų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad ruduo – geriausias metas eksperimentams virtuvėje. O ieškantiems sotaus ir šilto patiekalo, ji pataria išbandyti rytiečių virtuvės perlą – kario troškinį. Nors iš pažiūros šis patiekalas gali atrodyti itin egzotiškas, jį pasigaminti namuose nėra sudėtinga, tereikia žinoti kelias pagrindines taisykles.  

Skirtingose virtuvėse – skirtingi priedai

„Lietuviai vis dažniau ryžtasi kulinariniams eksperimentams. Tai rodo ir susidomėjimas parduotuvėse siūlomomis įvairių pasaulio virtuvių įkvėptomis kulinarijos naujienomis. Pirkėjai ragauja ne tik europiečių, bet ir azijiečių pamėgtus patiekalus. Vienas jų – karis: įvairiais prieskoniais pagardintas, dažnai aštrokas su ryžiais arba duona valgomas troškinys.Karis gali būti tiek vegetariškas, gaminamas iš įvairų daržovių, tiek gardinamas vištiena, žuvimi ar jūros gėrybėmis, todėl jis įtinka patiems įvairiausiems skoniams“, – sako V. Juodkazienė.

Karis – iš Pietų ir Pietryčių Azijos kilęs valgis, šiuo metu mėgstamas daugelyje pasaulio šalių. 

Pasak V. Juodkazienės, Indijoje karis gardinamas įvairiausių rūšių daržovėmis, lęšiais arba mėsa.  Indiškas karis dažniausiai būna tirštas ir aštrus. Šis patiekalas valgomas kartu su garuose virtais ryžiais ir indiška duona. 

Karis populiarus ir korėjiečių virtuvėje. Korėjietiškas karis dažniausiai patiekiamas su ryžiais ir yra gardinamas ciberžole. Malaizijoje gaminant karius naudojama daug ciberžolės, kokosų pieno, česnakų, imbiero, čili pipirų ir krevečių pastos. Filipiniečiai karį dažniausiai gamina su vištiena, o Tailando virtuvėje karis paprastai susideda iš kokosų pieno, mėsos ar žuvies bei daržovių padažo, kurio pagrindą sudaro pasta, pagaminta iš čili, svogūnų arba česnako.

Kelios paprastos taisyklės

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad šis patiekalas sudėtingai paruošiamas, tačiau V. Juodkazienė sako, kad jo virimas yra paremtas keliais paprastais principais. 

Pirmasis V. Juodkazienės patarimas gaminant nepaprasto skonio karį – tinkamų prieskonių parinkimas. Prieskoniai patiekalui suteikia ne tik skonį, bet ir tekstūrą. Gaminant karį specialiai jam skirtas pastas galima įsigyti parduotuvėje arba gamintis patiems. Tokiu atveju reikėtų nepamiršti šviežių svogūnų, česnako, imbiero, čili pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių: kmynų, kalendros miltelių netgi cinamono. 

Antras svarbus dalykas – kario pagrindas. Paprastai juo tampa trinti pomidorai ir paprikos, jogurtas, grietinėlė arba kokosų pienas, špinatai bei smulkiai supjaustyti svogūnai. Visa kita – fantazijos reikalas. Karį galima gardinti vištiena, jautiena, kiauliena ar kita mėgstama mėsa. Jam puikiai tinka ir balta žuvis arba krevetės, o vegetarai karį dažnai ruošia su moliūgu ar kitomis mėgstamomis daržovėmis. 

V. Juodkazienė rekomenduoja šiuo patiekalu pasimėgauti namuose ir dalijasi burnoje tirpstančio vištienos kario receptu. 

Vištienos karis

Jums reikės:

Žiupsnelio kalendros prieskonių

Žiupsnelio kmynų

Žiupsnelio ciberžolės

Žiupsnelio cinamono

Žiupsnelio pipirų

Žiupsnelio druskos 

Šlakelio alyvuogių aliejaus  

Svogūno

Kelių skiltelių česnakų

Gabalėlio imbiero 

Puodelio vištienos sultinio

Skardinės konservuotų pomidorų

Vištienos krūtinėlės

Žiupsnelio kukurūzų krakmolo 

Pusės puodelio grietinėlės 

Šviežios kalendros

Pagaminimas:

Pirmiausiai sumaišykite visus prieskonius. Tuomet įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite svogūną, česnaką bei imbierą, viską kelias minutes pakepkite. Į tą pačią keptuvę pilkite sultinio, pomidorus, prieskonių mišinį ir viską dar kelias minutes patroškinkite. Galiausiai gautą padažą supilkite į trintuvą ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Gautą kario pagrindą supilkite į keptuvę. Sudėkite kubeliais supjaustytą vištieną, ją šiek tiek patroškinkite ir įberkite žiupsnelį krakmolo, kad padažas sutirštėtų. Galiausiai supilkite grietinėlę ir dar kelias minutes pakepkite. Gautą patiekalą patiekite su ryžiais arba indiška duona, pagardinkite šviežia kalendra. Skanaus!

Related Topics
  • kario patiekalai
  • karis
Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

18 įpročių, kardinaliai keičiančių gyvenimą

18 įpročių, kardinaliai keičiančių gyvenimą

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kava

Tinklaraštininkė atskleidė savo kavos paslaptį: labai svarbu tikslus vandens kiekis

Atsirado laiko susitvarkyti šaldytuvą? Pasinaudokite šiais patarimais

Atsirado laiko susitvarkyti šaldytuvą? Pasinaudokite šiais patarimais

TOP 6 pavasario makiažo tendencijos: kaip jas prisijaukinti skirtingo tipo moterims?

TOP 6 pavasario makiažo tendencijos: kaip jas prisijaukinti skirtingo tipo moterims?

Gydančios knygų galios – ar skaitymas gali išgydyti psichines ligas?

Gydančios knygų galios – ar skaitymas gali išgydyti psichines ligas?

NAMAI

kenkėjai

Su paukščių čiulbėjimu bunda ir kenkėjai

Dušo kabina be kalkių nuosėdų – misija įmanoma

Dušo kabina be kalkių nuosėdų – misija įmanoma

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

Virtuvės tvarkymas

Pavasaris kviečia švarintis: viena priemonė padės užtikrinti nuolatinę tvarką virtuvėje

Tapetų pasirinkimas

Kaip ir kokius tapetus išsirinkti?

namų kvapai

Kad namai kvepėtų: 5 idėjos, kaip pasigaminti kvapių dekoracijų Kalėdoms

PATARIMAI

Specialistai pataria: kaip žiemą pramogauti saugiai ir padėti ištikus nelaimei

Specialistai pataria: kaip žiemą pramogauti saugiai ir padėti ištikus nelaimei

5 patarimai, kaip neišleisti daug pinigų ir džiaugtis gražiais plaukais

5 patarimai, kaip neišleisti daug pinigų ir džiaugtis gražiais plaukais

Nėra laiko grožio procedūroms namuose? Specialistė atskleidžia, kaip greitai pasiekti rezultatų

Nėra laiko grožio procedūroms namuose? Specialistė atskleidžia, kaip greitai pasiekti rezultatų

Pasaulinę dviračių dieną – patarimai, padėsiantys pasiruošti velomaratonui

Pasaulinę dviračių dieną – patarimai, padėsiantys pasiruošti velomaratonui

Kokiais produktais paįvairinti racioną, kad padėtume nuo ekranų pavargusioms akims?

Kokiais produktais paįvairinti racioną, kad padėtume nuo ekranų pavargusioms akims?

maisto galiojimo laikas

Maisto produkto galiojimo laikas: ką svarbu žinoti

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.