Search
Close this search box.

Pigi ir sveikatai palanki mityba – misija įmanoma: rinkitės vieną produktą

Miežių kruopos

Miežių kruopos gali augti žemesnėje temperatūroje, taip pat jos paprastai auginamos regionuose su trumpais vegetacijos laikotarpiais, todėl yra svarbūs bei pigūs grūdiniai augalai Lietuvoje ir tose vietovėse, kur kitiems grūdams gali būti sunku augti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad šį produktą verta įtraukti tiek besiskundžiantiems didele cholesterolio koncentracija kraujyje, tiek tiesiog norintiems sveikatai palankiau maitintis. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad tai taip pat – pigus produktas, tad reikėtų atsisakyti mito, jog sveikatai palanki mityba smarkiai paplonina piniginę. Be to, skubantiems laiko sutaupys paprastas, bet gardžios, pigios ir sušildančios pieniškos sriubos receptas su daržovėmis bei miežių kruopomis.

Norintiems išvengti padidėjusio cholesterolio

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad miežiai – tai maistingi neskaldyti grūdai, kurie turi daug sveikatai palankių savybių, gerinančių virškinimo sistemos veiklą bei prisidedančių prie tam tikrų lėtinių ligų prevencijos.

„Miežiai turi tirpių ir netirpių skaidulų. Ypatingos šiuo atveju būtų tirpiosios. Miežių sudėtyje vyrauja beta gliukanai – tirpiosios skaidulos: jos svarbios cholesterolio koncentracijos mažinimui, mat neleidžia cholesteroliui, gautam su maistu, patekti į kraują. Be to, šios skaidulos ypatingai svarbios gerosioms žarnyno bakterijoms – padeda joms daugintis, užtikrina jų veiklą, taip pat gerina virškinimo sistemos darbą bei bendrą organizmo sveikatą“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Padeda lėtinių ligų prevencijai ir prižiūrėti cukraus kiekį kraujyje

Gydytoja dietologė pažymi, kad vienas iš svarbių miežių aspektų – tai turtingas maistinių medžiagų profilis: juose randama eilė vitaminų, mineralų, tiek ir antioksidantų, reikalingų lėtinių ligų prevencijai.

„Tai geras pagrindinių maistinių medžiagų šaltinis, įskaitant vitaminus ir mineralus, tokius kaip vitaminas B3 (niacinas), geležis, magnis ir selenas. Miežiuose taip pat yra antioksidantų, kurie padeda apsaugoti organizmo ląsteles nuo oksidacinio streso. Šie antioksidantai padeda palaikyti bendrą sveikatą ir gali prisidėti prie lėtinių ligų prevencijos. Dar viena svarbi miežių savybė – tai žemas glikemijos indeksas, todėl jie yra palankus pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi cukraus kiekiu kraujyje“, – pataria dr. E. Gavelienė. 

Kaip įtraukti miežių kruopas į naminį meniu?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, įtraukti miežius į pigius patiekalus nėra sudėtinga: juos galima naudoti sriuboms, troškiniams, salotoms ir garnyrams gaminti. 

„Rinkdamiesi aukštos kokybės, pigius miežius savo patiekalams atsižvelkite į jų išvaizdą, aromatą ir tekstūrą. Rinkitės purius, vienodos formos miežių grūdus, be spalvos pakitimų, įtrūkimų ar vabzdžių sukeltų pažeidimų. Be to, aukščiausios kokybės miežiai turi būti tvirti ir ne per daug trapūs. Patikrinkite, ar miežiuose nėra pašalinių dalelių ar šiukšlių ir įsitikinkite, kad jie švarūs ir gerai supakuoti“, – rekomenduoja ekspertė.

Verta išmėginti ne tik miežių, bet ir jų produktų 

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė sako, kad nors miežiai ir nėra pačios populiariausios kruopos tarp pirkėjų, tačiau verta šį pigų produktą išmėginti įvairių patiekalų gamyboje ir net jo produktus panaudoti kaip užkandį: pavyzdžiui, vaisių tyrelės su miežiais puikiai tam tiks.

Išmėginkite ypatingą receptą: pienišką sriubą pasigaminsite greičiau nei per valandą, o daržovės ir miežių kruopos neleis praalkti ilgam.

RECEPTAS

Pieniška sriuba su pievagrybiais ir miežiais*

Sriubai reikės:

15 v. š. alyvuogių aliejaus;

240 g griežinėliais supjaustytų pievagrybių – pievagrybiai „Rimi“ 0,89 € / 250 g;

120 g pjaustytų morkų;

80 g smulkintų svogūnų;

480 ml vandens;

180 g miežių kruopų – miežių kruopos „Happy Family“ 1,09 € / 800 g;

30 g miltų;

720 ml pieno – pienas „Rimi Smart“ 0,62 € / 1 l;

1,5 a. š. druskos;

0,5 a. š. pipirų.

Gaminimo eiga:

  1. Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite grybus, morkas ir svogūnus; virkite ir maišykite 5-6 minutes arba kol suminkštės. Supilkite vandenį ir miežius. Užvirinkite. Sumažinkite ugnį; virkite neuždengę 12-15 minučių arba kol miežiai suminkštės. 
  2. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus, pieną, druską ir pipirus iki vientisos masės; įmaišykite į sriubą. Nuolat maišydami vėl užvirinkite; virkite ir maišykite 1-2 minutes arba kol sutirštės. 

Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE