Search
Close this search box.

Pasiruoškite jautienos takų vakarėliui: šis jų receptas apskriejo visą internetą

Jautienos takų vakarėlis

XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje, sukūrus šaldymo ir maisto gabenimui tinkamas transporto sistemas, jautieną buvo galima gabenti tolesniais atstumais, todėl ji tapo prieinama didesniam žmonių kiekiui. Dabar jautiena – viena populiariausių mėsos rūšių pasaulyje. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šioje mėsoje gausu svarbių žmogaus organizmui baltymų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip išsirinkti aukštos kokybės jautieną ir kaip ją tinkamai laikyti namuose, o maisto technologai kviečia išmėginti „Big Mac“ stiliaus takų receptą, neseniai užkariavusį internetą bei daugelio virtuves.

Primena, kokio dydžio porciją rinktis

Jautienos mėsa visame pasaulyje vertinama dėl sodraus skonio, sultingumo ir beribių galimybių su ja eksperimentuoti virtuvėje: nuo kepsnių kepimo ir čili troškinių virimo, iki maltos mėsos paplotėlių grilinimo. „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad jautiena – aukštos kokybės baltymų šaltinis. 

„Baltymai būtini raumenų augimui ir atstatymui, imuninės sistemos veiklai ir įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams. Baltymai taip pat labai svarbūs fermentų ir hormonų gamybai. Jautiena turtinga ir B grupės vitaminais, tokiais kaip: B12, B6, niacinas (B3), riboflavinas (B2) ir pantoteno rūgštis (B5). Šie vitaminai yra būtini baltymų, energijos gamybai, kraujodarai, nervų veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei palaikyti. Dar šios rūšies mėsa yra geras mineralų, tokių kaip geležis, cinkas, fosforas ir selenas, šaltinis. Geležis būtina deguonies pernešimui kraujyje, cinkas – palaiko imuninės sistemos funkciją ir žaizdų gijimą, o fosforas – labai svarbus kaulų sveikatai. Be to, jautiena turi visas devynias nepakeičiamas aminorūgštis, kurių organizmas negali pasigaminti pats. Šios aminorūgštys yra baltymų sudedamosios dalys, tad būtinos įvairiems fiziologiniams procesams“, – jautienos maistines savybes atskleidžia gydytoja.

Tačiau dr. E. Gavelienė pataria rinktis kuo liesesnę jautieną: „Liesi jos gabalėliai, pavyzdžiui, nugarinė ir liesa malta jautiena, sumažina bendrą riebalų kiekį. O matomus riebalus nuo jautienos išpjovos pašalinant ir pasirenkant tokius kepimo būdus, kurie neprideda per daug riebalų, pavyzdžiui, kepimą ant grotelių – galima dar labiau pagerinti su šia mėsa ruoštų patiekalų palankumą sveikatai.“

Valgant jautieną taip pat labai svarbu kontroliuoti suvalgomos porcijas dydį. „Svarbu laikytis saikingumo, kad būtų išvengta per didelio kalorijų kiekio. Rekomenduojamas jautienos porcijos dydis paprastai yra apie 85–113 g (maždaug kortų kaladės dydžio) ir ne dažniau nei du–tris kartus per mėnesį“, – primena gydytoja dietologė.

Kas turėtų atsargiau valgyti jautieną?

Tačiau gydytoja dietologė atkreipia dėmesį ir į tai, kad asmenims, sergantiems širdies ligomis, turintiems aukštą kraujospūdį ar padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat sergantiems tokiomis lėtinėmis ligomis, kaip cukrinis diabetas, būtų naudinga apriboti raudonos mėsos, įskaitant jautieną, vartojimą. 

„Raudonoje mėsoje gali būti daug sočiųjų riebalų, dėl kurių gali padidėti cholesterolio kiekis ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligų rizika. Be to, šiuolaikinės medicinos duomenys patvirtina, jog per gausus raudonos mėsos kiekis susijęs su kai kurių lokalizacijų vėžio, pavyzdžiui, storosios žarnos, vystymusi. Taigi, dėliojant savo kasdieninį valgiaraštį verta atsiminti, kad tik įvairi mityba yra palankiausia sveikatai“, – primena E. Gavelienė.

Kaip laikyti namuose? 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad geros kokybės patiekalams su jautiena – reikalinga kokybiška, tinkamomis sąlygomis namuose laikyta mėsa. 

„Jei neketinate iš karto naudoti įsigytos jautienos, laikykite ją šaldytuve, kai tik grįšite apsipirkę iš parduotuvės. Jautieną palikite originalioje pakuotėje, o jei ši pažeista arba atidaryta – perkelkite mėsą į sandarų indą, pervyniokite plastikine plėvele arba aliuminio folija. Jautieną laikykite apatinėje šaldytuvo lentynoje, kad išvengtumėte galimo kryžminio užteršimo su kitais maisto produktais, o šaldytuvo temperatūrą nustatykite nuo 0 °C iki 4 °C. Taip jautiena išliks atvėsinta ir joje sulėtės bakterijų dauginimasis“, – primena O. Suchočeva.

Ekspertė siūlo apsvarstyti ir mėsos užšaldymo galimybę, jei jautienos neplanuojate sunaudoti iškart, taip ją išlaikant tinkamą vartoti dar ilgiau: „Prieš užšaldymą jautieną sandariai suvyniokite į maistinę plėvelę, aliuminio foliją arba naudokite vakuuminius maišelius. Ant pakuotės užklijuokite etiketę su užšaldymo data, kad galėtumėte sekti jos galiojimo laiką. Kai būsite pasiruošę naudoti užšaldytą jautieną – saugiai ją atšildykite. Geriausia atšildyti šaldytuve per dieną ar dvi. Galima naudoti ir mikrobangų krosnelės atšildymo režimą arba įdėti jautieną į sandarų plastikinį maišelį ir panardinti drungną vandenį, kas 30 minučių jį keičiant. Bendrai šviežią jautieną šaldytuve galima laikyti 1–2 dienas.“

Pataria, kaip išsirinkti mėsą parduotuvėje 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė pasakoja, kad kai kuriose šalyse jautiena klasifikuojama pagal jos kokybę ir marmuringumą. Pavyzdžiui, JAV galima matyti tokias kategorijas kaip „Prime“, „Choice“ ir „Select“: „Prime“ yra aukščiausios kokybės ir labiausiai marmurinė, o „Choice“ ir „Select“ taip pat yra geri variantai. Informacijos apie rūšiavimą savo šalyje reikėtų ieškoti ant pakuotės.“ 

Aukštos kokybės jautiena taip pat turi būti ryškios, vyšnių raudonumo spalvos. „Venkite pernelyg tamsios ar rudos mėsos, nes tai gali reikšti, kad mėsa sensta arba yra netinkamai laikoma. Be to, marmuringumas – baltos riebalų juostelės raumeniniame audinyje – suteikia mėsai skonio ir švelnumo. Ieškokite jautienos su tolygiu ir smulkiu marmuriniu sluoksniu visame raumenyje. Bendrai mėsa turi būti standžios tekstūros, o lengvai paspaudus – atšokti. Venkite pernelyg minkštos mėsos“, – patarimais dalijasi ekspertė.

Pasak O. Suchočevos, labiausiai tarp pirkėjų populiarėja jautienos maltiniai, kurių didžiausiose tinklo parduotuvėse galima rasti net keturių rūšių: „Pirkėjams ypač patinka sūrio skonio ir brandintos jautienos maltiniai, taip pat brandintos jautienos ir antrekoto didkepsniai.“

Kalbėdama apie mėsos tendencijas, specialistė atkreipia dėmesį, kad pirkėjai vis labiau vertina lietuvišką produkciją ir atsižvelgia į tai, kur jautiena užauginta: „Šiuo metu jautiena yra ant didelės populiarumo bangos. Pastebime, kad žmonės ieško kokybiškos, lietuviškos jautienos. Nenuostabu, juk savo šalyje turime puikiais sąlygas auginti ekologišką, aukštos kokybės mėsą, kuri „Rimi“ parduotuves pasiekia per ypatingai trumpą laiką. O norintys mėgautis jautienos patiekalais bei sutaupyti, gali tą daryti iš anksto planuodami pirkinius ir pasinaudodami „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.“

Kviečiame išmėginti vieną madingiausių dabartinių receptų ir pasigaminti „Big Mac“ stiliaus įkvėptą takų užkandį

RECEPTAS

„Big Mac“ stiliaus takai

Takų įdarui reikės:

450 g liesos arba itin liesos maltos jautienos;

12 mini miltinių tortilijų;

15 ml augalinio aliejaus;

12 riekelių čederio sūrio;

2 puodelių smulkintų „Iceberg“ salotų;

12 griežinėlių marinuotų agurkų;

1/4 vnt. susmulkinto svogūno;

Skrudintų sezamo sėklų (nebūtina).

Padažui reikės:

60 g majonezo;

30 g pomidorų padažo;

5 g geltonųjų garstyčių;

2,5 ml baltojo vyno acto;

2,5 ml cukraus;

1,25 ml paprikų miltelių;

1,25 ml česnakų miltelių;

1,25 ml svogūnų miltelių.

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite majonezą, pomidorų padažą, garstyčias, actą, cukrų, papriką, česnako miltelius ir svogūnų miltelius.
  2. Padalykite jautieną į 12 vienodų rutuliuko formos porcijų, maždaug po 37 g kiekvienoje.
  3. Išdėliokite tortilijas ir ant jos uždėkite jautienos porciją.
  4. Švariomis rankomis arba pirštinėmis prispauskite mėsą prie tortilijos ir išlyginkite ją iki kraštų.
  5. Lengvai pagardinkite druska ir pipirais. Pakartokite su likusiomis tortilijomis.
  6. Įkaitinkite didelę keptuvę ant vidutinio stiprumo ugnies ir įpilkite šiek tiek aliejaus.
  7. Įdėkite į keptuvę tako paplotėlius su jautiena per daug nesuspausdami, jautiena į apačią.
  8. Kepkite 2–3 minutes arba kol jautiena įgaus aukso spalvos plutelę.
  9. Kai paplotėliai bus paruošti, apverskite juos ir sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo.
  10. Ant kiekvieno jautienos paplotėlio uždėkite po gabalėlį čederio sūrio ir uždenkite keptuvę dangčiu, kad sūris išsilydytų.
  11. Išimkite tako paplotėlius su jautiena ir sūriu iš keptuvės.
  12. Ant viršaus uždėkite smulkintų salotų, marinuotų agurkų griežinėlių, pjaustyto svogūno ir užpilkite pasigaminto padažo.
  13. Ant viršaus pabarstykite skrudintų sezamo sėklų. 

Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE