Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Kaip pagaminti įdarą paukštienai: naudingi patarimai ir receptas Kalėdoms

Paukštienos įdaras

Kepta paukštiena – dažnai tampa  pagrindiniu lietuvių Kalėdų stalo patiekalu. Tai įrodo ir didėjantys šios mėsos rūšies pardavimai – anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tokia tendencija pastebima jau ne vienerius metus. Prekybos tinklo duomenys rodo, kad pirkėjai renkasi ne tik atskiras vištienos dalis, bet vis dažniau ir visą paukštį.

„Vištiena – perkamiausia iš baltos mėsos rūšių, todėl nenuostabu, kad ši mėsa dažnai pastebima ir šventiniuose pirkėjų krepšeliuose. Prieš Kalėdas išauga ne tik vištienos, bet trečdaliu padidėja ir  įvairiausios rūšies žuvies bei jūros gėrybių pardavimai. Be to, pirkėjai dairosi ir gurmaniškesnių užkandžių: sūrių, kumpių, pašteto“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad tokio patiekalo sėkmę garantuoja geros kokybės paukštiena, marinavimas ir tinkamai pasirinktas įdaras.

„Jeigu mėgstate tradicinius skonius – viščiuką įdarykite apelsinais, obuoliais ar džiovintais vaisiais.  Norint išskirtinesnio patiekalo – naudokite duonos, kruopų, netgi mėsos įdarą“, – sako V. Juodkazienė ir žemiau dalijasi paslaptimis, kaip paruošti puikų paukštienos įdarą.

7 gero įdaro paslaptys 

Daržovės ir vaisiai. Džiovinti vaisiai įdarą švelniai pasaldina ir taip paskanina visą patiekalą, o šviežios daržovės ar vaisiai įdarui suteikia šiek tiek drėgmės. Norėdami išgauti malonią tekstūrą, įmaišykite lengvai paskrudintų mėgstamų riešutų.

Riebalai. Įvairiausi riebalai suteikia įdarui sodresnio skonio. Tam puikiai tinka alyvuogių aliejus, lydytas ar įprastas sviestas, taukai. Tiesa, kartais papildomų riebalų įdarui visai  nereikia – pavyzdžiui, jeigu jame yra rūkyta arba vytinta šoninė, dešrelės. 

Aromatas. Svogūnai, česnakai įdarui suteikia gardumo ir kvapnumo, tiesa tam, kad mišinio tekstūra būtų maloni – svogūnus ir česnakus supjaustykite smulkiai. Tiesa, svogūnus ir česnakus galite pakeisti plonai supjaustytu poru. O šiek tiek šviežiai tarkuoto imbiero arba keli saliero stiebai patiekalą pagyvins gardžiu aromatu. 

Prieskoniai. Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai yra pagrindiniai kiekvieno įdaro prieskoniai. Aitriųjų paprikų dribsniai, malti kmynai arba rūkytos paprikos – puikūs papildomi pagardai. Svarbiausia, prieskonių nepadauginti. 

Žolelės. Švieži žalumynai, tokie kaip petražolės, rozmarinai, čiobreliai ar raudonėliai – puikiai dera su paukštiena. Be to, tokios žolelės ne tik paskanina, bet ir šventiškai papuošia patiekalą.

Krakmolas. Duona – dažnas mėsos įdaro ingredientas siekiant masės vientisumo, bet jeigu norite, ją galite pakeisti beglitimiais ryžiais arba bolivinėmis balandomis. Jeigu visgi pasirinkote naudoti duoną – ji tinka bene kiekvienos rūšies. Prancūziškas batonas įdarui suteiks traškumo, o norėdami panašesnio į duonos pudingą įdaro, rinkitės briochebandeles.

Skysčiai. Gaminant tobulo skonio įdarą, reikėtų nepamiršti ir skyčių. Pienas yra dažniausiai naudojamas skystis, bet ne vienintelis. Pavyzdžiui, daržovių ar paukštienos sultinys įdarui suteiks ne tik drėgmės, bet ir sodresnio skonio. Žinoma, reikėtų nepamiršti, kad masė turėtų būti drėgna, bet ne  skysta. Jei indo su įdaru dugne pamatysite per daug skysčio – įdėkite daugiau duonos ar kito krakmolingo priedo. 

Keptas įdarytas viščiukas

Jums reikės:

1 viščiuko (~1,3 kg)

1 a. š druskos

2 v. š alyvuogių aliejaus

Įdarui:  

2 v. š alyvuogių aliejaus

100 g šoninės

100 g svogūnų

300 g sudžiūvusios duonos

150 ml pieno

50 g džiovintų abrikosų

50 g džiovintų spanguolių

2 v. š smulkintų petražolių

1 kiaušinio

žiupsnelio druskos

žiupsnelio maltos paprikos

¼ a. š maltų pipirų 

Plutelei:

150 ml apelsinų sulčių

2 v. š medaus

3 v. š džiovintų spanguolių

1 a. š tarkuotų imbierų

2 v. š sojų padažo

2–3 čiobrelių šakelių

Papildomai: 

1 apelsino

100 g džiovintų spanguolių

100 g džiovintų abrikosų

Gaminame:

  1. Svogūną ir šoninę supjaustykite mažais kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite svogūną, šoninę ir kepkite 5–6 minutes, kol gražiai paruduos. Atidėkite.
  3. Duoną supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį ir užpilkite pienu. Palikite pastovėti, kad sugertų pieną.
  4. Nupilkite pieno perteklių, sudėkite smulkintus abrikosus ir petražolių lapelius.
  5. Į dubenėlį sudėkite spanguoles, kiaušinį, pipirus, druską, maltą papriką ir viską išmaišykite.
  6. Viščiuką įtrinkite druska, apšlakstykite aliejumi ir įdarykite paruoštu įdaru. Įdėkite viščiuką į kepimo indą ir kepkite valandą 180 laipsnių temperatūroje.
Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

5 požymiai, įspėjantys apie nepatikimą internetinę parduotuvę

5 požymiai, įspėjantys apie nepatikimą internetinę parduotuvę

Knygų skaitymas

Patarimai, kaip išsiugdyti įprotį skaityti knygas

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

stovyklavimas

Stovyklavimo gidas: naudingi patarimai ruošiantis į gamtą

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

Vasaros kosmetinė. Ką dažnai pamiršta moterys?

Vasaros kosmetinė. Ką dažnai pamiršta moterys?

NAMAI

Puodai virtuvėje

Virtuvės pagalbininkai: 5 maisto ruošimo indai, kuriuos verta turėti namuose

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

Atsikratyti senų daiktų – sunku, bet reikia prisiversti tai padaryti

Atsikratyti senų daiktų – sunku, bet reikia prisiversti tai padaryti

Buitinės įrangos gedimai užklumpa netikėtai: ar žinote, kaip prižiūrėti, kad netektų skolintis naujai?

Buitinės įrangos gedimai užklumpa netikėtai: ar žinote, kaip prižiūrėti, kad netektų skolintis naujai?

Ekspertė atskleidė 2020 metų kambarinių augalų tendencijas

Ekspertė atskleidė 2020 metų kambarinių augalų tendencijas

Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

PATARIMAI

Grilio sezonas

Grilio sezonas: kur kepsnines užsikurti miestiečiams ir pagrindinės saugos taisyklės

Kelionių vaistinėlė – ką pasiimti vykstant atostogauti?

Kelionių vaistinėlė – ką pasiimti vykstant atostogauti?

Sutaupyti trokšta kiekvienas: patarimai, kurie padės nepasiduoti emociniam pirkimui

Sutaupyti trokšta kiekvienas: patarimai, kurie padės nepasiduoti emociniam pirkimui

Gydytoja pataria: kad maža žaizdelė karantino metu netaptų mirtina liga

Gydytoja pataria: kad maža žaizdelė karantino metu netaptų mirtina liga

Ekspertas atskleidė, kaip dažysimės šį sezoną: 5 karščiausios makiažo tendencijos

Ekspertas atskleidė, kaip dažysimės šį sezoną: 5 karščiausios makiažo tendencijos

Pasaulinę dviračių dieną – patarimai, padėsiantys pasiruošti velomaratonui

Pasaulinę dviračių dieną – patarimai, padėsiantys pasiruošti velomaratonui

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.