Search
Close this search box.

Dar neprisijaukinote avokadų? Gvakamolės diena – gera proga įtraukti į meniu šį neįtikėtinai sveiką vaisių

Avokadai

Gvakamolės diena – tai puiki proga prisiminti avokadus, apvainikuotus mitybos specialistų liaupsėmis dėl išskirtinės naudos sveikatai. Šis egzotinis vaisius yra net tik sveikųjų riebalų šaltinis, bet ir laimės maistas, mat skatina malonumo hormono dopamino išsiskyrimą organizme. Tiesa, kulinarijoje avokadai gali būti gan kaprizingi – tai jie nesunokę, tai jau pernokę, perpjauti greitai pajuosta. Tačiau žinant keletą gudrybių, netruksite prisijaukinti šį naudingą ir skanų vaisių. 

Rugsėjo 16 dieną minima iš avokadų gaminamo pagardo – gvakamolės – diena kartu yra ir šio patiekalo tėvyne laikomos Meksikos nepriklausomybės diena. Beje, Meksika yra daugiausiai avokadų naudojanti šalis – skaičiuojama, kad vienas gyventojas suvartoja apie 8 kg avokadų per metus. Na, o Europoje daugiausiai avokadų per metus suvalgo norvegai ir danai – vienam gyventojui tenka apie 3 kg šių vaisių.

„Fiksuojame, jog mūsų prekybos tinkle kasmet nuperkama daugiau nei 6,5 mln. vienetų avokadų – teoriškai, kiekvienam šalies gyventojui tenka po maždaug 2 avokadus, – teigia Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, didžiausio Lietuvoje prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos korporatyvinių reikalų departamento direktorė. –  Vasarą, kai asortimente gausu pasiilgto šviežio vietinio derliaus, avokadų nuperkama mažiau, tačiau nuo rugsėjo jų paklausa ima sparčiai augti, o daugiausiai avokadų lietuviai suvalgo nuo gruodžio mėnesio iki pat vasaros“.

Į parduotuvių lentynas avokadai atkeliauja iš Kenijos, Izraelio, Ispanijos, Saudo Arabijos, Peru – priklausomai, kur tuo metu užderėjęs šviežias derlius.  

„Visus metus asortimente turime keleto rūšių avokadų, pirkėjai gali rinktis iš didelių, mažų, ekologiškų, jau sunokintų, neprinokusių avokadų. Dėl tolimo transportavimo, tai nėra pigiausias vaisius, tačiau labai populiarus, ypač tarp pirkėjų, kurie aktyviai domisi sveika mityba. Todėl visada ieškome būdų kaip jį padaryti labiau įperkamą kuo platesniam vartotojui ratui – avokadus įtraukėme į nuosavo prekės ženklo „Well Done“ asortimentą, pasižymintį itin prieinamomis kainomis. Taip pat siūlome akcijas ir nuolaidas, kurių metu avokadams pirkėjai gali išleisti ir perpus mažiau“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kaip išsirinkti prinokusį?

Avokadai dėl savo unikalios sudėties yra laikomi vienais vertingiausių vaisių pasaulyje. Juose gausu folio rūgšties bei seleno, vitaminų C, E, B5, B6, taip pat cinko, kalio , šis vaisius padeda pasisavinti riebaluose tirpius A, D, E, K vitaminus.  Avokaduose gausu mono-nesočiųjų riebalų – būtent riebalai sudaro didžiąją šio vaisiaus kalorijų dalį (77 proc.). Avokaduose gausu ir baltymų bei skaidulų, o kartu jie laikomi ir laimės maistu, nes avokaduose esančios medžiagos skatina malonumo hormono dopamino išsiskyrimą organizme – ypač, kai vaisus valgomas iš lėto.

Bet pirmiausiai reikia išsirinkti tinkamą avokadą. Jeigu norite įsigyti prinokusį, kurį iškart galima valgyti, jis turi būti minkštas, šiek tiek matine, pablukusia odele, be rudų dėmelių – ryškiai žalia blizgi odelė išduoda, kad vaisius dar nesunokęs, o rudos dėmės yra pernokusio avokado požymis. Dar vienas būdas patikrinti vaisių – nuimti kotelį ir įsižiūrėti į likusios skylutės spalvą. Šviesi, šalto atspalvio žalia spalva reiškia, kad avokadas neprinokęs, gelsvai žalia spalva rodo, kad vaisius jau tinkamas valgyti, o ruda spalva reiškia kad avokadas pernokęs ir nebetinkamas maistui.

Prinokusį avokadą geriausia suvartoti tą pačią dieną, tačiau šaldytuve jį galima išlaikyti tinkamą maistui dar 1-2 paras.

Kaip nokinti ir laikyti?

Prinokę avokadai greitai genda, tad jeigu mėgstate avokadus ir planuojate savo meniu į priekį, racionaliausia įsigyti dar nesunokusių vaisių. Jų nepatariama dėti šaldytuvą, nes paskui bus sunkiau arba apskritai nepavyks  sunokinti. Dar žalius avokadus patariama laikyti kambario temperatūroje – taip jie lėtai, bet patikimai noks.

Žinoma, yra būdų procesą pagreitinti. Įdėkite avokadą į popierinį maišelį su bananu arba obuoliu, nektarinu ar slyva – šių vaisių išskiriamos etileno dujos paskatins avokadą suminkštėti. Taip pat galite pasinaudoti dar greitesniu „folijos triuku“: suvyniokite neprinokusį avokadą į foliją, įdėkite į orkaitę ir pakepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių.

Jeigu netyčia perpjovėte dar nesunokusį avokadą – jį dar galima išgelbėti patepus minkštimą citrinos sultimis, suvožus abi puses ir įdėjus į maišelį ar indą su obuoliu arba bananu. Beje, avokadą patariama pjauti ne išilgai kaulo, bet skersai – taip bus lengviau tiesiog išspausti kaulą nenaudojant jokių įrankių.

Kaip pasimėgauti ir išsaugoti?

Jei nespėjote sunaudoti viso avokado, neskubėkite išmesti likučių. Ant likusios vaisiaus dalies išspauskite citrinos sultis ir įvyniokite į maistinę plėvelę, arba įdėkite ją į sandarų indelį kartu su perpjautu svogūnu ir laikykite šaldytuve. Šitaip neleisite avokadui paruduoti ir prarasti vertingų medžiagų, mat citrinos rūgštis yra stiprus antioksidantas, perpjauto svogūno išskiriamos dujos taip pat stabdo oksidacijos procesą. Na, o kad vaisius ilgiau liktų šviežesnis, kauliuką palikite neišimtą.

Beje, prinokusius avokadus galima užšaldyti, tačiau reikėtų turėti omenyje, kad tuomet šiek tiek pasikeičia jų tekstūra. Norėdami užšaldyti avokadą, perpjaukite vaisių per pusę, išimkite kauliuką ir nulupkite odelę. Tada minkštimą apšlakstykite citrinos sultimis ir susukite avokadą į maistinę plėvelę.

Jei šaldytą avokadą planuojate naudoti kokteiliams ar padažams, tuomet pirmiausia jį susmulkinkite trintuvu su šaukštu citrinos sulčių iki vientisos masės. Sukrėskite tyrę į sandarų maišelį ir dėkite į šaldiklį. Šitaip paruošti avokadai turėtų išsilaikyti maždaug 4 mėnesius.

Gvakamolės dienos proga „Maxima“ siūlo pasigaminti šį meksikietišką avokadų pagardą, kurį galima valgyti tiesiog su šviežia duona, kukurūzų traškučiais, skrebučiais, agurkų, morkų ar salierų lazdelėmis ar naudoti kaip padažą mėsos, žuvies, daržovių patiekalams.

Reikės: 1-2 prinokusių avokadų, 1 mažo raudonojo svogūno, kelių šaukštelių citrinos sulčių, šiek tiek šviežių kalendrų arba petražolių, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų.

Gaminame: perpjaukite avokadus, išimkite kauliukus ir minkštimą. Minkštimą sutrinkite šakute ar trintuvu. Smulkiai supjaustykite svogūną bei kalendras ir sumaišykite su avokado mase. Paruoštą gvakamolę pagardinkite citrinos sultimis, druska bei pipirais.

Jei norite, į gvakamolę papildomai galite įmaišyti kubeliais supjaustytą pomidorą be sėklų, granatų sėklų arba mangą, smulkintą aitriąją papriką, grietinės arba jogurto.

TAIP PAT SKAITYKITE