Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Patarimai

Puodų ir keptuvių ABC: kiek jų turėti ir kaip išsirinkti

Puodų ir keptuvių ABC

Ar žinote tą jausmą, kai virtuvėje nėra kur kojos pastatyti, nes viskas užgrūsta įvairiausiais rakandais: nuo puodų, puodelių, keptuvių, prikaistuvių iki samčių ir rėčių. Tai kokia išeitis? Viskas labai paprasta – tereikia išsirinkti kokybiškus, ilgaamžiškus ir kelias funkcijas atliekančius virtuvės pagalbininkus. Juk kiekvienas patiekalas prasideda ne tik nuo reikiamų ingredientų, bet ir tinkamo puodo ar keptuvės pasirinkimo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kokybiškų nuo puodų iki keptuvių galima rasti prekybos tinklo parduotuvėse ir virtuvės reikmenys yra populiarūs tarp pirkėjų.

Nuo ko pradėti rinktis?

„Pastebime, kad pastaruoju metu lietuviai daug dėmesio skiria ne tik kokybiškiems ingredientams, bet ir kokybiškiems virtuvės įrankiams. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų aukštos kokybės produktų už prieinamą kainą asortimentą: nuo įvairiausių nerūdijančio plieno keptuvių, puodų iki mentelių ar garinimo indų-koštuvų, kurie sulaukia didelio pirkėjų susidomėjimo“, – teigia V. Budrienė. 

Žinoma, kiekvienas virtuvės rakandas turi turėti paskirtį. Be to, renkantis keptuves ar puodus reikėtų dėmesį atkreipti, kokiam kiekiui žmonių ir ką dažniausiai gaminate. Taip pat svarbu ir tai, iš ko virtuvės rakandai yra pagaminti. 

„Jeigu maistą dažniausiai gaminate vienam ar dviem asmenims, užtekti gali vos kelių keptuvių ir 2–3 puodų. Jeigu gaminate didelei šeimai ir apskritai mėgstate dažnai suktis ir eksperimentuoti virtuvėje – galbūt praverstų pagalvoti ir apie specialius puodų ir keptuvių rinkinius. Svarbiausia – keptuvių ar puodų nepirkti spontaniškai ir rinktis tokius įrankius, kuriuos tikrai naudosite“, – sako prekybos tinkle „Iki“ dirbanti Vilma Juodkazienė.

Pasak jos, kiekvienoje virtuvėje reikalingas bent vienas nedidelis 1–2 l puodas su rankena. Tokio tipo puode ne tik patogu pasišildyti maistą keliems žmonėms, bet ir ruošti įvairiausius padažus. Taip pat  pravartu turėti bent vieną didelį puodą – jame galima išvirti didelį kiekį sriubos ar troškinio arba didelį ketaus puodą, kurį galima naudoti ir ruošiant maistą orkaitėje. Jeigu itin didelio puodo jums nereikia – rinkitės vidutinio dydžio, 3–4 litrus talpinantį puodą. Tokio dydžio puode galima virti ne tik sriubas, bet ir košes. 

Kalbant apie keptuves – jas taip pat pravartu turėti kelias. Mažesnio dydžio keptuvės puikiai tinka garnyrams ar kiaušiniams kepti. Tiems, kurie mėgsta dažnai kepti mėsos ar žuvies kepsnius, namuose turi turėti keptuvę-grilį. Tai sunkios kvadratinės formos nepridegančios keptuvės, kurios turi grublėtą paviršių. Jose kepti galima ne tik mėsą ar žuvį, bet ir ruošti jūros gėrybes arba daržoves. Jeigu dažnai kepate blynus – įsigykite specialią, plokščią, blynams kepti keptuvę. O jeigu mėgstate ir dažnai gaminate azijietišką maistą – nepamirškite „wok“ keptuvės. 

Medžiagos – svarbu 

Renkantis keptuvę ar puodą dėmesį vertėtų atkreipti ir į tai iš ko jis pagamintas. Mat medžiaga, iš kurios pagaminti jūsų virtuvės reikmenys, gali patobulinti ne tik patiekalų skonį, bet ir palengvinti valymą. Pavyzdžiui, iš nerūdijančio plieno pagamintus puodus ar keptuves galima drąsiai plauti indaplovėje. O, tarkime, ketaus gaminiai plaunami tik rankomis, mat plaunant tokio tipo indus indaplovėje – dažnai suardoma jų emalė. Visgi, iš ketaus pagaminti indai, jeigu juos tinkamai prižiūrėsite, gali tarnauti metų metus. Ketaus puoduose galima gaminti sriubas, troškinius, paruošti mėsą: ypatingai paukštieną, netgi žvėrieną, iškepti duoną, desertus. Be to, nors ketaus puodai ar keptuvės ilgai įšilinėja – pagaminus maistą jie ilgai išlaiko šilumą, todėl maistas šiltas jame lieka net kelias valandas. 

Kalbant apie nerūdijančio plieno puodus ar keptuves, renkantis juos galioja bendra taisyklė – „kuo storesnis, tuo geriau“, todėl jų ieškoti reikėtų maždaug 5 mm storio. Verdant ar kepant šie puodai nereaguoja su maistinėmis rūgštimis, dėl ko maistas nepraranda savo natūralaus skonio, spalvos ir kokybės. Kitas privalumas, pasak „Iki“ atstovės“, jie nerūdija ir kaip jau minėjome anksčiau – juos lengva valyti. Nerūdijančio plieno keptuvės puikiai tinka kepti kepsniams, o taip pat šios keptuvės puikiai tinka ir greitajam kepimui ant aukštos ugnies dar kitaip vadinamam stir-fry, kai maistas ant nedidelio riebalų kiekio kepinamas vos kelias minutes.

Kiti įrašai
Erkės
Skaityti
  • Patarimai

Erkių sezonas jau prasidėjo – kaip tinkamai apsaugoti savo keturkojus?

Poilsis gamtoje
Skaityti
  • Patarimai

Šylant orams – patarimai, kaip poilsį gamtoje paversti patogesniu

Duonos laikymas
Skaityti
  • Patarimai

Duoninėje ar šaldytuve: atsakė, kur laikyti kepinius, kad švieži išliktų ilgiau

Skintų gėlių priežiūra
Skaityti
  • Patarimai

Valentino dienai artėjant: patarimai, kokias gėles rinktis, kad džiugintų kuo ilgiau

gėlių priežiūra
Skaityti
  • Patarimai

Per Valentino dieną gautos puokštės: kaip prižiūrėti gėles, kad jos žydėtų kuo ilgiau?

Reklamos specialistas
Skaityti
  • Patarimai

Reklamos agentūra pataria: Ką reikia padaryti, kad taptum reklamos specialistu

Dovana antrai pusei
Skaityti
  • Patarimai

Artėjant Kalėdoms mąstome apie dovaną antrai pusei

Organizmas po švenčių
Skaityti
  • Patarimai

Šventiniai stalai jau tušti, organizmas – ne. Kaip susigrąžinti balansą?

MASITAS

Šaltibarščiai

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

LAISVALAIKIS

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

6 pavasario makiažo tendencijos: pasidažyti taip, kad atrodytų, jog nesidažei

6 pavasario makiažo tendencijos: pasidažyti taip, kad atrodytų, jog nesidažei

Gydančios knygų galios – ar skaitymas gali išgydyti psichines ligas?

Gydančios knygų galios – ar skaitymas gali išgydyti psichines ligas?

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Kava

Tinklaraštininkė atskleidė savo kavos paslaptį: labai svarbu tikslus vandens kiekis

NAMAI

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

kvapai

Tvarios, jaukios ir kvapnios – kalėdinės dekoracijos iš apelsinų: 4 būdai, kaip jas pasigaminti

5 taisyklės, kurios padės lengvai namuose palaikyti švarą

5 taisyklės, kurios padės lengvai namuose palaikyti švarą

9 patarimai, kaip taupyti energiją daug laiko praleidžiant namuose

9 patarimai, kaip taupyti energiją daug laiko praleidžiant namuose

Tvarus garderobas: kaip jį susikurti kiekvienam?

Tvarus garderobas: kaip jį susikurti kiekvienam?

paprikos auginimas

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų: papildomai neišleisite nė cento

PATARIMAI

Kaip suplanuoti daržą ir apskaičiuoti reikiamą sėklų kiekį?

Kaip suplanuoti daržą ir apskaičiuoti reikiamą sėklų kiekį?

odos priežiūra

Paruoškite odą vasarai: grožį lemia ne priemonių gausa, o mokėjimas ja rūpintis

Investicija į vaikų ateitį: žinoma mama atskleidė, ką būtina žinoti

Investicija į vaikų ateitį: žinoma mama atskleidė, ką būtina žinoti

Naujų metų pasižadėjimai ir spintų valymas – proga atsisakyti sveikatai kenkiančių drabužių ir avalynės

Naujų metų pasižadėjimai ir spintų valymas – proga atsisakyti sveikatai kenkiančių drabužių ir avalynės

Ekspertė pataria: į ką atkreipti dėmesį, parduotuvėje renkantis kokybiškus maisto produktus

Ekspertė pataria: į ką atkreipti dėmesį, parduotuvėje renkantis kokybiškus maisto produktus

Lūpų prižiūra žiemą – 10 dalykų, kuriuos naudinga žinoti

Lūpų prižiūra žiemą – 10 dalykų, kuriuos naudinga žinoti

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.