Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Patarimai

Kaip panaudoti maisto likučius: neišmeskite net kaulų

maisto likučiai

Šventiniu laikotarpiu maisto švaistymo tema tampa dar aktualesnė. Ją spręsti gali padėti žinojimas, kada ir kaip panaudoti likučius – jie gali tapti naujais užkandžiais ar net sodriu sultiniu. Jam tinka ne tik likusi paukštienos mėsa, bet ir kaulai. Jų lietuvių namuose po švenčių turėtų likti nemažai – anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiomis dienomis vištos ir anties pardavimai itin išaugo.  

„Pastebime, kad kaip ir kasmet prieš šventes lietuviai didesnį dėmesį skiria gurmaniškesniems produktams. Jų krepšeliuose matyti įmantresni gėrimai, paštetai, įvairiausi Viduržemio šalių kumpiai ar sūriai. Taip pat prieš šventes visada išauga egzotinių vaisių pardavimai, žymiai padidėja ir žuvies bei jūros gėrybių pardavimai. Tačiau nuo tradicijų pirkėjai per daug taip pat nenutolsta – perkamiausi išlieka klementinai, pirkėjų krepšeliuose dominuoja  ir paukštiena, kuriai šiuo metu taikome nuolaidas – vištos arba antys“, – teigia V. Budrienė.

Virkite sultinį ir jį šaldykite

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė yra įsitikinusi, jog visiškai išvengti maisto likučių yra beveik neįmanoma, todėl svarbu žinoti, kaip juos tinkamai panaudoti. 

„Maisto likučius iš karto dėkite į šaldytuvą ir nepalikite jų ant stalo. Be to, reikėtų pasirūpinti, kad jie būtų sandariai uždengti arba suvynioti į maistinę plėvelę. Įvairiausius mėsos, žuvies, jūros gėrybių likučius geriausia yra sunaudoti jau kitą dieną. Todėl jeigu po švenčių liks silkės – kitą dieną paruoškite vieno kąsnio sumuštinukų ar panaudokite ją salotų gamyboje. O jeigu per Kalėdas žadate kepti paukštieną – sumaniai panaudoti galite ne tik likusią mėsą, bet ir kaulus, kurie puikiai tinka sultinio virimui“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Jeigu sriubos šventiniame jūsų meniu nėra – ne bėda. V. Juodkazienė, sako, kad sultinys – puikiai tinka šaldymui. 

„Šaldiklyje laikomas paukštienos sultinys kokybiškas išlieka net iki trijų mėnesių. Be to, dėl sultinyje esančių vitaminų ir mineralinių medžiagų gausos – jis yra puiki priemonė imunitetui stiprinti. Kai kurie mokslininkai teigia, kad vištienos sriuba net gali padėti sumažinti peršalimo ligų simptomus, todėl jos turėti šaldiklyje verta visą  žiemos laikotarpį“, – teigia „Iki“ atstovė. 

Nuo ko pradėti?

Taigi, nuo ko pradėti norint išvirti sodrų ir kokybišką sultinį? V. Juodkazienė dalijasi keliais patarimais. 

Apkepti nebereikia. Nors prieš verdant sultinį, kaulus, siekiant išgauti stipresnį skonį, patariama paskrudinti keptuvėje – gaminant iš jau keptos vištienos ar antienos, to daryti nebeprireiks. Kaulus reikėtų sudėti į didelį puodą, įpilti norimą kiekį vandens bei šaukštą obuolių sidro acto – jis padės kaulams išskirti turimus mineralus. Kai vanduo užvirs, reikėtų sumažinti kaitrą ir sultinį ant silpnos ugnies pavirti mažiausiai kelias valandas.

Nepamirškite daržovių ir prieskonių. Žinoma, sultiniui ypatingo skonio bei vitaminų suteiks įvairiausios daržoves bei prieskoniai. Jų verdant sultinį smulkinti nė nereikėtų. Tiesiai į puodą dėkite tik per pusę perpjautus salierų stiebus, neluptas morkas, svogūnus ar česnakus, visą saują petražolių. Taip pat nepamirškite ir pipirų žirnelių, lauro lapų. Jeigu norite ryškesnio skonio – galite netgi įdėti gabalėlį imbiero.

Nukoškite. Kai sultinys išvirs, rekomenduojama jį nukošti. Nuo ilgai verdamų kaulų dažnai atsiskiria ypač smulkios atplaišėlės, todėl rekomenduojama naudoti arba tankų audinį, arba labai smulkų kiaurasamtį.

Užšaldykite. Jeigu sultinio iš karto panaudoti nežadate – atvėsinkite, supilstykite į stiklainius ir padėkite į šaldytuvą. Jame sultinys kokybiškas išlieka 4–5 dienas. Jei sultinį norite užsišaldyti, prieš tai supilstykite jį į specialias dėžutes ar šaldymui skirtus maišelius.

Kiti įrašai
Reklamos specialistas
Skaityti
  • Patarimai

Reklamos agentūra pataria: Ką reikia padaryti, kad taptum reklamos specialistu

Dovana antrai pusei
Skaityti
  • Patarimai

Artėjant Kalėdoms mąstome apie dovaną antrai pusei

Organizmas po švenčių
Skaityti
  • Patarimai

Šventiniai stalai jau tušti, organizmas – ne. Kaip susigrąžinti balansą?

žuvies kokybė. Kaip išsirinkti
Skaityti
  • Patarimai

Įsidėmėkite: patarimai, kaip išsirinkti tinkamą žuvį ir jūros gėrybes švenčių stalui

Kalėdų eglės priežiūra
Skaityti
  • Patarimai

Kad nenubyrėtų iki Kalėdų: 5 patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti eglę

Kalėdinės dirbtuvės
Skaityti
  • Patarimai

Kalėdinės dirbtuvės namuose: kaip pasigaminti advento kalendorių?

Šaltuoju metu – ypatingas dėmesys pėsčiųjų saugumui ir kodėl nereikia valgyti barstymui skirtos druskos
Skaityti
  • Patarimai

Šaltuoju metu – ypatingas dėmesys pėsčiųjų saugumui ir kodėl nereikia valgyti barstymui skirtos druskos

Skaityti
  • Patarimai

Kalėdoms ruošiamės iš anksto: tinklaraštininkės patarimai, kaip tvariai, greitai ir paprastai supakuoti dovanas

MASITAS

riešutų sviestas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

LAISVALAIKIS

ar kūno asimetriją gali ištaisyti chirurgo peilis?

Tobulai netobuli: ar kūno asimetriją gali ištaisyti chirurgo peilis?

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Geros nuotaikos ir žvalumo – į pirtį

Geros nuotaikos ir žvalumo – į pirtį

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

NAMAI

Prieskoniai

Pigus būdas pasimėgauti šviežiais žalumynais: kaip namuose užsiauginti prieskoninių žolelių

5 patarimai tėvams, kurie padės išvengti streso planuojant moksleivio krepšelį

5 patarimai tėvams, kurie padės išvengti streso planuojant moksleivio krepšelį

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

kvapai

Tvarios, jaukios ir kvapnios – kalėdinės dekoracijos iš apelsinų: 4 būdai, kaip jas pasigaminti

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

PATARIMAI

kaip sukaupti pinigų

Kaip sukaupti daugiau pinigų pensijai: ekspertės patarimai

Dovana antrai pusei

Artėjant Kalėdoms mąstome apie dovaną antrai pusei

Grilio sezonas

Grilio sezonas: kur kepsnines užsikurti miestiečiams ir pagrindinės saugos taisyklės

Noras eiti į mokyklą išblėso. Kaip reaguoti tėvams?

Noras eiti į mokyklą išblėso. Kaip reaguoti tėvams?

Kad nerimas nevirstų liga: specialistai pataria, kaip namus atostogoms palikti be sąžinės graužaties

Kad nerimas nevirstų liga: specialistai pataria, kaip namus atostogoms palikti be sąžinės graužaties

Kaip tinkamai pasirinkti ir dėvėti medicininę kaukę?

Kaip tinkamai pasirinkti ir dėvėti medicininę kaukę?

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.