Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Patarimai

Įsidėmėkite: patarimai, kaip išsirinkti tinkamą žuvį ir jūros gėrybes švenčių stalui

žuvies kokybė. Kaip išsirinkti

Artėjantis kalėdinis laikotarpis – metas, kuomet ant stalo puikuojasi kur kas daugiau žuvies bei jūros gėrybių. Karpį, silkę, lašišą, jūros gėrybes lietuviai gausiai valgo ne tik per Kūčias, jomis mėgaujasi ir per adventą, kai tradiciškai vartojama mažiau mėsos. Visgi, kad namo parsineštume tikrai kokybišką žuvį – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad nuo šviežios žuvies turėtų sklisti jūrą primenantis kvapas? Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuviai ir jūros gėrybėms yra taikomi dideli reikalavimai, o kalėdiniu laikotarpiu žuvies ir jūros gėrybių pardavimai stipriai šokteli.

„Jūros gėrybių ir žuvies kategorijos prekės į parduotuvių lentynas nepatenka be kontrolės – kiekviena partija turi atitikti tam tikrus kokybės parametrus. Kiekvienoje partijoje patikrinama net apie 10 proc. šviežios žuvies ir jūros gėrybių. Artėjant svarbiausioms metų šventėms pirkėjai dažniausiai perka lašišą, karpį bei jų pusgaminius. Žinoma, pirkėjų krepšeliuose atsiduria daugiau silkės. Fasuotos silkės pardavimai vidutiniškai padidėja 35 proc., o sveriamos vidutiniškai daugiau nei 45 proc. Prieš šventes pirkėjai labiau linkę ir į eksperimentus:  renkasi upėtakį, šamą, skumbrę – jų pardavimai prieš šventes išauga apie 30 proc., jūros gėrybių pardavimai taip pat padidėja daugiau nei trečdaliu“, –  teigia V. Budrienė.

Kokybiškos žuvies ir jūros gėrybių požymiai

Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ maisto kokybės vadovė, sako, kad ar žuvis šviežia galima pasakyti ir pagal žiaunų, akių spalvą, ir pagal raumens konsistenciją. Tinkamos vartoti žuvies kvapas yra šviežias, primenantis jūrą.

„Jeigu namo parsinešę žuvies ar jūros gėrybių jaučiate stiprų, kartų ar amoniaką primenantį kvapą – jos vartoti nebetinkamos. Dėmesį atkreipti reikėtų ir į žuvies ar jūros gėrybių išvaizdą. Šviežios žuvies kūnas turi būti ryškios, tai žuvies rūšiai būdingos spalvos, be dėmių, blizgus, žiaunų spalva nuo ryškiai raudonos iki rožinės raudonos. Žuvies kūnas elastingas, tvirtas. Žvynų danga tolygi, pavieniai žvynai gali būti nusilupę, tačiau negali būti žaizdų paviršiuje. Šviežios žuvies akys turi būti šviesios, skaidrios, dažniausiai neįdubusios“, –  teigia A. Čepulis. 

Jeigu norite įsigyti midijų, A. Čepulis pabrėžia, kad jų geldelės privalo būti užsivėrusios, nenudilusios. Kokybiškų krevečių lukštai taip pat turėtų būti tvirti, šviežios krevetės dažniausiai pasižymi balkšva, kartais netgi pilka spalva. Jeigu jaučiate, kad krevečių lukštas minkštokas, ant jo yra gleivių – tokios jūros gėrybės vartoti nėra tinkamos. Renkantis kalmarus, pasak „Iki“ atstovės, dėmesį taip pat reikėtų atkreipti į spalvą. Šviežias kalmaras pasižymi balta spalva, kiek kietoka tekstūra. Kartais ant jo matomos tamsios, pilkos dėmės. Jeigu ant kalmaro pastebėjote rausvą atspalvį – tai ženklas, kad jis nėra šviežias ir tokio geriau nepirkti.

Žuvies laikymas ir atšildymas

Kaip teigia A. Čepulis, šviežią žuvį ir jūros gėrybes šaldytuve, geriausia laikyti ne ilgiau nei parą. Taip pat žuvį reikėtų laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje, kuri paprastai jame yra pažymėta. Ten temperatūra yra apie 1–2°C. Tokiomis sąlygomis laikyti reikėtų ne ilgiau vieną parą, jei žuvis ar jūros gėrybės nesupakuotos ir ne ilgiau nei galiojimo terminas. Supakuotas vakuume gėrybes galima vartoti iki gamintojo nurodyto termino ant pakuotės.

Jeigu įsigijote šaldytų jūros gėrybių ar žuvies, šaldiklyje šie produktai gali būti laikomi kelis mėnesius. Visgi, šaldiklyje jų ilgai palikti nerekomenduojama. Mat bėgant laikui jos taps vis sausesnės. Jeigu planuojate žuvį atšildyti – tai taip pat reikėtų daryti tinkamai. Žuvį ir jūros gėrybes geriausia atšildyti po truputį, iš šaldiklio ją perkėlus į šaldytuvą. Taip jos atšils palaipsniui, iš lėto.

Kiti įrašai
Reklamos specialistas
Skaityti
  • Patarimai

Reklamos agentūra pataria: Ką reikia padaryti, kad taptum reklamos specialistu

Dovana antrai pusei
Skaityti
  • Patarimai

Artėjant Kalėdoms mąstome apie dovaną antrai pusei

Organizmas po švenčių
Skaityti
  • Patarimai

Šventiniai stalai jau tušti, organizmas – ne. Kaip susigrąžinti balansą?

maisto likučiai
Skaityti
  • Patarimai

Kaip panaudoti maisto likučius: neišmeskite net kaulų

Kalėdų eglės priežiūra
Skaityti
  • Patarimai

Kad nenubyrėtų iki Kalėdų: 5 patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti eglę

Kalėdinės dirbtuvės
Skaityti
  • Patarimai

Kalėdinės dirbtuvės namuose: kaip pasigaminti advento kalendorių?

Šaltuoju metu – ypatingas dėmesys pėsčiųjų saugumui ir kodėl nereikia valgyti barstymui skirtos druskos
Skaityti
  • Patarimai

Šaltuoju metu – ypatingas dėmesys pėsčiųjų saugumui ir kodėl nereikia valgyti barstymui skirtos druskos

Skaityti
  • Patarimai

Kalėdoms ruošiamės iš anksto: tinklaraštininkės patarimai, kaip tvariai, greitai ir paprastai supakuoti dovanas

MASITAS

riešutų sviestas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

LAISVALAIKIS

Kava

Tinklaraštininkė atskleidė savo kavos paslaptį: labai svarbu tikslus vandens kiekis

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Atsirado laiko susitvarkyti šaldytuvą? Pasinaudokite šiais patarimais

Atsirado laiko susitvarkyti šaldytuvą? Pasinaudokite šiais patarimais

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

5 požymiai, įspėjantys apie nepatikimą internetinę parduotuvę

5 požymiai, įspėjantys apie nepatikimą internetinę parduotuvę

stovyklavimas

Stovyklavimo gidas: naudingi patarimai ruošiantis į gamtą

NAMAI

9 patarimai, kaip taupyti energiją daug laiko praleidžiant namuose

9 patarimai, kaip taupyti energiją daug laiko praleidžiant namuose

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

šventinis apšvietimas

Kiek kainuoja Kalėdų šviesa namuose: kaip apskaičiuoti, kiek elektros sunaudoja girliandos

Puodai virtuvėje

Virtuvės pagalbininkai: 5 maisto ruošimo indai, kuriuos verta turėti namuose

2020 interjero tendencija: galvokime apie Žemę

2020 interjero tendencija: galvokime apie Žemę

Namų tvarkymo iššūkiai: kada dulkių valymas gali sukelti traumas ir nuostolius

Namų tvarkymo iššūkiai: kada dulkių valymas gali sukelti traumas ir nuostolius

PATARIMAI

kaip sukaupti pinigų

Kaip sukaupti daugiau pinigų pensijai: ekspertės patarimai

Kiaušinių dažymas natūraliais produktais: arbata, prieskoniai, žolelės, uogos

Kiaušinių dažymas natūraliais produktais: arbata, prieskoniai, žolelės, uogos

9 gudrybės, kaip prisiversti ką nors padaryti, kai tam nėra noro

9 gudrybės, kaip prisiversti ką nors padaryti, kai tam nėra noro

Gudrybės, kurios padės greitai nulupti vaisius ir daržoves

Gudrybės, kurios padės greitai nulupti vaisius ir daržoves

Gėlininkės patarimai, kaip pasipuošti balkoną, kad džiugintų ir rudenį

Gėlininkės patarimai, kaip pasipuošti balkoną, kad džiugintų ir rudenį

Ekspertė pataria: į ką atkreipti dėmesį, parduotuvėje renkantis kokybiškus maisto produktus

Ekspertė pataria: į ką atkreipti dėmesį, parduotuvėje renkantis kokybiškus maisto produktus

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.