Search
Close this search box.

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

Interjero dizaino mylėtojams sausis – lyg dar vienos Kalėdos. Praėjusią savaitę Kelne vykusi „IMM Cologne 2020“ paroda interjero dizaino kalendoriuje – ryški data, žyminti vieną iš svarbiausių baldų dizaino renginių pasaulyje. Kaip ir tikėtasi, vėsoką sausį čia buvo karšta nuo spalvų, naujų formų ir diskusijų, kaip gyvensime ateityje.

Kokias baldų dizaino tendencijas apžvelgė ši paroda bei kokiomis spalvomis ir formomis šiais metais atsinaujins mūsų interjerai pasakoja Namų idėjų centro NIC atstovas Nerijus Urbonavičius.

Pastelė ir minkštumas išlaiko pozicijas

Pastelinės ir švelnios, „minkštos“ spalvos šiemet išlieka ant įvairių paviršių. Pastelinė žalia, mėtinė, citrininė geltona, alyvinė, abrikoso oranžinė, žemės yra šių metų spalvos. Spalvinė įvairovė ir medžiagos minkštumas yra tvirčiausios šio laikotarpio tendencijos, kurios pastebimos įvairiuose paviršiuose: kilimuose, užuolaidose, tekstilės gaminiuose, įvairiuose dekoratyviniuose motyvuose.

50 geltonos atspalvių

Jei reikėtų rinkti šių metų „IMM Cologne“ spalvą, ja taptų geltona su visais savo atspalviais. Pasak N. Urbonavičiaus, geltona interjeruose vyraus tiek šiais, tiek ir kitais metais. Geltona gali būti išties universali spalva, priklausomai nuo pasirinkto jos atspalvio. Nuo ochros ir garstyčių geltonumo, ar Z kartos ypač mylimos ryškiai geltonos iki pastelinio ir citrininio geltonio, sviesto ir dramblio kaulo – paroda šiemet tryško daugybe geltonos spalvos variacijų. „Įdomi tendencija, kad šių metų pantone spalva – klasikinė mėlyna – dar nedominuoja naujausiose kolekcijose. Bus įdomu stebėti, kaip ji atsiskleis metų bėgyje“, – svarstė Nerijus.

Išaugęs dėmesys lauko baldų dizainui

Didėja susidomėjimas lauko dizainu net ir tarp vidaus interjero prekių ženklų. Lauko baldų dizainui šiemet buvo skirta daugybė naujų kolekcijų. „Tokios tendencijos buvo negarsiai prognozuojamos jau prieš porą metų, o augant gyventojų pajamoms, šiltėjant klimatui pamažu tampa labai aktualios ir lietuviams“, – įspūdžiais dalinosi N. Urbonavičius.

Balta keičia savo vietą

Nors balta beveik visiškai dingsta nuo sienų dekoro, vis daugiau jos atsiranda ant baldų paviršių. Sienų išbaigimas keičiamas neutraliais ir švelniais atspalviais – smėlio, dramblio kaulo, sviesto. Parodoje buvo galima pastebėti daug skirtingų baltos spalvos minkštų baldų ir dekoro detalių, ir, panašu, jog artimiausiais metais interjeruose jų tik daugės. Baltos spalvos baldai lengvai dera tiek neutraliame fone, tiek šalia itin sodrių atspalvių.

Bauhaus sodrumas

Kaip atsakas į pastaraisiais metais interjerus užtvindžiusius pastelinius ir smėlio atspalvius, 2020-aisiais interjero mylėtojus pamažu apsės sodrių spalvų alkis. Kai kurie prekių ženklai Kelne jau iškėlė šią tendenciją, savo stenduose pristatydami itin ryškias spalvas, tokias kaip 90-tųjų mėlyną, dobilo ar smaragdo tirštumo žalią, raudoną ir, be abejo, Z kartos geltoną, taip pat ne mažiau ir ryškią oranžinę bei vyšninę spalvas. Reikšmingą įtaką tokiai spalvų dermei veikiausiai turi Bauhaus modernizmo srovės estetika ir, be abejo, 2019 metais visoje Vokietijoje švęstas jos 100 metų jubiliejus. Prabėgus visam amžiui, Bauhaussrovė vis dar pelnytai laikoma funkcinio dizaino pavyzdžiu.

Neonas mažomis dozėmis nekenkia

Chromuoti, blizgantys paviršiai, apšviestas stiklas, holografija, neonas – daugybė parodos dalyvių šiemet savo stendams rinkosi 80-tųjų simbolius. Beje, rezultatai lūkesčius pranoko, ir nors kažkam aštuntas dešimtmetis kurį laiką asocijavosi su blogu skoniu, naudojant mažomis porcijomis interjere jis gali būti labai šviežia, įdomia ir netikėta idėja.

Kaip keisis mūsų namai?

Dizaino pasaulis nuolat renkasi tarp šių dviejų koncepcijų – 2019 metai interjere buvo gausūs modulinių sofų, daugiafunkcinių baldų. Tačiau ne mažiau svarstoma ir spėliojama, kaip keisis mūsų namai ir poreikiai bėgant metams. Pasak dizaino futuristų, ilgainiui mus labiau žavės gyvenimas komunose, koncepcija „mažiau yra daugiau“ kaip duoklė aplinkos taršos mažinimui bei lankstumui ir neprisirišimui prie vietos. „Namai privalės būti funkcionalūs, patogūs, pamažu to vis labiau reikalausime ir iš darbo vietų – augant nuotoliniu būdu dirbančiųjų skaičiui, ribos tarp namų ir biuro taps vis mažiau matomos“, – pasakojimą užbaigė Namų idėjų centro NIC atstovas.

TAIP PAT SKAITYKITE