Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Veganiško restorano bendraturčio kelias į veganizmą: patarė, nuo ko pradėti

Veganiško restorano bendraturčio kelias į veganizmą: patarė, nuo ko pradėti

Lapkritis – veganų mėnuo, tai puiki proga net ir visavalgiams pasidomėti veganiškos mitybos principais, išbandyti augalinius patiekalus ar bent kartą per savaitę įprastą savo šeimos vakarienę pakeisti veganiška. Ir jeigu jums atrodo, kad veganai valgo tik salotas – klystate. Toks maistas gali būti ir sotus, ir šildantis, ir riebus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausias veganiškas produktų alternatyvas vis dažniau išbando  pirkėjai.

„Ne tik švieži vaisiai bei daržovės, bet ir kiti veganų mitybai pritaikyti produktai populiarėja tarp pirkėjų. Pastebime, kad jų krepšeliuose vis dažniau matomi augaliniai gėrimai, sūriai, sviestas, taip pat ir įvairiausi grūdiniai produktai: lęšiai, bulguro kruopos, įvairiausi mėsos pakaitalai. Pradedant iš sojos pagamintais produktais ir baigiant daug baltymų turinčiomis ankštinėmis kultūromis. Be to, didelio dėmesio susilaukia ir sveikatai palankūs veganiški desertai“, – teigia V. Budrienė.

Viskas prasidėjo nuo mėsos atsisakymo

Romanas Muravjovas, veganiško restorano „Vieta“ bendraturtis ir virėjas, veganiškai valgo jau ketverius metus. Jis pasakoja, kad veganizmas į jo gyvenimą atėjo labai palaipsniui.

„Vegane pirmiausia tapo mano draugė Monika, o vėliau šis poreikis atėjo ir man. Iš pradžių nevalgėme mėsos, bet valgėme žuvį. Tada atsisakėme žuvies, bet valgėme pieno produktus, kol galiausiai atsisakėme ir jų. Su kiekvienu šiuo žingsniu mano gyvenime atsirado šiokio tokio palengvėjimo. Žinoma, didelę įtaką šiam žingsniui turėjo ir domėjimasis sveika mityba, moraliniai, etiniai principai, aplinkosauga“, – apie savo sprendimą pasakoja R. Muravjovas. 

Jis įsitikinęs – veganizmo populiarumas tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje dar tikrai augs.

„Visos tendencijos rodo, kad žmonės – vis dažniau pereina į augalinę mitybą. Mane nustebino viena neseniai atlikta apklausa, kurios rezultatai parodė, kad per kelis pastaruosius metus Lietuvoje net 30 proc. gyventojų arba pabandė maitintis vegetariškai ar veganiškai, arba šiai mitybai paskyrė didesnę raciono dalį. O, kad lietuviai vis labiau domisi veganiška mityba, pastebime ir iš didėjančio restorano lankytojų skaičiaus“, –  sako R. Muravjovas.

Veganiškas maistas gali būti labai įvairus

Nors veganiška mityba populiarėja, stereotipas, kad veganai neturi įvairaus maisto pasirinkimo – išlieka gajus. Tačiau R. Muravjovas tikina, kad veganiškas maistas gali būti ir sotus, o kartais net ir sunkus. Pasak jo, sotumo įvairiausiems patiekalams suteikia lęšiai, avinžirniai, pupelės, jų ankštys, įvairiausi sojos gaminiai: tofu, tempė. Todėl tiems, kurie savo kelią į veganizmą dar tik pradeda, R. Muravjovas pataria „neužsikabinti“ ties vienu produktu, o valgyti kuo įvairesnį maistą. 

„Namuose galvodami ką valgysime stengiamės klausyti savo organizmo. Valgome intuityviai. O tiems, kurie į veganizmą dar tik žengia ar žengs pasakysiu, kad saikas ir įvairovė turi būti visur, todėl svarbu nesirinkti vien tik pusfabrikinių veganiškų gaminių: sojos dešrelių, įvairiausių šaldytų kepsniukų. Reikėtų nepatingėti virtuvėje „pažaisti“ su ankštinėmis daržovėmis“, –  sako jis. 

R. Muravjovas, sako, kad šiuo metu vieni mėgstamiausių jo veganiškų patiekalų yra troškiniai. Pavyzdžiui, jis neseniai atrado nuostabų indiško kario su sviestine vištiena atitikmenį, kuriame vietoje mėsos naudoja tofu sūrį, o vietoje grietinėlės – augalinę jos versiją. Šis patiekalas, pasak jo, puikiai tinka šaltuoju sezonu, jis šildantis, riebus, maistingas. Dar vienas neseniai skoniu nustebinęs veganiškas patiekalas – iš Lenkijos kilęs daržovių troškinys. Jį sudaro tiek žali, tiek rauginti kopūstai, morkos, svogūnai, įvairiausi grybai. O taip pat ir slyvos, spanguolės. 

„Kai visi šie ingredientai kartu išsitroškina, šis troškinys įgauna nepaprastą skonį. Ypač – ilgiau pastovėjęs“, – tikina pašnekovas. „Iki“ siūlo veganiškais patiekalais pasilepinti namuose ir dalijasi keliais lengvai pagaminimais receptais.

Sumuštinukai su saulėgrąžų ir burokėlių užtepėle

Jums reikės: 

250 g virtų burokėlių

Mėgstamos duonos riekelių

Saujos išlukštentų saulėgrąžų

Šlakelio balzaminio acto

Pusės žaliosios citrinos sulčių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Duoną paskrudinkite. Keptuvę įkaitinkite ir sudėkite saulėgrąžas. Kepkite jos pajusite malonų saulėgrąžų kvapą. Į elektrinį trintuvą sudėkite pusiau perpjautus burokėlius, kepintas saulėgrąžas ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Tuomet pilkite balzaminį actą, spauskite citrinos sultis, berkite prieskonius ir viską išmaišykite. Galiausiai gautą užtepėlę tepkite ant duonos ir mėgaukitės.

Daržovėmis ir veganišku sūriu įdaryti rudieji pievagrybiai

Jums reikės: 

500 g rudųjų pievagrybių

200 g svogūnų

100 g geltonųjų paprikų

200 g vyšninių pomidorų

120 g veganiško sūrio

Žiupsnelio druskos

30 ml alyvuogių aliejaus

30 g mėgstamų daržovių daigų

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Pievagrybius nuplaukite ir nupjaukite kotelius. Kepurėles apibarstykite druska, o kotelius smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite svogūnus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus bei grybų kotelius ir kelias minutes pakepkite. Paruoštu mišiniu įdarykite grybų kepurėles. Mažais gabalėliais supjaustykite pomidorus, paprikas, pagardinkite druska ir taip pat sudėkite į grybų kepurėles. Viską apiberkite tarkuotu sūriu. Kepurėles išdėliokite kepimo popieriuje išklotoje skardoje ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20 min. Iškepusius grybus apibarstykite daigeliais ir patiekite.

Trinta lęšių sriuba

Jums reikės:

1 puodelio lęšių

1 svogūno

2 morkų

2-3 česnako skiltelių

Skardinės konservuotų pomidorų

Keleto lapinio kopūsto (kale) lapų

Šlakelio citrinos sulčių

Namuose randamų gėrybių: kumino, kario, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Pasiruoškite daržoves: smulkiai supjaustykite svogūną, smulkia tarka sutarkuokite morkas. Nuplaukite lapinį kopūstą. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Pakepinkite sutrintą česnaką, dėkite morkas ir svogūnus ir kepkite kol daržovės suminkštės. Iškepus išimkite ir keptuvėje pakepinkite lapinio kopūsto lapus. Sudėkite morkas, svogūnus, kopūstus į puodą. Supilkite smulkintus konservuotus pomidorus. Šiek tiek pavirkite visą masę. Kol daržovės virs, atskirame puode išvirkite puodelį perplautų lęšių. Jiems išvirus, supilkite į puodą su daržovėmis ir visą sriubos masę sutrinkite trintuvu. Paskaninkite kuminu, kariu, druska, pipirais ir virkite dar apie 20 min. ant silpnos ugnies.

Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Taupymo patarimai

Paprasti klausimai finansų ekspertams – pasimokykite jų kasdienių taupymo triukų

Vasaros kosmetinė. Ką dažnai pamiršta moterys?

Vasaros kosmetinė. Ką dažnai pamiršta moterys?

TOP 6 pavasario makiažo tendencijos: kaip jas prisijaukinti skirtingo tipo moterims?

TOP 6 pavasario makiažo tendencijos: kaip jas prisijaukinti skirtingo tipo moterims?

Gydančios knygų galios – ar skaitymas gali išgydyti psichines ligas?

Gydančios knygų galios – ar skaitymas gali išgydyti psichines ligas?

Rankinė: ką reikia žinoti renkantis geriausią draugę šiam sezonui?

Rankinė: ką reikia žinoti renkantis geriausią draugę šiam sezonui?

NAMAI

Maisto produktų laikymas

Ir žinojimas padeda sutaupyti: kaip geriausia laikyti ilgai negendančius produktus?

citrina

5 patarimai, kaip tvarkant namus panaudoti citriną

Laikrodis – namų interjero puošmena

Laikrodis – namų interjero puošmena

Vonios kambario įrengimo klaidos išdavikės: ką verta apgalvoti iš anksto ir jų išvengti?

Vonios kambario įrengimo klaidos išdavikės: ką verta apgalvoti iš anksto ir jų išvengti?

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

Atsikratyti senų daiktų – sunku, bet reikia prisiversti tai padaryti

Atsikratyti senų daiktų – sunku, bet reikia prisiversti tai padaryti

PATARIMAI

Reklamos specialistas

Reklamos agentūra pataria: Ką reikia padaryti, kad taptum reklamos specialistu

Namų tvarkymasis

Pavasarinis tvarkymasis: patarimai, kaip paprastai ir be rūpesčių susitvarkyti namus

Kaip mesti rūkyti, kai žala sveikatai nemotyvuoja – paskaičiuokite, ką galite nuveikti už sutaupytus pinigus

Kaip mesti rūkyti, kai žala sveikatai nemotyvuoja – paskaičiuokite, ką galite nuveikti už sutaupytus pinigus

5 patarimai senjorams, kaip išvengti apgavysčių internete

5 patarimai senjorams, kaip išvengti apgavysčių internete

Irklentės, jėgos aitvarai, tinklinis – kaip populiarias vasaros pramogas paversti nauda sveikatai?

Irklentės, jėgos aitvarai, tinklinis – kaip populiarias vasaros pramogas paversti nauda sveikatai?

Patamsėjusios alkūnės, pažastys, kelių zonos – ką darome ne taip? Atsako vaistininkė

Patamsėjusios alkūnės, pažastys, kelių zonos – ką darome ne taip? Atsako vaistininkė

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.