Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Veganiškas maistas

Ar kada pagalvojote, kad būtų smalsu išbandyti augalinę mitybą? O galbūt atrodo, kad ją pasirinkę turėsite atsisakyti visų pamėgtų patiekalų? Augalinė mityba nėra vien daržovės – tai įvairove, spalvomis ir skoniais pasižymintis mitybos būdas, prisidedantis ne tik prie gyvūnų, planetos gerovės, bet ir mūsų sveikatos. Augalinė mityba prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų rizikos mažinimo – jau daug metų šios ligos yra pagrindinė mirties priežastis Lietuvoje (2021 m. sudarė 48,2 proc. visų mirčių). Nors augalinė mityba turi daug pranašumų, keičiant mitybos įpročius gali kilti iššūkių ir klausimų: ką ir kaip valgyti, ką daryti, jeigu norisi mėsos, kaip ruošti maistą, kad netektų atsisakyti mėgstamiausių patiekalų. Dietistė Živilė Dumbraitė-Varkalienė dalijasi patarimais, padėsiančiais pamėgti augalinį maistą.

Pažįstamas skonis kitaip

Pasak Ž. Dumbraitės-Varkalienės, pereinant prie augalinės mitybos svarbu įvertinti priežastis, kodėl tai darome.

„Galbūt pakaks tik sumažinti suvartojamos mėsos kiekį ir dažniau į racioną įtraukti augalinės kilmės produktų? Juk visiškai atsisakyti mėsos nebūtina, jeigu ją labai mėgstate ir tikite, kad be jos negalite. Pereinant prie augalinės mitybos svarbu maitintis taip, kad nepritrūktume būtiniausių medžiagų. Kai kurių medžiagų, esančių mėsoje ar kituose gyvulinės kilmės produktuose, su augaliniu maistu negauname, tad reiktų pasidomėti, kokios tai medžiagos, ir jei reikia, į mitybą įtraukti maisto papildų“, – pasakoja dietistė.

Ji teigia, kad net ir perėję prie augalinės mitybos neturime atsisakyti mėgstamiausių patiekalų.

„Jeigu norisi mėsos, patiekaluose galima naudoti ankštines daržoves, ypač pupeles. Man jos labiausiai primena mėsos skonį. Pupelės puikiai atstos mėsą įvairiuose patiekaluose, tokiuose kaip meksikietiškos enčilados, čili ar kitoks troškinys. Taip pat į pagalbą galima pasitelkti kvapnius prieskonius, tofu“, – pasakoja Ž. Dumbraitė-Varkalienė.

„Nestlé Baltics“ kulinarijos verslo vadovė Baltijos šalims Vilma Kapočienė teigia, kad dar vienas puikus būdas lengviau prisijaukinti augalinę mitybą yra naudoti mėsos pakaitalus.

„Pavyzdžiui, iš augalinio faršo lengvai pasigaminsite kotletų, mėsainių paplotėlių, lazaniją, čili troškinį, veganiškus balandėlius ir kone visus kitus pamėgtus mėsiškus patiekalus. Parinkus tinkamus prieskonius ir gaminimo būdą, pavyks išgauti pažįstamą skonį ir tekstūrą. Tad atsisakius gyvulinės kilmės produktų ar sumažinus jų vartojimą tikrai nereikės savęs riboti – turėsite tokį pat platų patiekalų pasirinkimą. Taip pat savo mitybą papildysite baltymais – jų gausu iš sojų ir kviečių gaminamuose augaliniuose produktuose“, – teigia V. Kapočienė.

Valgantys veganiškai – laimingesni ir sveikesni

„Journal of General Internal Medicine“ žurnale publikuotas tyrimas, kuriame nagrinėta vegetariškos dietos įtaka svorio mažinimui, parodė, kad žmonės, vidutiniškai 18 savaičių laikęsi vegetariškos dietos, numetė kur kas daugiau svorio nei tie, kurie maitinosi įprastai. Tačiau augalinė dieta turi naudų ne tik fizinei, bet ir emocinei sveikatai. Tarptautiniame žurnale apie mitybą, dietas ir nervų sistemą „Mitybos neuromokslas“ publikuotame tyrime teigiama, kad žmonės, kurie maitinasi veganiškai, yra linkę rečiau jausti stresą ir nerimą, negu mėsą valgantys žmonės. Kito tyrimo metu veganiškos dietos laikęsi žmonės pranešė apie sumažėjusią depresiją ir nerimą, taip pat didesnį produktyvumą darbe.

Ž. Dumbraitė-Varkalienė mano, kad pagerėjusiai emocinei sveikatai įtaką gali daryti ne mėsoje esančios medžiagos, bet tai, kokios kokybės mėsą vartojame.

„Mėsą mėgstantys žmonės dažnai piktnaudžiauja įvairiais rūkytais, perdirbtais mėsos gaminiais, kurie ne tik nėra sveikatai palankūs, bet ir sukelia nemalonius organizmo pojūčius. Taip pat mėsa yra sunkiau virškinama. Žmonės, vartojantys daug daržovių, ankštinių, vaisių, kruopų, su maistu gauna ir nemažai antioksidantų, vitaminų, veikiančių mūsų endokrininę sistemą, smegenų veiklą, taip pat nuotaiką. Valgydami daugiau augalinio maisto savo lėkštėje matome  ir daugiau spalvų. Skirtingos spalvos – skirtingi vitaminai ir kitos naudingosios medžiagos“, – teigia ji.

Dietistė išskiria savijautos pokyčius valgant daugiau augalinio maisto – tai lengvumo pojūtis ir pagerėjęs virškinimas su augaliniu maistu gaunant skaidulų.

„Manau, kad veganiškas sausis – puiki proga apsidairyti tuose parduotuvių skyriuose, kuriuose paprastai nesilankome, ir įsigyti dar nebandytų augalinių produktų: kruopų mišinių, įdomesnių vaisių, daržovių ar sėklų. Taip pat panaršyti internete ir susirasti augalinio maisto idėjų, kurias norėtųsi išbandyti. Dažnai tiesiog esame įpratę valgyti vienaip ar kitaip. Tačiau tiems, kuriems išties sunku atsisakyti mėsos, patariu kliautis 80/20 taisykle. Jeigu augalinis maistas sudarys bent 80 proc. jūsų mitybos raciono, tai jau smarkiai prisidės prie geresnės savijautos“, – pataria dietistė Ž. Dumbraitė-Varkalienė.

„Nestlé Baltics“ kulinarijos verslo vadovė Baltijos šalims Vilma Kapočienė siūlo išbandyti receptą su augaliniu faršu:

Veganiška burita su augaliniu faršu 

INGREDIENTAI: 

  • 2 pakuotės „Garden Gourmet Sensational“ faršo 
  • 1 Romaine arba Iceberg salotų galva 
  • 4 didelės miltinės tortilijos 
  • 150 g ilgagrūdžių ryžių  
  • 2 prinokę avokadai 
  • 4 pomidorai 
  • 160 g raudonųjų pupelių 
  • 2 šaukšteliai pomidorų tyrės 
  • 2 žalieji jalapeno pipirai 
  • 2 kalendros šakelės 
  • 50 g veganiško sūrio 
  • 2 šaukštai veganiškos grietinės 
  • 1 pakelis meksikietiškų prieskonių 
  • 3 skiltelės česnako 
  • 1 svogūnas 
  • Žaliųjų citrinų sultys 
  • Šiek tiek aliejaus 
  • Druskos ir pipirų 

PARUOŠIMAS: 

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 ℃. Išvirkite ryžius pagal pakuotės nurodymus ir švelniai pakaitinkite pupelės. 
  • Nulupkite ir smulkiai supjaustykite česnaką. Stambiai suplėšykite žoleles, jalapeno pipirus supjaustykite griežinėliais, o salotas – plonomis juostelėmis.
  • Pakepinkite česnaką su trupučiu aliejaus apie 1 minutę, kol suminkštės, supilkite pomidorų tyrę ir maišydami šiek tiek pakepinkite. Suberkite virtus ryžius ir pakepinkite kelias minutes, kol ryžiai visiškai pasidengs pomidorų tyrės spalva
  • Keptuvėje pakepinkite „Garden Gourmet Sensational“ faršą ir suberkite meksikietišką prieskonių mišinį.
  • Tortilijas pakaitomis pašildykite orkaitėje (arba karštoje keptuvėje). Jas aptepkite grietine, bet palikite 3 cm nuo tortilijos krašto. Ant viršaus (viduryje) paskleiskite 7 cm pločio gvakamolės „juostelę“, o viršuje – pomidorų salsos sluoksnį.
  • Ant viršaus užberkite šiek tiek salotų lapų, sluoksnį ryžių, šiek tiek pupelių ir storesnį sluoksnį Sensational faršo. Palikite 3 cm laisvus šonuose. Galiausiai ant viršaus išbarstykite stambiai nuskintas kalendras ir jalapeno pipirų griežinėlius.
  • Užlenkite šonus ir susukite tortilijas. Susukite jas į popierių ir perpjaukite buritą per pusę. Patiekite su likusia gvakamole ir pomidorų salsa. Mėgaukitės ypatinga veganiška burita su Sensational faršu!
Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Kava

Tinklaraštininkė atskleidė savo kavos paslaptį: labai svarbu tikslus vandens kiekis

5 požymiai, įspėjantys apie nepatikimą internetinę parduotuvę

5 požymiai, įspėjantys apie nepatikimą internetinę parduotuvę

Išmanūs telefonai

Patarimai, kaip išnaudoti telefoną produktyvumui: prireiks vos kelių akimirkų

ar kūno asimetriją gali ištaisyti chirurgo peilis?

Tobulai netobuli: ar kūno asimetriją gali ištaisyti chirurgo peilis?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

stovyklavimas

Stovyklavimo gidas: naudingi patarimai ruošiantis į gamtą

NAMAI

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

Kalėdinės dekoracijos: tvarios idėjos šventinei namų nuotaikai

Kalėdinės dekoracijos: tvarios idėjos šventinei namų nuotaikai

namų kvapai

Kad namai kvepėtų: 5 idėjos, kaip pasigaminti kvapių dekoracijų Kalėdoms

Docentės patarimai: Kaip teisingai kovoti su rėmeniu siaučiant pandemijai?

Docentės patarimai: Kaip teisingai kovoti su rėmeniu siaučiant pandemijai?

citrina

5 patarimai, kaip tvarkant namus panaudoti citriną

Psichologė: jaukių namų viziją atsinešame iš vaikystės

Psichologė: jaukių namų viziją atsinešame iš vaikystės

PATARIMAI

Gydytoja pataria: kad maža žaizdelė karantino metu netaptų mirtina liga

Gydytoja pataria: kad maža žaizdelė karantino metu netaptų mirtina liga

Slenkantys plaukai

Slenkantys plaukai – kaip įveikti šią problemą?

Organizmas po švenčių

Šventiniai stalai jau tušti, organizmas – ne. Kaip susigrąžinti balansą?

Vaistininkė pataria kaip teisingai valyti ausis, kad jų nesužalotum

Vaistininkė pataria kaip teisingai valyti ausis, kad jų nesužalotum

Ar žinote, kaip svarbu nuplauti kremą nuo saulės?

Ar žinote, kaip svarbu nuplauti kremą nuo saulės?

Kaip ilgiau išlaikyti sukauptos papildomos pensijos vertę

Kaip ilgiau išlaikyti sukauptos papildomos pensijos vertę

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.