Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Vaikystę primenantys desertai su karamele: obuolių pyragas ir amerikietiškas sūrio tortas

Vaikystę primenantys desertai su karamele: obuolių pyragas ir amerikietiškas sūrio tortas

Karamelė – vienas mėgstamiausių ingredientų, naudojamų desertuose. Ypač tų, kurie mėgsta saldesnį ir intensyvesnį skonį. Karamelė daugeliui asocijuojasi su vaikyste, juk jos pagrindu gaminami ne vieni legendiniai saldainiai. Be to, tikriausiai ne vienas vaikystėje esame bandę ją gaminti ir patys – naminę karamelę valgėme šaukštais, tiesiai iš keptuvės, ar iš jos darydavome naminius saldainius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors pastaruoju metu pirkėjai linkę išbandyti įmantresnį maistą, klasikiniai skoniai, tokie kaip karamele gardinti desertai, visada išlieka populiarūs.

„Pastebime, kad pirkėjai vis drąsiau leidžiasi į skonių keliones. Ir nesvarbu, ar tai pikantiški patiekalai, ar desertai. Visgi, nostalgiją keliantys ar vaikystę primenantys skoniai visada ras vietos ant mūsų stalo. Vienas tokių yra nesenstanti saldumynų klasika – karamelė. Savo ruožtu esame paruošę įvairų karamele pagardintų saldėsių asortimentą: nuo kruasanų su karamele iki grietinėlės kremo pyrago su karameliniu kriaušių įdaru, kuris dažnai atsiduria tinklo pirkėjų krepšeliuose“, – sako V. Budrienė. 

Reikės vos kelių ingredientų

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pasakoja, kad norint namuose pasigaminti karamelę įmantrių ingredientų neprireiks.

„Karamelei pagaminti užtenka vos kelių produktų: cukraus, sviesto bei riebios grietinėlės. Na, o jeigu ieškote įdomesnių skonių arba mėgstate ne tokius saldžius desertus – į karamelę įberkite žiupsnelį druskos. Tokiu būdu gausite pastaruoju metu pasaulyje itin pamėgtą sūdytą karamelę“, –  teigia T. Lauvray. 

Pasak jo, paprastai išskiriamos dvi karamelės rūšys: kieta ir kreminė, skysta karamelė. Gaminant skystą karamelę – kepinant cukrų yra įpilama šiek tiek vandens, tuo tarpu ruošiant kietą karamelę šis elementas nereikalingas. 

„Ruošiant klasikinę kreminę karamelę pirmiausiai keptuvėje ant nedidelės ugnies reikėtų pakaitinti cukrų. Tuomet į keptuvę įpilti šiek tiek vandens, padidinti ugnį iki vidutinės ir viską apie 4-5 minutes pakaitinti, kol gautas mišinys įgaus sodrią vario spalvą. Galiausiai į keptuvę pilama grietinėlė ir dedama sviestas. Supylus šiuos ingredientus viską nuolat maišykite, kai karamelė taps vientisos konsistencijos. Tuomet nukelkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite jai atvėsti“, – pasakoja ekspertas. 

Kaip teigia T. Lauvray, karamelę gaminti reikėtų puode ar keptuvėje su storesniu dugnu – mat tokiu būdu kaitinamas cukrus nesudegs. Anot eksperto, gaminant karamelę eksperimentuoti nepatartina ir su cukrumi. Geriausią rezultatą gausite pasirinkę tradicinį baltąjį, rafinuotą cukrų. Jis pagamintas iš cukranendrių arba cukrinių runkelių, todėl lengvai tirpsta ir karamelės masė tampa itin tolygi. Neatsiejama karamelizacijos proceso dalis – cukrus. Šis procesas vyksta lėtai jį kaitinant.  

Kaitinant cukrų galima ne tik pasigaminti karamelę, bet ir karamelizuoti įvairiausius kitus desertams ar pikantiškiems patiekalams reikalingus ingredientus: obuolius, apelsinų griežinėlius ir netgi svogūnus. Būtent dėl šios priežasties didelį dėmesį reikėtų skirti temperatūrai – jeigu iš karto cukrų tirpdysite ant aukštos temperatūros, jis apdegs, todėl karamelė ar kiti karamelizuojami ingredientai gali įgauti kartaus skonio. 

Kur panaudoti karamelę

„Naminę karamelę galima naudoti praktiškai visur: ja gardinti ledus, netgi pusrytinį jogurtą, granolą ar vaflius. Karamelė puikus ingredientas ir pertepant įvairiausius tortus, gardinant pyragus, keksiukus. Karamelės įmaišyti galima įmaišyti ir į creme brulee, panna cotta masę arba ja pagardinti braunius, įvairiausius kavos desertus. Karamelė puikiai dera prie riešutų, spragintų kukurūzų, obuolių, kriaušių, bananų, netgi moliūgų. Jeigu norite dar įmantresnio karamelės skonio  ją galite pagardinti cinamonu ar anyžiumi“, –  teigia ekspertas.

Galbūt skamba keistai, tačiau karamelei dar ypatingesnio skonio suteikia čiobreliai ar rozmarinas. Taip pagardinta karamelė puikiai dera prie įvairiausių desertų su riešutais. O jeigu karamelę pagardinsite į ją įtarkuodami šiek tiek apelsino žievelės – ji puikiai tiks skanauti su vaniliniais ledais.  

T. Lauvray siūlo su šiuo ingredientu paeksperimentuoti namuose bei dalijasi keliais saldėsių receptais: vaikystę primenančio obuolių pyrago ir nekepto, karamele pagardinto, sūrio torto. 

Karamelinis obuolių pyragas

Jums reikės:

Tešlai:

• 5 kiaušinių

• 80 g cukraus

• 1 a. š. vanilės ekstrakto

• 160 g miltų

• 10 g kepimo miltelių

• ½ a. š. sviesto

Pieniškam užpilui:

• 150 ml pieno

• 200 ml plakamosios grietinėlės

• 200 ml kondensuoto pieno

• 1 v. š. vanilės ekstrakto

Karameliniam užpilui:

• 100 g cukraus

• 20 g sviesto

• 120 ml plakamosios grietinėlės

Obuolių įdarui:

• 300 g obuolių

• 2 v. š. cukraus

• 20 g sviesto

• 300 ml plakamosios grietinėlės

Pagaminimas: 

Pirmiausia paruoškite tešlą. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų. Į plaktą baltymą suberkite cukrų ir švelniai, kad nesusprogdintumėte susidariusių oro burbuliukų, pamaišykite. Bemaišydami vieną po kito supilkite kiaušinių trynius bei vanilės ekstraktą. Atskirame inde miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite mišinį į kiaušinius ir švelniai maišykite medine mentele, kol masė taps vientisa. Apvalią, maždaug 26 cm skersmens, kepimo formą ištepkite sviestu, apibarstykite miltais ir supilkite paruoštą tešlą. Kepimo formą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite 25 minutes. Iškepusį pyrago pagrindo paviršių subadykite dantų krapštuku ir palikite atvėsti. Dideliame dubenyje gerai išmaišykite visus pieniškam užpilui skirtus ingredientus: pieną, kondensuotą pieną, plakamąją grietinėlę bei vanilės ekstraktą. Paruošta mase padenkite atvėsusią tešlą ir šaldykite šaldytuve, kol užpilas sustings – mažiausiai 5 valandas.

Kol pyragas stingsta, paruoškite karamelės užpilą. Į nedidelę keptuvę suberkite cukrų ir pakaitinkite ant vidutinės kaitros. Kai cukrus visiškai ištirps, sudėkite sviestą ir pamaišykite. Sviestui ištirpus, keptuvę nukelkite nuo kaitros ir neskubėdami supilkite plakamąją grietinėlę. Pamaišykite, perkelkite keptuvę atgal ant viryklės ir maišydami kaitinkite dar 3 minutes. Kol susidariusi karamelė atvės, nulupkite obuolius, išpjaukite sėklas ir supjaustykite vaisius plonais griežinėliais. Didelėje švarioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite paruoštus obuolius, viską apibarstykite cukrumi ir kepkite apie 2–3 minutes, kol obuoliai suminkštės, tačiau neperkepkite, kad neištižtų. Plakamąją grietinėlę išplakite iki standumo, padenkite ja sutvirtėjusį pyrago pagrindą, ant viršaus išdėliokite keptus obuolius ir viską apšlakstykite karamele. 

Nekeptas sūrio pyragas su karamele ir graikiniais riešutais

Jums reikės:

• 200 g graikinių riešutų

• 180 g datulių be kauliukų

• 1 a. š. vanilės ekstrakto

Kremui:

• 500 g kreminio sūrio

• 2 v. š. medaus

• 1 a. š. vanilės ekstrakto

• 50 g smulkintų graikinių riešutų

• 100 g saldžios grietinėlės

• 10 g želatinos

Karamelei:

• 100 g cukraus

• 20 g sviesto

• 120 ml plaktos grietinėlės

Pabarstymui:

• 1 v. š. smulkintų graikinių riešutų

• 2 v. š. migdolo drožlių

Pagaminimas:

Iš vakaro užpilkite datules vandeniu ir palikite brinkti per naktį. Kitą dieną vandenį nupilkite ir gaminkite pyragą. Graikinius riešutus apie 5-8 minutes paskrudinkite sausoje keptuvėje, o po to leiskite jiems atvėsti. Skrudintus riešutus ir išbrinkusias datules sudėkite į elektrinį trintuvą, įpilkite šaukštelį vanilės ekstrakto ir viską sutrinkite. Paruošta mase išklokite apvalios kepimo formos dugną bei sieneles ir dėkite į šaldytuvą. Želatiną užpilkite vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Pakaitinkite saldžią grietinėlę, supilkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina ištirps. Kreminį sūrį sumaišykite su medumi bei vanilės ekstraktu, tuomet suberkite smulkintus graikinius riešutus, grietinėlę ir viską gerai išmaišykite. 

Paruoštą kremą supilkite ant atšaldyto ir sustingusio pyrago pagrindo ir vėl dėkite į šaldytuvą. Nedideliame puodelyje išlydykite karamelei skirtą cukrų, tuomet įdėkite sviesto ir atsargiai išmaišykite. Kai sviestas išsilydys, nukelkite puodą nuo viryklės, įpilkite dalį plaktos grietinėlės, pamaišykite ir tik tuomet supilkite likusią plaktą grietinėlę. Puodą vėl uždėkite ant viryklės ir maišydami virkite apie 5 minutes. Kai karamelė atvės, užpilkite ją ant atšalusio pyrago ir apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais bei migdolų drožlėmis. Skanaus!

Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Troškuliui malšinti ar vitaminų atsargoms papildyti – kam sultis renkasi Lietuvos gyventojai?

Troškuliui malšinti ar vitaminų atsargoms papildyti – kam sultis renkasi Lietuvos gyventojai?

18 įpročių, kardinaliai keičiančių gyvenimą

18 įpročių, kardinaliai keičiančių gyvenimą

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Rankinė: ką reikia žinoti renkantis geriausią draugę šiam sezonui?

Rankinė: ką reikia žinoti renkantis geriausią draugę šiam sezonui?

ar kūno asimetriją gali ištaisyti chirurgo peilis?

Tobulai netobuli: ar kūno asimetriją gali ištaisyti chirurgo peilis?

6 pavasario makiažo tendencijos: pasidažyti taip, kad atrodytų, jog nesidažei

6 pavasario makiažo tendencijos: pasidažyti taip, kad atrodytų, jog nesidažei

NAMAI

Velykų žolė

Namuose užauginta Velykų žolė: suskubkite, spėti liko vos pora dienų

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

namų kvapai

Kad namai kvepėtų: 5 idėjos, kaip pasigaminti kvapių dekoracijų Kalėdoms

Namų tvarkymo iššūkiai: kada dulkių valymas gali sukelti traumas ir nuostolius

Namų tvarkymo iššūkiai: kada dulkių valymas gali sukelti traumas ir nuostolius

Namų tvarkymas

3 švaros guru patarimai: kaip pavasarinį tvarkymąsi paversti malonesniu ir sutaupyti?

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

PATARIMAI

Apledėjusi kelio danga: kas pėsčiuosius gali apsaugoti nuo traumų

Apledėjusi kelio danga: kas pėsčiuosius gali apsaugoti nuo traumų

5 patarimai tėvams: kaip palaikyti paauglių pasitikėjimą savimi?

5 patarimai tėvams: kaip palaikyti paauglių pasitikėjimą savimi?

Po grožio procedūrų – paraudusi ir niežtinti oda: ar visada kaltas kremas?

Po grožio procedūrų – paraudusi ir niežtinti oda: ar visada kaltas kremas?

Plastinė operacija ar injekciniai užpildai

Plastinė operacija ar injekciniai užpildai: kas labiau tinka Jūsų veidui?

Šaltojo sezono palydovas – įsielektrinę plaukai: kokios priemonės efektyviausios?

Šaltojo sezono palydovas – įsielektrinę plaukai: kokios priemonės efektyviausios?

Pilvo pūtimas: kaip jį sumažinti natūraliai + 5 arbatų receptai nuo pilvo pūtimo!

Pilvo pūtimas: kaip jį sumažinti natūraliai + 5 arbatų receptai nuo pilvo pūtimo!

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.