Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Tolimųjų Rytų auksas – kombučia: kuo ypatingas šis gėrimas ir kodėl verta jo paragauti

kombučia

Rinkdamiesi gėrimus ieškote naujų skonių, kvapų ir spalvų –  išbandykite gaivią ir sveikesnę nei įprastiniai limonadai kombučią. Žinoma, jeigu norite jos pasiruošti namuose, pravartu žinote kelias taisykles bei subtilybes, o tam, kad šis gėrimas nustebintų nepaprastu skoniu, prireiks net kelių savaičių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kombučią pirkėjai jau pamėgo ir jos pardavimai nuosekliai didėja. 

Vertinama tūkstančius metų

„Lietuviai eina koja kojon su populiariomis pasaulinėmis tendencijomis, drąsiai išbando naujus skonius, domisi ir sveikesnėmis maisto ar gėrimų alternatyvomis, o viena tokių – fermentuotos arbatos gėrimas kombučia. Esame paruošę savo pirkėjams platų kombučios pasirinkimą ir analizuodami duomenis matome, kad ji dažnai atsiranda pirkinių krepšeliuose. Vien 2021 m., palyginti su 2020 m., kombučios pardavimai išaugo 50 proc. Mėgstamiausias pirkėjų pasirinkimas – tradicinio skonio kombučia. Toliau rikiuojasi vyšnių skonio ir melisa praturtinti gėrimai“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad kombučia – tai fermentuota saldi arbata, gaminama pasitelkiant gerąsias bakterijas ir mieles. Manoma, kad šis gėrimas prieš daugiau nei 2000 metų atsirado Tolimuosiuose Rytuose. Iš pradžių – Kinijoje, Japonijoje, vėliau per Rusiją paplito po visą pasaulį. Dėl savo ypatingų savybių ši arbata dar vadinama gyvybės eliksyru, nes, sakoma, vienas gydytojas kombučia išgydė sunkiai sirgusį Japonijos imperatorių. Tikėti tuo ar ne, kiekvieno pasirinkimas, tačiau apie šio gėrimo išskirtinį skonį ir teikiamas naudas kalbos netyla iki šiol.

„Kombučios gamybai reikalingas vienas ypatingas ingredientas – vadinamasis arbatos ar Tibeto grybas. Visus kitus ingredientus, tikėtina, nesunkiai rasite savo virtuvėje – arbatžoles, cukrų, vandenį, stiklainį, medvilninę skiautelę. Beje, pasigaminti naminei kombučiai prireiks ir kantrybės, nes fermentacija paprastai trunka nuo 7 iki 21 dienos. Vis tik tai nėra vien paprasta naminio limonado gamyba. Įsitraukusieji į gamybos procesą pastebi, kad tai unikali patirtis, nes kiekvienąkart gaunama vis kitokio skonio, kitokios fermentacijos, kitokios brandos kombučia“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Sveikas pakaitalas

Kombučia ne tik skani, bet ir dėl savo išskirtinės sudėties yra puikus pakaitalas daug cukraus turintiems gaiviesiems gėrimams. Pasak „Iki“ ekspertės, kombučia pasižymi daugybe organizmui naudingų savybių: jos sudėtyje gausu probiotikų, kurie gerina virškinimą, taip pat ji yra vitaminų B ir C šaltinis. Kombučia pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, gerina virškinimo procesus, dėl antioksidacinių savybių stiprina imunitetą, padeda kovoti su virusais. Kaip teigia „Iki“ ekspertė, kombučia gardinti galima pačiais įvairiausiais priedais:  uogomis, vaisiais, uogienėmis, tyrėmis, net laukų gėlėmis ar prieskoniniais augalais.

„Norėdami, kad kombučia įgautų aštresnio skonio gaminant šį arbatos gėrimą įmeskite kelis gvazdikėlius ar cinamono lazdelę, tradicinio skonio kombučą skanu pagardinti obuolių sultimis bei tarkuotu imbieru. Jeigu mėgstate saldžiau – rinkitės vyšnių ar kitų uogų bei vaisių sirupus“, – sako ekspertė ir dalijasi receptais, kuriais vadovaujantis namuose pasigaminsite šio nepaprasto skonio gėrimo.

Kombučios grybas

Jums reikės:

• 200 ml pirktinės kombučios

• 900 ml vandens

• 60 g cukraus

• 2 v. š. juodosios arbatos

Gaminame:

Juodosios arbatos grūdelius užpilkite verdančiu vandeniu. Palaukite, kol vanduo patamsės ir išimkite į dugną nusėdusias arbatžoles. Skystį sumaišykite su cukrumi ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tuomet supilkite pirktinę kombučią, indą uždenkite popieriniu rankšluosčiu ir padėkite jį tamsiausiame virtuvės kampe. Grybas turėtų užaugti per kiek daugiau nei 10 dienų. Perkelkite grybą į jums patogų indą ir, svarbiausia, jį laikykite vėsiai.

Naminė kombučia

Jums reikės:

• 3 l karšto vandens

• 2 v. š. juodosios arbatos

• 50 g cukraus

• 1 kombučios grybo

• 400 ml senosios kombučios

• mėgstamų pagardų skoniui suteikti

Gaminame:

Paruošimo procesas ilgas ir reikalaujantis daug kantrybės. Suskirstyti jį galima į du etapus: pirmasis fermentavimas ir antrasis fermentavimas. Pirmasis fermentavimas trunka apie 12 dienų. 1-oji diena: juodąją arbatą užpilkite verdančiu vandeniu, suberkite cukrų ir palikite per naktį, kad pritrauktų. 2–8 dienos: arbatos tirščius pašalinkite. Į skystį atsargiai įdėkite grybą ir supilkite senąją kombučią. Indą uždenkite švariu rankšluostėliu, gerai prispauskite ir laikykite tamsioje vietoje 7 dienas. 9–10 dienos: kai arbatoje atsiras burbuliukų ir bus jaučiamas labai silpnas obuolių acto kvapas, grybą išimkite ir dėkite atgal į tamsią ir vėsią vietą. 11–13 dienos: pradėkite antrąjį fermentavimo etapą. Jis svarbus tada, jei norite, kad jūsų kombučia įgautų kitokių skonių, taptų unikali, primintų laukų gėles ar karštas vasaros dienas – viskas priklauso nuo jūsų. Antrasis fermentavimo etapas užtruks 2–3 dienas. Čia tereiks į kombučią įdėti norimų ingredientų ir palaukti, kol jie kombučią prisotins savo skoniais.

Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Įdomu: 6 išmaniojo telefono supergalios, apie kurias nežinojote

Įdomu: 6 išmaniojo telefono supergalios, apie kurias nežinojote

Geros nuotaikos ir žvalumo – į pirtį

Geros nuotaikos ir žvalumo – į pirtį

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

TOP 6 pavasario makiažo tendencijos: kaip jas prisijaukinti skirtingo tipo moterims?

TOP 6 pavasario makiažo tendencijos: kaip jas prisijaukinti skirtingo tipo moterims?

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

NAMAI

šventinis apšvietimas

Kiek kainuoja Kalėdų šviesa namuose: kaip apskaičiuoti, kiek elektros sunaudoja girliandos

citrina

5 patarimai, kaip tvarkant namus panaudoti citriną

Prieskoniai

Pigus būdas pasimėgauti šviežiais žalumynais: kaip namuose užsiauginti prieskoninių žolelių

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

Buitinės įrangos gedimai užklumpa netikėtai: ar žinote, kaip prižiūrėti, kad netektų skolintis naujai?

Buitinės įrangos gedimai užklumpa netikėtai: ar žinote, kaip prižiūrėti, kad netektų skolintis naujai?

Kaip prižiūrėti peilius

Kaip prižiūrėti peilius: patarimai, kurie užtikrins ilgesnį tarnavimo laiką

PATARIMAI

maisto galiojimo laikas

Maisto produkto galiojimo laikas: ką svarbu žinoti

Pasaulinę dviračių dieną – patarimai, padėsiantys pasiruošti velomaratonui

Pasaulinę dviračių dieną – patarimai, padėsiantys pasiruošti velomaratonui

Vaistininkė patarė, kokių priemonių nepamiršti saugantis ne tik nuo koronaviruso

Vaistininkė patarė, kokių priemonių nepamiršti saugantis ne tik nuo koronaviruso

Vairavimo instruktorius pataria: kaip paruošti automobilį žiemai ir išvengti neplanuotų išlaidų

Vairavimo instruktorius pataria: kaip paruošti automobilį žiemai ir išvengti neplanuotų išlaidų

Netikėti būdai keksiukų formelėms panaudoti: gaminkite pusryčius, užkandžius, šaldykite ledus

Netikėti būdai keksiukų formelėms panaudoti: gaminkite pusryčius, užkandžius, šaldykite ledus

Ką daryti, jei kompiuteris nebeįsijungia? Keli žingsniai, kuriuos galite padaryti patys

Ką daryti, jei kompiuteris nebeįsijungia? Keli žingsniai, kuriuos galite padaryti patys

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.