SKAITOME.LT
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
Skaitome.lt
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
skaitome.lt
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus

Slaptas ingredientas – dabar vėl aktualus

Straipsniai - Maistas
Slaptas ingredientas – dabar vėl aktualus

Atvėsę orai primena, kad turime stiprinti organizmą, o tai padaryti padeda visavertė mityba. Puikus sprendimas – lengvai pagaminami patiekalai, pagardinti imbieru. Kaip prieskonis itin vertinamas imbieras suteikia išskirtinio skonio, tačiau verta prisiminti, kad šis šakniavaisis suteikia daug naudos ir sveikatai. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė siūlo išbandyti kelis paprastus receptus, kurie ne tik paįvairins valgiaraštį, bet ir padės stiprinti organizmą.

Imbieras patiekalams išskirtinio skonio, vis dėlto jau nuo seno visame pasaulyje jis buvo vartojamas ir kaip medicininė priemonė. Buvo manoma, kad jis palengvina tokius negalavimus kaip pykinimas, galvos skausmas ir peršalimas. Be to, imbieras garsėja ir kaip afrodiziakas.

„Pastiprinti organizmą galime ir visiškai paprastai – tiesiog laikydamiesi subalansuotos mitybos. Nors dažnas mano, kad sveikatai palankesni patiekalai nėra labai gurmaniški ar jiems reikia įmantrių ingredientų, galima sėkmingai pasigaminti nesudėtingų ir itin gardžių patiekalų, kuriems imbieras suteikia ypatingo poskonio, o kartu stiprina organizmą“, – sako maisto ekspertė V. Juodkazienė.

Naudingosios imbiero savybės

Remiantis įvairiais moksliniais tyrimais, imbieras turi antioksidantų, apsaugančių ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Dalis šių antioksidantų yra atsparūs karščiui ir išlaiko savybes gaminant patiekalus net aukštoje temperatūroje. Už imbiero skonį atsakinga veiklioji medžiaga gingerolis ne tik suteikia aštrumo, bet ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Dar viena labai svarbi imbiero savybė – poveikis virškinimo sistemai. Mokslininkų atlikti tyrimai[1] parodė, kad jis skatina virškinimo fermentų gamybą ir skatina tulžies išsiskyrimą. Kartu šis prieskonis, pagerindamas virškinimą, stimuliuoja medžiagų apykaitą ir padeda skaidyti riebalus.

Moklsniais tyrimais įrodyta, kad imbieras yra gausus įvairių vitaminų ir mineralų bei mikroelementų šaltinis. Kaip tik todėl šis prieskonis tampa tikru imuninės sistemos pagalbininku ir turėtų rasti deramą vietą valgiaraštyje, ypač atšalus orams ir siaučiant virusams bei peršalimams. Imbieras turi C, A ir E bei daug B grupės vitaminų, taip pat kalcio, magnio, natrio, cinko bei geležies. Jis pasižymi žvalinančiomis savybėmis ir padeda veiksmingai kovoti su nuovargiu.

„Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė siūlo išbandyti keletą patiekalų su imbieru:

Moliūgų ir burokėlių sriuba su imbieru

Jums reikės:

  • 500 g moliūgo
  • 2 vidutinio dydžio burokėliai
  • 1 svogūnas
  • Tarkuotos imbiero šaknies pagal skonį
  • Druskos ir juodųjų pipirų

Paruošimas:

Burokėlius nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Pašalinkite moliūgo sėklas, nupulkite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite juostelėmis. Paruoštas daržoves sudėkite į puodą, pagardinkite tarkuota imbiero šaknimi pagal skonį – jos dėkite tiek, kokį aštrumą mėgstate. Įberkite druskos, pipirų, supilkite 1 litrą vandens ir virkite, kol daržovės suminkštės. Tuomet sutrinkite trintuvu. Galima pagardinti tarkuotu parmezano sūriu arba grietine.

Panakota su kokosų pienu, morkomis, apelsinais ir imbieru

Jums reikės:

  • 250 ml kokosų pieno
  • Želatinos
  • 250 ml grietinėlės
  • 70 g cukraus
  • 4 vidutinių morkų
  • 3 apelsinų
  • 2 šaukštų medaus
  • 1 šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero

Paruošimas:

Kokosų pieną  su želatina 2 minutes kaitinkite iki užvirimo. Nukelkite nuo ugnies, sumaišykite su grietinėle ir cukrumi. Supilstykite į panakota skirtus indelius ir atvėsę sudėkite į šaldytuvą. Nuluptas morkas virkite 20 minučių, atvėsinkite ir sutrinkite. Išspauskite apelsinų sultis ir sumaišykite su morkomis, medumi ir imbieru. Sudėkite ant panakotos ir dar truputį palaikykite šaldytuve.

[1] https://www.researchgate.net/project/Nutraceutical-influences-of-dietary-spices-and-Studies-on-maximizing-the-bioavailability-of-micronutrients-from-plant-foods

Kiti straipsniai

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?
Maistas

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai...

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai
Maistas

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

Šių metų maisto tendencijos rodo, kad užkandžiai neapleidžia populiarumo pozicijų. O kad jie būtų sveikesni, būtina atsirinkti ne tik skanius,...

Stintos jau atkeliauja į parduotuves: kaip sezoną vertina žvejai ir kaip jas ruošime mes?
Maistas

Stintos jau atkeliauja į parduotuves: kaip sezoną vertina žvejai ir kaip jas ruošime mes?

Nors šiemet dėl karantino ribojimų patys negalime vykti į pajūrį mėgautis lietuviškos žiemos pažiba, šviežios agurkais kvepiančios stintos pasieks lietuvių...

Maisto švaistymas – didelė šių dienų problema: kiek tonų išmetame ir kaip su tuo kovoti?
Maistas

Maisto švaistymas – didelė šių dienų problema: kiek tonų išmetame ir kaip su tuo kovoti?

Maisto švaistymas – didelė šių dienų problema, todėl nenuostabu, kad su tuo kasmet stengiamasi vis labiau kovoti: kuriami įvairiausi su...

Išmesti nereikia naudoti – kur dėsite kablelį? 4 gardūs maisto likučių receptai
Maistas

Išmesti nereikia naudoti – kur dėsite kablelį? 4 gardūs maisto likučių receptai

Nors didžiosios metų šventės oficialiai baigėsi, apie šventinį patiekalų maratoną mums vis dar primena namuose užsilikę maisto likučiai. Virtuvės spintelėje...

Obuoliai karaliauja ir žiemą: jų nauda organizmui ir patarimai, kokiomis sąlygomis juos laikyti
Maistas

Obuoliai karaliauja ir žiemą: jų nauda organizmui ir patarimai, kokiomis sąlygomis juos laikyti

Obuoliai – tikriausiai labiausiai pamėgti, plačiausiai auginami ir daugiausiai vartojami vaisiai Lietuvoje. Jie ypatingai naudingi kiekvieno organizmui, nes juose gausu...

3 sveikų kokteilių receptai, sustiprinsiantys imunitetą
Maistas

3 sveikų kokteilių receptai, sustiprinsiantys imunitetą

Siekiant, kad metai prasidėtų prasmingai ir eitųsi sklandžiai, juos pradėti verta nuo sveikatos stiprinimo – susikurti mažus dienos ritualus, kurie...

Maisto tendencijos – ką ir kaip valgysime 2021-aisiais?
Maistas

Maisto tendencijos – ką ir kaip valgysime 2021-aisiais?

Maisto kultūra ir valgymo įpročiai bei požiūris į maistą neišvengiamai kinta kartu su pasauline situacija. Jiems įtaką daro ne tik...

Naujuosius metus pradėkite ypatingai – namiškius nustebinkite vėlyvaisiais pusryčiais
Maistas

Naujuosius metus pradėkite ypatingai – namiškius nustebinkite vėlyvaisiais pusryčiais

Už gardžią Naujųjų sutikimo vakarienę geriau gali būti tik dar gardesni vėlyvieji pusryčiai pirmąją metų dieną. Kad nauji metai prasidėtų...

Kaip išrinkti tobulą kavą dovanoms: nebijokite eksperimentuoti
Maistas

Kaip išrinkti tobulą kavą dovanoms: nebijokite eksperimentuoti

Lietuviai kava mėgaujasi jau nuo XVIII amžiaus pradžios, tačiau ragautojų dėmesys į šio gėrimo kokybę pradėjo krypti visai neseniai –...

Kitas įrašas
Ko imtis dabar, kad ateityje neužkluptų hipertenzija?

Ko imtis dabar, kad ateityje neužkluptų hipertenzija?

Skaitome.lt

Naudingi ir įdomūs SEO straipsniai ir patarimai įvairomis temomis: Būsto įrengimo, laisvalaikio, sveikatos, verslo, mitybos, kelionių, automobilių priežiūros, interjero, technologijų, draudimo ir t.t.

Norite susisiekti?

Kontaktai

ŽYMOS

akių makiažas Augintiniai augintinio sveikata Avižos baidarių nuoma baidarės dantų priežiūra daržovės dieta dietologė duona duonos kepimas duonos receptai gera savijauta gera sveikata gydymas imunitetas imuniteto stiprinimas kaip pasirinkti dviratį kava kavinės kosmetinė košė maistas maisto planavimas maisto produktai makaronai mandarinai miegas mityba patarimai patiekalai plaukų priežiūra receptai restoranai skaidulos sveikas sveikas oras sveikata velykos vitaminai Vizažistė žaizdelė žalieji kokteiliai žarnyno valymas

Naujausi straipsniai

Kosmetologė pataria, kokia turėtų būti veido odos priežiūros rutina šaltuoju sezonu

Kosmetologė pataria, kokia turėtų būti veido odos priežiūros rutina šaltuoju sezonu

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Trys gudrybės, kurios paįvairins namų SPA

Trys gudrybės, kurios paįvairins namų SPA

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

  • verslo.tv
  • statybajums.lt
  • manosveikata.lt
  • kelioniuklubas.lt
  • automedia.lt

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos

Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos