Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Greipfrutai

Net ir nusprendus labai taupyti, nebūtina skubėti atsisakyti pamėgtų maisto produktų. Kartais tereikia atidžiau peržvelgti įvairius nuolaidų pasiūlymus, kurie leidžia net ir egzotinių vaisių įsigyti už patrauklesnę kainą. Pavyzdžiui, šiuo metu „Pomelo“ greipfrutai yra pigesni nei mandarinai, bananai ar net kai kurios obuolių rūšys, sako Vaida Budrienė,  prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, lietuviai jau pamėgo didžiuosius greipfrutus – jie rikiuojasi populiariausių citrusinių vaisių penketuke. 

„Įvairūs citrusiniai vaisiai – tikrų tikriausi žiemos favoritai. Tai, kad klementinai rikiuojasi populiariausių vaisių sąrašo viršuje, tikriausiai nieko nebenustebinsime, tačiau „Pomelo“ greipfrutai taip pat labai mėgstami. Šiuo metu yra pats jų sezonas, šių greipfrutų parduotuvėse galima rasti kelių rūšių: baltųjų ir raudonųjų. Kiekviena savaitę savo pirkėjams ruošiame įvairius pasiūlymus, leidžiančius sutaupyti. Šiuo metu mūsų lojalūs pirkėjai „Pomelo“ įsigyti gali už patrauklią kainą – jie dabar pigesni už daugelį pamėgtų populiarių vaisių“, – teigia V. Budrienė.

Kaip atskirti tikrai prinokusį „Pomelo“ greipfrutą?

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja, sako, kad „Pomelo“ greipfrutai – vieni didžiausių citrusinių vaisių šeimos atstovai. Jie pasižymi švelnesniu, tačiau intensyviu skoniu, tvirtesne tekstūra, yra mažiau kartūs ir rūgštūs nei tradiciniai raudonieji greipfrutai. Negana to, jie yra kupini vitamino C ir lengvai dera prie skirtingų patiekalų.

„Norėdami parduotuvėje išsirinkti kuo kokybiškesnį šios rūšies greipfrutą, dėmesį reikėtų atkreipti į kelis dalykus. Prinokęs šios rūšies greipfrutas būna minkštokas, jo žievelė – lengvai suspaudžiama. 

Patikrinkite ir šio vaisiaus svorį. Kuo sunkesnis, tuo sultingesnis jis bus. Jeigu ant greipfruto žievelės pastebėjote dėmelių – nieko baisaus, valgyti jis tinkamas“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Dar vienas svarbus kokybiškų vaisių faktorius – kvapas. Sunokę „Pomelo“ greipfrutai turėtų skleisti gardų citrusinį ar net gėlių aromatą. Jei vis tik įsigijote mažiau prinokusį vaisių, galite jį keletą dienų palaikyti ant palangės, jis turėtų šiek tiek pasaldėti.

Praturtina ne tik desertus

J. Sabaitienė sako, kad „Pomelo“ greipfrutai – universaliai panaudojami virtuvėje. Iš jų gaminami ne tik desertai, jie gali būti derinami ir prie mėsos, žuvies, jūros gėrybių patiekalų.

„Šios rūšies vaisiai itin dera su paukštiena. Taip pat jie dažnai patiekiami ir prie baltos žuvies: juodadėmės menkės, plekšnės ar juodojo paltuso. Subtilus vaisiaus skonis puikiai tinka ir prie krevečių ar jūros šukučių. Šį citrusą prie tokių patiekalų priderinti paprasta – tiesiog patiekite jį kaip garnyro dalį. Pavyzdžiui, papildykite greipfrutu salotas. Jį tereikia supjaustyti plonomis skiltelėmis, sumaišyti su gražgarste, špinatais, svogūnais, aplieti kokybišku aliejumi ir balzamiku“, – pataria J. Sabaitienė ir dalijasi trimis lengvai paruošiamais receptais su „Pomelo“ greipfrutais.

„Pomelo“ greipfrutų pyragas

Jums reikės: 

2 puodelių miltų

1 a. š kepimo miltelių

½ a. š kepimo sodos

¼ a. š druskos

80 g sviesto

¾ puodelio cukraus

2 kiaušinių

½ puodelio pieno

2 v. š tarkuotos „Pomelo“ greipfrutų žievės

¼ puodelio „Pomelo“ greipfrutų sulčių

Glazūrai:

¾ puodelio cukraus pudros

3 šaukštų „Pomelo“ greipfrutų sulčių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, o kepimo formą ištepkite riebalais. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Atidėkite į šalį. Kitame dubenyje ištirpdytą sviestą sumaišykite su cukrumi. Tada sudėkite kiaušinius, greipfrutų žievelę, supilkite pieną ir sultis, viską gerai išmaišykite. Į šį mišinį po truputį berkite anksčiau pasiruoštus miltus, kruopščiai išmaišykite iki vientisumo. Supilkite tešlą į riebalais išteptą kepimo formą. Kepkite, kol viršus taps aukso spalvos, maždaug valandą. Leiskite pyragui atvėsti. 

Kol pyragas vėsta, paruoškite glazūrą: sumaišykite cukraus pudrą su greipfrutų sultimis. Gerai išmaišykite. Užpilkite glajų ant atvėsusio pyrago. Mėgaukitės!

Tailandietiškos „Pomelo“ greipfrutų salotos su ryžių makaronais

Jums reikės: 

½ nulupto ir nedideliais gabalėliais supjaustyto „Pomelo“ greipfruto

50 g ryžių makaronų

¼ puodelio smulkintų morkų

¼ puodelio smulkintų agurkų

¼ puodelio smulkintų žemės riešutų

1 plonai pjaustyto svogūno

Žiupsnelio smulkintos kalendros

Padažui:

1 v. š saldaus čili padažo

1 v. š žuvies padažo

1 a. š rudojo cukraus

1 a. š ryžių acto

Gaminimas: 

Į didelį indą įpilkite verdančio vandens. Sudėkite ryžių makaronus ir palaikykite juos vandenyje apie 5 minutes. Išimkite ryžių makaronus ir perkelkite į nedidelį dubenį. Į dubenį su makaronais sudėkite „Pomelo“ greipfrutus, morkas, agurkus, riešutus, svogūnus ir kalendras. Viską išmaišykite. 

Paruoškite padažą: į nedidelį indą supilkite čili ir žuvies padažą, rudąjį cukrų bei ryžių actą. Gerai išmaišykite (dar geriau, jei kelioms minutėms įdėsite į mikrobangų krosnelę, kad ištirptų cukrus). Padažą supilkite ant salotų, išmaišykite ir mėgaukitės!

Krevečių ir „Pomelo“ greipfrutų salotos

Jums reikės: 

1 „Pomelo“ greipfruto

1 prinokusio avokado

1 smulkiai supjaustyto askaloninio česnako

1 raudonosios aitriosios paprikos

250 g virtų krevečių

150 g įvairių salotų mišinio

2 v. š skrudintų žemės riešutų

Padažui: 

5 v. š „Pomelo“ greipfruto sulčių

2 v. š sojos padažo

2 v. š cukraus

2 v. š pomidorų pastos

Gaminimas: 

Avokado puseles supjaustykite griežinėliais ir sumaišykite su susmulkintais askaloniniais česnakais bei aitriosiomis paprikomis. Sudėkite į dubenėlį kartu su „Pomelo“ greipfruto minkštimu, krevetėmis, žalumynais ir kalendromis.

Paruoškite padažą: sojos padažą, cukrų ir pomidorų pastą pakaitinkite keptuvėje. Supilkite sultis ir šiek tiek pakaitinkite. Palaukite, kol padažas pravės ir užpilkite jį ant salotų. Pabarstykite smulkintų žemės riešutų ir mėgaukitės!

Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Taupymo patarimai

Paprasti klausimai finansų ekspertams – pasimokykite jų kasdienių taupymo triukų

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Išmanūs telefonai

Patarimai, kaip išnaudoti telefoną produktyvumui: prireiks vos kelių akimirkų

NAMAI

Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

Augalų sodinimas

Sodo tinklaraštininkės patarimai: kokius augalus sodinti, kad kiemas džiugintų visą vasarą

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

šventinis apšvietimas

Kiek kainuoja Kalėdų šviesa namuose: kaip apskaičiuoti, kiek elektros sunaudoja girliandos

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

Tapetų pasirinkimas

Kaip ir kokius tapetus išsirinkti?

PATARIMAI

Kaip išvengti traumų, kai gatvės virsta čiuožykla: eikite lėčiau ir reguliariai mankštinkitės

Kaip išvengti traumų, kai gatvės virsta čiuožykla: eikite lėčiau ir reguliariai mankštinkitės

Indaplovės priežiūra

Efektyvesnė buitis: 5 paprasti patarimai, kaip prižiūrėti indaplovę

Šaltojo sezono palydovas – įsielektrinę plaukai: kokios priemonės efektyviausios?

Šaltojo sezono palydovas – įsielektrinę plaukai: kokios priemonės efektyviausios?

Šaltuoju metu – ypatingas dėmesys pėsčiųjų saugumui ir kodėl nereikia valgyti barstymui skirtos druskos

Šaltuoju metu – ypatingas dėmesys pėsčiųjų saugumui ir kodėl nereikia valgyti barstymui skirtos druskos

Plaukų problema, kuri manoma, kad išsispręs savaime: vaistininkė paaiškina, kaip ją įveikti

Plaukų problema, kuri manoma, kad išsispręs savaime: vaistininkė paaiškina, kaip ją įveikti

Taupymas ne visada kančia: 3 būdai kaip sutaupyti „nesusiveržiant diržų“

Taupymas ne visada kančia: 3 būdai kaip sutaupyti „nesusiveržiant diržų“

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.