Search
Close this search box.

Salsa, po kurios tikrai norėsis šokti: pagardo variaciją papildykite prisirpusiais abrikosais

Abrikosai

Kai parduotuvių lentynose nugula prinokę abrikosai, norisi juos panaudoti įvairiausiems desertams. Tačiau šie gražuoliai puikiai dera ir su pikantiškais prieskoniais ar egzotiškesniais patiekalais, mat jų saldumas puikiai atsveria pipirų aštrumą. Tokia netradicinio skonio salsa gardi tiek su traškučiais, tiek su kepta vištiena ar ryžiais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad šviežiuose abrikosuose gausu taninų – priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių turinčių elementų, kurie be kitų savybių skatina virškinimą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad įsibėgėjus persikų, abrikosų bei nektarinų sezonui, šie vaisiai būna pigiausi, tad pats metas jais pasimėgauti. 

Abrikosai ypač naudingi tiems, kam trūksta kalio

Abrikosai priklauso tai pačiai kaulavaisių grupei kaip persikai ir nektarinai, tik jie daug mažesni, šviesiai geltonos arba oranžinės spalvos ir turi raudonus atspalvius. Pasak dr. Editos Gavelienės, abrikosai yra puikus antioksidantų, mineralinių medžiagų bei vitaminų šaltinis: „Abrikosai turi santykinai nedaug kalorijų (apie 50 jų 100 gramų), bet pakankamai skaidulų. Dėl geltonos spalvos jų sudėtyje yra karotinoidinių medžiagų, vitamino C (100 gramų abrikosų patenkintų maždaug šeštadalį dienos vitamino C normos), šiek tiek folio rūgšties. Šie vaisiai ypač naudingi tiems, kam trūksta kalio.“

Pasak gydytojos dietologės, šviežiuose abrikosuose taip pat gausu taninų – priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių turinčių elementų, kurie be kitų savybių skatina virškinimą: „Vienoje porcijoje vaisių yra pusė rekomenduojamos vitamino A paros dozės. Tai labai svarbi maistinė medžiaga mūsų sveikatai: regėjimui, plaukams, odai, kaulams ir imuninei sistemai. Tačiau abrikosais nereikėtų piktnaudžiauti tiems, kas serga cukriniu diabetu ar yra alergiški kaulavaisiams.“

Ne sezono metu abrikosai yra vieni populiariausių džiovintų vaisių. Tačiau gydytoja dietologė įspėja, kad 100 gramų džiovintų vaisių yra daugiau cukraus nei 100 gramų šviežių abrikosų, todėl juos vartoti derėtų saikingai.

Vaisių kainos – pigiausios sezono vidurio metu

Kai atvežtinių vaisių sezonas įsibėgėja, vis dažniau pastebime nuolaidas. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, saldūs ir sultingi vaisiai visada paklausūs, o dabar jie pinga, tad vertėtų juos išradingai panaudoti, ruošiant įvairiausius patiekalus. „Svarbu išsirinkti kokybiškus, be matomų pažeidimų ar dėmių, o jeigu jie dar kietoki, namuose greitai prinoks. Turime šviežių ir ekologiškų, fasuotų abrikosų, žiemą itin paklausūs džiovinti abrikosai, taip pat jų džemai, uogienės, marmeladai, konservuotos puselės sirupe, o patys mažiausieji gali skanauti ekologiškas abrikosų tyreles bei ekologiškas pieniškas košes su persikų ir abrikosų dribsniais“, – apie daugelio mėgstamų vaisių asortimentą pasakoja komercijos operacijų vadovė.

Pasak O. Suchočevos, daugiausia galima sutaupyti planuojant savaitės maisto meniu iš anksto: „Verta pasidomėti šiuo metu galiojančiais ypatingais pasiūlymais, nuolaidomis ir apgalvoti, kokių pirkinių jums reikia. „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas. Be to, užsakant prekes internetu sugaištama daug mažiau laiko, suteikiama galimybė pasinaudoti įvairiais išskirtiniais pasiūlymais.“

Kulinarijos technologai siūlo įprastai salsai naudojamus pomidorus pakeisti abrikosais arba persikais – jų saldumą subalansuos pipirai, svogūnai, česnakai ir imbieras, o toks skonis maloniai nustebins. Pagardą galima valgyti tiesiog su traškučiais, jis tiks patiekalams su krevetėmis, vištiena ar kiauliena, taip pat pagardins Budos dubenėlio komponentus.

RECEPTAS

Salsa su abrikosais

Patiekalui reikės: 

700 g prinokusių abrikosų – abrikosai 40+ mm, 1 kl; 4,49 € / 1 kg;

keletas konservuotų aitriųjų pipirų – marinuoti Pepperoncini pipirai „Rimi“ 4,39 € / 600g;

saujelės šviežių kalendrų – fasuota kalendra 1,19 € / 20 g;

1/4 raudonojo svogūno ;

2 skiltelių česnako;

1 šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero ;

1 laimo;

druskos pagal skonį.

Kaip gaminti: 

  1. Abrikosus supjaustykite kubeliais. Susmulkinkite česnaką, svogūną, aitriuosius pipirus, sutarkuokite imbierą. Stambiai supjaustykite kalendrą ir išspauskite laimo sultis.
  2. Abrikosus, svogūnus, česnakus, pipirus ir imbierą sudėkite į dubenį, užpilkite 1 valgomąjį šaukštą laimo sulčių, pabarstykite druska. Išmaišykite ingredientus, kad susijungtų. Paragaukite pagardo ir pagal savo skonį pakoreguokite druskos, laimo ar pipirų kiekį.
  3. Patiekite iš karto arba palaikykite šaldytuve.

Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE