Search
Close this search box.

Saldžioji bolivinės balandos pusė: sveikuoliški desertai Velykų stalui

Bolivinė balanda desertai

Itin maistingos ir naudingos bolivinės balandos sėklos dažniausiai naudojamos gaminant nesaldžius patiekalus. Galbūt nepagalvojote, tačiau šios sėklos neįtikėtinai puikiai tinkamos ir desertams. Kviečiame atrasti kitą – saldžiąją – bolivinės balandos pusę. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai domisi maistu ir jo tendencijomis, o dėmesys sveikesniems desertams auga.

Desertai – su sveikesniais priedais

„Net ir laikantis sveikos gyvensenos saldumynų iš savo raciono išbraukti nebūtina. Šiuo metu yra galybė alternatyvų, kurios konditerijos gaminius paverčia sveikesniais. Pavyzdžiui, atnaujintame savo desertų asortimente siūlome pyragaičius, kuriuose itin mažai angliavandenių, todėl jie puikiai tinka ir tiems, kurie maitinasi pagal keto mitybos taisykles. Pirkėjai vertina ir desertus su mažiau cukraus, be laktozės ar glitimo – jie dažnai pastebimi pirkinių krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ konditerijos skyriuje dirbantis Thierry Lauvray sako, kad saldėsiai nebūtinai turi būti riebūs ar itin saldūs, ir norintieji Velykoms pasigaminti skanų, tačiau sveikesnį desertą, juos ruošdami gali naudoti natūralius saldiklius: medų, agavų ar klevų sirupą, džiovintus arba šviežius vaisius ir uogas. Įvairiausius desertus galima netgi pagardinti daržovėmis – moliūgais, avokadais, burokėliais, kurie puikiai dera su šokoladu.

„Ruošiant desertus naudoti galite ne tik įvairiausias sodo ir daržo gėrybes, riešutus ar sėklas, bet ir kruopas, pavyzdžiui, vis populiarėjančią ir organizmui itin naudingą bolivinę balandą. Bolivinėje balandoje yra gausu baltymų ir skaidulų. Įdomu dar ir tai, kad desertuose puikiai tinka ne tik iš bolivinių balandų pagaminti miltai, bet ir pačios kruopos, kurios dažniausiai gaminant skanėstus naudojamos jau išvirtos“, – sako T. Lauvray. 

Dera ir pyraguose, ir sausainiuose

„Iki“ konditeris pasakoja, kad virtos bolivinės balandos kruopos ar sėklos patiems įvairiausiems desertams prideda papildomos, malonios tekstūros. „Bolivinė balanda yra pakankamai neutralaus, švelnaus, netgi kiek riešutinio skonio. Dėl savo subtilumo bolivinės balandos puikiai tinka gardinant desertus“, – pabrėžia T. Lauvray. 

Pasak konditerio, virtas bolivinės balandos kruopas galite naudoti ruošdami braunius, tartas ar kitus skanėstus. Virtos bolivinės balandos mėgstamiems desertams padės desertui išlikti drėgnam. O, pavyzdžiui, žalios puikiai tiks keksams ar keksiukams. Jeigu norite, iš bolivinės balandos galite susimalti ir miltus. Tokie miltai puikiai tiks patiems įvairiausiems skanėstams: pradedant pyragais ir baigiant brauniais. Tiesa, dažniausiai iš tokių miltų yra gaminami bolivinių balandų sausainiai. 

Dar vienas nuostabus būdas panaudoti bolivinę balandą – pasigaminti iš jos paprastai paruošiamą, tačiau nuostabaus skonio pudingą, kuris gaminamas su kokosų gėrimu, natūraliais saldikliais: medumi, agavų sirupu bei vaisiais ar uogomis. Kaip teigia T. Lauvray, nemėgstantys kokosų gėrimas gali rinktis ir tradicinį pieną arba migdolų, sojų bei ryžių augalinius gėrimus. Norintieji stipresnio skonio į šį pudingą galėtų įmaišyti cinamono ar kitų mėgstamų prieskonių. 

„Šis receptas – ne tik skanus, bet ir labai lengvai paruošiamas, mat visus ingredientus reikėtų pavirti ant žemos ugnies apie 25 minutes. Tuomet išdėlioti į indelius, įdėti į šaldytuvą ir palaukti, kol sustings. Galiausiai jį pagardinti mėgstamais priedais – riešutais, vaisiais ar uogomis“, – teigia T. Lauvray ir 

dalijasi dar keliais desertų su bolivinėmis balandomis receptais, kurie puikiai tiks ir ant šventinio Velykų stalo.

Bolivinės balandos keksiukai su braškėmis

Jums reikės:

•           1 kiaušinio

•           200 miltų kepiniams

•           žiupsnelio druskos

•           10 g kepimo miltelių

•           60 ml saulėgrąžų aliejaus

•           200 g bolivinės balandos sėklų

•           100 g rudojo cukraus

•           1 a. š. vanilės ekstrakto

•           150 ml pieno

•           200 g braškių

Gaminame:

Išvirkite bolivinės balandos sėklas pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas ir palaukite, kol atvės. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinį, suberkite rudąjį cukrų, įpilkite vanilės ekstrakto, aliejaus ir pieno. Miltus sumaišykite su druska bei kepimo milteliais, paruoštą mišinį suberkite į dubenį su plaktu kiaušiniu ir viską gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite virtas bolivinės balandos sėklas ir įmaišykite jas į tešlą. Pasiruoškite 12 formelių su įklotais sijonėliais, išpilstykite į juos tešlą ir į kiekvieną įdėkite po kelis braškių griežinėlius. Paruoštus keksiukus pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 190 °C, ir kepkite apie 25 minutes.

Braunis su bolivine balanda

Jums reikės:

•           2 kiaušinių

•           100 g rudojo cukraus

•           4 v. š. kokosų aliejaus

•           50 g smulkintų graikinių riešutų

•           120 g virtų bolivinės balandos sėklų

•           2 a. š. kepimo miltelių

•           3 v. š. kakavos miltelių

•           60 ml pieno

•           250 g aviečių

Gaminame:

Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite rudąjį cukrų ir išplakite. Kai masė suputos, supilkite į ją alyvuogių aliejų, suberkite smulkintus riešutus, kepimo bei kakavos miltelius, bolivinės balandos sėklas ir supilkite pieną. Viską išplakite rankiniu plaktuvu ir paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą (20 x 23 cm). Braunį pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite 20–25 minutes. Iškeptą braunį supjaustykite ir patiekite su avietėmis.

Nekepta bolivinės balandos tarta

Jums reikės:

•           250 g virtų bolivinės balandos sėklų

•           80 g maltų migdolų

•           1 v. š. kakavos

•           2 v. š. linų sėmenų

•           2 v. š. klevų sirupo

•           8 datulių be kauliukų

•           4 v. š. kokosų aliejaus

Įdarui:

•           250 g maskarponės

•           150 g plakamosios grietinėlės

•           2 v. š. cukraus pudros

•           2 v. š. medaus

•           1 a. š. vanilės ekstrakto

Papuošimui:

•           300 g šviežių uogų – braškių, šilauogių, aviečių

•           1 a. š. smulkintų pistacijų

Gaminame:

Sumaišykite visus pagrindui skirtus ingredientus ir paruoštu mišiniu išklokite 23 cm skersmens kepimo formą. Masę gerai prispausdami, tankiai padenkite visą kepimo formos dugną bei kraštus ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Per tą laiką paruoškite įdarą. Elektriniu trintuvu sutrinkite maskarponę, sumaišytą su cukraus pudra, tuomet įdėkite medaus, vanilės ekstrakto bei plakamosios grietinėlės ir dar kartą viską išmaišykite trintuvu. Paruoštu įdaru padenkite atvėsusį pyrago pagrindą ir vėl dėkite į šaldytuvą bent 3 valandoms. Kai pyragas sustings, papuoškite jį šviežiomis uogomis bei pistacijomis. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE