Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Rudeniškai žvarbai įveikti – lengvi, bet maistingi auksaspalvės dorados patiekalai

Rudeniškai žvarbai įveikti – lengvi, bet maistingi auksaspalvės dorados patiekalai

Rudeniškas oras skatina daugiau laiko praleisti namuose ir leistis į eksperimentus virtuvėje. Sočios ir maistingos vakarienės paruošimas neužtruks, jei išsirinksite tinkamus produktus, kurie yra ne tik skanūs, bet ir turi įvairių naudingųjų medžiagų. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad sveikesnės mitybos rekomendacijomis besivadovaujantys pirkėjai renkasi vis daugiau daržovių ir žuvies, kuri yra būtina subalansuotam valgiaraščiui.

„Žuvis dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose kaip alternatyva mėsai. Gyventojai ieško naujų skonių ir receptų, taip pat vadovaujasi subalansuotos mitybos patarimais žuvies valgyti bent 2–3 kartus per savaitę. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, nuolat plečiame žuvies asortimentą bei siūlome ne tik skumbrės, lašišos, menkės, bet ir iš tiesų populiarios dorados pasirinkimą“, – teigia V. Juodkazienė.

Balta žuvis – itin paranki kulinariniams eksperimentams

Baltą žuvį, tokią kaip auksaspalvė dorada, vertėtų nuolat įtraukti į racioną, nes tai – puikus baltymų šaltinis, padedantis palaikyti gerą savijautą. Doradoje yra gausu vitaminų A, E ir D, kuris itin reikalingas šaltuoju metų laiku. Taip pat žuvyje esančios omega rūgštys prisideda ir prie sklandžios imuninės sistemos veiklos. Balta žuvis yra lengvai virškinama, ją galima paruošti naudojant nedaug riebalų. Vertėtų vengti ir tešlos. Geriausia doradą virti garuose, kepti keptuvėje ar orkaitėje.

Auksaspalvės dorados yra gana subtilaus skonio, todėl jas paruošti galima daugeliu būdų. Prie šios žuvies parinkdami vis kitą garnyrą lengvai varijuosite su skoniais ir doradą valgyti tikrai nepabos.

„Ruduo – itin dėkingas metas, nes turime gausų sezoninių daržovių pasirinkimą. Su jomis kepti ar troškinti žuvį – labai pravartu, nes tokie patiekalai yra ne tik skanūs, bet ir maistingi, aprūpina organizmą reikiamomis medžiagomis, bet neapsunkina. Auksaspalvę doradą galima ne tik kepti visą, bet ir paruošti lengvesnius patiekalus, pavyzdžiui, maltinukus – tai puiki alternatyva mėsos kotletams“, – sako maisto ekspertė.

Pasak V. Juodkazienės, paprastai paruošite doradą, jei apšlakstysite žuvies gabalėlius citrinos sultimis ir pagardinsite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Taip pat dorada puikiai dera su grietinėlės ir garstyčių padažu arba tiesiog su česnakiniu sviestu. Paprasta žuvį paruošti ir orkaitėje – įdėtą į kepti skirtą indą doradą uždenkite plonomis cukinijos riekelėmis ir apibarstykite parmezanu. Po 20 minučių jau galėsite mėgautis lengvu ir aromatingu patiekalu.

Kaip išsirinkti tinkamą žuvį

Maisto ekspertė sako, kad bet kurio recepto sėkmė pirmiausia priklauso nuo kokybiškos žuvies pasirinkimo. Renkantis žuvį pirmiausia reikėtų įvertinti informaciją, kuri pateikiama etiketėje. Joje, laikantis visų numatytų reikalavimų, nurodoma, kaip žuvis apdorota – t.y. šviežia, atšaldyta, atvėsinta. Parduotuvėje įsigytos žuvies geriau namie nedėti į šaldiklį, nes taip ji gali prarasti maistinę vertė ar skonines savybes. Gali pakisti ir žuvies tekstūra. Ilgai laikoma šaldiklyje žuvis gali tapti pernelyg sausa.

Patartina įvertinti ir žuvies išvaizdą, spalvą, žvynų ar odos dangą. Žuvis turėtų būti tvirta ir elastinga, oda – tolygi. Akys turi būti šviesios, skaidrios. Žiaunų spalva turėtų būti nuo ryškiai raudonos iki rožinės. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į kvapą. Jis turėtų būti jūriškas, gaivus.

Namie žuvį reikėtų laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip parą, bet ne ilgiau negu nurodytas suvartojimo terminas. Derėtų išrinkti šalčiausią šaldytuvo vietą arba specialų mėsai ir žuviai skirtą stalčių.

V. Juodkazienė siūlo išbandyti ir kelis nesudėtingus receptus su auksaspalve dorada.

Dorados maltinukai su grietinėlės ir garstyčių padažu

Jums reikės:

1 kg dorados

1 kiaušinio

Saujos džiūvėsėlių

200 ml grietinėlės

2 šaukštų garstyčių

1 šaukštelio ciberžolės

Aliejaus

Citrinos sulčių

Druskos, pipirų

Gaminimas:

Doradą išskroskite, pašalinkite odą ir kaulus, žuvį sumalkite. Įmuškite kiaušinį ir kruopščiai išminkykite. Pagardinkite druska, pipirais, suformuokite pusės delno dydžio rutulėlius ir kepkite įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus.

Plakti skirta šluotele kruopščiai išmaišykite grietinėlę su garstyčiomis, galite įpilti šiek tiek aliejaus. Įdėkite ciberžolę, druskos, pipirų ir dar kartą kruopščiai išmaišykite. Į lėkštę įdėkite žuvies maltinuką, apipilkite padažu ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Orkaitėje kepta auksaspalvė dorada šviežiomis daržovėmis

Jums reikės:

400 g dorados

2 morkų

Poro

Paprikos

2 pomidorų

15 g sviesto

200 ml grietinėlės

Čiobrelių

Druskos, pipirų

Pagaminimas:

Nuplaukite ir nulupkite morkas. Pašalinkite paprikos sėkleles. Pomidorus nupilkite verdančiu vandeniu, kad galėtumėte nulupti odelę. Supjaustykite daržoves nedideliais kvadratėliais. Įkaitinkite keptuvę, įdėkite sviesto ir maišydami apkepinkite daržoves kelias minutes. Pagardinkite druska ir pipirais, supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Į kepti skirtą indą sudėkite gabalėliais supjaustytą doradą, pabarstykite druska ir pipirais. Ant viršaus uždėkite daržoves ir čiobrelių šakeles. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min. Skanaus!

Related Topics
  • doradas
  • dorado
  • dorado patiekalai
  • dorado receptai
  • žuvies patiekalai
  • žuvies receptai
Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Išmanūs telefonai

Patarimai, kaip išnaudoti telefoną produktyvumui: prireiks vos kelių akimirkų

Ką reikia žinoti mokant vairuoti šeimos narį?

Ką reikia žinoti mokant vairuoti šeimos narį?

Taupymo patarimai

Paprasti klausimai finansų ekspertams – pasimokykite jų kasdienių taupymo triukų

Penki patarimai – ką svarbiausia žinoti pradedančiajam bėgikui

Penki patarimai – ką svarbiausia žinoti pradedančiajam bėgikui

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

NAMAI

Dizaino ekspertė: aklai vadovautis 2020 metų interjero tendencijomis – nederėtų

Dizaino ekspertė: aklai vadovautis 2020 metų interjero tendencijomis – nederėtų

Kaip prižiūrėti peilius

Kaip prižiūrėti peilius: patarimai, kurie užtikrins ilgesnį tarnavimo laiką

Kodėl netvarka namuose daro mus nelaimingus?

Kodėl netvarka namuose daro mus nelaimingus?

švarūs namai

Švarūs namai: ką reikia žinoti apie sodą, actą ir citrinos rūgštį?

3 skirtingos tobulo mėsainio idėjos: nuo klasikos iki sveikuoliškos versijos

3 skirtingos tobulo mėsainio idėjos: nuo klasikos iki sveikuoliškos versijos

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

PATARIMAI

Ekspertės patarimai, kaip teisingai laikyti rudens gėrybių derlių namuose

Ekspertės patarimai, kaip teisingai laikyti rudens gėrybių derlių namuose

Patarimai, kaip namuose pasigaminti jaukų kalėdinį vainiką

Patarimai, kaip namuose pasigaminti jaukų kalėdinį vainiką

Kelionių vaistinėlė – ką pasiimti vykstant atostogauti?

Kelionių vaistinėlė – ką pasiimti vykstant atostogauti?

Gydytoja pataria: kad maža žaizdelė karantino metu netaptų mirtina liga

Gydytoja pataria: kad maža žaizdelė karantino metu netaptų mirtina liga

prevencija nuo ligų

Gydytoja ragina rūpintis savimi: šis kasdienis įprotis – prevencija nuo įvairiausių ligų

6 burnos higienistės patarimai, kaip atsikratyti blogo burnos kvapo

6 burnos higienistės patarimai, kaip atsikratyti blogo burnos kvapo

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.