Search
Close this search box.

Prancūziško skrebučio dieną – tinklaraštininkės „Pusryčiams“ patarimai, su kuo jį derinti

Prancūziškas skrebutis

Prancūziškas skrebutis – tikrų tikriausia pusryčių klasika. Jį pasigaminti – paprasta, o parinkus tam tikrus priedus šis patiekalas pavergs tiek vaikų, tiek suaugusiųjų širdis. Prancūzišką skrebutį derinti galima su šviežiomis uogomis, plakta grietinėle, įvairiausiais padažais, mėgstantiems pikantiškesnį jo variantą – su sūriu, kumpiu, kepta vištiena, šonine, kiaušiniais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausios rūšies duona, sviestas, kiaušiniai ir kiti neatsiejami nuo pusryčių stalo produktai dažnai sudaro kasdienio pirkinių krepšelio dalį. 

„Mūsų parduotuvėse galima rasti įvairiausių pusryčių stalui tinkamų produktų. Nuo įvairiausių rūšių duonos, kai kurias jos rūšis kepame net tris kartus per dieną. Perkamiausių duonų sąraše laikosi ir prancūziški batonai, čiabata, duona su saulėgrąžomis. Didelio susidomėjimo sulaukia kruopos. Pagal pardavimų duomenis matome, kad populiariausios kruopos yra ryžiai, grikiai ir avižiniai dribsniai. Žinoma, į pirkėjų krepšelius patenka ir kiaušiniai, įvairiausios dešros, sūriai, jogurtas, daržovės, kurių asortimentą nuolat plečiame“, – sako V. Budrienė.

Prancūziškas skrebutis – atsirado visai ne Prancūzijoje. Legenda byloja, kad šiuo patiekalu mėgavosi jau senovės romėnai. Pasakojama, kad jau senovės Romos laikais gyventojai duoną išmirkydavo kiaušinių ir pieno plakinyje ir kepdavo ant sviesto ar aliejaus. Kiti šaltiniai pasakoja, kad šis patiekalas atsirado Europoje, viduramžiais. Sakoma, kad europiečiai tokiu būdu stengdavosi sunaudoti pasenusią duoną. Metams bėgant keitėsi šio patiekalo formos, dabar jis dažniausiai patiekiamas su ledais, šokolado, karamelės padažu, plakta grietinėle, vaisiais ar uogomis.

Valgė jau vaikystėje

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė ir populiaraus maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė sako, kad prancūziški skrebučiai buvo populiarūs dar jos vaikystėje. Visgi, tuomet ji nežinojo, kad mėgaujasi būtent šiuo, šiuolaikinių pusryčiautojų itin pamėgtu patiekalu.

„Mano kartos, 90-ųjų, vaikai prancūziškus skrebučius valgė dar gerokai iki tol, kol žinojo tokį įmantrų pavadinimą. Pavyzdžiui, man mama jau nuo vaikystės kepdavo batoną, apkeptą su kiaušinio plakiniu – o tai ir yra tikrų tikriausias prancūziškas skrebutis. Kaip tik tada, vaikystėje, jį pradėjau ir valgyti, tik vėliau sužinojau, kad tai vadinama prancūzišku skrebučiu“, – prisimena Gabrielė.

Tinklaraštininkė prisipažįsta, kad prancūzišką skrebutį dabar valgo ne taip dažnai – ji nėra didelė saldžių pusryčių mėgėja. Visgi, kai šį patiekalą gamina namuose, dažniausiai jį gardina klasikiniais priedais: cukraus pudra, uogiene, grietinėle, uogomis, vaisiais.

Galimas ir sūrus variantas

Tiems, kurie saldumynų nemėgsta, G. Žutautaitė ruošiant prancūzišką skrebutį siūlo į kiaušinių plakinį įmaišyti prieskonių ar žalumynų, o prie skrebučio serviruoti keptą ar be lukšto virtą kiaušinį, keptas daržoves. Norintiems pasigaminti dar sveikesnę šio patiekalo versiją, tinklaraštininkė pataria rinktis sveikesnę šviesią duoną. Pavyzdžiui, pilno grūdo ar pagamintą iš džiovintų daržovių.

„Organizmas padėkos, jeigu šalia tokio angliavandenių kupino patiekalo atsiras ir baltymų: riešutų sviesto, įvairių sėklų, kiaušinių ar liesos mėsos, pavyzdžiui, paukštienos“, – pasakoja Gabrielė.

Pasak jos, šis patiekalas puikiai tinka ir įvairiausių likučių, o pirmiausia, senstelėjusios duonos sunaudojimui. Kuo duona ilgiau pastovėjusi ir labiau padžiūvusi, tuo skrebutis iškeps traškesnis. Galima išbandyti ir įmantresnę šio patiekalo versiją – kiaušinio plakinyje išmirkyti ne duoną, bet pusiau perpjautą kruasaną ar kitą bandelę. O kalbant apie kitus priedus, pasak G. Žutautaitės, gaminant skrebutį  galima sunaudoti visas šaldytuve turimas uogas, vaisius, pieno produktus – jogurtą, varškę, plaktą grietinėlę. Viskas priklauso tik nuo šaldytuvo turinio. Minėdama prancūziško skrebučio dieną tinklaraštininkė dalijasi ir šio patiekalo receptu.

Prancūziškas skrebutis

Jums reikės:

1 kiaušinio

2 v. š. pieno

cinamono

druskos

vanilės

3 didesnių arba 4 mažesnių duonos riekių

sviesto (kepimui).

Skaninimui: mėgstamo jogurto, uogienės, šviežių vaisių, klevų sirupo.

Gaminame:

Paruoškite kiaušinio plakinį: platesniame dubenyje išplakite kiaušinį, pieną, įdėkite žiupsnelį cinamono, druskos, vanilės. Jeigu norisi, įlašinkite mėgstamos esencijos. Pjaustytą duoną iš abiejų pusių pamirkykite plakinyje. Tikrai užteks 20-30 sekundžių abiem pusėms, neverta jos per daug sušlapinti. Įkaitinkite keptuvę, joje ištirpinkite sviestą. Dėkite plakinyje apvoliotas riekes. Kepkite iš abiejų pusių po 2-3 minutes, kol plakinys gražiai apskrunda. Jeigu mėgstate kietesnius skrebučius, leiskite jiems šiek tiek atvėsti ant grotelių. Serviruokite su mėgstamais pagardais.

TAIP PAT SKAITYKITE