Search
Close this search box.

Pomidorų veislės lemia ne tik skonį: atskleidė, kurie labiau tinka konservavimui, o kurie – griliui ar netikėtiems receptams

Pomidorų keksiukai

Pomidorų gausūs patiekalai dažnai asocijuojasi su tradicine italų ar ispanų virtuve, tačiau ir Lietuvoje jų mėgėjų tikrai netrūksta. Juk ne veltui šalyje pomidoras tituluojamas daržo karaliumi. „Maximose“ šiuo metu vykstant „Pomidorų dienoms“, lietuviško prekybos tinklo Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovė Julija Butkevič dalijasi patarimais, kurias veisles būtina išbandyti pomidorų mėgėjams ir kurie jų skirti skirtingiems paruošimo būdams, o taip pat kviečia išbandyti du netikėtus receptus, kuriais galėsite nustebinti artimuosius.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ pardavimų duomenys rodo, kad pirkėjams būtent pomidorai yra antra mėgstamiausia daržovė, savo populiarumu nusileidžianti tik bulvėms.

„Pomidorai pirkėjų virtuvėse užima išties garbingą vietą, o pirmąjį šių metų pusmetį jų pardavėme 15 proc. daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu metu. Drąsiai galime sakyti, kad šiuo metu prekybos tinklo parduotuvėse – pats pomidorų sezono įkarštis. Ir nors daugelio šiltnamiuose šis daržo karalius dar neprinoko, džiaugiamės, kad šviežio derliaus jau turime iš įvairiausių šalių. Panašiu metu kasmet rengiame „Pomidorų dienas“, kurių metu pirkėjams siūlome išskirtinį, platesnį nei įprastai įvairių pomidorų veislių asortimentą ir galimybę jų išbandyti pigiau“, – kalba Julija Butkevič, „Maximos“ Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovė.

Nors botanine prasme pomidorai yra uogos, tačiau kulinarijoje juos įprasta laikyti daržove, kurią neabejotinai verta įraukti kasdienį meniu. Mitybos specialistų teigimu, pomidoruose gausu C ir B grupės vitaminų, jie vertinami dėl betakaroteno, iš kurio organizmas pasigamina akių bei odos sveikatai labai svarbų vitaminą A. Be to, ši daržovė yra likopeno šaltinis – šis bioflavanoidas yra natūralus antioksidantas, padedantis organizmui susidoroti su žalingu aplinkos poveikiu. 

Pomidorų veislės, vertos kiekvieno dėmesio

J. Butkevič pasakoja, kad kiekvienais metais per „Pomidorų dienas“ pirkėjams stengiamasi pasiūlyti ne tik jų pamėgtų, tačiau ir išskirtinių pomidorų veislių, o šių metų pažiba – „Yoom“ veislės pomidorai. Ši veislė išsiskiria umami poskoniu, yra atpažįstami sodrios violetinės spalvos odele bei ryškios oranžinės arba raudonos spalvos minkštimu. 

Taip pat, anot jos, pomidorų mėgėjams turėtų patikti ir „Toma Chef“ pomidorų rinkiniai, kurie ypatingi tuo, kad kiekviename indelyje surinkti įvairių veislių, formų, skonių bei spalvų smulkiavaisiai pomidorai.

„Pomidorų rinkiniai „Toma Chef“ asortimente siūlomi tik ribotą laiką, mat augintojai labai kruopščiai atrenka viena su kitomis derančias veisles ir jas augina taip, kad visi pomidorai sunoktų vienu metu. Šiuose rinkiniuose žalsvi ar beveik baltos spalvos pomidorai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti neįprasti, tačiau jie yra visiškai sunokę, saldžiarūgščio skonio“, – išskirtinį pomidorų asortimento laimikį pristato J. Butkevič. 

Ji priduria, kad pastaraisiais metais pastebimas vis labiau augantis pirkėjų susidomėjimas smulkiavaisiais pomidorais, tad šiemet per „Pomidorų dienas“ jie galės paskanauti ir itin smulkių uoginių pomidorų. Šie spalvoti, maloniai saldaus skonio pomidorai puikiai tinka salotoms, patiekalų dekoravimui ar tiesiog mėgautis valgant vienus kaip šviežias uogas. 

Skirtingos veislės – skirtingiems paruošimo būdams

Prieš renkantis pomidorus parduotuvės lentynoje J. Butkevič pataria apgalvoti, kaip juos valgysite – tokiu būdu galėsite pasirinkti būtent tam patiekalui ar valgymo būdui tinkamiausią ir skaniausią pomidoro veislę. Pavyzdžiui, smulkiavaisius slyvinius, vyšninius ar uoginius pomidorus geriausia skanauti šviežius – jie puikiai tinka ruošti užkandžių padėklams. Įprasti pomidorai plona odele ir mažiau sultingu minkštimu tiks konservavimui, sriuboms, padažams ar troškiniams.

„Plona odelė lengviau išsitroškina, o mažiau sulčių turintis minkštimas suteikia patiekalams sodresnį skonį ir malonesnę tekstūrą. Čia verta paminėti „San Marzano“ pomidorus, kurie neatsiejami nuo italų virtuvės. Šie pomidorai naudojami gaminant jūreivišką ar Bolognese padažą, ruošiant lazanijos įdarą“, – pasakoja J. Butkevič. 

Tuo tarpu pomidorai storesne odele geriausiai tinka kepti kepsninėje ar orkaitėje. Tvirtesnė jų odelė padeda sulaikyti minkštimą, tad pomidorai gražiai apskrunda, o minkštimas išlieka gana tvirtas, intensyvaus skonio.  Anot J. Butkevič, pomidorų mėgėjai juokauja, kad ši daržovė tinka ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei – išties skirtingų veislių įvairovė leidžia eksperimentuoti su daugybe jau įprastų patiekalų. 

„Daugelis esame įpratę pomidorais gardinti salotas, derinti su mocarelos, fetos ar buratos sūriais, troškinti ar kepti. Mėgstantys šaltą ispanišką gaspačo sriubą, gali pamėginti vietoje įprastų raudonų pomidorų išbandyti geltonuosius arba oranžinius. Šie pomidorai sriubai suteiks išskirtinę spalvą ir švelnesnį skonį. O mėgstantys netradicinius receptus, iš pomidorų gali pasigaminti netgi desertų – pyragų, keksiukų ar tortų“, – teigia „Maximos“ Prekių grupės vadovė J. Butkevič ir kviečia paeksperimentuoti su pora neįprastų receptų. 

Pomidorų džemas su rozmarinais

Saldžiarūgštis džemas su šiek tiek aitrumo gali būti naudojamas prie įvairiausių valgių – nuo sviestu pateptos skrudintos duonos ar avižinės košės iki kiaušinienės ar grilio kepsnių. Be to, šis džemas yra puikus pagardas ir prie įvairiausių sūrių. Jam paruošti reikės:

·      1 v. š. aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus;

·      2 skiltelės česnako (sukapotos smulkiai);

·      1/4 a. š. maltų Kajeno paprikų;

·      1 kg vyšninių pomidorų (arba kitokių plona odele);

·      2 v. š. baltojo vyno acto;

·      2 v. š. medaus;

·      1 šakelės rozmarino;

·      druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Įdėkite česnaką ir suberkite maltą Kajeno papriką bei kepkite apie 1 minutę, kol pajusite aromatą. 

Į puodą sudėkite vyšninius pomidorus, įpilkite 60 ml (1/4 puodelio) šalto vandens, baltojo vyno acto, medaus ir rozmarino. Pagardinkite druska ir pipirais. Užvirkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės-žemos kaitros ir virkite apie 25 minutes retkarčiais pamaišydami, kol masė sutirštės ir taps panaši į džemą. 

Nukelkite nuo ugnies ir, jei reikia, dar kartą pagardinkite druska ir maltais pipirais. Išimkite rozmariną ir perkelkite džemą į stiklinį indą. Visiškai atvėsinkite ir laikykite šaldytuve.

Saldžiai pikantiški pomidorų keksiukai

Jeigu dar nebandėte naudoti pomidorų desertams – pats laikas paeksperimentuoti bei nustebinti šeimą ir draugus. Pomidorai šiems keksiukams suteikia saldžiarūgščio skonio ir drėgnos tekstūros, o prieskoniai – nepakartojamo pikantiškumo. Išskirtiniams keksiukams paruošti prireiks

·      4 puodelių (480 g) universalių miltų;

·      2 ir 1/2 puodelio (500 g) cukraus;

·      2 a. š. malto cinamono;

·      1 ir 1/4 a. š. kepimo sodos;

·      1 a. š. kepimo miltelių;

·      1 a. š. druskos;

·      1 a. š. maltų gvazdikėlių;

·      1 a. š. maltų muskato riešutų;

·      1/4 a. š. maltų pipirų;

·      2 kiaušinių;

·      1/2 puodelio (120 ml) sviesto (išlydyto ir atvėsinto);

·      2 a. š. vanilės ekstrakto;

·      5 puodelių (apie 1,2 l) ketvirčiais supjaustytų pomidorų be sėklų (apie 6 vidutinio dydžio pomidorų);

·      1 puodelio (150 g) razinų.

Gaminimas. Dideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus (pirmus devynis išvardintus) ir atidėkite į šalį. Maisto smulkintuve sumaišykite kiaušinius, sviestą, vanilę ir pomidorus. Supilkite šią masę į sausų ingredientų mišinį, berkite razinas ir viską gerai sumaišykite. 

Į paruoštas keksiukų formeles – išklotas kepimo popieriumi arba pateptas riebalais, pilkite paruoštą masę, užpildydami tris ketvirčius formelės. Kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes arba kol įkištas medinis pagaliukas liks sausas jį ištraukus. Leiskite atvėsti 5 minutes, o tuomet išimkite iš kepimo formelių ir patiekite dar šiltus. Skanaukite!

TAIP PAT SKAITYKITE