Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Paskutinės minutės gudrybės, kaip paruošti sultingą kalėdinę antį ir 3 gardūs receptai

Paskutinės minutės gudrybės, kaip paruošti sultingą kalėdinę antį ir 3 gardūs receptai

Jeigu per Kalėdas planuojate kepti antį, tačiau nežinote, nuo ko pradėti ją ruošti, – ne bėda. Iki švenčių likus vos kelioms dienoms pats metas susidėlioti visus taškus savo šventinio stalo receptų bei ingredientų pasirinkimuose. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad antis Lietuvoje jau yra tapusi vienu iš šventinio stalo simboliu, todėl nenuostabu, kad prieš Kalėdas šis paukštis dažnai sutinkamas pirkėjų krepšeliuose.

Pasiruoškite iš vakaro

„Iki Kalėdų likus vos kelioms dienoms jaučiamas padidėjęs tinklo pirkėjų aktyvumas. Pastebime, kad per šventes lietuviai tampa išrankesni maistui, didžiausias dėmesys skiriamas ne tik produktų kainai, bet ir kokybei: žmonės renkasi įmantresnius sūrius, kumpius, paštetą. Be to, krepšeliuose atsiduria egzotiškesni vaisiai, uogos. Išauga susidomėjimas ir įvairiausiais džiovintais vaisiais, riešutais. Na ir, žinoma, žuvimi, jūros gėrybėmis, kurių platų asortimentą esame paruošę, bei mėsa. Pastebime, kad pirkėjų krepšeliuose atsiduria šventinį valgiaraštį papuošianti antiena“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, jog tam, kad paruoštumėte sultingą ir burnoje tirpstančią antį – keletą dalykų žinoti pravartu. Juolab, kad kepant kalėdinį paukštį norėtųsi ne tik sutaupyti laiko, bet ir išvengti kulinarinių klaidų. Kaip teigia ekspertė, pirmas ir svarbiausias patarimas – antį pradėti ruošti jau iš vakaro. Reikėtų ją užmarinuoti: įtrinti prieskoniais, sviestu, česnaku.

„Antį įtrynę mėgstamais prieskoniais – įdėkite ją į dubenį, viską uždenkite maistine plėvele ir šaldytuve palikite 24-48 valandoms, kad ši pasimarinuotų – taip prieskoniai įsigers ir jos mėsa įgaus nuostabaus skonio, todėl jeigu turite laiko, antį pasiruošti galite dar gerokai prieš Kalėdas, o tądien beliks antį tik pašauti į orkaitę ir kantriai laukti rezultato“, – sako maisto ekspertė ir dalijasi dar keliais naudingais patarimais, kuriais vadovaujantis išsikepsite ne tik sultingą antį, bet kitą paukštieną: vištą, kalakutą ar žąsį.

Naudingi ekspertės patarimai

Paruošimas. Norėdami iškepti visą paukštį, pirmiausia, pasirūpinkite tinkamu marinatu. Druska bei pipirai – pagrindiniai prieskoniai, kuriuos reikėtų naudoti. Natūraliam paukštienos skoniui pabrėžti taip pat tinka česnakų milteliai, džiovinti raudonėliai, rozmarinai, čiobreliai bei petražolės. Kepdami riebesnį paukštį, pavyzdžiui, žąsį ar antį, marinatui galite naudoti ir citrusinius vaisius, ypač apelsinus – jie padės subalansuoti riebios mėsos skonį.

Paukštieną galite gardinti ir sviestu su žolelėmis ar prieskoniais. Įmasažuokite jį į paukštį ir, kai mėsa iškeps, mėgaukitės dar gražesne bei gardesne auksine plutele. Nepamirškite prieskoniais padengti ne tik paukščio išorę, bet ir vidų – taip skoniai į mėsą įsigers ir greičiau, ir tolygiau. Prieš kepdami jau išmarinuotą paukštieną, dar kurį laiką palaikykite ją kambario temperatūroje. Tai itin svarbus pasiruošimo žingsnis, kadangi šalta mėsa kepa netolygiai.

Temperatūra. Paukštieną visuomet kepkite tik gerai iš anksto įkaitintoje orkaitėje. Reikalinga temperatūra bei kepimo laikas priklauso nuo pasirinkto paukščio rūšies, dydžio bei svorio. Vištai reikalinga bent 175 °C temperatūra, o kepti ją reikia apie 45 minutes. Kiti paukščiai kepa gerokai ilgiau – reikėtų skaičiuoti po 25 minutes kiekvienam kilogramui ir dar 25 minutes papildomai, nepriklausomai nuo svorio. Kalakutą apie 20–30 minučių kepame 200 °C temperatūroje, tuomet sumažiname iki 150 °C ir kepame iki pabaigos. Žąsies mėsa riebesnė, tad ją kepame aukštesnėje, 180–200 °C, temperatūroje. Pirmąsias pusantros valandos ją rekomenduojama kepti uždengtą folija. Riebesnė mėsa linkusi išskirti daugiau riebalų, tad juos vertėtų vis pasemti šaukštu ir užpilti ant mėsos. Beje, šių paukščių mėsą reikia vartyti maždaug kas 15 minučių. Antis, kaip ir žąsis, taip pat yra gana riebi, todėl ją irgi kepame 200 °C temperatūroje – pirmiausia uždengtą, o paskutines 40 minučių – atidengtą. Prieš kepant, į skardą reikėtų įpilti šiek tiek vandens, o kad mėsa neišsausėtų iš vidaus, antį siūlome įdaryti obuoliu ar dviem.

Naudokitės maisto termometru. Jeigu nebūsite įsivertinę tikslaus kepimo laiko, galite naudotis maisto termometru. Įkiškite jį į storiausią paukščio vietą, rekomenduotina į šlaunelę arba krūtinėlę, ir įsitikinkite, kad termometras neliečia kaulo. Mėsa laikoma iškepusia, kai pasiekia 75 °C. Vienaip ar kitaip, jei paukštieną gaminate pagal pasirinktą receptą – tiksliai laikykitės jame nurodytų instrukcijų, tiek temperatūros, tiek laiko atžvilgiu. Bet kurį paukštį galite kepti užmautą ant besisukančio ar stabilaus iešmo arba įdėję tiesiai į kepimo skardą. Jei mėsą pakabinsite, pasirūpinkite indu, į kurį subėgs išsiskiriančios mėsos sultys, kurias vėliau galėsite panaudoti kituose patiekaluose arba patiekti atskirame dubenėlyje kaip padažą. Bet kurios rūšies paukštį pirmiausia kepkite krūtine žemyn – mėsos sultys pirmiausia subėgs į krūtinėlę, tad ji taps sultingesnė, be to, drėgmė tolygiau pasiskirstys per visą paukštį ir neišbėgs.

Pjaustymas. Kai ištrauksite paukštieną iš orkaitės, neskubėkite jos pjaustyti. Palikite mėsą pastovėti bent 10–20 minučių kambario temperatūroje – per šį laiką dar labiau įsigers ir pasiskirstys sultys beskoniai. Galiausiai paukštį supjaustykite dalimis ir patiekite.

V. Juodkazienė dalijasi ir trimis nepaprasto skonio anties receptais.

Kepta antis su kaštainiais

Jums reikės:

Anties

500 g nuluptų kaštainių

4-5 askaloninių česnakų (šalotinių svogūnų)

200 g batono

200 ml pieno

1 kiaušinio

1 a. š. džiovintų čiobrelių

5–6 šalavijų lapelių

1 v. š. smulkintų petražolių

¼ a. š. maltų juodųjų pipirų

2 a. š. druskos

50 ml saulėgrąžų aliejaus

Gaminame:

Batoną supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį, užpilkite pienu ir palaikykite apie 5 minutes. Tuomet pieną nupilkite, į dubenį su išbrinkusiu batonu įmuškite kiaušinį, suberkite susmulkintus askaloninius česnakus, čiobrelius, petražoles, šalavijus, pipirus, šaukštelį druskos bei pusę turimų, ketvirčiais supjaustytų kaštainių. Viską gerai išmaišykite. Antį padenkite likusia druska tiek iš vidaus, tiek iš išorės ir įdarykite paruošta kaštainių mase. Gilią kepimo skardą ištepkite aliejumi, per vidurį dėkite įdarytą antį, o aplinkui supilkite likusį įdarą. Skardą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite maždaug apie dvi valandos.

Kalėdinė antis su mandarinais ir imbieru

Jums reikės:

Anties

Mėgstamų prieskonių

Druskos

Gabalėlio imbiero šaknies

Šviežių rozmarinų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

8 mandarinų

Gaminame:

Visą antį gerai ištrinkite prieskoniais ir druska. Taip pat ir vidų. Idealu, jei išprieskoniuotas paukštis naktį praleistų šaldytuve. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sutarkuokite imbierą, pasmulkinkite rozmarinus, sumaišykite su šlakeliu aliejaus. Pridėkite tris ketvirčiais supjaustytus mandarinus ir viską sukimškite į anties vidų. Antį atsargiai guldykite į skardą su grotelėmis, patepkite aliejumi. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2 val. Perpjaukite likusius mandarinus pusiau ir dėkite į skardą šalia anties. Kepkite dar apie 15 min. Iškepusią antį išimkite iš skardos ir perkelkite į serviravimo indą. Kelis šaukštus išsiskyrusio iš kepamos anties skysčio sumaišykite su vienos keptos mandarino puselės sultimis ir, prieš patiekdami, apliekite antį. Patiekite su likusiomis keptų mandarinų puselėmis, rozmarino šakelėmis.

Apelsinais ir čiobreliais įdaryta antis

Jums reikės:

Anties

1 česnako galvos

2–3 didelių apelsinų

Saujos gvazdikėlių

Šviežių čiobrelių

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas:

Pirmiausia kambario temperatūroje palaikykite sviestą, kad šis suminkštėtų, tuomet į sviestą įmaišykite prieskonius – sutrintą česnaką, druską, pipirus. Šiuo mišiniu įtrinkite antį ir palikite marinuotis šaldytuve ar kitoje vėsioje patalpoje. Marinavimuisi geriausiai antį palikti per naktį. Prieš kepant į antį subeskite gvazdikėlius. Tuomet supjaustykite apelsinus ir juos, kartu su čiobreliais sukiškite į anties vidų. Tuomet iki 160 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir joje antį kepkite apie dvi valandas (priklausomai nuo anties dydžio). Antį geriausiai kepti skardoje tam, kad joje liktų visi nuo jos nuvarvėję riebalai. Kepimo metu nepamirškite anties pašlakstykite nuvarvėjusiais riebalais, taip paukštis liks sultingas. Pabaigoje orkaitėje iki 220 laipsnių padidinkite temperatūrą ir 15 minučių leiskite ančiai paskrusti. Skanaus!

Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

6 pavasario makiažo tendencijos: pasidažyti taip, kad atrodytų, jog nesidažei

6 pavasario makiažo tendencijos: pasidažyti taip, kad atrodytų, jog nesidažei

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

Vienas populiariausių, aktyvaus poilsio mėgėjų, pasirinkimų – plaukimas baidarėmis

Vienas populiariausių, aktyvaus poilsio mėgėjų, pasirinkimų – plaukimas baidarėmis

kava

Skani kava namuose – misija įmanoma: paprastos taisyklės, kurioms nereikės specialių įgūdžių

TOP 6 pavasario makiažo tendencijos: kaip jas prisijaukinti skirtingo tipo moterims?

TOP 6 pavasario makiažo tendencijos: kaip jas prisijaukinti skirtingo tipo moterims?

NAMAI

Švarūs namai, per kelias valandas: pasinaudojus šiomis gudrybėmis tvarkymui nereikės skirti viso savaitgalio

Švarūs namai, per kelias valandas: pasinaudojus šiomis gudrybėmis tvarkymui nereikės skirti viso savaitgalio

2020 interjero tendencija: galvokime apie Žemę

2020 interjero tendencija: galvokime apie Žemę

stilingi rūbai

Stilistė apie pavasario-vasaros mados tendencijas: kas karaliauja viršūnėse ir ką jau giliai slėpti spintoje?

Tvarkinga spinta

Tvarkinga spinta padės sutaupyti ir laiko, ir pinigų – ekspertai pasidalino patarimais, kaip tai padaryti

Ekspertė pataria, kaip atėjus karščiams tinkamai laikyti maisto produktus

Ekspertė pataria, kaip atėjus karščiams tinkamai laikyti maisto produktus

5 patarimai tėvams, kurie padės išvengti streso planuojant moksleivio krepšelį

5 patarimai tėvams, kurie padės išvengti streso planuojant moksleivio krepšelį

PATARIMAI

Pilvo pūtimas: kaip jį sumažinti natūraliai + 5 arbatų receptai nuo pilvo pūtimo!

Pilvo pūtimas: kaip jį sumažinti natūraliai + 5 arbatų receptai nuo pilvo pūtimo!

Ekspertės patarimai, kaip teisingai laikyti rudens gėrybių derlių namuose

Ekspertės patarimai, kaip teisingai laikyti rudens gėrybių derlių namuose

sula

Kaip tinkamai leisti sulą?

kaip apsipirkti pigiau

5 gudrybės, kurios padės apsipirkti be vargo

Pasaulinę dviračių dieną – patarimai, padėsiantys pasiruošti velomaratonui

Pasaulinę dviračių dieną – patarimai, padėsiantys pasiruošti velomaratonui

Kad nerimas nevirstų liga: specialistai pataria, kaip namus atostogoms palikti be sąžinės graužaties

Kad nerimas nevirstų liga: specialistai pataria, kaip namus atostogoms palikti be sąžinės graužaties

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.