Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Pasitikrinkite, ar ir jūsų pusryčių receptui daugiau nei 100 metų?

Pasitikrinkite, ar ir jūsų pusryčių receptui daugiau nei 100 metų?

Lengvai ar sočiai, saldžiai ar sūriai – kad ir kokius pusryčius mėgstate, daugelis mitybos specialistų pabrėžia pusryčių, kaip vieno svarbiausių dienos valgymų, naudą. Tarp populiariausių pasirinkimų dienos pradžiai – klasikiniai pusryčiai su keptais kiaušiniais, šonine ar dešrelėmis ir apelsinų sultimis, kurių neveikia net naujausios tendencijos, sako kulinarijos ekspertai.

Visame pasaulyje žinomi amerikietiški pusryčiai, kurių pagrindą sudaro kepti kiaušiniai, šoninė ir apelsinų sultys, tapo populiarūs tik prieš gerą šimtmetį. Anot istoriko Lowello Dysono, XIX a. amerikiečių pusryčiai labiau priminė vakarienę – to meto žmonės dažniausiai ryte valgydavo mėsos patiekalus su bulvėmis, būtinai palikdami vietos ir saldžiam desertui.

Kiek vėliau išpopuliarėjo gerokai lengvesni ir greičiau paruošiami pusryčiai, pavyzdžiui, košės ir dribsniai, nors dažniausiai amerikiečiai ryte valgydavo vakarienės ar pietų likučius, kuriuos reikėdavo tik pašildyti.

Na, o pusryčių klasika šiandien laikomiems keptiems kiaušiniams ir šoninei pradžią davė Amerikoje įgyvendinta stambi mėsos produktų rinkodaros kampanija, kuria siekta skatinti pusryčiauti sotesniais patiekalais. Amerikiečiai noriai priėmė šią naujovę, juo labiau, kad kiaušiniai ir šoninė ar dešrelės buvo ne tik greitai paruošiami, bet ir patogūs turėti namuose. Kepti kiaušiniai ir šoninė kol kas lieka tarp populiariausių pasirinkimų pusryčiams – remiantis „Statistica“  2020 m. apklausos duomenimis, net 81 proc. amerikiečių pusryčiams valgo šoninės.

Amerikietiškos tradicijos prigijo Lietuvoje

Viešbučio „Hilton Garden Inn“ restoranui vadovaujantis Aleksandr Košanskis taip pat pastebi, kad įvairūs kiaušinių patiekalai yra labiausiai klasikinis pusryčių variantas daugelyje maitinimo vietų ir viešbučių, be to, matyt, ir ant pusryčių stalo namuose.

„Kepti ar virti kiaušiniai, plakta kiaušinienė, omletas – tai yra dažniausias viešbučių svečių pasirinkimas. Pavyzdžiui, vasarą, kuomet turime daugiausiai svečių, per mėnesį paruošiame apie 8000 kiaušinių“, – pasakoja A. Košanskis.

Pasak jo, saikingas kiaušinių vartojimas nekelia jokių problemų sveikatai, nes kokybiškuose kiaušiniuose esantis gerasis cholesterolis skatina blogojo cholesterolio pasišalinimą. Be to, kiaušinis dera su labai daug skirtingų produktų, tad galima sugalvoti įvairių jo patiekimo variacijų – tereikia šiek tiek fantazijos.

Tradiciškai pusryčių metu geriamos ir apelsinų sultys, tačiau jų derinimas su pusryčiais prigijo keliais dešimtmečiais vėliau nei išpopuliarėjo amerikietiškieji pusryčiai. Apelsinų sultis įtraukti į pusryčių racioną labiausiai paskatino pasirodę įvairūs tyrimai dėl jų teigiamo poveikio cholesteroliui mažinti – kas itin aktualu valgant tokius sočius pusryčius, kaip kepti kiaušiniai ir šoninė ar dešrelės.

Sultys pusryčių meniu – ne tik nuotaikai pakelti

„Ryte norisi kažko šviežio ir gaivaus, tad stiklinė apelsinų sulčių prie pusryčių yra puikus pasirinkimas, nes ne tik suteikia gaivos, bet ir papildo maistą vitaminais, žmogus gauna daugiau energijos. Ne veltui sakoma, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis – kaip pradėsi dieną, tokia ji ir bus“, – sako A. Košanskis.

Kad Lietuvoje apelsinų sultys itin mėgstamos, patvirtina ir didžiausios šalyje sulčių gamintojos „Eckes-Granini Lietuva“ vadovas Marius Gudauskas. Pasak jo, per metus šalies gyventojai išgeria per 50 mln. litrų įvairių sulčių, iš kurių daugiau nei 6 mln. litrų sudaro apelsinų sultys.

„Apelsinų sultys yra mėgstamos visame pasaulyje tiek dėl savo malonaus skonio, tiek dėl natūralių jose esančių vitaminų – ypač dėl vitamino C, kurio vartojimas ypač aktualus šaltuoju metų laiku norint sustiprinti imunitetą. Vartotojai itin gerai vertina šimtaprocentines apelsinų sultis „Elmenhorster“, kurios yra gaminamos iš tvariai užaugintų apelsinų, jose nėra pridėtinio cukraus ar konservantų“, – teigia M. Gudauskas.

Besirenkantiems ne tokius sočius pusryčius, stiklinė apelsinų sulčių taip pat gali būti naudinga, teigia M. Gudauskas.

„Apelsinų sultys yra ne tik vitamino C, bet ir B grupės vitaminų, vitamino A, kalio, kalcio, fosforo ir magnio šaltinis. Be to, apelsinų sultys pasižymi prieuždegiminiu poveikiu, o jose esantis vitaminas B6 netgi yra vadinamas „geros nuotaikos vitaminu“, tad stiklinė apelsinų sulčių ryte gali suteikti taip reikalingos energijos prieš aktyvią darbo dieną“, – sako „Eckes-Granini Lietuva“ vadovas.

Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

kava

Skani kava namuose – misija įmanoma: paprastos taisyklės, kurioms nereikės specialių įgūdžių

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Kava

Tinklaraštininkė atskleidė savo kavos paslaptį: labai svarbu tikslus vandens kiekis

Trys mitai apie lošimus

Trys mitai apie lošimus

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

Ką reikia žinoti mokant vairuoti šeimos narį?

Ką reikia žinoti mokant vairuoti šeimos narį?

NAMAI

Kodėl netvarka namuose daro mus nelaimingus?

Kodėl netvarka namuose daro mus nelaimingus?

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

Atsikratyti senų daiktų – sunku, bet reikia prisiversti tai padaryti

Atsikratyti senų daiktų – sunku, bet reikia prisiversti tai padaryti

Saugi kaimynystė: matome viską, bet ar žinome, kaip elgtis?

Saugi kaimynystė: matome viską, bet ar žinome, kaip elgtis?

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

Švarūs namai, per kelias valandas: pasinaudojus šiomis gudrybėmis tvarkymui nereikės skirti viso savaitgalio

Švarūs namai, per kelias valandas: pasinaudojus šiomis gudrybėmis tvarkymui nereikės skirti viso savaitgalio

PATARIMAI

Taupesnė namų ruoša: patarimai, padėsiantys sumažinti sąskaitas už elektrą

Taupesnė namų ruoša: patarimai, padėsiantys sumažinti sąskaitas už elektrą

vitaminas d

Dažniausi klausimai apie vitaminą D: kiek iš tiesų jo reikia, kada gerti, ar galima perdozuoti?

Po grožio procedūrų – paraudusi ir niežtinti oda: ar visada kaltas kremas?

Po grožio procedūrų – paraudusi ir niežtinti oda: ar visada kaltas kremas?

Kaip kalbėtis su partneriu? 3 svarbios dialogo taisyklės

Kaip kalbėtis su partneriu? 3 svarbios dialogo taisyklės

maisto šviežumas

Pasaulinė maisto saugos diena – atėjus šiltiems orams primena, kaip saugoti greitai gendančius produktus

5 patarimai, kaip neišleisti daug pinigų ir džiaugtis gražiais plaukais

5 patarimai, kaip neišleisti daug pinigų ir džiaugtis gražiais plaukais

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.