Search
Close this search box.

Pasaulinę sumuštinių dieną: 3 skirtingų šalių virtuvių įkvėpti receptai

Pasaulinę sumuštinių dieną: 3 skirtingų šalių virtuvių įkvėpti receptai

Lapkričio 3-ąją minima pasaulinė sumuštinių diena. Šis paprastas ir gardus užkandis mėgstamas visame pasaulyje: nuo Azijos iki Amerikos. Visgi, kiekviena šalis turi skirtingus sumuštinių paruošimo ypatumus: vieni juos ruošia su kumpiais ar sūriais, kiti gardina bešamelio padažu ar keptais kiaušiniais, įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad su sumuštiniais itin lengva improvizuoti, o pasirinkus tinkamus ingredientus jie gali būti įdomūs, skanūs ir maistingi. 

„Nors sumuštinis atrodo itin paprastas patiekalas, jį sutepti galima ir labai įmantriai. Tinklo pirkėjai nevengia improvizacijų, renkasi ne tik klasikinius sumuštinius su duona, sviestu  bei dešra, bet ir  įvairesnius ingredientus: Parmos ar Serano kumpius, juos gardina ne tik varškės ar fermentiniais, bet ir parmezano, mocarelos ar gorgozolos sūriais, vietoj tradicinių pomidorų ar agurkų į sumuštinius deda avokadus, špinatus, netgi keptas ar marinuotas daržoves. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų įvairiausių prekių asortimentą: nuo prancūziškų duonų iki įmantriausių užtepėlių, padažų ar sūrių“, – sako V. Juodkazienė. 

Išpopuliarėjo Anglijoje

Maisto ekspertė pasakoja, kad tokį tradicinį sumuštinį, kokį paprastai valgome dabar, Anglijoje 1762 m išpopuliarino aristokratas Johnas Montagu. Sakoma, kad jis buvo aistringas žmogus ir valandų valandas praleisdavo prie kortų stalo. Vieną dieną J. Montagu namų virėjos paprašė atnešti jam ką nors, ką jis galėtų valgyti nepakildamas nuo kėdės. Taip gimė sumuštinis. Aristokratui taip patiko virėjos atneštas mėsos ir duonos duetas, kad jis pradėjo jo prašyti nuolat. Vėliau šis patiekalas išpopuliarėjo ir tarp kitų Anglijos aristokratų. 

Žinoma, nei šis aristokratas, nei jo virėja nėra laikomi ir nebuvo tikrieji sumuštinio išradėjai. J. Mantagu lankėsi Viduržemio jūros rytinėje dalyje ir ragavo į sumuštinius panašius graikų bei turkų tiekiamus užkandžius, apie kuriuos grįžęs ir papasakojo.

Tiek kasdienai, tiek šventėms

Maisto ekspertė sako, kad sumuštiniai – ypač dėkingas patiekalas, mat jį gaminant galima lengvai varijuoti tarp įvairiausios mėsos, daržovių ar sūrių. Pavyzdžiui, keptos vištos gabalėlius lengvai galite sluoksniuoti ant sumuštinio. O galbūt turite įvairių daržovių, kurias pakepus ant keptuvės ir pagardinus mėgstamais prieskoniais ar žolelėmis gausite nuostabų sumuštinio pagardą. 

Nors sumuštiniai dažnai asocijuojasi su greituoju maistu – pasirinkus teisingus ingredientus jį galima pagaminti ir labai maistingą. Šviesią duoną galima pakeisti viso grūdo ar sėklų duoenele, vietoje sviesto ar majonezo dėti iš avokadų pagamintą gvakamolę ar avinžirnių humusą, vietoje sūrio – virtą kiaušinį. 

Pasirinkus įmantresnius ingredientus sumuštiniai gali tapti ir šventinio stalo pažiba: juos gardinti galite rūkyta žuvimi, ikrais, jautienos kepsneliais. Naudoti įvairiausius pagardus, tokius kaip karamelizuotų svogūnų čatnis, pesto padažas ar balzaminis actas. Žinoma, elegantiškiausiai ant stalo atrodys ne dideli, o vieno kąsnio sumuštinukai.

Skirtingose šalyse – skirtingi receptai

V. Juodkazienė sako, kad kiekviena šalis ar virtuvė turi savitą sumuštinių receptą. Pavyzdžiui, Anglijoje populiarūs sumuštiniai su balta duona, majonezu, šonine, salotos lapais ir pomidorais. Dar vieni, su popiečio arbatėle Anglijoje dažnai valgomi yra baltos duonos, švelniai perteptos sviestu, pagardinti plonai pjaustytais, druska apibarstytais agurkais, sumuštiniai. 

Kaip teigia ekspertė, Prancūzijoje populiarūs kepti, Croque Monsieur vadinami sumuštiniai. Jie gaminami iš šviesios duonos, mėgstamo kumpio, įvairiausių ant skrudintos duonos išlydytų sūrių bei bešamelio padažo. Beje, prancūzai sumuštinius gaminti mėgsta ne tik iš duonos, bet ir kruasanų. Šiuos kepinius taip pat gardina įvairiomis daržovėmis, sūriais ar mėsa. 

Ikoniškas italų sumuštinis panini kepamas ant grotelių ir gaminamas iš šviesios itališkos duonos bei įvairiausių įdarų, tačiau tradiciškiausias jo receptas – itališkas mortadellos kumpis, saliamis bei sūris. Visgi, pastaruoju metu paninigaminami ne tik su įvairiausiais mėsos produktais, bet ir tunu, mocarela bei pesto padažu. O, pavyzdžiui, amerikiečiai turi savo pusryčių sumuštinį: jis gaminamas iš keptos šviesios duonos, šoninės, kepto kiaušinio ir sūrio. 

Pasaulinės sumuštinių dienos proga, maisto ekspertė siūlo sumuštinių pasigaminti namuose ar jais pavaišinti savo artimuosius. Visgi, tradiciniais ingredientais V. Juodkazienė siūlo neapsiriboti ir išbandyti įmantresnių šio patiekalo receptų, kuriais V. Juodkazienė ir dalijasi.

Itališkas čiabatos sumuštinis

Jums reikės:

Itališkos čiabatos duonos

1/2 šaukšto alyvuogių aliejaus

1/2 šaukšto balzamiko kremo 

Kelių šviežių baziliko lapelių

Kelių gabalėlių mėgstamo kumpio

Kelių gabalėlio saliamio

Kelių griežinėlių mocarelos sūrio

Kelių gabalėlių keptos raudonosios paprikos

Kelių gabalėlių keptos geltonosios paprikos

Saujos gražgarstės

Pagaminimas:

Per pusę perpjaukite čiabatos duoną ir jos puseles kelias minutes paskrudinkite orkaitėje. Ištraukę iš orkaitės duoną apšlakstykite aliejumi ir balzamiko kremu. Tuomet ant vienos duonos pusės sudėkite kumpį, saliamį, sūrį, paprikas ir uždėkite žalumynų. Galiausiai ant sumuštiniu kraukite kitą duonos puselę, viską suspauskite ir supjaustykite į mažesnius gabalėlius.

Klasikinis amerikietiškas sumuštinis

Jums reikės:

Kelių riekelių skrudintos viso grūdo sumuštinių duonos 

Šaukštelio garstyčių

Kelių salotų lapų

Kelių gabalėlių keptos kalakutienos krūtinėlės

Kelių griežinėlių čederio sūrio

Šaukštelio majonezo 

Kelių riekelėmis supjaustytų pomidorų

Kelių gabalėlių keptos šoninės

Pagaminimas:

Duonos riekeles sutepkite garstyčiomis ir majonezu. Ant jų dėkite salotos lapus, pomidorus, kalakutieną, šoninę ir sūrį. Viską suspauskite kita skrudintos duonos riekele, o kad būtų patogiau valgyti, sumuštinį perverkite dantų krapštuku. 

Ispaniško stiliaus sumuštiniai

Jums reikės:

Pusės prancūziško batono

Kelių gabalėlių paprikos

Kelių gabalėlių keptos kiaulienos 

Kelių griežinėlių vytinto Serano kumpio

Kelių griežinėlių pomidorų

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių šaukštelių česnakinio majonezo 

Pagaminimas:

Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sutepkite česnakiniu padažu. Tuomet sudėkite pomidorus, paprikas, mėsą ir suspauskite likusia batono puse. Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE