Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Parduotuvėse pasirodė pirmosios pavasario daržovės

Parduotuvėse pasirodė pirmosios pavasario daržovės

Prasidedant kalendoriniam pavasariui „Iki“ parduotuves pasiekė pirmosios šviežio derliaus daržovės. O dar vasario vidurio pirkėjai galėjo įsigyti ir šviežio derliaus, Lietuvoje užaugintų trumpavaisių agurkų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nuo šios savaitės pirkėjai parduotuvėse ras vitaminų kupinų raudonųjų ridikėlių, baltųjų ridikų, šviežių morkų, svogūnų ir kitų šviežių daržovių. 

Laukiamos kiekvienais metais

„Žmonės ieško sveikatai palankaus maisto, kuris suteiktų po žiemos trūkstamos energijos bei vitaminų. Šviežio derliaus daržovių pirkėjai kasmet itin laukia ir tik pasirodžiusios parduotuvėse jos lentynose neužsibūna. Todėl norėdami pirkėjams šviežių daržovių pasiūlyti kaip galima anksčiau, nuolat bendradarbiaujame su ūkininkais ir tiekėjais. Šiais metais platų pavasarinių daržovių asortimentą siūlome jau nuo pat kovo pradžios“, – sako V. Budrienė.

Kaip teigia komunikacijos vadovė, nors prekybos tinkle pačių įvairiausių daržovių yra siūloma ištisus metus, pirmosios Lietuvoje užaugintos daržovės šįmet pasirodė jau nuo vasario vidurio. 

„Vasario 14-ąją prekybos tinklas „Iki“ sulaukė ir pirmųjų šviežio derliaus lietuviškų daržovių – trumpavaisių agurkų, kurie yra sėjami dar sausio viduryje. Visgi, didžiausia dalis šviežio derliaus daržovių atkeliauja iš pietinių šalių, kur dėl šiltesnio klimato ir palankesnių gamtinių sąlygų jos užauga anksčiau ir greičiau nei Lietuvoje“, – sako komunikacijos vadovė.

Šaltajam sezonui einant į pabaigą, įvairios daržovės, šviežios salotos, žalumynai salotos tampa neatsiejama raciono dalimi. Lietuviai ieško ne tik įvairiausių lapinių salotų, tačiau mėgsta ir raudonuosius ar baltuosius ridikėlius, morkas, svogūnus, žaliuosius žirnelius, pankolius, pomidorus, agurkus ir kitas šviežio derliaus daržoves.

Neutralaus skonio, kupini gerųjų medžiagų

Viena mėgstamiausių pavasario daržovių – agurkai. Jie ne tik skanūs ir gaivūs, bet ir pasižymi gerosiomis savybėmis. Vienas agurkas turi net 95–97 proc. vandens. Be to, jame gausu vitaminų, mineralų, kalio, magnio ir skaidulų. Agurkuose taip pat yra antioksidantų, kurie neleidžia kauptis kenksmingiems laisviesiems radikalams ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką.

Agurkus dėl gana neutralaus jų skonio galite derinti su įvairiausiais kitais produktais. Ši daržovė gali suteikti gaivų skonį daugybei patiekalų, tačiau kad ir ką nuspręsite valgyti, bet kokiu atveju gausite daug maistingų medžiagų.

„Agurkai dera su pačiais įvairiausiais ingredientais. Juos skanu gardinti grietine, natūraliu jogurtu. Prie jų dera netgi riešutai: migdolai, pistacijos, kedro riešutai. Patys įvairiausi prieskoniais: bazilikai, kalendros, kmynai, krapai, mėtos, raudonėliai, petražolės, šalavijas, peletrūnai, čiobreliai. Tokie pagardai kaip kaparėliai, sezamai. Pačios įvairiausios rūšies mėsa, žuvis. Sūriai – nuo paprasto varškės iki fetos, ožkos sūrio“, – sako „Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė.

Ji dalijasi ir trimis receptais, kuriuose įmantriai panaudosite vieną mėgstamiausių pavasario daržovių – agurkus.

Šalta agurkų sriuba

Jums reikės:

•           200 g šviežių agurkų

•           100 g avokadų

•           1 skiltelės česnako

•           300 ml geriamo jogurto

•           1 saujos mėtų lapelių

•           2 v. š. smulkintų petražolių

•           1 citrinos sulčių

•           žiupsnelio druskos

Gaminame:

Supjaustykite agurką griežinėliais. Kelis agurko griežinėlius ir mėtos lapelius pasilikite papuošimams. Avokadus, agurkus, česnakus, petražoles ir mėtas sudėkite į trintuvą. Supilkite jogurtą ir citrinos sultis, įberkite žiupsnelį druskos ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Gautą masę supilkite į dubenėlius, papuoškite agurko griežinėliais ir mėtos lapeliais. Sriubą tiekite gerai atvėsintą.

Kukurūzų sriuba su agurkų salotomis

Jums reikės:

•           550 g virtų kukurūzų branduolių

•           120 g svogūnų

•           150 g geltonųjų paprikų

•           ½ a. š. druskos

•           ¼ a. š. maltų ciberžolių

•           ¼ a. š. maltų raudonųjų paprikų prieskonių

•           2 v. š. alyvuogių aliejaus

•           700 ml daržovių sultinio

Salotoms:

•           120 g agurkų

•           2–3 raudonųjų svogūnų

•           1 skiltelės česnako

•           2 v. š. alyvuogių aliejaus

•           2 v. š. citrinų sulčių

•           ryšulėlio petražolių (pagal skonį)

•           žiupsnelio druskos

Gaminame:

Į puodą supilkite sultinį ir pakaitinkite ant viryklės nedidelėje kaitroje. Elektriniu trintuvu susmulkinkite svogūną ir geltonąją papriką. Tada sudėkite kukurūzus ir darkart susmulkinkite trintuvu. Į gautą masę supilkite druską, pipirus, ciberžoles, aliejų ir pusę karšto sultinio. Viską darkart susmulkinkite elektriniu trintuvu. Po truputį pilkite likusį sultinį toliau smulkindami iki kol masė taps vientisa ir kreminė. Palikite sriubą atvėsti ir imkitės salotų ruošimo. Susmulkinkite daržoves, viską sudėkite į salotinę ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis bei druska. Paruoštas salotas ir pravėsusią sriubą palikite šaldytuve maždaug dviems valandoms. Serviruokite sriubą mėgstamiausiose sriubos lėkštėse ir į kiekvieną įdėkite po pora šaukštų gaiviųjų salotų.

Grilyje kepta vištiena su rytietiškomis salotomis

Jums reikės:

• 300 g vištienos filė

• ½ a. š. druskos

• ½ a. š. rūkytos paprikos prieskonių

• ½ a. š. česnako granulių

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

• 2 v. š. citrinų sulčių

• 2 v. š. aliejaus kepimui

Salotoms:

• 100 g bulguro

• ½ mažo svogūno

• 1 saujos šviežių petražolių

• 3 v. š. šviežių mėtų

• 2 pomidorų

• 1 mažo agurko

• žiupsnelio druskos

• 2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Vištienos filė apibarstykite druska, rūkyta paprika bei česnakų granulėmis ir prieskonius gerai įtrinkite į mėsą. Apšlakstykite filė alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis ir marinuokite apie 15 minučių. Išvirkite bulgurą pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, nupilkite vandens perteklių ir palaukite, kol atvės. Smulkiai supjaustykite svogūną, petražoles ir mėtas, o pomidorus ir agurkus – kubeliais. Daržoves ir prieskonines žoleles sudėkite į indą su bulguru, įberkite druskos, apšlakstykite citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi ir viską gerai išmaišykite. 

Grilio keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite marinuotą vištieną ir apkepkite iš abiejų pusių. Kai vištiena iškeps, keptuvę nukelkite nuo kaitros, uždenkite folija ir leiskite kelias minutes pastovėti, kad tolygiai pasiskirstytų mėsoje esančios sultys. Galiausiai mėsą supjaustykite gabalėliais ir patiekite su gaiviomis rytietiškomis salotomis: kruopas išvirkite pagal instrukciją nurodytą ant pakuotės. Leiskite joms atvėsti. Daržoves ir prieskonines žoleles supjaustykite. Viską sumaišykite ir paskaninkite aliejumi bei žiupsneliu druskos.

Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Taupymo patarimai

Paprasti klausimai finansų ekspertams – pasimokykite jų kasdienių taupymo triukų

Trys mitai apie lošimus

Trys mitai apie lošimus

Geros nuotaikos ir žvalumo – į pirtį

Geros nuotaikos ir žvalumo – į pirtį

NAMAI

Ūkiškas muilas už keliolika centų – tiesiog nepakeičiamas produktas

Ūkiškas muilas už keliolika centų – tiesiog nepakeičiamas produktas

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

Dušo kabina be kalkių nuosėdų – misija įmanoma

Dušo kabina be kalkių nuosėdų – misija įmanoma

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

Psichologė: jaukių namų viziją atsinešame iš vaikystės

Psichologė: jaukių namų viziją atsinešame iš vaikystės

citrina

5 patarimai, kaip tvarkant namus panaudoti citriną

PATARIMAI

Kad nerimas nevirstų liga: specialistai pataria, kaip namus atostogoms palikti be sąžinės graužaties

Kad nerimas nevirstų liga: specialistai pataria, kaip namus atostogoms palikti be sąžinės graužaties

Gamink kaip virtuvės šefas: 5 gudrybės, kurias naudoja profesionalai

Gamink kaip virtuvės šefas: 5 gudrybės, kurias naudoja profesionalai

Kad poilsis prie vandens nevirstų trauma: taisyklės, kurių verta laikytis maudantis

Kad poilsis prie vandens nevirstų trauma: taisyklės, kurių verta laikytis maudantis

Kaip kalbėtis su partneriu? 3 svarbios dialogo taisyklės

Kaip kalbėtis su partneriu? 3 svarbios dialogo taisyklės

Norite gražių ir sveikų plaukų – pirmiausia rūpinkitės galvos oda

Norite gražių ir sveikų plaukų – pirmiausia rūpinkitės galvos oda

Kokius vitaminus reiktų rinktis vasarą?

Kokius vitaminus reiktų rinktis vasarą?

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.