Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Ne tik dekorui – bet ir atradimams virtuvėje: ką pasigaminti iš itališkų kankorėžių?

Ne tik dekorui – bet ir atradimams virtuvėje: ką pasigaminti iš itališkų kankorėžių?

Ar žinojote, kad kankorėžiai tinka ne tik dekorui – tinkamai paruoštas kankorėžis gali tapti tikrų tikriausiu delikatesu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad kankorėžis tarp pirkėjų dar nėra itin dažnas pirkinių krepšelio svečias. Visgi, nebijantiems eksperimentuoti šį neįprastą ingredientą išbandyti tikrai verta. 

Leidžiasi į kulinarinius eksperimentus

„Lietuviai tampa vis išradingesni. Pastebime, kad tinklo pirkėjai vis dažniau leidžiasi į kulinarinius eksperimentus, išbando iki tol receptuose nemėgintus ar apskritai neragautus ingredientus, todėl mes nuolat plečiame savo asortimentą ir pirkėjams siūlome nuo tradicinių, iš vietinių ūkių atvežtų šviežio derliaus bulvių ar moliūgų, iki egzotiškųjų anonų ar itališkų kankorėžių, kurie visai neseniai pasiekė prekybos tinklo parduotuvių lentynas. Šio delikateso kaina už vienetą  –  2,29 Eur“, – sako V. Budrienė. 

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad itališki kankorėžiai tinka ne tik dekorui, bet ir maisto gamybai. Pasak jos, šio augalo panaudojimo būdai yra keli – valgyti patį kankorėžį arba tik jo sėklas. 

Pasak jos, jauni kankorėžiai nėra itin dažnai naudojami virtuvėje, tačiau Rytų Europos šalyse, tokiose kaip Rusija, Gruzija ar Ukraina, iš jų populiaru virti uogienę ar džemus – jais vėliau gardinamos arbatos ar kava, įvairiausi desertai. Manoma, kad jauni kankorėžiai pasižymi didele nauda organizmui: juose galima rasti vitaminų E ir K, kalcio, geležies, cinko bei magnio. 

Gardinami ir makaronai, ir padažai

Iškepus kankorėžį orkaitėje, jis prasiskleis ir iš jo pabirs sėklos, kurias galima naudoti įvairiausiems padažams. Pavyzdžiui, Italijoje šiomis sėklomis dažnai gardinamas jų tradicinis pesto padažas, jos taip pat derinamos su makaronų patiekalais, salotomis ar naudojamos desertų gamyboje. Pasak J. Sabaitienės, itališkų kankorėžių sėklos dažniausiai nėra didesnės nei saulėgrąžų, jos pasižymi kremine spalva ir salstelėjusiu, riešutus primenančiu skoniu. 

„Pasaulyje egzistuoja apie 20 kankorėžių rūšių, brandinančių pušies sėklas. Kai kurios iš jų yra tiesiog per mažos, kad jas būtų verta nurinkinėti, o kai kurios – netgi nuodingos, todėl prieš renkant kankorėžių sėklas būtina įsitikinti, kad jas saugu valgyti. Pasaulyje dažniausiai vartojamos meksikietiškos, Kolorado, itališkos akmeninės pušies ar kininės pušies sėklos. Šios skirtingos pušų rūšys augina skirtingo dydžio, tekstūros ir skonio sėklas. Pavyzdžiui, kininės pušies sėklos paprastai yra kur kas kartesnės, palyginti su europietiškomis“, – pasakoja ekspertė. 

J. Sabaitienė siūlo šį neįprastą ingredientą išbandyti namuose ir išsivirti itališkų kankorėžių uogienės bei dalijasi nepaprasto skonio receptu, kuriam prireiks vos kelių ingredientų.

Itališkų kankorėžių uogienė

Jums reikės:

Pusantro litro natūralių obuolių sulčių

Kelių gvazdikėlių

Kelių cinamono lazdelių

Pusės puodelio kankorėžių

Pagaminimas:

Nuplaukite kankorėžius. Puode užvirinkite keletą puodelių vandens, sudėkite kankorėžius ir 1-2 minutes juos pavirkite. Vėliau kankorėžius iš puodo išimkite ir atidėkite. Tuomet kitame, dideliame puode sumaišykite obuolių sultis, prieskonius jr kankorėžius. Viską ant vidutinės ugnies virkite apie valandą. Po valandos sumažinkite ugnį ir viską dar šiek pavirkite. Stebėkite uogienę ir puodą nuo ugnies nuimkite tuomet, kai jums patiks jos konsistencija.  Galiausiai gautą uogienę supilkite į stiklainius, leiskite jai atvėsti ir tuomet sandariai viską uždarykite. Šią uogienę geriausiai laikyti šaldytuve ir sunaudoti patartina per keletą mėnesių. Skanaus!

Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

Rankinė: ką reikia žinoti renkantis geriausią draugę šiam sezonui?

Rankinė: ką reikia žinoti renkantis geriausią draugę šiam sezonui?

6 pavasario makiažo tendencijos: pasidažyti taip, kad atrodytų, jog nesidažei

6 pavasario makiažo tendencijos: pasidažyti taip, kad atrodytų, jog nesidažei

Ką reikia žinoti mokant vairuoti šeimos narį?

Ką reikia žinoti mokant vairuoti šeimos narį?

5 požymiai, įspėjantys apie nepatikimą internetinę parduotuvę

5 požymiai, įspėjantys apie nepatikimą internetinę parduotuvę

Vienas populiariausių, aktyvaus poilsio mėgėjų, pasirinkimų – plaukimas baidarėmis

Vienas populiariausių, aktyvaus poilsio mėgėjų, pasirinkimų – plaukimas baidarėmis

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

NAMAI

šventinis apšvietimas

Kiek kainuoja Kalėdų šviesa namuose: kaip apskaičiuoti, kiek elektros sunaudoja girliandos

citrina

5 patarimai, kaip tvarkant namus panaudoti citriną

Buitinės įrangos gedimai užklumpa netikėtai: ar žinote, kaip prižiūrėti, kad netektų skolintis naujai?

Buitinės įrangos gedimai užklumpa netikėtai: ar žinote, kaip prižiūrėti, kad netektų skolintis naujai?

Kūčiukai

Pasidalijo keturių regionų šventiniais valgiais: Suvalkijoje kūčiukus verda, o Žemaitijoje neapsieinama be kastinio

8 patarimai, kaip sukurti teisingą miegamojo aplinką

8 patarimai, kaip sukurti teisingą miegamojo aplinką

Augalų sodinimas

Sodo tinklaraštininkės patarimai: kokius augalus sodinti, kad kiemas džiugintų visą vasarą

PATARIMAI

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

Vasaros džiaugsmus lydi nubrozdinimai ir įkandimai – efektyviai padėti gali geltonžiedžiai augalai

prevencija nuo ligų

Gydytoja ragina rūpintis savimi: šis kasdienis įprotis – prevencija nuo įvairiausių ligų

Kokius vitaminus reiktų rinktis vasarą?

Kokius vitaminus reiktų rinktis vasarą?

4 paprasti būdai lengvai išvalyti pridegusią kepimo skardą

4 paprasti būdai lengvai išvalyti pridegusią kepimo skardą

Reklamos specialistas

Reklamos agentūra pataria: Ką reikia padaryti, kad taptum reklamos specialistu

Plastinė operacija ar injekciniai užpildai

Plastinė operacija ar injekciniai užpildai: kas labiau tinka Jūsų veidui?

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.