Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Nauja pasaulinė tendencija – pirmadienis be mėsos: 3 vegetariškų patiekalų receptai

Nauja pasaulinė tendencija – pirmadienis be mėsos: 3 vegetariškų patiekalų 

Pirmadienis paprastai būna ta diena, nuo kurios mes pasižadame pradėti kažką naujo, pavyzdžiui, sportuoti arba keisti mitybos įpročius. Būtent tuo vadovaujasi „Pirmadienio be mėsos“ judėjimas, skatinantis vartoti mažiau mėsos produktų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vegetarams ir veganams tinkami produktai vis labiau populiarėja ne tik tarp mėsos atsisakiusių, bet ir visavalgių pirkėjų.

„Pastebime, kad žmonės vis labiau domisi augaline mityba bei sveikesnėmis kasdien naudojamų produktų alternatyvomis. Pavyzdžiui, vietoje pieno perka augalinius gėrimus, mėsą keičia daug baltymų turinčiomis ankštinėmis kultūromis. Be to, populiarėja ir ekologiškų produktų linija, kurioje galima rasti nuo kiaušinių iki lęšių“, – teigia V. Budrienė.

Mažais žingsneliais – prie bendros gerovės

Tuo tarpu Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad vieną dieną per savaitę pakeisti mėsos patiekalus vegetariškais valgiais paprasčiau nei atrodo. Šis mažas žingsnelis ne tik padeda tausoti mūsų kūno sveikatą, bet ir visą planetą.

„Pirmadienio be mėsos“ kampanija prasidėjo 2003 metais, siekiant atkreipti žmonių dėmesį į sveikatą bei mūsų planetos būklę. Šiuo metu iniciatyvoje dalyvauja daugiau nei 40 šalių visame pasaulyje, kurios imasi reikšmingų žingsnių link sveikesnės ir tvaresnės aplinkos. Sumažėjusi mėsos gamyba prisideda prie žemės ūkio resursų bei miškų išsaugojimo.

„Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų kasdienę mitybą turėtų sudaryti bent penkios vaisių ir daržovių porcijos: jei bent vieną dieną per savaitę valgysime vien vaisius, daržoves, kruopas ir ankštines kultūras, su skaniais valgiais gausime ir daug sveikatai naudingų medžiagų – vitaminų, mineralų bei skaidulų. Taip maitindamiesi, turėsime įkvėpimo pagalvoti apie medžiagų derinimą, savo patiekalus bei kiek jų suvalgome“, – sako maisto ekspertė.

Patiekalai be mėsos – ne tik salotos

Visgi, nors iš šono gali pasirodyti kitaip – vegetarai ar veganai valgo ne tik salotas ar įvairiausias kruopas. Šiuo metu gausu įvairiausių veganiškų, augaliniu pagrindu pagamintų kepsnių, mėsainių paplotėlių, faršo, dešrelių ar sūrių pakaitalų. Turintieji daugiau laiko namuose lengvai gali pasigaminti grikių, kitų mėgstamų kruopų, ankštinių daržovių kepsnių ar kotletų.

„Gamindami veganiškus patiekalus nepamiškite tofu sūrio, jis puikiai dera tiek į įvairiausias salotas, tiek į azijietiškas sriubas. Jeigu norite intensyvesnio skonio – jį galima pakepti apvoliojus džiūvėsėliuose ir prieskoniuose, dar vienas įdomus vegetariškas ir veganiškas mėsos patiekalas – kviečių „mėsa“ dar vadinama seitanu: tradiciniu būdu gaminant seitaną kvietinė tešla yra skalaujama vandeniu, kol iš jos yra pašalinamos krakmolo granulės. Juos galima gardinti tiek veganiškus mėsainius, tiek picas ar įvairiausius sumuštinius“, –  sako V. Juodkazienė.

Gamindami maistą, kuriame mėsos nepamirškite ne tik daržovių, bet ir įvairiausių kruopų: pradedant grikiais ir baigiant lęšiais. Jais galite gardinti tiek įvairiausius troškinius, sriubas, netgi kepti augalinio pagrindo kotletus ar paplotėlius, kepsnius. O, tie, kurie laiko virtuvėje suktis turi daugiau – gali išbandyti ir veganiškos duonos receptus, prideda maisto ekspertė ir dalijasi net trimis nepaprasto skonio receptais.

Avinžirnių ir špinatų troškinys 

Jums reikės:

400 g virtų avinžirnių

100 g svogūnų 

1 skiltelės česnako

1 lauro lapo

1 a. š. druskos

1⁄4 a. š. maltų saldžiųjų paprikų

1⁄4 a. š. džiovintų čiobrelių

1⁄4 a. š. maltų kalendrų

200 g mažųjų špinatų 800 ml vandens

1 v. š. citrinų arba žaliųjų citrinų sulčių

1 v. š. grietinės

1⁄4 a. š. maltų ciberžolių

 1⁄4 a. š. šviežiai maltų raudonųjų pipirų

3 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apie 5 minutes pakepinkite susmulkintus svogūnus. Tuomet įspauskite česnaką, įmeskite lauro lapą, suberkite maltas paprikas, čiobrelius, kalendras bei druską ir viską kepkite dar 1 minutę. Į puodą supilkite vandenį, palaukite, kol jis užvirs, tuomet suberkite nusausintus avinžirnius ir troškinkite 5 minutes. Į troškinį sudėkite špinatus, ciberžoles, dar porą minučių patroškinkite, nukelkite puodą nuo viryklės, pagardinkite troškinį grietine, citrinų sultimis bei pipirais. Išmaišykite ir patiekite.

Lęšių paplotėliai su bulvių koše

Jums reikės:

 500 g lęšių

 1⁄2 a. š. maltų juodųjų pipirų

100 g svogūnų

100 g morkų

30 ml alyvuogių

100 g šviežių gražgarsčių

1 v. š. citrinų sulčių

800 g bulvių

1 a. š. druskos

150 ml pieno

2 a. š. sviesto

100 g džiūvėsėlių

 70 g migdolų

1 kiaušinio

1 a. š. maltų raudonųjų paprikų

30 ml alyvuogių aliejaus

 Padažui:

150 ml graikiško jogurto

1 v. š. majonezo

Gaminame:

Bulves nulupkite, supjaustykite ir virkite 20–30 minučių. Bulvėms išvirus, nupilkite vandenį, įdėkite sviesto bei druskos ir sutrinkite. Į bulvių košę supilkite pieną ir gerai išmaišykite. Puode užvirkite vandenį, suberkite lęšius ir virkite juos apie 10 minučių. Tuomet vandenį nupilkite, o lęšius suberkite į elektrinį trintuvą. Svogūnus ir morkas supjaustykite nedideliais gabalėliais ir taip pat suberkite į trintuvą. Ten pat įmuškite kiaušinį, suberkite maltas paprikas, druską bei pipirus ir viską gerai sutrinkite. Į gautą masę įmaišykite džiūvėsėlius ir drėgnomis rankomis suformuokite paplotėlius.

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite paplotėlius apie 15 minučių iš abiejų pusių. Gražgarstes nuplaukite, pagardinkite druska ir apšlakstykite citrinos sultimis. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Paruoštus paplotėlius patiekite su gražgarsčių salotomis bei padažu.

Lazanija su tofu

Jums reikės:

1 skiltelės česnako

250 g lazanijos lakštų

 1 a. š. džiovintų raudonėlių

 3 v. š. alyvuogių aliejaus

 400 g tofu

100 g svogūnų

200 g humuso

300 ml trintų pomidorų

100 g maistinių mielių

100 ml vandens

2 a.š. druskos

1 a. š. česnakų miltelių

5-6 baziliko lapelių

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 5 minutes pakepinkite susmulkintus svogūnus. Į keptuvę išspauskite česnaką, sudėkite trintus pomidorus, supilkite vandenį ir troškinkite apie 10 minučių. Tuomet įberkite šaukštelį druskos, raudonėlių ir nukelkite keptuvę nuo kaitros. Lazanijos lakštus išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas.

Į didelį dubenį sudėkite tofu ir rankomis jį išminkykite. Tuomet sudėkite humusą, maistines mieles, likusią druską, česnakų miltelius ir minkykite rankomis, kol masė taps vientisa. Stiklinio ar kitokio lazanijai tinkamo kepimo indo dugną padenkite 4–5 šaukštais paruošto pomidorų padažo, ant viršaus dėkite lazanijos lakštą, tuomet tepkite sluoksnį tofu, vėl pomidorų padažo, lakštą, tofu ir taip toliau, kol sunaudosite visus ingredientus. Paskutinio lakšto viršų padenkite likusiu pomidorų padažu, indą uždenkite folija ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 30 minučių. Iškeptą lazaniją papuoškite bazilikais ir patiekite. Skanaus!

Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

Vasaros kosmetinė. Ką dažnai pamiršta moterys?

Vasaros kosmetinė. Ką dažnai pamiršta moterys?

Kava

Tinklaraštininkė atskleidė savo kavos paslaptį: labai svarbu tikslus vandens kiekis

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

NAMAI

Laikrodis – namų interjero puošmena

Laikrodis – namų interjero puošmena

9 patarimai, kaip taupyti energiją daug laiko praleidžiant namuose

9 patarimai, kaip taupyti energiją daug laiko praleidžiant namuose

Dizaino ekspertė: aklai vadovautis 2020 metų interjero tendencijomis – nederėtų

Dizaino ekspertė: aklai vadovautis 2020 metų interjero tendencijomis – nederėtų

Namų tvarkymo iššūkiai: kada dulkių valymas gali sukelti traumas ir nuostolius

Namų tvarkymo iššūkiai: kada dulkių valymas gali sukelti traumas ir nuostolius

Virtuvės tvarkymas

Pavasaris kviečia švarintis: viena priemonė padės užtikrinti nuolatinę tvarką virtuvėje

kenkėjai

Su paukščių čiulbėjimu bunda ir kenkėjai

PATARIMAI

Slenkantys plaukai

Slenkantys plaukai – kaip įveikti šią problemą?

Super maistas veido odai – ką reiktų žinoti?

Super maistas veido odai – ką reiktų žinoti?

Kova prieš pūsles ant kojų – kaip jų išvengti ir pagreitinti gijimą?

Kova prieš pūsles ant kojų – kaip jų išvengti ir pagreitinti gijimą?

9 gudrybės, kaip prisiversti ką nors padaryti, kai tam nėra noro

9 gudrybės, kaip prisiversti ką nors padaryti, kai tam nėra noro

Kaip apsaugoti augintinius nuo ligų, o piniginę nuo netikėtų išlaidų?

Kaip apsaugoti augintinius nuo ligų, o piniginę nuo netikėtų išlaidų?

Kad nerimas nevirstų liga: specialistai pataria, kaip namus atostogoms palikti be sąžinės graužaties

Kad nerimas nevirstų liga: specialistai pataria, kaip namus atostogoms palikti be sąžinės graužaties

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.