Search
Close this search box.

Metas traukti iš rūsio vystančias daržoves: tvarus būdas jas sunaudoti ir paįvairinti racioną

Daržovės virtuvėje

Pavasarį morkos ir kitos rūsiuose sandėliuojamos daržovės nebe tokios sultingos kaip rudenį, tad neverta laukti, kol visai suvys. Išeitis – užmarinuoti ir iš naujo mėgautis jų traškumu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad žalios ar termiškai apdorotos daržovės turėtų būti kasdienio mūsų raciono dalis, o raugintos ar marinuotos suteiksmaistui daugiau skonių įvairovės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad nors dažniausiai ragaujame marinuotus agurkus, iš tiesų rauginti ar marinuoti galime labai daug daržovių. Tai pigus būdaslaukiant pavasario pasiruošti gardžių ingredientų įvairiems patiekalams – nuo troškinių iki salotų ar garnyrų. 

Rinkimės lokaliai užaugintas daržoves

Nors kartais pasiilgstame egzotiškesnių daržovių, dažniausiai ant lietuvių stalo atsiduria vietinės kilmės, pamėgtos irįprastos nuo vaikystės. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad būtent šios, mums įprastos, ir yra sveikatai palankiausios: „Tikėtina, kad jos turės mažiau papildomų medžiagų, pavyzdžiui, prailginančių šviežumą, tad jų įtaka žmogaus sveikatai bus palankesnė. Be to, vietinė produkcija ne tik padeda geriau pažinti regiono kultūrą, bet ir jų transportavimas mažiau kenkia aplinkai.“

Pasak gydytojos dietologės, galima sakyti, kad mūsų organizmai geriau pasisavina artimo klimato sąlygomis užaugintus produktus. O norėdami išsaugoti derlių, daržoves šaldome, džioviname, rauginame ar marinuojame. „Konservavimo metu gali nutikti taip, kad vandenyje tirpių ir aukštai temperatūrai jautrių vitaminų kiekis sumažės, tačiau mineralinės medžiagos dažniausiai yra išsaugomos, riebaluose tirpūs vitaminai – taip pat. Tik siūlyčiau tokiam marinavimui, kai produktai sunaudojami gana greitai, rinktis kuo palankesnius ingredientus: cukrų galima keisti medumi, dėti mažiau druskos“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Morkos – skaidulų ir beta karoteno šaltinis

Lietuviškų morkų turime visus metus, tad pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, jos įvairiais pavidalais turėtų rasti vietą vaikų ir suaugusiųjų racione. „Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Morkose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio“, – vardija gydytoja dietologė.  

Nors anksčiau sklandė mitas, kad morkų sultis ar salotas būtina gardinti aliejumi, nes su riebalais esą geriau pasisavinami jose esantys vitaminai, dr. E. Gavelienė sako, kad tai nebūtina: „Viena vertus, tam, kad būtų įsisavinti riebaluose tirpūs vitaminai, reikia riebalų. Kita vertus, dieną mes ir taip valgome maistą, kuriame yra riebalų, tad reikiamą jų kiekį, kuris padeda įsisavinti ir morkose esančius vitaminus, natūraliai gauname su kitais maisto produktais. Todėl papildomai pilti aliejaus ant morkų produktų išties nėra būtinybės. Žinoma, kokybiško alyvuogių aliejaus šlakelis tikrai nepakenks, pavyzdžiui, morkų salotoms.“

Gydytoja dietologė primena, kad nors dažnai morkas valgome termiškai apdorotas, naudinga jas valgyti ir žalias: šviežias salotas arba juostelėmis pjaustytas morkas kaip greitą ir maistingą užkandį pravartu įdėti į vaikų priešpiečių ar pavakarių dėžutę. 

Morkos – vienos pigiausių ir universaliausių daržovių

Mūsų šalies ūkiuose užaugintų morkų parduotuvėse galima rasti visus metus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad pirkėjai mielai renkasi lietuviškas daržoves: „Kai tiekimo grandinė trumpesnė, žmogus gauna sveikatai palankiausią produktą, be to, renkantis vietinę produkciją, remiamas lietuviškasverslas, kuriamos darbo vietos ir mokami mokesčiai mūsų šalyje. Dar daugiau, produktai trumpai saugomi, nereikalauja perteklinės pakuotės, o reaguodami į paklausą galime kasdien užsakyti juos šviežius, todėl taip sumažiname ir maisto švaistymą.“ 

Ekspertė dalijasi ir keletu patarimų, kurie padės ilgiau išlaikyti skanias ir šviežias morkas namuose: „Morkas geriausia laikyti sausoje, tamsesnėje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje, o jei jo neturite – spintelėje ar šaldytuve. Tokiu atveju morkų reikėtų neplauti ir laikyti jas sandariame vakuuminiame maišelyje: toks būdas leidžia kontroliuoti drėgmę ir morkos neišsausėja. O jei pastebite, kad morkos ar kitos daržovės ima vysti, galima jas trumpai pamarinuoti ir naudoti įvairiems patiekalams.“ 

Siūlome puikų ir pigų būdą sunaudoti pradėjusių vysti daržovių likučius – tokiame marinate galite trumpai palaikyti plonomis juostelėmis supjaustytas morkas, svogūnus, pasmulkintus žiedinius kopūstus, paprikas. 

RECEPTAS

Trumpai marinuoti svogūnai ir morkos

Marinatui (jei marinuosite 2 labai plonais griežinėliais supjaustytus raudonuosius svogūnus arba 2 plonomis juostelėmis supjaustytas morkas) reikės:

1 puodelio vandens;

½ puodelio obuolių acto;

3 v. š. klevų sirupo arba medaus;

3 a. š. smulkios druskos.

Gaminimo eiga:

  1. Suberkite svogūnus arba morkas į stiklainį.
  2. Nedideliame puode sumaišykite vandenį, actą, klevų sirupą ir druską. Mišinį ant vidutinės kaitros tik užvirinkite ir supilkite į stiklainį ant daržovių – jos turi būti apsemtos.
  3. Leiskite marinuotiems svogūnams atvėsti iki kambario temperatūros (apie 30 min.), tada jie jau bus tinkami vartoti. Morkas atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą. Tiek jas, tiek kitas taip pamarinuotas daržoves šaldytuve galite laikyti iki 2 savaičių.

Skanaus!

TAIP PAT SKAITYKITE