Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Meksikos įkvėpta gvakamolė vos per kelias minutes: netikėti ingredientai ypatingam skoniui

gvakamolė

Gvakamolė – švelnios kreminės tekstūros pagardas, kuriam atsispirti gali nedaugelis. Ir nors ji vyrauja meksikietiškuose patiekaluose, gvakamolę savo virtuvėse vis dažniau atranda ir lietuviai. Ja gardina čili sriubą, salotas, sveikuoliškus pusryčių sumuštinius ar garnyrą prie žuvies arba mėsos patiekalų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad gvakamolės pagrindą sudarantys avokadai yra vienas iš labiausiai pastaruoju metu išpopuliarėjusių vaisių.

„Jau kurį laiką avokadai nepraranda savo populiarumo – tai rodo ne tik pardavimų duomenys, bet ir augantis platesnio jų asortimento poreikis. Anksčiau parduotuvėse turėjome vieną avokadų rūšį, tačiau dabar pirkėjai aktyviau domisi jų veislėmis, daug labiau vertina sunokusį avokadą, prioritetą teikia skoniui.  Neseniai pristatėme specialią egzotinių vaisių ir daržovių liniją „Paradiso“, kurią sudaro daugiau nei 10 skirtingų rūšių gėrybių – tarp jų ir išskirtinės rūšies sunokę didieji avokadai. Jie pasižymi kreminiu minkštimu, plona odele bei glotniu riešutiniu skoniu, o vos pasirodę lentynose sulaukė pirkėjų susidomėjimo“, –  teigia V. Budrienė.

Ne tik skanu, bet ir sveika

Gvakamolės ištakos siekia dar actekų laikus. Pietų Meksikos gyventojai pastebėjo, kad avokadų skonis ir tekstūra yra dar malonesni, kai jie sutrinami. Vėliau trintus avokadus actekai papildė ir dar keliais ingredientais: pomidorais, svogūnais, o šį patiekalą jie vadino ahuaca-mulli. Tačiau dėl per sudėtingo pavadinimo, jis buvo supaprastintas ir trintų avokadų patiekalą nuspręsta vadinti tiesiog gvakamole.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, pasakoja, kad gvakamolė – populiarus meksikietiškas pagardas, kurio pagrindą sudaro trinti avokadai, sumaišyti su kitais ingredientais: pomidorais, smulkintais svogūnais, citrinų sultimis, druska, pipirais, kartais ir smulkinta kalendra, grietine ar graikišku jogurtu. Avokadai gvakamolei suteikia kreminį pagrindą, o kiti ingredientai, pavyzdžiui, pomidorai ir svogūnai – traškią tekstūrą. Tačiau gvakamolė pasižymi ne tik ypatingu ir išskirtiniu skoniu – ji sveika ir ypač naudinga organizmui. Be to, tai puikus būdas į racioną įtraukti daugiau daržovių.

„Gvakamolė yra ląstelienos ir vitaminų šaltinis. Viena gvakamolės porcija gali sudaryti ketvirtadalį rekomenduojamos paros skaidulų normos. Avokadų vartojimas gali padėti sumažinti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Tai taip pat puikus natrio ir kalio šaltinis, galintis padėti išvengti net aukšto kraujospūdžio“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Derinkite prie keptos žuvies, įdarykite bulves

Kaip teigia J. Sabaitienė, gvakamolė mūsų šalyje jau seniai nėra naujiena. Šis pagardas dažnai atsiduria ant šeimos bei draugų susibūrimo stalo. Ir nors gvakamolę populiariausia valgyti su kukurūzų traškučiais ar šviežiomis daržovių skiltelėmis, ją panaudoti galima kur kas įvairiau.

Šaukštu gvakamolės gali būti gardinama čili sriuba – šiam žiemiškam patiekalui ji suteikia gaivumo. Taip pat tai gali būti puikiu salotų padažu, ypač – ją sumaišius su graikišku jogurtu. Gvakamole galima įdaryti bulves, pievagrybius, kitas įvairias daržoves. Be to, ji gali būti patiekiama kaip garnyras prie mėsos, dera prie keptos ar rūkytos žuvies. Taip pat gvakamole populiaru gardinti vieno kąsnio sumuštinius su krevetėmis ar kitomis jūros gerybėmis, panaudoti vietoje mėsainių padažo. Kad ji būtų dar ypatingesnio skonio, svarbu naudoti gerai sunokusius avokadus. Visgi, jeigu nusipirkote iki galo neprinokusį avokadą, kelias dienas palaikykite jį kambario temperatūroje. Geriausia – popieriniame maišelyje su bananu.

J. Sabaitienė dalijasi keliais netikėtais gvakamolės receptais, kuriuos verta išbandyti namuose.

Gvakamolė su šonine

Jums reikės:

4 didelių prinokusių avokadų

6 riekelių šoninės

1 žaliosios citrinos sulčių

1 skiltelės česnako

½ a. š. druskos

½ a. š. pipirų

¼ a. š. grūstų raudonųjų pipirų

2 nedidelių žaliųjų svogūnų

½ puodelio smulkintos fetos sūrio

½ puodelio smulkintų pomidorų

Gaminimas:

Avokadą nuplaukite, nulupkite žievę ir išskobkite kaulą. Smulkiai supjaustykite, suberkite į vidutinio dydžio dubenį ir avokadą sutrinkite šakute. Įspauskite žaliosios citrinos sultis, česnako skiltelę, įberkite druskos, pipirų, grūstų raudonųjų pipirų ir viską išmaišykite. Ant viršaus užberkite smulkiai pjaustytos šonines, smulkintą fetos sūrį, pomidorus ir žaliuosius svogūnus. Viską išmaišykite ir mėgaukitės!

Gvakamolė su saulėje džiovintais pomidorais

Jums reikės: 

2 prinokusių avokadų

1 puodelio smulkintų saulėje džiovintų pomidorų

1 puodelio smulkintų svogūnų laiškų

½ puodelio smulkintų bazilikų

1 v. š. citrinos sulčių

1 česnako skiltelės

½ a. š. pipirų

¼ a. š. druskos

Gaminimas

Avokadą nuplaukite, nulupkite žievę ir išskobkite kaulą. Avokadą supjaustykite suberkite į didelį dubenį. Sutrinkite šakute. Įmaišykite smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, svogūnų laiškus, bazilikus, įpilkite citrinos sulčių. Užberkite pipirų ir druskos ir viską sumaišykite.  

Gvakamolė su mangais

Jums reikės:

2 prinokusių avokadų

1 mango

1 puodelio smulkintų petražolių

1 puodelio smulkintų svogūnų laiškų

¼ puodelio smulkintų mėtų

1 aitriosios paprikos

1 v. š. žaliųjų citrinų sulčių

¼ a. š. druskos

¼ a. š. pipirų

Gaminimas:

Avokadą nuplaukite, nulupkite žievę ir išskobkite kaulą. Avokadą smulkiai supjaustykite, įberkite į didelį dubenį ir sutrinkite su šakute. Supjaustykite mangą, svogūnus, sukapokite petražoles, aitriąją papriką. Viską suberkite į dubenį. Įspauskite žaliųjų citrinų sulčių, pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite. Skanaus!

Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Apsisaugoti nuo uodų gali padėti ir plonesni drabužiai, ir dezodorantas

Gydančios knygų galios – ar skaitymas gali išgydyti psichines ligas?

Gydančios knygų galios – ar skaitymas gali išgydyti psichines ligas?

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

NAMAI

Švarūs namai, per kelias valandas: pasinaudojus šiomis gudrybėmis tvarkymui nereikės skirti viso savaitgalio

Švarūs namai, per kelias valandas: pasinaudojus šiomis gudrybėmis tvarkymui nereikės skirti viso savaitgalio

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

Tvarus garderobas: kaip jį susikurti kiekvienam?

Tvarus garderobas: kaip jį susikurti kiekvienam?

kvapai

Tvarios, jaukios ir kvapnios – kalėdinės dekoracijos iš apelsinų: 4 būdai, kaip jas pasigaminti

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

5 taisyklės, kurios padės lengvai namuose palaikyti švarą

5 taisyklės, kurios padės lengvai namuose palaikyti švarą

PATARIMAI

maisto galiojimo laikas

Maisto produkto galiojimo laikas: ką svarbu žinoti

Kalėdinės dirbtuvės

Kalėdinės dirbtuvės namuose: kaip pasigaminti advento kalendorių?

Po grožio procedūrų – paraudusi ir niežtinti oda: ar visada kaltas kremas?

Po grožio procedūrų – paraudusi ir niežtinti oda: ar visada kaltas kremas?

Super maistas veido odai – ką reiktų žinoti?

Super maistas veido odai – ką reiktų žinoti?

Apsauga nuo saulės svarbu, tačiau nereikėtų pamiršti ir dėmesio raukšlėms

Apsauga nuo saulės svarbu, tačiau nereikėtų pamiršti ir dėmesio raukšlėms

Puodų ir keptuvių ABC

Puodų ir keptuvių ABC: kiek jų turėti ir kaip išsirinkti

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.