Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Mandarinai – į patiekalus: dėkite į pyragus, derinkite prie kalakutienos ar netgi žuvies

Mandarinai – į patiekalus: dėkite į pyragus, derinkite prie kalakutienos ar netgi žuvies

Kokios Kalėdos be mandarinų? Tačiau ar kada susimąstėte, kad mandarinai gali būti ne tik kvapni Kūčių ir Kalėdų stalo puošmena, bet ir puikus ingredientas ruošiant desertus, mėsos ar žuvies patiekalus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad mandarinai ar klementinai šventiniu laikotarpiu neabejotinai rikiuojasi populiariausių vaisių sąrašo viršuje. 

„Šventinis laikotarpis – tikras mandarinų bei klementinų aukso amžius. Nė vienas kalėdinis stalas neįsivaizduojamas be šių vaisių, todėl nenuostabu, kad būtent šiuo metu tarp pirkėjų mandarinai rikiuojasi populiariausių vaisių sąrašo viršuje. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų šių vaisių asortimentą: nuo šviežio derliaus paprastųjų iki mandarinų su lapeliais, kurie yra itin palankiai vertinami ir pirkėjų“, – teigia V. Budrienė. 

Ne tik puošmena, bet ir universalus ingredientas

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad tradicija per Kalėdas skanauti mandarinus ar klementinus atsirado nuo neatmenamų laikų. Ji puoselėjama ne tik Lietuvoje, bet didžiojoje daugumoje Vakarų pasaulio šalių. Visgi, mandarinai ar klementinai – neturi būti vien tik namų ar šventinio stalo puošmena. Šie vaisiai – be galo universalūs, be to, turi savitą skonį, kuris puikiai tinka tiek desertų, tiek pikantiškų patiekalų receptuose. 

„Populiarieji mandarinai ypač vertinami dėl savo rūgščiai salstelėjusio skonio, kurį dauguma mėgsta tiek šviežią, tiek naujai atranda įvairiuose patiekaluose: su šiais citrusais drąsiai eksperimentuojama gaminant įvairius džemus, kepant pyragus, skaninant salotas ar derinant jų skonį netgi karštuose patiekaluose, pavyzdžiui, jie dažnai derinami su paukštiena“, – sako J. Sabaitienė.

Nuo šokolado iki žuvies

Anot vaisių ir daržovių ekspertės, mandarinai puikiai dera su šokoladu, vyšniomis, vanile, kava, figomis bei tokiais žiemiškais skoniais kaip imbieras, cinamonas, muskato riešutai, anyžiai. Mandarinais dažnai gardinami ne tik pyragai ar tartaletės, bet ir šokoladiniai putėsiai, brauniai, įvairiausi pudingai. 

Tačiau mandarinais galima gardinti ne tik saldžius, bet ir mėsiškus ar iš žuvies pagamintus patiekalus. Mandarinai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, itin dera prie paukštienos, juos galima valgyti ir prie jautienos ar kiaulienos. Mandarinai dažnai derinami ir prie baltos žuvies, tokios kaip menkė ar paltusas. Na, o jeigu Kūčioms artėjant vis dar sukate galvą, kuo pagardinti silkę – mandarinai ir čia gali ateiti į pagalbą. Tereikia silkės gabalėlius sumaišyti su mandarinais ir porais, viską dar pagardinti svogūnais ir apšlakstyti aliejaus, citrinos sulčių, garstyčių ir medaus padažu. 

„Šie vaisiai puikiai dera su raudonaisiais svogūnais, žalumynais, tokiais kaip gražgarstės, špinatai ar bazilikai, avokadu, burokėliais, pankoliais. Jais taip pat skanu mėgautis su mėlynuoju ar rikotos sūriu bei įvairiausiais vytintais ar rūkytais kumpiais, pavyzdžiui, Parmos ar Serano. Be to, mandarinų sultys tinka gaminant įvairiausius padažus“, – sako J. Sabaitienė. 

Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo mandarinus įtraukti į šventinį savo meniu ir dalijasi net trimis išradingais receptais. 

Mandarinais kvepianti kalakutiena

Jums reikės:

Kelių mandarinų

Vorčesterio padažo

Gabalėlio imbiero šaknies

Druskos ir pipirų

Kalakuto krūtinėlės

Gabalėlio sviesto

Žiupsnelio cinamono

Gaminame:

Išspauskite mandarinų sultis, sumaišykite su Vorčesterio padažu ir tarkuota imbiero šaknimi. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Paruoštu marinatu gerai įtrinkite kalakutieną ir marinuokite 3–4 valandas. Marinuotą kalakuto krūtinėlę dėkite į keptuvę su sviestu ir kepkite, kol gražiai apskrus. Toje pat keptuvėje paruoškite padažą: supilkite likusį mandarinų marinatą, įberkite cinamono ir pakaitinkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių. Iškeptą kalakutieną apliekite mandarinų padažu.

Lašišos kepsnys su mandarinais

Jums reikės:

2 gabalėlių lašišos filė

2 v. š. sviesto

2 v. š. mandarinų sulčių

Mandarino

3 skiltelių česnako

3 g šviežių petražolių

Žiupsnelio džiovintų čiobrelių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Puode ištirpinkite sviestą, suberkite smulkintas česnako skilteles, petražolių lapelius bei visus prieskonius, supilkite mandarinų sultis ir viską gerai išmaišykite. Į kepimo popieriumi išklotą skardą paguldykite lašišos gabalėlius, kiekvieną gausiai apliekite paruoštu padažu, o ant viršaus uždėkite po porą mandarino skiltelių. Pašaukite skardą į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite lašišą 12–14 minučių.

Šventinis mandarinų pyragas

Jums reikės:

Dviejų kiaušinių

80 g cukraus

Žiupsnelio vanilinio cukraus

250 g miltų

Kelių šaukštų kepimo miltelių

Gabalėlio margarino

6 mandarinų

Cukraus pudros

Pusės puodelio mandarinų sulčių

Gaminame:

Išplakite kiaušinių trynius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įmaišykite miltus ir kepimo miltelius. Į tešlą įminkykite kambario temperatūros margariną ir išplaktus kiaušinių baltymus. Gautą masę sukrėskite į kepimo formą, išlyginkite, ant viršaus eilutėmis išrikiuokite mandarinų skilteles ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepkite apie 25 minutes, o ištraukę apšlakstykite šviežiai spaustomis mandarinų sultimis ir apibarstykite cukraus pudra. Skanaus!

Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

Įdomu: 6 išmaniojo telefono supergalios, apie kurias nežinojote

Įdomu: 6 išmaniojo telefono supergalios, apie kurias nežinojote

Knygų skaitymas

Patarimai, kaip išsiugdyti įprotį skaityti knygas

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Kava

Tinklaraštininkė atskleidė savo kavos paslaptį: labai svarbu tikslus vandens kiekis

NAMAI

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

2020 interjero tendencija: galvokime apie Žemę

2020 interjero tendencija: galvokime apie Žemę

Tvarus garderobas: kaip jį susikurti kiekvienam?

Tvarus garderobas: kaip jį susikurti kiekvienam?

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

citrina

5 patarimai, kaip tvarkant namus panaudoti citriną

namų kvapai

Kad namai kvepėtų: 5 idėjos, kaip pasigaminti kvapių dekoracijų Kalėdoms

PATARIMAI

5 šventinio makiažo taisyklės ir specialistės patarimas, kaip išsirinkti tinkamą pudros atspalvį

5 šventinio makiažo taisyklės ir specialistės patarimas, kaip išsirinkti tinkamą pudros atspalvį

Dantų balinimo ABC: kaip teisingai ir efektyviai tai daryti namuose?

Dantų balinimo ABC: kaip teisingai ir efektyviai tai daryti namuose?

Norite gražių ir sveikų plaukų – pirmiausia rūpinkitės galvos oda

Norite gražių ir sveikų plaukų – pirmiausia rūpinkitės galvos oda

Kankina nuolatinis nuovargis? 8 būdai įsikrauti energijos

Kankina nuolatinis nuovargis? 8 būdai įsikrauti energijos

Gėlininkės patarimai, kaip pasipuošti balkoną, kad džiugintų ir rudenį

Gėlininkės patarimai, kaip pasipuošti balkoną, kad džiugintų ir rudenį

žuvies kokybė. Kaip išsirinkti

Įsidėmėkite: patarimai, kaip išsirinkti tinkamą žuvį ir jūros gėrybes švenčių stalui

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.