Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Maisto tinklaraštininkės gudrybės, kaip paruošti sočius, maistingus ir nebrangius pusryčius

Maisto tinklaraštininkės gudrybės, kaip paruošti sočius, maistingus ir nebrangius pusryčius

Pusryčiai – neatsiejama dienos dalis, visgi, kad ją pradėtume ne tik sočiai, subalansuotai, bet ir taupiai verta pasinaudoti įvairiausiomis kulinarinėmis gudrybėmis: gaminti iš likučių, nepamiršti rudeniškų sodo ir daržo gėrybių. Tam pritaria ir maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, kuri sako, kad sumanaus ryto paslaptis – sezoniškumas ir balansas lėkštėje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pastebi, kad pirkėjai išties tampa vis atsakingesni ir atidžiau planuoja savo pirkinius. Be to, naudojasi ir patrauklių kainų pasiūlymais.

„Atsakingas pirkinių planavimas – daugelio pirkėjų siekiamybė. Pastebime, kad jų krepšeliuose vis dažniau vyrauja sezoniškumas: pirkėjai gausiai perka vietinių ūkininkų užaugintas daržoves ir vaisius: obuolius, moliūgus, bulves, svogūnus, kurių šiuo metų laiku tikrai gausus pasirinkimas. O, norėdami, kad pirkėjai kuo mažiau pajustų kainų pokyčius, ruošiame patrauklias akcijas tiek būtiniausių bei populiariausių prekių kategorijoms, tiek pavienėms prekėms ar prekių ženklams. Matome, kad įvairiausi patrauklių kainų pasiūlymai sulaukia didelio klientų susidomėjimo“, –  teigia V. Budrienė. 

Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė ir populiaraus maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, sako, kad norint pasigaminti sočius, skanius, tačiau nebrangius pusryčius – daug fantazijos nereikia. Gamindama pusryčius ji pati dažnai panaudoja įvairiausius nuo pietų ar vakarienės likusius likučius, o jos pusryčių lėkštė neįsivaizduojama be bene kiekviename šaldytuve randamų produktų: kiaušinių, duonos, įvairiausių daržovių, kuriomis ji stengiasi mėgautis pagal sezoniškumą. 

„Jeigu vasarą pusryčiams renkatės sumuštinius, jogurtą su uogomis ar granolą, tai rudenį ir žiemą racione turėtų atsirasti daugiau šildančio maisto: kruopų, košių, keptų daržovių“, – teigia ji ir dalijasi keliomis gudrybės, kuriomis ji vadovaujasi gamindama skanius ir taupius pusryčius. 

Naudingi tinklaraštininkės patarimai 

Svarbiausia – balansas. Pasak G. Žutautaitės, sveikiems pusryčiams turėtų galioti tos pačios taisyklės, kaip ir likusiam dienos meniu. Jeigu valgome net ir paprasčiausią sumuštinį, prie jo nepamirškime ir daržovių ar daugiau baltymų – žuvies, mėsos, kiaušinio ar tiesiog saujos riešutų.

Nepamirškite sezoniškumo. Tiek gamindama pietus, tiek vakarienę, tiek ruošdama pusryčius tinklaraštininkė į racioną stengiasi įtraukti kuo daugiau daržovių. Jas ji renkasi pagal sezoniškumą. Mat, tokiu būdu ne tik valgome daugiau vietinių augintojų užaugintų sodo bei daržo gėrybių, bet ir sutaupome – sezoniniai vaisiai ir daržovės siūlomi už geriausią kainą. Todėl smidrus ji pataria valgyti pavasarį, o keptą moliūgą – rudenį.

Norite sutaupyti laiko – pasiruoškite iš vakaro. Nors pusryčius laiko vienu svarbiausių dienos malonumų, taisyklėmis jų tinklaraštininkė neapriboja – dažniausiai valgo tada, kada norisi, o skubantiems, pusryčius pataria pasiruošti iš vakaro. Užsipilti avižų košės arba išsivirti grikių. Jas G. Žutautaitė taip pat gardina įvairiausiomis daržovėmis, kiaušiniais arba pačios pasigamintomis moliūgų tyrėmis. 

Pusryčiai – puikus metas sunaudoti likučius. Žuvies, mėsos, daržovių ar sūrio, pavyzdžiui, mocarelos likučiai – puikus priedas prie įvairiausių pusryčių patiekalų. Pilno grūdo sumuštinių, tortilijų suktinukų. Na, ir žinoma, kiaušinių. Visgi, netgi kepant paprasčiausią kiaušinienę galima pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, papildyti ją pievagrybiais ar kitais mėgstamais grybais, kuriuos randate šaldytuve. Taip pat ir sūriais, jau minėta mocarela, įvairiausiais žalumynais. Jeigu tradicinė kiaušinienė ar omletas kiek pabodo – visuomet galite išsikepti fritatą ar išsivirti kiaušinių be lukšto. „Iki“ ambasadorė dalijasi ir keliais paprastai paruošiamų pusryčių receptais.

Sumuštinis su šprotais

Jums reikės:

mėgstamos duonos

majonezo

rūkytų šprotų

plonai pjaustytų vyšninių pomidorų

marinuotų svogūnų

daug kalendros ir krapų

citrinos žievelės ir aitriosios paprikos dribsnių 

Gaminame: 

Ant duonos tepame majonezą, dedame šprotus, pomidorus, svogūnus – viską papuošiame žalumynais ir apibarstome citrinos žievele ir aitriosios paprikos dribsniais. Skanaus! 

Lapiniame kopūste kepti kiaušiniai

Jums reikės:

lapinio kopūsto

šlakelio aliejaus

susmulkinto svogūno ir kelių skiltelių česnako

kelių kiaušinių

Gaminame:

Nupjauname kietuosius lapinio kopūsto kotus, nuplikome juos verdančiu vandeniu. Nusunkiame vandens perteklių ir kiek pasmulkiname kopūstą. Dedame į keptuvę, kurioje jau čirška svogūnas ir česnakas. Įmušame kiaušinius, pagardiname mėgstamais prieskoniais, uždengiame keptuvę dangčiu ir kepame iki pageidaujamos kiaušinio konsistencijos.

Moliūgų košė

Vienai porcijai reikės:  

50 g avižinių dribsnių

1-2 v. š. moliūgų tyrės 100-150 ml

migdolų arba kito mėgstamo pieno

žiupsnelio kvapiųjų pipirų

1/3 a. š. cinamono

Po žiupsnelį: 

muskato miltelių

malto gvazdikėlio

imbiero miltelių

druskos

vanilės esencijos

Gaminame: 

Puode įkaitiname migdolų pieną, jam užvirus, suberiame avižinius dribsnius. Po 3 minučių virimo, į verdančią košę sudedame moliūgų tyrę ir visus prieskonius. Košę gerai išmaišome ir leidžiame dar kelias minutes pavirti. Serviruojame su mėgstamais riešutais, moliūgo sėklomis, apšlakstome klevų sirupu.

Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Įdomu: 6 išmaniojo telefono supergalios, apie kurias nežinojote

Įdomu: 6 išmaniojo telefono supergalios, apie kurias nežinojote

Trys mitai apie lošimus

Trys mitai apie lošimus

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Vasaros kosmetinė. Ką dažnai pamiršta moterys?

Vasaros kosmetinė. Ką dažnai pamiršta moterys?

kava

Skani kava namuose – misija įmanoma: paprastos taisyklės, kurioms nereikės specialių įgūdžių

Atsirado laiko susitvarkyti šaldytuvą? Pasinaudokite šiais patarimais

Atsirado laiko susitvarkyti šaldytuvą? Pasinaudokite šiais patarimais

NAMAI

Kodėl netvarka namuose daro mus nelaimingus?

Kodėl netvarka namuose daro mus nelaimingus?

Docentės patarimai: Kaip teisingai kovoti su rėmeniu siaučiant pandemijai?

Docentės patarimai: Kaip teisingai kovoti su rėmeniu siaučiant pandemijai?

šventinis apšvietimas

Kiek kainuoja Kalėdų šviesa namuose: kaip apskaičiuoti, kiek elektros sunaudoja girliandos

švarūs namai

Švarūs namai: ką reikia žinoti apie sodą, actą ir citrinos rūgštį?

Atsikratyti senų daiktų – sunku, bet reikia prisiversti tai padaryti

Atsikratyti senų daiktų – sunku, bet reikia prisiversti tai padaryti

Velykų žolė

Namuose užauginta Velykų žolė: suskubkite, spėti liko vos pora dienų

PATARIMAI

9 naudingi patarimai, kurie padės palaikyti tvarką šaldytuve

9 naudingi patarimai, kurie padės palaikyti tvarką šaldytuve

5 patarimai, kaip užkirsti kelią dažniausiems incidentams ir išsaugoti šventinę nuotaiką

5 patarimai, kaip užkirsti kelią dažniausiems incidentams ir išsaugoti šventinę nuotaiką

Išgyventi skyrybas. Kas padeda išgyventi skyrybas ir kodėl neveikia artimųjų patarimai?

Išgyventi skyrybas. Kas padeda išgyventi skyrybas ir kodėl neveikia artimųjų patarimai?

Kad poilsis prie vandens nevirstų trauma: taisyklės, kurių verta laikytis maudantis

Kad poilsis prie vandens nevirstų trauma: taisyklės, kurių verta laikytis maudantis

Makiažo ekspertė atskleidžia: gaivus makiažas – šio pavasario tendencija

Makiažo ekspertė atskleidžia: gaivus makiažas – šio pavasario tendencija

Gamink kaip virtuvės šefas: 5 gudrybės, kurias naudoja profesionalai

Gamink kaip virtuvės šefas: 5 gudrybės, kurias naudoja profesionalai

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.