Search
Close this search box.

Maisto tinklaraštininkė siūlo, kaip greitai paruošti šventinius pusryčius

Maisto tinklaraštininkė siūlo, kaip greitai paruošti šventinius pusryčius

Daugelis savo dienos neįsivaizduoja be sočių pusryčių. Ypač savotišku ritualu žmonės linkę pasimėgauti savaitgaliais – valgyti neskubėdami, ramiai išgerti kavos ar arbatos ir permąstyti būsimą dieną ar tiesiog valandėlę skirti sau. Maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė sako, kad neįsivaizduoja geresnės dienos pradžios nei pusryčiai – dar nuo studijų laikų tai yra mėgstamiausia jos dienos dalis.

„Išsikrausčiusi iš tėvų namų niekada neturėjau daug laiko. Nuo pat pirmo studijų kurso iškart pradėjau ir dirbti, tad iš namų išeidavau labai anksti, o grįždavau vėlai. Tokios aplinkybės padiktavo ir mitybos įpročius: vienintelis maistas, kurį valgydavau namie, buvo pusryčiai, o pietus ir vakarienę dažniausiai tekdavo suvalgyti universitete, biure ar bibliotekoje. Būtent dėl to pamėgau atsikelti kiek anksčiau, turėti bent keliolika minučių tik sau. Taip pradėjau eksperimentuoti su pusryčių patiekalais ir jie tapo mėgstamiausia mano dienos dalimi“, – pasakoja mergina.

Maisto tinklaraštininkė atskleidžia, kad rūpinasi subalansuota, visaverte mityba, todėl valgo kuo įvairesnį maistą. Taip pat ir pusryčiams mergina stengiasi vartoti kuo daugiau skirtingų produktų.

„Mėgstu maistingas pusryčių lėkštes, į kurias telpa įvairiomis formomis ruošti kiaušiniai, šviežios ar marinuotos daržovės, pačios pasigamintos užtepėlės, žuvis, mėsa. Valgau ir košes – jas verdu klasikines saldžias arba sūrias su sultiniu ir kiaušiniu. Tiesa, puikių alternatyvų galima rasti ir prekybos centruose – pavyzdžiui, jau pagaminto humuso, šviežiai iškeptos duonos“, – kalba ji.

Nors mėgsta suktis virtuvėje, dėl greito gyvenimo tempo ir laiko stokos Gabrielė nevengia ir parduotuvėje jau paruoštų gaminių. „Bijoti reikia ne kulinarijos gaminių, o prastų jų sudėčių. Tinkamai pasirinkta jau paruošta produkcija gali pasigirti puikia sudėtimi, primenančia namie naudojamus ingredientus. Parduotuvėse galima rasti ir lietinių blynų su varške, varškėčių, kurie yra gaminami iš paprastų ingredientų: miltų, kiaušinių, grietinės, paprasto ir vanilinio cukraus, druskos, varškės. Būtent todėl šiais paruoštukais kartais pasinaudoju ir savo virtuvėje“, – teigia G. Žutautaitė.

Kulinarijos gaminiai – dažno išsigelbėjimas

Nuostatos, kad parduotuvėse jau paruošti kulinarijos gaminiai nėra itin tinkamas pasirinkimas, pastaruoju metu, ypač pandeminiu laikotarpiu, gerokai susilpnėjusios. Dažnai žmonės nori palengvinti buities darbus ir mažiau laiko praleisti virtuvėje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad pastebimas kulinarijos gaminių, taip pat ir skirtų pusryčiams, paklausos didėjimas.

„Šiuo metu, kai yra ne tiek daug pramogų, pirkėjai ieško būdų, kaip palepinti save ir artimuosius, dairosi naujų skonių, išbando parduotuvėse siūlomų kulinarijos gaminių naujienas. Iš anksto paruošti gaminiai ypač populiarūs darbo dienomis, tačiau norėdami pasigaminti šventiškesnius pusryčius įvairiausius paruoštukus lankytojai perka ir savaitgaliais. Tarp jų populiariausi išlieka varškėčiai, blynai su kumpiu ir sūriu, varške ar obuoliais, amerikietiški blyneliai“, – sako V. Budrienė.

 

 

 

Tai patvirtina ir tinklaraštininkės surengta apklausa, parodžiusi, kad didžioji dalis atsakiusiųjų savo šaldytuve dažnai turi jau pagamintų kulinarijos gaminių.

  1. Žutautaitė pabrėžia, kad norint šventiškus pusryčius pasigaminti neįdedant daug darbo – parduotuvėje siūlomus kulinarijos gaminius galima patobulinti skaniais priedais. Pavyzdžiui, vietoj močiutės uogienės ar grietinės galima pasigaminti greitą padažą, blynus ar varškėčius gardinti klevų sirupu su prieskoniais, barstyti cukraus pudra, paskaninti šviežiais vaisiais arba uogomis. Gabrielė siūlo ir kelis nesudėtingus receptus instagraminiams pusryčiams.

Lietiniai blynai su varške ir citrininiu jogurto padažu

Padažui Jums reikės:

2–3 v. š. graikiško jogurto

1 a. š. klevų sirupo arba medaus

1 v. š. citrinos sulčių

Žiupsnelio citrinos žievelės

Pusės a. š. aguonų

Paruošimas:

Pirmiausia G. Žutautaitė įkaitina nelimpančio paviršiaus keptuvę, tuomet sudeda į ją lietinius blynus. Juos iš abiejų pusių pašildo po 2–3 minutes. Paruošia padažą – dubenėlyje mergina sumaišo graikišką jogurtą, klevų sirupą arba medų, citrinos sultis, citrinos žievelę ir aguonas. „Serviruokite lietinius juos užpildami pasigamintu padažu, taip pat tiks šviežios arba šaldytos uogos“, – pasakoja ji.

 

Varškėčiai su kalėdiniu klevų sirupu

Padažui pasigaminti Jums reikės:

3 v. š. klevų sirupo,

1 a. š. kalėdinių prieskonių mišinio (cinamono, gvazdikėlių, kardamono, kvapiųjų pipirų)

Žiupsnelio druskos

Saujos mėgstamų smulkintų riešutų

Paruošimas:

Į įkaitintą keptuvę Gabrielė sudeda varškėčius. Tuomet juos iš abiejų pusių pašildo po 2–3 minutes. Kol varškėčiai šyla, G. Žutautaitė paruošia klevų sirupą. Į atskirą dubenėlį arba piltuvėlį supila klevų sirupą ir suberia mėgstamus kalėdinius prieskonius, pavyzdžiui, žiupsnį cinamono, gvazdikėlių, kardamono, kvapiųjų pipirų, šiek tiek druskos. Viską gerai išmaišo.

„Serviruodami varškėčius juos apliekite pasiruoštu klevų sirupu, barstykite smulkintais riešutais“, – pataria tinklaraštininkė.

TAIP PAT SKAITYKITE