Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Maisto švaistymas – didelė šių dienų problema: kiek tonų išmetame ir kaip su tuo kovoti?

Maisto švaistymas – didelė šių dienų problema: kiek tonų išmetame ir kaip su tuo kovoti?

Maisto švaistymas – didelė šių dienų problema, todėl nenuostabu, kad su tuo kasmet stengiamasi vis labiau kovoti: kuriami įvairiausi su zero waste susiję judėjimai, žmonės raginami atsisakyti vienkartinių puodelių, šiaudelių, plastikinių maišelių, skatinamas likučių panaudojimas ir atsakingas vartojimas.

Tačiau nepaisant to, beveik trečdalis viso pasaulyje pagaminto maisto yra prarandama ar išmetama. Preliminariais duomenimis, vienas ES gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg maisto, o vienas lietuvis – apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas. Tokią liūdną statistiką skelbia Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Pagal pasaulinę statistiką, daugiausiai, net pusė, maisto atliekų susidaro namų ūkyje. Dalis maisto taip pat iššvaistoma perdirbimo įmonėse, viešojo maitinimo vietose ir žemės ūkyje. Kaip rodo duomenys, dėl neilgo galiojimo laiko ar netinkamų laikymo sąlygų daugiausiai išmetama vaisių ir daržovių.

Atsakingas apsipirkimas

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, kalbėdama apie maistą, iššvaistomą šeimos namų ūkiuose, pabrėžia, kad didžiausia to priežastis – netinkamas pirkinių planavimas.

„Dėl netinkamo pirkinių planavimo daug maisto nespėjame suvartoti ir galiausiai jį tiesiog išmetame. Norėdami to išvengti, prieš eidami į parduotuvę turėtume atsakingai susidėlioti pirkinių sąrašą, taip pat ir savaitės ar bent jau kelių dienų valgiaraštį. Tokiu būdu preliminariai žinosite, ką artimiausiu metu valgysite, kiek porcijų gaminsite ir kiek produktų reikės įsigyti norint pagaminti konkretų patiekalą“, – kalba V. Juodkazienė.

Anot jos, prieš einant į parduotuvę pirmiausiai reikėtų peržiūrėti šaldytuvo, spintelių turinį, o ruošiant pietus ar vakarienę prioritetą pirmiausiai teikti tiems produktams, kuriems galioti liko mažiausiai laiko.

Likučių panaudojimas

Sudarinėjant pirkinių sąrašą maisto ekspertė rekomenduoja rinktis šviežius produktus. O jų laiku nesunaudojus – užšaldyti. Taip pat, anot jos, jau pagamintus gaminius reikėtų laikyti šaldytuve, o indelius, kuriuose laikomas maistas, aptraukti tam skirta plėvele. Jeigu turite prietaisą orui ištraukti iš indelio, ši priemonė taip pat puikiai tinka galiojimo terminui pailginti.

Nemažai maisto susitaupytų gaminant iš įvairiausių likučių: „Patiekalų likučius galima panaudoti įvairiausiais būdais. Pavyzdžiui, likusią keptą paukštieną ar žuvį galima pabaigti gaminant įvairias salotas, troškinius su daržovėmis, užkepėles, picas, karštus sumuštinius ir daugybę kitų dalykų. Tereikia šiek tiek fantazijos“, – kalba ekspertė.

V. Juodkazienė sako, kad neturėtume išmesti ir sukietėjusio batono ar duonos. Pasak jos, senstančią duoną skanu pakepti aliejuje, o sumalus sukietėjusį batoną gauname džiūvėsėlius.

Sąvokų pažinimas

Dar viena priežastis, kodėl iššvaistome daug maisto, yra sąvokų „Tinka vartoti iki …( data)“ ir  „Geriausia iki … (data)“ painiojimas.

„Tinka vartoti iki …( data)“ yra naudojama trumpo tinkamumo vartoti terminui ženklinti. Paprastai tokie produktai laikomi šaldytuvuose ir jų galiojimo terminas ne ilgesnis nei 30 parų. Pasibaigus ant pakuotės nurodytam tinkamumo vartoti terminui, produktai netinkami vartojimui.

„Geriausias iki … (data)“ naudojama ilgesnio nei 30 parų tinkamumo vartoti termino produktų ženklinimui. Dažniausiai tokie produktai laikomi kambario temperatūros sąlygomis. Pasibaigus tokiam tinkamumo vartoti terminui, parduoti tokių produktų negalima. Tačiau jei žmogus nespėjo suvartoti produkto iki „geriausias iki …“ pabaigos, gali jį valgyti, nes produktas nebus sugedęs, tik gali būti dalinai praradęs savo prekinę išvaizdą: spalvą, formą, aromatą. Todėl šalia nurodytos tinkamumo vartoti termino datos būtinai turi būti nurodytos produkto laikymo sąlygos“, – sako ekspertė.

Related Topics
  • kaip neišmesti maisto
  • maisto švaistymas
Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Atsirado laiko susitvarkyti šaldytuvą? Pasinaudokite šiais patarimais

Atsirado laiko susitvarkyti šaldytuvą? Pasinaudokite šiais patarimais

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Geros nuotaikos ir žvalumo – į pirtį

Geros nuotaikos ir žvalumo – į pirtį

NAMAI

Vaizdo kokybės gerinimas – penki asmenybių tipai ir jų pagrindiniai kriterijai, renkantis televizorių

Vaizdo kokybės gerinimas – penki asmenybių tipai ir jų pagrindiniai kriterijai, renkantis televizorių

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

2020-ųjų baldų dizainas – pastelė, Bauhaus ir 80-tieji

Tvarus garderobas: kaip jį susikurti kiekvienam?

Tvarus garderobas: kaip jį susikurti kiekvienam?

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

paprikos auginimas

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų: papildomai neišleisite nė cento

2020 interjero tendencija: galvokime apie Žemę

2020 interjero tendencija: galvokime apie Žemę

PATARIMAI

Kambarinių gėlių persodinimas: ką reikėtų žinoti, o ko geriau nedaryti?

Kambarinių gėlių persodinimas: ką reikėtų žinoti, o ko geriau nedaryti?

Kaip apsaugoti augintinius nuo ligų, o piniginę nuo netikėtų išlaidų?

Kaip apsaugoti augintinius nuo ligų, o piniginę nuo netikėtų išlaidų?

Ką daryti, jei kompiuteris nebeįsijungia? Keli žingsniai, kuriuos galite padaryti patys

Ką daryti, jei kompiuteris nebeįsijungia? Keli žingsniai, kuriuos galite padaryti patys

maisto likučiai

Kaip panaudoti maisto likučius: neišmeskite net kaulų

Vaistininkė pataria rankas plauti taip, tarsi jas ką tik iki alkūnių buvote panardinę purve

Vaistininkė pataria rankas plauti taip, tarsi jas ką tik iki alkūnių buvote panardinę purve

Blogą burnos kvapą gali lemti kelios priežastys: netinkama higiena ar ligos požymis ?

Blogą burnos kvapą gali lemti kelios priežastys: netinkama higiena ar ligos požymis ?

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.