Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Konditeris žiemos vakarams siūlo žiemiško skonio desertą

Konditeris žiemos vakarams siūlo žiemiško skonio desertą

Žiemai prasidėjus šventišką atmosferą sukurti padeda vaikystės skoniu užburiantys desertai. Ant stalo beveik būtina rasti vietos maloniu kvapu viliojančioms cinamoninėms bandelėms. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad cinamoninės bandelės mėgstamos visame pasaulyje, ypač šaltąjį sezoną, kai norisi pasimėgauti šiltais ir jaukiais patiekalais.

„Pastebime, kad pirkėjai yra gana išrankūs rinkdamiesi desertus, todėl užtikriname platų įvairių saldumynų pasirinkimą, iš kurio mėgstamą desertą išrinkti nesudėtinga bet kurio skonio mėgėjams. Vis dėlto šaltąjį sezoną daugiau dėmesio tenka ir bandelėms – jos primena vaikystę ir kuria jaukumo jausmą. Be to, cinamoninių bandelių kepimas tapti puikia vakaro pramoga visai šeimai“, –sako T. Lauvray.

Paslaptinga kepinio kilmė

Kaip dažnai nutinka su visame pasaulyje populiariais konditerijos gaminiais, iš kur kilusi cinamoninė bandelė, nėra iki galo aišku. Vis dėlto manoma, kad šiandien žinomo recepto ištakos yra Šiaurės Europoje. Ypač šis kepinys yra populiarus Skandinavijos šalyse. Švedijoje spiralės formos bandelės valgomos per tradicines kavos pertraukėles ir tapo tokios populiarios, kad nuo 1999 m. net turi savo dieną. 

Cinamoninės bandelės ypač išpopuliarėjo XX a. viduryje. Skandinavijoje jos gaminamos su su trupučiu malto kardamono tešloje. Tuo jos skiriasi nuo kitų cinamoninių bandelių, pavyzdžiui, nuo Šiaurės Amerikoje dažnai siūlomų lipnių saldžių bandelių. Tikros cinamoninės bandelės viršuje nėra glaisto. 

Sakoma, kad vienas švedas per metus suvalgo vidutiniškai 315 cinamoninių bandelių. Ir, kaip pasakoja T. Lauvray, nors iš pradžių prancūzai konditeriai į šį kepinį žiūrėjo įtariai, dabar jos užima neabejotinai ryškią vietą dažnoje kepyklėlėje.

Skaičiuojama, kad cinamonas pradėtas naudoti dar prieš 2000 iki mūsų eros Senojoje Egipte. Jis vertintas dėl ryškaus skonio, bet taip pat padėdavo ilgiau išlaikyti maistą šviežią. Azijoje ir Artimųjų Rytų šalyse cinamonas buvo naudojamas ir mėsos patiekalams gardinti. Manoma, kad cinamonas  Europoje pradėtas naudoti, kai portugalai užkariavo Šri Lanką ir kontroliavo prekybą prieskoniais.

Paprasta kepti vadovaujantis keliomis taisyklėmis

Pasak konditerijos eksperto, cinamonines bandeles iškepti nėra sudėtinga, tačiau svarbiausia yra tinkamai paruošti mielinę tešlą. Be to, cinamoninėmis bandelėmis patariama mėgautis šviežiomis, nes tuomet jos būna skaniausios.

T. Lauvray dalinasi cinamoninių bandelių receptu ir patarimais, kaip jas kepti.

Jums reikės:

Tešlai:
• 500 g smulkių miltų
• 1⁄2 a.š. druskos
• 70 g cukraus
• 7 g sausų mielių
• 1 a. š. malto kardamono 

• 250 ml šilto pieno
• 1 kiaušinio
• 50 g sviesto 

Įdarui:
• 70 g sviesto
• 70 g cukraus
• 1 v.š. malto cinamono 

Padengimui:
• 1 kiaušinio
• 1 v. š. cukraus pudros

  • Dubenyje išmaišykite miltus, druską, cukrų, sausas mieles bei kardamoną. Tuomet įmuškite kiaušinį, supilkite pieną ir sudėkite kambario temperatūros sviestą. Minkykite tešlą, kol ji taps vientisa.
  • Dubenį su išminkyta tešla uždenkite švariu medžiaginiu rankšluostėliu ir laikykite kambario temperatūroje maždaug pusantros valandos.
  • Kai tešla iškils, perkelkite ją ant miltais apibarstyto stalviršio ir iškočiokite iki 1,5 cm storio stačiakampio.
  • Iškočiotą tešlą ištepkite kambario temperatūros sviestu ir apibarstykite cukraus bei cinamono mišiniu.
  • Atsargiai suvyniokite tešlą, pradėdami nuo ilgosios kraštinės.
  • Tešlos vyniotinį supjaustykite maždaug 3 cm pločio gabalėliais ir išdėliokite juos kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Leiskite bandelėms pastovėti 15 minučių, kad tešla dar šiek tiek pakiltų.
  • Galiausiai bandelių paviršių ištepkite plaktu kiaušiniu ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 220 °C. Kepkite 10 minučių.
  • Kol bandelės dar šiltos, apibarstykite jas cukraus pudra.
Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

18 įpročių, kardinaliai keičiančių gyvenimą

18 įpročių, kardinaliai keičiančių gyvenimą

Taupymo patarimai

Paprasti klausimai finansų ekspertams – pasimokykite jų kasdienių taupymo triukų

Knygų skaitymas

Patarimai, kaip išsiugdyti įprotį skaityti knygas

Išmanūs telefonai

Patarimai, kaip išnaudoti telefoną produktyvumui: prireiks vos kelių akimirkų

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

Atostogos prie jūros – kaip pasirūpinti akimis?

NAMAI

Augalų sodinimas

Sodo tinklaraštininkės patarimai: kokius augalus sodinti, kad kiemas džiugintų visą vasarą

Laikrodis – namų interjero puošmena

Laikrodis – namų interjero puošmena

Ekspertas atskleidė, kaip rūpintis dulkių siurbliais, kad šie tarnautų ilgiau

Ekspertas atskleidė, kaip rūpintis dulkių siurbliais, kad šie tarnautų ilgiau

Kūčiukai

Pasidalijo keturių regionų šventiniais valgiais: Suvalkijoje kūčiukus verda, o Žemaitijoje neapsieinama be kastinio

5 taisyklės, kurios padės lengvai namuose palaikyti švarą

5 taisyklės, kurios padės lengvai namuose palaikyti švarą

Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

PATARIMAI

Vaikui sugedo dantis: plombuoti ar protezuoti?

Vaikui sugedo dantis: plombuoti ar protezuoti?

Psichologė pataria: kaip išvengti vaikų keliamų scenų apsipirkinėjant?

Psichologė pataria: kaip išvengti vaikų keliamų scenų apsipirkinėjant?

5 kalėdinio pasiruošimo darbai: susiplanuokite dabar ir Kalėdų lauksite be streso

5 kalėdinio pasiruošimo darbai: susiplanuokite dabar ir Kalėdų lauksite be streso

apsauga nuo uodų

Patarimai, kaip apsisaugoti nuo uodų: padės ir natūralios priemonės

Vaistininkė pataria kaip teisingai valyti ausis, kad jų nesužalotum

Vaistininkė pataria kaip teisingai valyti ausis, kad jų nesužalotum

Patamsėjusios alkūnės, pažastys, kelių zonos – ką darome ne taip? Atsako vaistininkė

Patamsėjusios alkūnės, pažastys, kelių zonos – ką darome ne taip? Atsako vaistininkė

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.