SKAITOME.LT
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
Skaitome.lt
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
skaitome.lt
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus

Kodėl čiabata vadinama šlepete ir kaip gimsta duonos su serbentais receptai?

Straipsniai - Maistas
Kodėl čiabata vadinama šlepete ir kaip gimsta duonos su serbentais receptai?

Duona mūsų šalyje nuo seniausių laikų turėjo ypatingą reikšmę ir užėmė labai svarbią vietą tiek ant kasdienio, tiek ant šventinio stalo. Duonos kepimas buvo tikras ritualas, o ją kepanti moteris – ypač gerbiama. Tradiciškai Lietuvoje buvo kepama tamsi ruginė duona, tačiau lietuvių skonis keičiasi – žmonės vis dažniau renkasi prancūzišką batoną arba išbando netikėto skonio duoną su alyvuogėms ar juodaisiais serbentais.

 

Nijolia Juchnevič, prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė, sako, kad ilgą laiką mūsų šalies gyventojai buvo gana konservatyvūs ir valgė tradicines rugines ar plikytas kvietines duonas. Žinoma, jos turi pelnytą vietą ant dažno stalo, tačiau žmonės vis dažniau parduotuvių lentynose dairosi fokačijos, daigais praturtintų bagečių, įvairiausiomis sėklomis pagardintų duonų.

 

Taip pat vartotojams pasiūloma netikėtų naujų skonių duonos – pavyzdžiui, su juodaisiais serbentais. Vis dėlto naujos duonos kūrimas yra gana sudėtingas procesas. „Profesionalūs technologai domisi visų regionų duonos tradicijomis, iki pandemijos lankydavosi pasaulinėse parodose, taip pat domisi ir rinkos tendencijomis, atsižvelgia į pirkėjų lūkesčius, pageidavimus. Taip gimsta naujos receptūros ir skoniai“, – pasakoja N. Juchnevič.

 

Kurdami receptus technologai visada profesionaliai įvertina, koks yra optimalus reikalingų ingredientų kiekis geriausiam skoniui išgauti. Tačiau ne mažiau svarbu nei skonis – kad duonos sudėtis būtų kuo palankesnė sveikatai.Todėl kuriant receptus cukraus, joduotos druskos, raugo ar mielių dedama tik tiek, kad duona galėtų fermentuotis, brandintis ir būtų puikaus skonio.

 

Skirtingos šalys – skirtingos ir duonos

 

„Iki“ kepyklų vadovė papasakojo, kuo pasižymi ir išsiskiria įvairiose pasaulio šalyse mėgstama duona, po truputį užkariaujanti ir lietuvių stalą.

 

Prancūziškas batonas, arba bagetė, yra viena populiariausių duonos rūšių. Prancūziškas batonas išsiskiria traškia pluta ir minkštu puriu vidumi. Yra daugybė spėliojimų ir legendų, kodėl bagetė yra būtent tokios formos – ilga ir siaura. Viena iš versijų – imperatorius Napoleonas nusprendė, kad tokios formos duoną jo kareiviams bus lengviau nešiotis – savo kelnėse. Kita istorija byloja, esą prancūziško batono nevalia pjauti, tik laužyti, o tam pasitarnauja ir forma. Bagetė – tikras prancūzų pasididžiavimas ir kasmet net rengiamas skaniausios bagetės kepėjo konkursas.

 

Čiabata – ar žinojote, kad šios itališkos duonos pavadinimas kilo nuo žodžio „šlepetė“? Čiabata taip pavadinta, nes jos forma labai panaši į šio apavo.  Šios rūšies duona populiari daugelyje šalių ir itin tinka sumuštiniams tepti. Čiabatos kepalas yra šiek tiek pailgas, platus ir plokščias ir, kaip šlepetė, neturi griežtos formos. Kadangi italai mėgsta eksperimentuoti, čiabatos versijų ir atmainų yra daugybė, bet populiariausios klasikinės tamsi arba šviesi.

 

Pita – sakoma, kad ši Artimuosiuose Rytuose pradėta kepti duona buvo viena pirmųjų duonų pasaulyje. Minkštą, lygią ir palyginti neutralaus skonio pitą žmonės pamėgo visame pasaulyje. Ši duonelė puikiai dera prie sriubų, taip pat su humusu ir įvairiausiomis užtepėlėmis. Ant jos galima dėti mėgstamus ingredientus ir išgauti įvairiausių skonių.

 

Dar viena itališka duona – fokačija. Tai mielinė, minkšta ir puri, rozmarinais ar alyvuogėmis pagardinta duona, kartais vadinama picos pussesere. Dėl išraiškingo skonio ši duona labai tinka sotiems sumuštiniams paruošti.

 

Pasak N. Juchnevič, pastaruoju metu populiarėja ne tik tradicinės Lietuvoje ir Europoje mėgstamos duonos, bet ir sveikesnės duonos, su pridėtine maistine verte, mažiau cukraus ir druskos. Vietoj pridėtinio cukraus į duoną dedama medaus. Taip pat naudojamas alyvuogių aliejus, duona praturtinama įvairiausiomis sėklomis, daigintais grūdais, rūgpieniu.

Kiti straipsniai

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?
Maistas

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai...

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai
Maistas

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

Šių metų maisto tendencijos rodo, kad užkandžiai neapleidžia populiarumo pozicijų. O kad jie būtų sveikesni, būtina atsirinkti ne tik skanius,...

Stintos jau atkeliauja į parduotuves: kaip sezoną vertina žvejai ir kaip jas ruošime mes?
Maistas

Stintos jau atkeliauja į parduotuves: kaip sezoną vertina žvejai ir kaip jas ruošime mes?

Nors šiemet dėl karantino ribojimų patys negalime vykti į pajūrį mėgautis lietuviškos žiemos pažiba, šviežios agurkais kvepiančios stintos pasieks lietuvių...

Maisto švaistymas – didelė šių dienų problema: kiek tonų išmetame ir kaip su tuo kovoti?
Maistas

Maisto švaistymas – didelė šių dienų problema: kiek tonų išmetame ir kaip su tuo kovoti?

Maisto švaistymas – didelė šių dienų problema, todėl nenuostabu, kad su tuo kasmet stengiamasi vis labiau kovoti: kuriami įvairiausi su...

Išmesti nereikia naudoti – kur dėsite kablelį? 4 gardūs maisto likučių receptai
Maistas

Išmesti nereikia naudoti – kur dėsite kablelį? 4 gardūs maisto likučių receptai

Nors didžiosios metų šventės oficialiai baigėsi, apie šventinį patiekalų maratoną mums vis dar primena namuose užsilikę maisto likučiai. Virtuvės spintelėje...

Obuoliai karaliauja ir žiemą: jų nauda organizmui ir patarimai, kokiomis sąlygomis juos laikyti
Maistas

Obuoliai karaliauja ir žiemą: jų nauda organizmui ir patarimai, kokiomis sąlygomis juos laikyti

Obuoliai – tikriausiai labiausiai pamėgti, plačiausiai auginami ir daugiausiai vartojami vaisiai Lietuvoje. Jie ypatingai naudingi kiekvieno organizmui, nes juose gausu...

3 sveikų kokteilių receptai, sustiprinsiantys imunitetą
Maistas

3 sveikų kokteilių receptai, sustiprinsiantys imunitetą

Siekiant, kad metai prasidėtų prasmingai ir eitųsi sklandžiai, juos pradėti verta nuo sveikatos stiprinimo – susikurti mažus dienos ritualus, kurie...

Maisto tendencijos – ką ir kaip valgysime 2021-aisiais?
Maistas

Maisto tendencijos – ką ir kaip valgysime 2021-aisiais?

Maisto kultūra ir valgymo įpročiai bei požiūris į maistą neišvengiamai kinta kartu su pasauline situacija. Jiems įtaką daro ne tik...

Naujuosius metus pradėkite ypatingai – namiškius nustebinkite vėlyvaisiais pusryčiais
Maistas

Naujuosius metus pradėkite ypatingai – namiškius nustebinkite vėlyvaisiais pusryčiais

Už gardžią Naujųjų sutikimo vakarienę geriau gali būti tik dar gardesni vėlyvieji pusryčiai pirmąją metų dieną. Kad nauji metai prasidėtų...

Kaip išrinkti tobulą kavą dovanoms: nebijokite eksperimentuoti
Maistas

Kaip išrinkti tobulą kavą dovanoms: nebijokite eksperimentuoti

Lietuviai kava mėgaujasi jau nuo XVIII amžiaus pradžios, tačiau ragautojų dėmesys į šio gėrimo kokybę pradėjo krypti visai neseniai –...

Kitas įrašas
Kaip atrodo seksualinė prievarta

Kaip atrodo seksualinė prievarta

Skaitome.lt

Naudingi ir įdomūs SEO straipsniai ir patarimai įvairomis temomis: Būsto įrengimo, laisvalaikio, sveikatos, verslo, mitybos, kelionių, automobilių priežiūros, interjero, technologijų, draudimo ir t.t.

Norite susisiekti?

Kontaktai

ŽYMOS

akių makiažas Augintiniai augintinio sveikata Avižos baidarių nuoma baidarės dantų priežiūra daržovės dieta dietologė duona duonos kepimas duonos receptai gera savijauta gera sveikata gydymas imunitetas imuniteto stiprinimas kaip pasirinkti dviratį kava kavinės kosmetinė košė maistas maisto planavimas maisto produktai makaronai mandarinai miegas mityba patarimai patiekalai plaukų priežiūra receptai restoranai skaidulos sveikas sveikas oras sveikata velykos vitaminai Vizažistė žaizdelė žalieji kokteiliai žarnyno valymas

Naujausi straipsniai

Kosmetologė pataria, kokia turėtų būti veido odos priežiūros rutina šaltuoju sezonu

Kosmetologė pataria, kokia turėtų būti veido odos priežiūros rutina šaltuoju sezonu

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Trys gudrybės, kurios paįvairins namų SPA

Trys gudrybės, kurios paįvairins namų SPA

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

  • verslo.tv
  • statybajums.lt
  • manosveikata.lt
  • kelioniuklubas.lt
  • automedia.lt

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos

Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos