Search
Close this search box.

Kavamanų rojus – burbuliuojantis „cold brew”, kava su cinamoniniais ledo kubeliais ar bananais

Kava su cinamonu

Kavos entuziastai nepaliauja ieškoti naujų šio gėrimo ruošimo būdų, tad šį šiltąjį sezoną kasdienis kavos gėrimo ritualas gali sužibėti naujais skoniais bei potyriais. Šiemet šaltos kavos ruošimo tendencijose susijungia klasika tapęs šaltas kavos brandinimas bei socialiniame tinkle „TikTok” išpopuliarėję neįprasti deriniai. Sužinokite, kaip pagaminti sodrią kavą, kurią puikiai tiks maišyti su pačiais įvairiausiais ingredientais, ir  išbandykite kelis šaltos kavos gėrimų receptus, kurie neabejotinai pavergs kavos mylėtojų skonių receptorius. 

Žmonėms vis daugiau dėmesio skiriant savo sveikatai, idėjos, kaip organizmui palankiau maitintis, skverbiasi į vis įvairesnes kulinarijos sritis ir, žinoma, neaplenkia kavos gėrimo ritualo – sparčiai populiarėja taip vadinama funkcinė kava, praturtinta įvairiausių organizmui naudingų ingredientų. 

Pavyzdžiui, „proffee“ – arba dar žinoma kaip baltyminė kava, socialiniame tinkle „TikTok“ pasirodė kaip idėja rytinę kavą sumaišyti su baltymų milteliais, taip paverčiant ją maistingu gėrimu, ne tik tonizuojančiu, bet ir suteikiančiu jėgų. Gamindami kavą, žmonės aktyviai eksperimentuoja ir su kitais maistingais bei sveikatai naudingais ingredientais, tokiais kaip probiotikai, kolagenas, įvairūs maisto papildai, mineralai, matcha arbata. Vis daugiau dėmesio sulaukia ir iš kavos gaminama kombucha bei burbuliuojanti kava su toniku ar mineraliniu vandeniu. Kavos gėrimų gamybai pasitelkiamos įvairios šviežios prieskoninės žolelės – rozmarinai, mėtos ar levandos. Šalta kava gardinama cinamonu, čili pipirais bei kitais intensyvaus skonio prieskoniais.

„Pastebime, jog pirkėjai kavos įsigyja daugiau nei arbatos – mūsų prekybos tinkle kasmet jos nuperkama beveik 5 tonos. Pirkėjai pirmenybę teikia maltai kavai, mat ji universaliausia, o jos paruošimui nereikia jokių papildomų įrenginių. Vis dėlto pastaraisiais metais stipriai populiarėja kavos kapsulės, kurių pardavimai per porą metų išaugo dvigubai. Žinoma, asortimente turime ir nemaltų pupelių, ir tirpios kavos ar jos mišinių, tad klientai gali rasti produktų ir įprastam kavos puodeliui, ir kūrybiškiausiems šio gėrimo eksperimentams“, – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

Namuose gaminame „cold brew” kavą

Šaltam kavos gėrimui galima naudoti įvairiais būdais ruoštą kavą – pasigamintą kavos aparate arba paprasčiausiai šviežiai užplikytą ir vėliau atvėsintą iki kambario temperatūros. Tačiau jei karštomis dienomis trokštate sodraus kavos gėrimo, „Maximos“ Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė rekomenduoja rinktis šalto brandinimo kavą, dar vadinamą „cold brew“. Pasak ekspertės, ją lengva patiems pasigaminti namuose. 

„Šis kavos ruošimo būdas ypatingas tuo, kad kava nėra kaitinama – karštį pakeičia laikas. Jai paruošti reikia puodelio maltos kavos ir 3 puodelių šalto vandens. Kavą supilkite į didelį stiklinį indą, užpilkite vandeniu ir švelniai išmaišykite. Indą uždenkite ir palikite stovėti ant stalviršio arba šaldytuve apie 24 valandas. Vėliau kavą nukoškite per marlę arba sietelį. Gamindami gėrimus, šį kavos koncentratą atskieskite pagal savo skonį bei poreikius“ – kavos brandinimo procesu dalinasi B. Baratinskaitė. 

Pasak jos, taip gaminant kavą atsiskleidžia subtilesni kavos pupelių poskoniai ir sukuriamas stiprus, sodrus skonis – idealus pasirinkimas gaminant šaltos kavos gėrimus. „Cold brew” yra ypač populiari šiltuoju metų laiku ir dėl savo gaivinančių ir natūraliai energizuojančių savybių. 

„Šalto brandinimo kava suteikia daug galimybių eksperimentuoti su skoniais. Galima ją maišyti su augaliniu pienu, sirupais, įspausti citrinos ar apelsino sulčių, gardinti šviežių mėtų lapeliais arba maišyti su atvėsinta žolelių arbata. Galite pamėginti kavą brandinti iškart su mėgstamais prieskoniais, pavyzdžiui, cinamonu ar anyžiumi, arba prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, melisa, mėta, levanda. Pasigaminus didesnį kiekį, šaltai brandinta kava šaldytuve gali stovėti apie savaitę ir visiškai neprarasti skonio savybių bei kvapo“, – pasakoja „Maximos” Maisto gamybos ekspertė ir siūlo išbandyti kelis gaivinančio kavos gėrimo receptus. 

Burbuliuojantis „cold brew” kavos gėrimas

Reikės: ledukų, pusės stiklinės šaltai brandintos kavos (galima naudoti ir kitu būdu ruoštą kavą), pusės stiklinės mėgstamo gazuoto toniko, čiobrelio arba mėtos lapelių bei citrinos skiltelės, o jeigu mėgstate saldžiai – pagal skonį datulių sirupo.

Gaminame: lengvai sutrinkite čiobrelio arba mėtos lapelius, kad atsiskleistų  kvapas, pripildykite stiklinę ledo, dėkite sutrintą čiobrelį arba mėtą, įpilkite toniko, o ant viršaus – šaltai brandintos kavos. Jeigu ruošiate saldų gėrimą, prieš tai kavą išmaišykite su sirupu. Visus ingredientus gerai išmaišykite, papuoškite citrinos skiltele.

Kavos gėrimas su cinamoniniais ledo kubeliais

Reikės: 1 kavos kapsulės, ledukų, pusės puodelio šaltos kavos, pusės šaukštelio cinamono ir pusės puodelio pieno.

Gaminame: pirmiausia iš vakaro paruoškite cinamoninius ledo kubelius. Į šaltą kavą įmaišykite cinamoną, supilstykite į ledukų formeles ir palikite stingti. 

Kai jau gaminsite gėrimą, stiklinę pripildykite iš vakaro pasiruoštų cinamono kubelių, paruoškite kavą iš kapsulės ir supilkite ant ledukų. Užpilkite pienu ir viską gerai išmaišykite. Skanaus!

„TikTok“ išpopuliarėjusi bananinė kava

Reikės: 2 prinokusių šaldytų bananų, puodelio šaltos kavos.

Gaminame: Į maišytuvą įdėkite šaldytus bananus ir supilkite kavą. Viską suplakite iki vientisos, kreminės masės. Supilkite į stiklinę ir mėgaukitės!

TAIP PAT SKAITYKITE