Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Karpis populiarumu Lietuvoje prilyginamas kiaulienai: patarimai, kaip vartoti ir gardūs receptai

Karpis populiarumu Lietuvoje prilyginamas kiaulienai: patarimai, kaip vartoti ir gardūs receptai

Lietuvių nuo seno pamėgtas karpis – iki šiol nepraranda savo populiarumo. Ši žuvis ne tik dažnai puošia šventinį gyventojų stalą, bet pamėgta vartoti ir kasdien. Karpis – skanus, lengvai pagaminamas, pasižymi ir įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa. „Karpius lietuviai tikrai mėgsta ir renkasi nepriklausomai nuo sezono. Duomenys rodo, kad ši žuvis išlieka populiariausia visus metus ir dažniausiai atsiduria pirkėjų krepšeliuose“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Vertina šviežumą

„Pagal savo populiarumą karpiai nė kiek nenusileidžia kiaulienai. Lietuviai tikrai mėgsta šią žuvį, o svarbiausia karpio savybė – šviežumas. Rūpindamiesi gyvūnų gerove beveik prieš metus pirmieji Lietuvoje parduotuvėse visiškai atsisakėme akvariumų, tačiau pirkėjų įpročių tai nepakeitė. Kad galėtume pasiūlyti šviežių karpių, bendradarbiaujame su žuvininkyste užsiimančiais ūkininkais, o visi procesai sudėliojami taip, kad iš tvenkinių ištraukti karpiai kuo greičiau pasiektų parduotuves“, – teigia V. Budrienė.

Siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę, šviežia, ką tik iš tvenkinių ištraukta žuvis yra dorojama per naktį, kad ryte jau pasiektų prekybos vietas. Vilma Juodkazienė, „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad įsigijus parduotuvėje karpius geriausia vartoti kuo šviežesnius. Juos, kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, reikėtų suvalgyti per 2–5 dienas.

Kokybiškai žuviai – ypatingos sąlygos

Algimantas Gylys, Šalčininkų žuvininkystės ūkio direktorius, pasakoja, kad iki tol, kol pasiekia parduotuvių lentynas jų ūkyje karpiai auginami trejus metus. Jiems, kaip ir kitoms žuvims, auginti reikalingos ypatingos sąlygos, skiriami dideli plotai, kad žuvys nepatirtų streso. Mat norint, kad karpis būtų kuo skanesnis, svarbu ne tik kokybiškas natūralus pašaras, bet ir kiti kokybę lemiantys veiksniai.

„Savo ūkyje visas žuvis, taip pat ir karpius, auginame tik dideliuose švariuose tvenkiniuose. Juose nėra nei žolių, nei nendrių. Tai svarbu, nes tvenkinyje esantys augalai naudoja deguonį ir taip prastėja sąlygos žuvims. Be to, pasitelkę galingą techniką dažnai valome dumblą, todėl tvenkiniuose nėra jokio kvapo“, – sako žuvininkystės ūkio direktorius. Jis pasakoja, kad ūkyje ruošia ir ekologišką žuvų pašarą, o jam naudojamas kultūras tręšia iš tvenkinių išvalytu dumblu, kad jis būtų kuo natūralesnis.

Pasak A. Gylio, karpiai pamėgti ne tik dėl iš seno atkeliavusių tradicijų, bet ir dėl gerųjų savo savybių. Karpiuose gausu omega 3 rūgšties, vitamino A ir D, taip pat juose yra gausybė įvairių mikroelementų: fosforo, cinko, seleno. O vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis valgyti žuvį reikėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, nes tai kokybiškas baltymų šaltinis.

Ne tik maistingi, bet ir lengvai paruošiami

„Ši žuvis pasižymi dar ir tuo, kad yra ypatingai lengvai paruošiama: tereikia druskos, miltų ir aliejaus. Skaniausia karpio gabaliukus apibarstyti druska, apvolioti miltuose ir varant kepti aliejuje ant aukštos ugnies, kol žuvis iš išorės įgaus auksinį atspalvį, o viduje dar liks sultinga“, – pataria žuvininkystės ūkio direktorius.

Jam antrina ir V. Juodkazienė. Maisto ekspertė sako, kad karpius galima labai paprastai paruošti. Vis dėlto yra daug tradicinių nesudėtingai pagaminamų receptų, kai žuvis ruošiama su įvairiais įdarais ar garnyrais: „Aromatingą ir sultingą karpį pagaminti nesudėtinga, ypač jei kepsite visą žuvį. Tereikia pasiruošti įdarą, kuriam galima naudoti įvairias daržoves – morkas, burokėlius. Arba rinktis įdomesnį prieskonį suteikiančias paprikas ar pomidorus. Taip pat galima pasitelkti ir Azijos virtuvės prieskonius ir pagardinti žuvį, pavyzdžiui, imbieru – tai suteiks malonų poskonį.“

„Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė siūlo kelis įvairesnius karpių receptus.

Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis

Jums reikės:

Karpio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Citrinos

Svogūno

Šlakelio aliejaus

Šviežios kalendros

Paprikos

Paruošimas:

Karpį išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet apšlakstykite citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais ir palikite pagulėti. Keptuvėje apkepinkite susmulkintą svogūną. Kubeliais supjaustykite paprikas ir kartu su keptu svogūnu sudėkite į žuvies vidų. Tada griežinėliais supjaustykite citriną ir išdėliokite ant paruošto karpio. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Patiekite su šviežiomis citrinos riekelėmis ir kalendromis.

Troškintas karpis

Jums reikės:

Karpio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Šlakelio aliejaus

Svogūno

Aitriosios paprikos

Kelių skiltelių česnako

Kelių pomidorų

Kelių lauro lapų

Poros šakelių čiobrelio

Imbiero šaknies

Kelių šakelių šviežios kalendros

Paruošimas:

Žuvį išskroskite, nuplaukite ir supjaustykite pjausniais. Pjausnius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Dideliame troškintuve arba gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apskrudinkite žuvies pjausnius iš visų pusių. Išimkite, atidėkite. Tuomet į keptuvę suberkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir česnako skilteles. Po kelių minučių sudėkite gana smulkiai supjaustytus pomidorus, lauro lapelius, čiobrelius, imbierą. Pakaitinkite apie 5 minutes. Jei pomidorai labai sutirštėjo, įpilkite 100 ml vandens.

Sudėkite plonais žiedeliais supjaustytą papriką ir apkeptus žuvies pjausnius. Viską troškinkite apie 10 minučių. Jei troškinys labai tirštėja, įpilkite vandens arba daržovių sultinio. Pasūdykite, pagardinkite pipirais. Troškinį patiekite su šviežių kalendrų lapeliais ir mėgstamu garnyru. Skanaus!

Related Topics
  • karpis
  • žuvis
Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

Rankinė: ką reikia žinoti renkantis geriausią draugę šiam sezonui?

Rankinė: ką reikia žinoti renkantis geriausią draugę šiam sezonui?

kava

Skani kava namuose – misija įmanoma: paprastos taisyklės, kurioms nereikės specialių įgūdžių

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

Aktyvus laisvalaikis su dviračiu

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

5 naktiniai gėrimai, kurie padės išvalyti jūsų kepenis ir deginti riebalus miego metu

NAMAI

Švarūs namai, per kelias valandas: pasinaudojus šiomis gudrybėmis tvarkymui nereikės skirti viso savaitgalio

Švarūs namai, per kelias valandas: pasinaudojus šiomis gudrybėmis tvarkymui nereikės skirti viso savaitgalio

Ekspertas atskleidė, kaip rūpintis dulkių siurbliais, kad šie tarnautų ilgiau

Ekspertas atskleidė, kaip rūpintis dulkių siurbliais, kad šie tarnautų ilgiau

Atsikratyti senų daiktų – sunku, bet reikia prisiversti tai padaryti

Atsikratyti senų daiktų – sunku, bet reikia prisiversti tai padaryti

3 mitai, kuriais žmonės vadovaujasi drėkindami ir valydami namų orą

3 mitai, kuriais žmonės vadovaujasi drėkindami ir valydami namų orą

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

Psichologė: jaukių namų viziją atsinešame iš vaikystės

Psichologė: jaukių namų viziją atsinešame iš vaikystės

PATARIMAI

Organizmas po švenčių

Šventiniai stalai jau tušti, organizmas – ne. Kaip susigrąžinti balansą?

Puodų ir keptuvių ABC

Puodų ir keptuvių ABC: kiek jų turėti ir kaip išsirinkti

Psichologė atskleidžia: Norint auginti pasitikėjimą savimi reiktų žinoti tris taisykles

Psichologė atskleidžia: Norint auginti pasitikėjimą savimi reiktų žinoti tris taisykles

Kalėdoms ruošiamės iš anksto: tinklaraštininkės patarimai, kaip tvariai, greitai ir paprastai supakuoti dovanas

Specialistai pataria: kaip žiemą pramogauti saugiai ir padėti ištikus nelaimei

Specialistai pataria: kaip žiemą pramogauti saugiai ir padėti ištikus nelaimei

Kalėdinės dirbtuvės

Kalėdinės dirbtuvės namuose: kaip pasigaminti advento kalendorių?

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.