Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Kalėdų stalui – šonkauliukai: pasidalijo skirtingų pasaulio šalių įkvėptais receptais

šonkauliukai

Jau nuo seno Kalėdų stalas pasižymėjo patiekalų įvairove, o pagrindiniais akcentais tapdavo ne tik kepta višta ar antis, bet ir kiaulienos patiekalai. Norint nenutolti nuo tradicijų, bet ir išbandyti kažką įdomesnio, šiemet puikiu pasirinkimu gali tapti gardžiai paruošti šonkauliukai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiauliena – visais metų laikais yra perkamiausia mėsos rūšis. Ir nors šventinėmis dienomis ją populiarumu vejasi antis, kiauliena išlieka aktuali ir šiuo laikotarpiu.

„Šventėms pirkėjai kaip ir kasmet ruošiasi aktyviai ir ieško ne tik gurmaniškų ingredientų, bet ir šventinį valgiaraštį papuošiančių pagrindinių patiekalų. Jeigu ant lietuvių Kūčių stalo dažniausiai puikuojasi lašiša arba karpis, tai per Kalėdas šventinio stalo pažiba tampa įvairiausi mėsos patiekalai. Kiauliena – visais metų laikais išlieka pirkėjų favorite, todėl esame paruošę ne tik gausų šviežios, bet ir kepimui jau paruoštos kiaulienos pasirinkimą. Pavyzdžiui, parduotuvėse galima rasti medaus marinate paruoštų šonkaulių, kuriuos beliks tik iškepti ir patiekti ant šventinio stalo“, – teigia V. Budrienė.

Puikus pasirinkimas žiemos šventėms

Prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas, sako, kad šonkaulius galima ruošti įvairiais būdais ir technikomis, svarbiausia – jų neperkepti ir pasirinkti tinkamus padažus bei garnyrus.  

„Kiaulienos šonkauliai vis labiau atrandami ir per šventes. O žiemą ypač tinka juos ruošti su sezoninėmis daržovėmis: kopūstais, morkomis, bulvėmis, burokėliais. Jeigu norisi gaivos – galima juos derinti ir su kukurūzų burbuolėmis, šparaginėmis pupelėmis, kitais mėgstamais priedais“, – pataria mėsos technologas.

G. Bačkovas sako, kad ruošiant šonkaulius reikėtų nepamiršti tiek marinavimo, tiek jų gaminimo laiko. Šonkaulių nebūtina marinuoti per ilgai, pakanka vos 10 minučių. Tačiau įtrintus prieskoniais juos galite palaikyti ir apie 30 min.

„Šonkaulius galima kepti keptuvėje, paprastai joje atskirti šonkauliukai iškepa vos per 10-15 min., tačiau šį patiekalą itin tinka ruošti ir lėtojo troškinimo būdu – sudėkite juos į puodą storu dugnu, uždenkite, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2-3 valandas, 150-160 laipsnių temperatūroje, o kai jie išsitroškins – beliks patepti pasirinktu padažu ir juos apkepti“, – sako „Iki“ mėsos technologas.

Norint, kad šis patiekalas taptų tikrų tikriausia šventinio stalo pažiba – svarbu pasirinkti ir tinkamą garnyrą, kurių pasiūlymais dalijasi ir G. Bačkovas.

Lengvai pagaminami garnyrai, kurie tiks prie šonkauliukų

Coleslaw kopūstų salotos su kukurūzais ir pomidorais. Kopūstus sukapokite ir sudėkite į didelį indą. Suberkite kukurūzus ir pjaustytus vyšninius pomidoriukus. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, žaliųjų citrinų sultis, česnaką ir garstyčias. Supilkite padažą į kopūstus ir gerai išmaišykite. Uždenkite ir laikykite šaldytuve bent 1 valandą. Prieš patiekdami apibarstykite kapotomis kalendromis.

Šparaginės pupelės su česnakais. Į nedidelį indą įspauskite česnaką, įpilkite 1 šlakelį acto, garstyčių, druskos, pipirų ir viską išmaišykite. Tuo tarpu į pasūdytą vandenį sudėkite šparagines pupeles ir virkite apie 3–4 minutes. Išvirusias pupeles gerai nusausinkite, sudėkite į padažą ir išmaišykite. Patiekite šiltas arba visiškai atvėsusias.

Kukurūzų burbuolės su sviestu ir baziliku. Į nedidelį indą sudėkite smulkiai pjaustytus bazilikus, ištirpintą sviestą ir druską. Viską išmaišykite. Kukurūzų burbuoles išvirkite. Kai jos bus paruoštos, ištepkite jas sviesto padažu. Leiskite atvėsti ir patiekite.

Bulvių salotos su žolelėmis. Bulves nuskuskite ir uždėkite virti. Kol bulvės verda į nedidelį dubenį sudėkite garstyčias, smulkiai pjaustytą česnaką, druską ir pipirus, skirtingų rūšių mėgstamas šviežias smulkintas žoleles ir viską išmaišykite. Kai bulvės išvirs, leiskite joms atvėsti ir supjaustykite. Galiausiai sumaišykite su gautu padažu.

„Iki“ mėsos technologas per Kalėdas siūlo pasimėgauti įmantresniais šonkauliukų patiekalais ir dalijasi net trimis, skirtingų pasaulio šalių įkvėptais receptais.

Kiniško stiliaus lipnūs šonkauliukai

Jums reikės:

2 kg kiaulienos šonkauliukų

½ puodelio rudojo cukraus

½ a. š druskos

½ a. š rūkytos paprikos prieskonių

½ a. š svogūnų miltelių

½ a. š česnako miltelių

¼ a. š kmynų

Padažui:

½ puodelio sojų padažo

½ puodelio rudojo cukraus

¼ puodelio medaus

1 v. š ryžių vyno acto

1 v. š šviežio tarkuoto imbiero

2 a. š sezamo aliejaus

2 skiltelių sukapoto česnako

¼ a. š smulkintų raudonųjų čili pipirų dribsnių

Gaminimas: 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Šonkauliukų nugarėlėje aštriu peiliu pašalinkite baltą plėvelę. Nedideliame dubenyje sumaišykite rudąjį cukrų, druską, rūkytos paprikos prieskonius, svogūnų, česnako miltelius ir kmynus. Prieskoniais įtrinkite šonkaulių priekinę ir galinę dalį. Sudėkite šonkaulius ant kepimo skardos ir sandariai uždenkite juos folija. Uždengtus šonkaulius kepkite 2 valandas. Patikrinkite, ar šonkauliai minkšti ir ar mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulo. Jei reikia, kepkite dar pusvalandį. Į keptuvę supilkite padažui skirtus ingredientus, užvirkite ir virkite apie 5 minutes. Leiskite padažui atvėsti, kad jis sutirštėtų. Kai šonkauliai iškeps, nuimkite foliją ir aptepkite juos lipniu padažu. Kepkite dar 2–3 minutes, kol padažas ims karamelizuotis. Mėgaukitės!

Prancūzišku stiliumi troškinti šonkauliukai

Jums reikės:

1,5 kg kiaulienos šonkauliukų

1 didelio svogūno

3 morkų

3 salierų stiebų

100 g pievagrybių

4 skiltelių česnako

3 puodelių jautienos sultinio

2 v. š pomidorų pastos

2 v. š balzaminio acto

2 lauro lapų

1 a. š čiobrelių

1 a. š rozmarino

2 v. š petražolių

Gaminimas: 

Apkepkite šonkauliukus didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies, maždaug po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, ir atidėkite į šalį. Vėliau į tą pačią keptuvę sudėkite smulkintus svogūnus, morkas, salierus, pievagrybius ir kepkite, kol suminkštės. Jiems apkepus pagardinkite smulkintu česnaku. Šonkauliukus sudėkite puodą, kartu supilkite jautienos sultinį, pomidorų pastą, balzaminį actą, lauro lapus, čiobrelius, rozmarinus, petražoles ir užvirinkite. Virkite maždaug 2–3 valandas. Jiems išvirus patiekite su bulvių, salierų ar pastarnokų koše. Skanaus!

Amerikietiško stiliaus šonkauliukai su garstyčiomis

Jums reikės:

2 kg kiaulienos šonkauliukų

¼ puodelio alyvuogių aliejaus

2 v. š paprikos prieskonių

2 v. š raudonėlio

1 v. š pipirų

1 v. š acto

1 v. š žaliųjų citrinų sulčių

1 v. š džiovintų čiobrelių

4 v. š grūdėtųjų garstyčių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Nedideliame dubenyje sumaišykite paprikos prieskonius, raudonėlį, pipirus, čiobrelius, įspauskite žaliųjų citrinų sulčių, įpilkite acto. Mišiniu ištepkite šonkauliukus. Suvyniokite juos į foliją ir įdėkite į orkaitę. Kepkite apie 2 valandas, kol mėsa bus minkšta ir kris nuo kaulo. Kai šonkauliukai iškeps, išimkite juos iš folijos, aptepkite garstyčiomis ir įdėkite dar kelioms minutėms į orkaitę. Skanaus!

Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

4 tvarios dovanų pakavimo idėjos: nuo panaudotų pirkinių maišelių iki audinių

Trys mitai apie lošimus

Trys mitai apie lošimus

Penki patarimai – ką svarbiausia žinoti pradedančiajam bėgikui

Penki patarimai – ką svarbiausia žinoti pradedančiajam bėgikui

Išmanūs telefonai

Patarimai, kaip išnaudoti telefoną produktyvumui: prireiks vos kelių akimirkų

Geros nuotaikos ir žvalumo – į pirtį

Geros nuotaikos ir žvalumo – į pirtį

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

NAMAI

Kaip nešvaistyti maisto

Kaip nešvaistyti maisto: terminų ant etikečių skaitymo ir kitos gudrybės

5 taisyklės, kurios padės lengvai namuose palaikyti švarą

5 taisyklės, kurios padės lengvai namuose palaikyti švarą

namų kvapai

Kad namai kvepėtų: 5 idėjos, kaip pasigaminti kvapių dekoracijų Kalėdoms

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

Maisto produktų laikymas

Ir žinojimas padeda sutaupyti: kaip geriausia laikyti ilgai negendančius produktus?

Saugi kaimynystė: matome viską, bet ar žinome, kaip elgtis?

Saugi kaimynystė: matome viską, bet ar žinome, kaip elgtis?

PATARIMAI

Trys gudrybės, kurios paįvairins namų SPA

Trys gudrybės, kurios paįvairins namų SPA

Kaip rūpintis savo namų oro kokybe karantino metu

Kaip rūpintis savo namų oro kokybe karantino metu

Dviejų žingsnių veido odos valymas. Kas tai ir kodėl jis reikalingas?

Dviejų žingsnių veido odos valymas. Kas tai ir kodėl jis reikalingas?

Ką veikti per karantiną? Makiažo specialistas pataria, kaip susitvarkyti savo kosmetinę

Ką veikti per karantiną? Makiažo specialistas pataria, kaip susitvarkyti savo kosmetinę

Patarimai, kaip namuose pasigaminti jaukų kalėdinį vainiką

Patarimai, kaip namuose pasigaminti jaukų kalėdinį vainiką

kiaušinių dažymas

Paprasti būdai nudažyti rudus kiaušinius: naudokite prieskonius ir arbatžoles

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.