Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Jūros gėrybėms progų nereikia: paprasti receptai su skraidkalmarių čiuptuvais, kuriuos pasigamins kiekvienas

jūros gėrybės

Skraidkalmarių čiuptuvai iš pažiūros skamba itin egzotinis ir sudėtingos gaminimo technikos reikalaujantis ingredientas, tačiau taip nėra. Patiekalų su šiuo produktu greitai ir nesudėtingai galite pasigaminti ir namuose. Svarbiausia pasirinkti tinkamus prieskonius, garnyrus bei ruošiant – stebėti jų kepimo ar virimo laiką. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jūros gėrybių, o tarp jų ir skraidkalmarių čiuptuvų populiarumas auga, nepriklausomai nuo metų laiko.  

„Artėjant savaitgaliui ar esant ypatingesnėms progoms pirkėjai neretai pasilepina įmantresniais maisto produktais. Pastebime, kad nuosekliai auga ir žuvies bei jūros gėrybių pardavimai, kurių nebijantys virtuvėje eksperimentuoti lietuviai valgo vis daugiau. Visgi, nors pirkėjų krepšeliuose dažniausiai išvysime tradicines žuvis – silkę, lašišą, matome, kad jie domisi ir ne tiek daug žinomais skraidkalmarių čiuptuvais“, –  teigia V. Budrienė. 

Randama netgi vitamino D

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad skraidkalmarių čiuptuvai – ne tik skanūs, bet dar ir naudingi sveikatai. Be to, jie yra ir labai nekaloringi. Viename puodelyje skraidkalmarių čiuptuvų yra vos 60 kalorijų, todėl juos drąsiai ragauti gali ir tie, kurie prižiūri svorį.

„Žuvies ir jūros gėrybių patiekaluose, o tarp jų ir skraidkalmarių čiuptuvuose, esančios naudingosios maistinės medžiagos glaudžiai susijusios ne tik su mūsų sveikata, bet ir gyvenimo trukme, o šių maisto produktų nauda akcentuojama vis dažniau“, – pasakoja V. Juodkazienė.

 Skraidkalmarių čiuptuvuose yra gausu kalcio, baltymų, vitamino A ir netgi D, kurio lietuviams taip trūksta šaltuoju metų laikotarpiu. Būtent dėl šios priežasties rudenį bei žiemą skraidkalmarių čiuptuvus, kaip ir žuvį bei kitas jūros gėrybes, į savo racioną įtraukti tikrai rekomenduojama.  

Į virtuvę įsileiskite azijietiškų skonių 

Azijoje, o ypač Kinijoje bei Pietų Korėjoje, skraidkalmariai – itin populiarus maistas. Šiose šalyse skraidkalmariai dažniausiai kepami aliejuje ir valgomi su įvairiausiomis salotomis arba gaminami tradiciniuose jų padažuose ir patiekiami su ryžiais. Dar vienas populiarus receptas Kinijoje – sraidkalmarių čiuptuvai kario padaže. Juos paruošti nesudėtinga. Pirmiausia čiuptuvus reikėtų kiek smulkiau supjaustyti. Tuomet užvirti vandenį ir čiuptuvus į jį pamerkti vos 10 sekundžių, netrukus juos perskalauti po šaltu vandeniu ir nusausinti.

 Gilioje keptuvėje reikėtų įkaitinti aliejų, sudėti susmulkintus česnakus, sutarkuotą imbierą šiek tiek pakepti. Tuomet į keptuvę sudėti čiuptuvus, šaukštelį sojos ir azijietiško kario padažo, viska sumaišyti ir dar kelias minutes pakepti. Galiausiai į keptuvę reikėtų sumesti, stambiai supjaustytus svogūnų laiškus, kalendrą, dar apie minutę pakepti ir patiekti su mėgstamu garnyru.  

Dar vienas populiarus jų paruošimo būdas – naudojant wok keptuvę.  Į ją gausiai reikėtų įpilti aliejaus ir stipriai įkaitinti. Tuomet sudėti smulkiai supjaustytus čiuptuvus ir greitai juos apkepti. Tai daryti, pasak V. Juodkazienės, reikėtų ne daugiau nei kelias minutes, nes kitaip jie įgaus guminę tekstūrą. Galiausiai iškepusius čiuptuvus reikėtų nusausinti ant popierinių rankšluosčių ir patiekti su saldžiarūgščiu padažu bei mėgstamais garnyrais.

V. Juodkazienė, dalijasi ir dar keliais ypatingo skonio receptais su skraidkalmarių čiuptuvais.

Spagečiai su skraidkalmarių čiuptuvais

Jums reikės:

190 g spagečių

Šlakelio alyvuogių aliejaus

2 skiltelių susmulkinto česnako

1 puodelio natūralaus pomidorų padažo

Skraidkalmarių čiuptuvų

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Saujos smulkintų petražolių

Žiupsnelio raudonųjų pipirų dribsnių

Gaminame:

 Užvirkite vandenį puode, jį pasūdykite ir pagal instrukcijas nurodytas ant pakelio išvirkite spagečius. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą česnaką ir kelias minutes pakepkite. Supilkite pomidorų padažą, patroškinkite kelias minutes ir sudėkite susmulkintus kalmarų čiuptuvus. Viską maišydami pakepkite apie 2–3 minutes. Paskaninkite prieskoniais. Į gautą padažą sudėlkite išvirtus spagečius, išmaišykite, nukelkite nuo ugnies ir apibarstykite smulkintomis petražolėmis.

Aštrūs skraidkalmarių čiuptuvai su bazilikais

Jums reikės:

70 g šviežių bazilikų

400 g skraidkalmarių čiuptuvų

10 skiltelių česnako

10 čili pipirų

Aliejaus

Šlakelio sultinio

Kelių šaukštų austrių padažo

Šaukšto sojos padažo

Pusės šaukšto žuvies padažo

Pusantro šaukštelio cukraus

 Gaminame: 

Skraidkalmarių čiuptuvus šiek tiek pasmulkinkite. Česnakus ir čili pipirus sutrinkite iki vientisos masės. Užvirkite vandenį ir dėkite į jį supjaustytus skraidkalmarių čiuptuvus, pavirkite apie 5 minutes. Tuomet gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dėkite čili pipirų ir česnakų masę ir šiek tiek pakepinkite, dėkite skraidkalmarių čiuptuvus, pilkite sultinio, austrių, žuvies bei sojos padažus, berkite cukrų ir viską pakepinkite. Jeigu matote, kad trūksta – įpilkite dar šiek tiek sultinio. Galiausiai berkite baziliką, dar kelias minutes viską pakepinkite ir patiekite su mėgstamu garnyru.  

Traškūs skraidkalmarių čiuptuvai

Jums reikės:

500g skraidkalmarių čiuptuvų

2 vidutinių suplaktų kiaušinių

Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

2 šaukštų žuvies padažo

1 1/2 stiklinės miltų

1 puodelio kukurūzų krakmolo

Mėgstamo čili padažo

Aliejaus 

Gaminame:

Dubenyje sumaišykite kiaušinius, žuvies padažą ir susmulkintus čiuptuvus. Inde su dangčiu sumaišykite miltus, kukurūzų krakmolą ir pipirus. Kiaušinių plakinyje išmaišytus čiuptuvus gražiai sudėkite į indą su miltais, uždarykite dangtį ir viską papurtykite. Į keptuvę, geriausia gilią, įpilkite šiek tiek aliejaus ir apie kelias minutes paskrudinkite čiuptuvus. Galiausiai nusausinkite riebalus ant popierinio rankšluosčio ir patiekite su čili padažu. Skanaus!

Kiti įrašai
riešutų sviestas
Skaityti
  • Maistas

Maistingas ir skanus riešutų sviestas: pagamintas namuose kainuos vos kelis eurus

pyragai
Skaityti
  • Maistas

3 receptai pyragų dienos proga: išleisite vos iki 5 eurų

gėrimai
Skaityti
  • Maistas

Samurajų ir vienuolių gėrimas – lieknėjimui, energijai ir dvasinei ramybei

karbonadas šnicelis muštinis kuom skiriasi
Skaityti
  • Maistas

Žino ne kiekvienas: kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?

Greipfrutai
Skaityti
  • Maistas

Skaniai ir taupiai: egzotiškas vaisius, pigesnis nei bananai ar mandarinai

Aštrūs skoniai
Skaityti
  • Maistas

Aštrių skonių mėgėjams: išbandykite Meksikos ir Azijos įkvėptus skonius namuose

Graikija maistas
Skaityti
  • Maistas

Graikijos virtuvės pažiba – feta: kuo šis sūris išsiskiria iš kitų ir kaip jį pritaikyti kasdieniame meniu?

Kruopos
Skaityti
  • Maistas

Kruopų renesansas: kaip šis pigus, bet itin maistingas produktas užkariauja virtuves?

MASITAS

Veganiškas maistas

Veganiškas sausis: sumažinus mėsos vartojimą – geresnė emocinė ir fizinė sveikata

Žuvienė receptas

Verdame aromatingą žuvienę: pasimėgaukite lauke ruoštais savaitgalio pietumis

Šefo receptai

Šefo iššūkis: ar augalinis maistas gali būti skanus? Dalinasi dviem veganiškais receptais

Pietūs už kelis eurus

Pietūs už kelis eurus: paprasti būdai, kaip kruasanus paversti rimtu patiekalu

Desertai 2023

2023-ųjų desertų tendencijos: kokie skoniai bus madingiausi šiemet?

Maistas darbe

Sutaupykite mažiausiai 100 eurų per mėnesį: 3 gudrybės pigesniems pietums darbe

LAISVALAIKIS

stovyklavimas

Stovyklavimo gidas: naudingi patarimai ruošiantis į gamtą

Kokius skanėstus duoti šunims?

Kokius skanėstus duoti šunims?

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Atsirado laiko susitvarkyti šaldytuvą? Pasinaudokite šiais patarimais

Atsirado laiko susitvarkyti šaldytuvą? Pasinaudokite šiais patarimais

Kava

Tinklaraštininkė atskleidė savo kavos paslaptį: labai svarbu tikslus vandens kiekis

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

NAMAI

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

Ekspertė pataria, kaip atėjus karščiams tinkamai laikyti maisto produktus

Ekspertė pataria, kaip atėjus karščiams tinkamai laikyti maisto produktus

3 mitai, kuriais žmonės vadovaujasi drėkindami ir valydami namų orą

3 mitai, kuriais žmonės vadovaujasi drėkindami ir valydami namų orą

Prieskoniai

Pigus būdas pasimėgauti šviežiais žalumynais: kaip namuose užsiauginti prieskoninių žolelių

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

5 taisyklės, kurios padės lengvai namuose palaikyti švarą

5 taisyklės, kurios padės lengvai namuose palaikyti švarą

PATARIMAI

odos priežiūra

Paruoškite odą vasarai: grožį lemia ne priemonių gausa, o mokėjimas ja rūpintis

garbanotų plaukų atmintinė

Garbanotų plaukų atmintinė: kaip plaukus prižiūrėti natūralioms garbanėms?

Ekspertas atskleidė, kaip dažysimės šį sezoną: 5 karščiausios makiažo tendencijos

Ekspertas atskleidė, kaip dažysimės šį sezoną: 5 karščiausios makiažo tendencijos

Išpardavimų karštinė: perkate apgalvotai ar griebiate viską iš eilės?

Išpardavimų karštinė: perkate apgalvotai ar griebiate viską iš eilės?

Kankina nuolatinis nuovargis? 8 būdai įsikrauti energijos

Kankina nuolatinis nuovargis? 8 būdai įsikrauti energijos

Neskubėkite išmesti mandarino žievelės! Štai 7 naudingos savybės

Neskubėkite išmesti mandarino žievelės! Štai 7 naudingos savybės

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.