Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Italų virtuvės pasididžiavimas – saliamis: derinkite prie rudeniškų troškinių

saliamis

Iš Italijos kilusi dešra – saliamis – netruko užkariauti viso pasaulio mėsos mėgėjų širdis. Klasikinis saliamis ruošiamas iš kiaulienos, kartais iš jautienos ar veršienos. O skirtingos pasaulio šalys, gamindamos šį skanėstą, nevengia improvizuoti – jį gamina ir iš paukštienos ar elnienos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairūs kumpiai ir dešros patenka tiek į kasdienius, tiek proginius pirkinių krepšelius. 

„Siekiame, kad mūsų pirkėjai lengvai rastų aukščiausios kokybės įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptus produktus bei ingredientus, todėl paruošėme gausų jų asortimentą. Atvėsus orams žmonės dairosi į sotesnius produktus, suteikiančius daugiau energijos. Analizuodami duomenis matome, kad įvairūs kumpiai ir gurmaniški sūriai daugiau dėmesio sulaukia savaitgaliais ar švenčių dienomis, o dešros ir saliamis yra kone tradiciniai kasdienio stalo produktai“, – sako V. Budrienė.

Kilo Italijoje, paplito visame pasaulyje

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad žodis saliamis yra kilęs iš italų kalbos ir pirminė jo reikšmė buvo „sūdyta mėsa“. Manoma, kad saliamis gaminamas mažiausiai 2000 metų. Istoriniai šaltiniai skelbia, kad šis itališkas gardumynas mėgstamas buvo jau senovės romėnų laikais. 

„Šiuo metu saliamių rūšių yra pačių įvairiausių. Netgi skirtinguose Italijos regionuose saliamio gamybos ypatumai skiriasi. Pavyzdžiui, naudojami skirtingi prieskoniai, kai kur – actas, skirtingos rūšies mėsa. Laikui bėgant, šios rūšies dešra išplito į kitas Europos šalis. Saliamis gaminamas ir Ispanijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje. O, pavyzdžiui, mėgstama dešra dažnai naudojama ant picos – pepperoni – yra amerikietiška saliamio versija, pagardinta paprika ir kitais čili pipirais. Šioje šalyje saliamis yra taip mėgstamas, kad rugsėjo 7-ąją Amerikoje netgi minima nacionalinė saliamio diena“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Sakoma, kad saliamio dienos tikslas – paskatinti žmones paragauti kuo įvairesnių šios dešros variacijų. Pavyzdžiui, užuot ruošus tradicinę vakarienę, patiekti užkandžių lentą, kurioje vyrauja įvairiausių rūšių saliamis, ar draugus pasikviesti į teminį saliamio vakarėlį.

Nors mėgstamas ir populiarus visame pasaulyje, saliamis itin vertinamas ir gimtojoje Italijoje. Šio skanėsto garbei skirtinguose Italijos regionuose yra įkurti net keli saliamio muziejai. Vienas jų – Parmoje, kitas – Šiaurės Rytų Italijoje. Abiejuose muziejuose galima susipažinti su nepaprasta saliamio istorija, senoviniais jo gaminimo prietaisais, dešrų gaminimo technikomis.

 Kaip gaminamos saliamio dešros?

Saliamio gamyba susideda iš trijų procesų. Pirmiausia žalia mėsa sumalama ir sumaišoma su kitais ingredientais, tokiais kaip baltieji pipirai, vynas, actas, žolelės, malti riebalai, česnakai ir suformuojama dešra. Toliau vyksta fermentacijos procesas. Pirmiausia dešros laikomos šiltoje, drėgnoje vietoje, vėliau perkeliamos į vėsią, drėgną patalpą. Galiausiai dešros yra džiovinamos.

Kaip teigia V. Juodkazienė, saliamį galima panaudoti ne tik picų ar sumuštinių gamyboje. O, pavyzdžiui, ruošiant tradicinius itališkus carbonara makaronus, vietoje šoninės naudojant susmulkintą saliamio dešrą.

Pakepintu saliamiu pagardinti galima ir nachos traškučius, netgi įvairiausius troškinius, salotas: pakepintą saliamį sumaišyti su avinžirniais, susmulkintomis salotomis, salierais, alyvuogėmis, pomidorais, svogūnais ir pagardinti mėgstamu padažu. Taip pat ir ruošiant pusryčių patiekalus: fritatą, tradicinį omletą, įvairiausius sumuštinius, netgi košes.

„Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite saliamį.

Daržovių ir lęšių sriuba su saliamiu 

Jums reikės:

500 g virtos vištienos krūtinėlės

gabalėlio susmulkinto saliamio

1 ½ litro vandens

100 g raudonųjų lęšių

1 saliero stiebo

3 pomidorų

1 svogūno

2 kubelių daržovių sultinio

žiupsnelio druskos, pipirų

šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Pomidorus, salierą ir svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite svogūną ir pakepinkite apie 3 minutes. Tuomet sudėkite likusias smulkintas daržoves, saliamį, įberkite druskos, viską gerai išmaišykite ir pakepinkite dar 5 minutes. Šakute suplėšykite virtą vištieną ir sudėkite į puodą su daržovėmis. Viską užpilkite vandeniu, įdėkite daržovių sultinio kubelius, suberkite lęšius ir pagardinkite žiupsneliu pipirų. Viską išmaišykite ir ant nedidelės kaitros virkite apie 10 minučių. Paprasta, bet labai gardu.

Makaronai su saliamiu ir žirneliais

Jums reikės:

Mėgstamų makaronų

Gabalėlio plonai pjaustyto saliamio

2 puodelių šaldytų žaliųjų žirnelių

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Gabalėlio sviesto

Saujos susmulkinto svogūno

2 arbatinių šaukštelių malto česnako

druskos pagal skonį

½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų

¾ arbatinio šaukštelio maltų kajeno pipirų

Puodelio tarkuoto parmezano sūrio

Gaminame:

 Puode pasūdykite vandenį ir pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite makaronus. Prieš pat baigiant virti įmaišykite žirnelius. Per koštuvą nupilkite vandenį ir makaronus su žirneliais sudėkite atgal į puodą. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir sviestą. Įmaišykite žalius svogūnus ir česnakus. Pagardinkite druska, juodaisiais ir kajeno pipirais. Galiausiai įmaišykite saliamį ir dar šiek tiek pakepkite. Gautą mišinį sudėkite į puodą su virtais makaronais ir žirneliais. Galiausiai viską pagardinkite sūriu ir dar kartą išmaišykite.

 Pupelių ir saliamio troškinys

Jums reikės:

Gabalėlio susmulkinto saliamio

800 g konservuotų luptų pomidorų

200 g raudonųjų ryžių

200 g konservuotų pupelių

200 g pievagrybių

1 svogūno

1 skiltelės česnako

4 v. š. grietinės

šlakelio alyvuogių aliejaus

1 v. š. džiovintų čiobrelių

1 v. š. maltų aitriųjų paprikų

žiupsnelio druskos

žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

 Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite susmulkintą svogūną bei česnaką ir saliamį. Į keptuvę suberkite pasmulkintus pievagrybius ir maišydami kepkite apie 3 minutes. Tuomet suberkite konservuotus pomidorus, pupeles, prieskonius ir ryžius. Viską išmaišykite ir kaitinkite, kol užvirs, tuomet sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie valandą. Patiekite su grietine. Skanaus!

Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Trys mitai apie lošimus

Trys mitai apie lošimus

Kava

Tinklaraštininkė atskleidė savo kavos paslaptį: labai svarbu tikslus vandens kiekis

kava

Skani kava namuose – misija įmanoma: paprastos taisyklės, kurioms nereikės specialių įgūdžių

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

NAMAI

Naudingi patarimai atostogautojams: ką daryti, kad išvykus ilgesniam laikui nenumarintume kambarinių gėlių?

Naudingi patarimai atostogautojams: ką daryti, kad išvykus ilgesniam laikui nenumarintume kambarinių gėlių?

3 mitai, kuriais žmonės vadovaujasi drėkindami ir valydami namų orą

3 mitai, kuriais žmonės vadovaujasi drėkindami ir valydami namų orą

paprikos auginimas

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų: papildomai neišleisite nė cento

Kaip nešvaistyti maisto

Kaip nešvaistyti maisto: terminų ant etikečių skaitymo ir kitos gudrybės

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

Šildymo sezonas: ar įmanoma sutaupyti?

Švarūs namai, per kelias valandas: pasinaudojus šiomis gudrybėmis tvarkymui nereikės skirti viso savaitgalio

Švarūs namai, per kelias valandas: pasinaudojus šiomis gudrybėmis tvarkymui nereikės skirti viso savaitgalio

PATARIMAI

gėlių priežiūra

Per Valentino dieną gautos puokštės: kaip prižiūrėti gėles, kad jos žydėtų kuo ilgiau?

Kaip apsaugoti augintinius nuo ligų, o piniginę nuo netikėtų išlaidų?

Kaip apsaugoti augintinius nuo ligų, o piniginę nuo netikėtų išlaidų?

Grilio sezonas

Grilio sezonas: kur kepsnines užsikurti miestiečiams ir pagrindinės saugos taisyklės

Gerosios bakterijos: gyvos ar leisgyvės?

Gerosios bakterijos: gyvos ar leisgyvės?

Ekspertės patarimai, kaip teisingai laikyti rudens gėrybių derlių namuose

Ekspertės patarimai, kaip teisingai laikyti rudens gėrybių derlių namuose

Šaltuoju metu – ypatingas dėmesys pėsčiųjų saugumui ir kodėl nereikia valgyti barstymui skirtos druskos

Šaltuoju metu – ypatingas dėmesys pėsčiųjų saugumui ir kodėl nereikia valgyti barstymui skirtos druskos

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.