Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Išmesti nereikia naudoti – kur dėsite kablelį? 4 gardūs maisto likučių receptai

Išmesti nereikia naudoti – kur dėsite kablelį? 4 gardūs maisto likučių receptai

Nors didžiosios metų šventės oficialiai baigėsi, apie šventinį patiekalų maratoną mums vis dar primena namuose užsilikę maisto likučiai. Virtuvės spintelėje gulinti apdžiūvusi duona, šaldytuvo kampe pamirštos burokėlių salotos – daugelio šiandienos lietuvių kasdienybė. Tačiau neskubėkite šių produktų išmesti – nustebtumėte, kiek gardžių patiekalų galite pasidaryti iš šventinių maisto likučių, o ypač – sudžiūvusios duonos. Išbandykite keturis gardžius receptus, kurie padės ne tik sutaupyti, bet ir atrasti naujų skonių savo virtuvėje.

„Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius teigia, kad šiuo šventiniu laikotarpiu lietuviai dažniau rinkosi šviesią duoną – pirko daug ir didesnėmis pakuotėmis. Todėl tikėtina, kad šviesios duonos likučių iki pat šiandien rastumėme ne vienuose namuose.

Tačiau ekspertas kviečia jų neišmesti – šviesi duona nesudėtingai gali būti prikelta antram gyvenimui, o taip pat puikiai pasitarnauti ir kaip pagrindas kitiems maisto likučiams.

1. Amerikietiška klasika – keptas sūrio ir kumpio sumuštinis

Keptas sūrio sumuštinis (angl. grilled cheese sandwich) – ne kartą buvo įvardytas kaip populiariausias Amerikos sumuštinis. O svarbiausia, kad šiam patiekalui kuo puikiausiai tinka pastovėjusi ir apdžiūvusi duona, kurios nespėjote suvalgyti prie šventinio stalo.

„Jeigu vietoje šviežios duonos rinksitės kiek kietesnę, jūsų sumuštinis bus itin traškus. Ji sugers sviesto ir sūrio skonius bei tobulai apskrus, o kol bus šiltas – išliks minkštas viduje. Kepdami tokį sumuštinį venkite storų duonos riekių, nes jos sulaikys karštį ir neleis sūriui tolygiai išsilydyti. Taip pat venkite riekelių su didelėmis skylėmis, nes sūris per jas paprasčiausiai ištekės“, – sako T. Aleknavičius.

Jums reikės: 8 riekelių „Gardėsio“ batono su kefyru ir kalciu, 4 valgomųjų šaukštų majonezo, 4 valgomųjų šaukštų kambario temperatūros sviesto, 200 g mėgstamo kumpio, 400 g čederio sūrio.

  • Sumaišykite majonezą kartu su minkštu sviestu. Ištepkite gautu mišiniu duonos riekes iš vienos pusės. Įdėkite į keptuvę pusę turimų riekelių, išteptų mišiniu žemyn, ir tuo pat metu įjunkite viryklę ant vidutinės ugnies.
  • Ant duonos riekių, esančių keptuvėje, padalinkite tarkuotą sūrį, smulkintą kumpį, ant viršaus uždėkite antrą duonos riekę, ištepta puse į viršų. Kai viena pusė patampa auksinio-rudo atspalvio (tai turėtų užtrukti apie 5-7 min.), apverskite ir kepkite kitą pusę dar 3-5 min., sumažindami ugnį nuo vidutinės iki žemos. Kai abi pusės įgaus auksinį atspalvį, perkelkite sumuštinį į lėkštę.

2. Traškus šoninės ir kepto bri sūrio sumuštinis su karamelizuotais svogūnais

Jeigu norite išbandyti patobulintą kepto sūrio sumuštinį, papildykite jį išraiškingas bri sūrio ir karamelizuotų svogūnų skoniais. Tačiau rinkdamiesi priedus, atkreipkite dėmesį į jų drėgmę.

„Viena iš pagrindinių puikiai iškepto sumuštinio paslapčių yra drėgmės kontrolė, nes su ja lengva persistengti. Jei norite dėti į keptą sumuštinį vandeningų daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, juos verčiau prieš tai apkepkite, taip išgarindami dalį drėgmės. Kitu atveju kaitinamos daržovės sumuštinyje išleis visus savo skysčius, sumuštinis permirks ir neapskrus. Todėl verčiau rinkitės svogūnus, pievagrybius, kuriuos pakepus didžioji dalis drėgmės išgaruoja“, – teigia T. Aleknavičius.

Jums reikės: 2 didelių supjaustytų svogūnų, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, ½ šaukštelio druskos, 2 v. š. rudojo cukraus, 2 v. š. raudonojo vyno acto, 8 riekelių batono su kefyru ir kalciu, 200 g traškiai iškeptos šoninės, 120 g bri sūrio griežinėliais, 100 g pievagrybių, 4 šaukštų kambario temperatūros sviesto.

  • Ant nedidelės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę ir troškinkite svogūnus alyvuogių aliejuje su druska iki minkštos konsistencijos ir auksinės spalvos. Kepimo pabaigoje įdėkite cukraus, įpilkite acto, pamaišykite ir išjungę kaitrą palikite karamelizuotis.
  • Pievagrybius susmulkinkite ir patroškinkite keptuvėje su lydytu sviestu, gardinkite druska ir pipirais.
  • Vieną duonos riekelių pusę ištepkite sviestu. Ant neišteptos sviestu pusės uždėkite svogūnų, pievagrybių, bri sūrio ir keptos šoninės. Užvožkite antrąją sviestu ištepta duonos riekele.
  • Kepkite keptuvėje iš abiejų pusių vidutinėje temperatūroje ar specializuotoje sumuštinių keptuvėje, kol įgaus auksinį-rudą atspalvį, o bri sūris išsilydys. Patiekite iš karto.

3. Burokėlių ir ožkos sūrio sumuštinis

Sakoma, kad Skandinavijoje populiariausias atviras sumuštinis „Smørrebrød“ gimė kaip būdas, siekiant „utilizuoti“ maisto likučius. Silkės, rūkytos žuvies ar mėsos, bulvių, kiaušinių ar marinuotų daržovių likučiams toks sumuštinis – puiki drobė eksperimentams. Jame taip pat neretai atsiduria šiaurės šalyse itin populiarios burokėlių salotos (rödbetssallad), kurios turi gilias tradicijas ant skandinaviško Kalėdų stalo. Tad išbandykite šį sumuštinį, jeigu namuose vis dar turite burokėlių mišrainės likučių.

Jums reikės: 150 g burokėlių mišrainės arba virtų burokėlių su majonezu, 1 valgomojo šaukšto smulkintų krapų, 2 riekelių „Gardėsio“ batono su kefyru ir kalciu, nedidelės saujos gražgarsčių ar kitų salotų lapų, 40 g minkšto ožkos sūrio arba fetos, sutrupintos, 2 šaukštelių moliūgų sėklų.

  • Paskrudinkite duoną ir užtepkite burokėlių mišrainės.
  • Ant kiekvienos riekės uždėkite gražgarsčių, šiek tiek ožkos sūrio, krapų. Taip pat pabarstykite moliūgų sėklomis.

4. Sumuštinis su rūkyta skumbre

Turkai panašius sumuštinius vadina balik ekmek ir gardina juos ką tik kepta ir šviežiai pagauta žuvimi. Žymiausias Turkijos šefas Mehmetas Gürsas ant paskrudintos duonos tepa kreminę kepto česnako tyrę ir viską užbaigia rūkyta skumbre bei raudonųjų svogūnų ir pomidorų griežinėliais. Išbandykite lietuvišką tokio sumuštinio versiją su baltos mišrainės likučiais.

Jums reikės: 4 riekelių sumuštinių duonos su kefyru, 2 rūkytos skumbrės filė (nulupta oda, susmulkintos), 4 mažų virtų kiaušinių, 2 vidutinio dydžio virtų bulvių su odele, 3 šaukštų majonezo, 1 šaukšto garstyčių, 2 šaukštų svogūnų laiškų, kelių ridikėlių, krapų ir raudonojo svogūno garnyrui. Druskos ir pipirų, alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių.

Gaminimo eiga:

  • Sumaišykite majonezą su garstyčiomis ir užtepkite ant paskrudintų duonos riekelių.
  • Supjaustykite šviežias bulves ir uždėkite jas ant sumuštinių. Taip pat uždėkite smulkintos skumbrės, kiaušinių ir ridikėlių.
  • Pabarstykite laiškiniais česnakais, papuoškite krapais ir raudonuoju svogūnu. Viską užbaikite druska ir pipirais ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi bei citrinos sultimis.
Related Topics
  • maisto likučiai
Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Kokius skanėstus duoti šunims?

Kokius skanėstus duoti šunims?

Taupymo patarimai

Paprasti klausimai finansų ekspertams – pasimokykite jų kasdienių taupymo triukų

Vienas populiariausių, aktyvaus poilsio mėgėjų, pasirinkimų – plaukimas baidarėmis

Vienas populiariausių, aktyvaus poilsio mėgėjų, pasirinkimų – plaukimas baidarėmis

Penki patarimai – ką svarbiausia žinoti pradedančiajam bėgikui

Penki patarimai – ką svarbiausia žinoti pradedančiajam bėgikui

6 pavasario makiažo tendencijos: pasidažyti taip, kad atrodytų, jog nesidažei

6 pavasario makiažo tendencijos: pasidažyti taip, kad atrodytų, jog nesidažei

NAMAI

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

Tapetų pasirinkimas

Kaip ir kokius tapetus išsirinkti?

Ekspertė atskleidė 2020 metų kambarinių augalų tendencijas

Ekspertė atskleidė 2020 metų kambarinių augalų tendencijas

Augalų sodinimas

Sodo tinklaraštininkės patarimai: kokius augalus sodinti, kad kiemas džiugintų visą vasarą

citrina

5 patarimai, kaip tvarkant namus panaudoti citriną

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

PATARIMAI

Kokiais produktais paįvairinti racioną, kad padėtume nuo ekranų pavargusioms akims?

Kokiais produktais paįvairinti racioną, kad padėtume nuo ekranų pavargusioms akims?

Super maistas veido odai – ką reiktų žinoti?

Super maistas veido odai – ką reiktų žinoti?

Investicija į vaikų ateitį: žinoma mama atskleidė, ką būtina žinoti

Investicija į vaikų ateitį: žinoma mama atskleidė, ką būtina žinoti

Kaip kalbėtis su partneriu? 3 svarbios dialogo taisyklės

Kaip kalbėtis su partneriu? 3 svarbios dialogo taisyklės

Makiažo ekspertė atskleidžia: gaivus makiažas – šio pavasario tendencija

Makiažo ekspertė atskleidžia: gaivus makiažas – šio pavasario tendencija

Šaltuoju metu – ypatingas dėmesys pėsčiųjų saugumui ir kodėl nereikia valgyti barstymui skirtos druskos

Šaltuoju metu – ypatingas dėmesys pėsčiųjų saugumui ir kodėl nereikia valgyti barstymui skirtos druskos

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.