Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Ir Kūčioms, ir Kalėdoms: karpio su grybais receptas tapsiantis šventinio stalo pažiba

Ir Kūčioms, ir Kalėdoms: karpio su grybais receptas tapsiantis šventinio stalo pažiba

Įvairiausiais būdais ruoštas karpis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas tradicinis Kūčių stalo meniu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad bėgant metams tradicijos – išlieka, todėl nenuostabu, kad artėjant šventėms karpis tarp tinklo pirkėjų išlieka vienu paklausiausiu produktų. 

„Duomenys rodo, kad šventiniu laikotarpiu tarp populiariausių žuvų, lyderių pozicijas išlaiko tradicinis karpis bei šios žuvies pusgaminiai, o taip pat ir lašiša. Artėjant Kūčioms, žinoma, smarkiai išauga ir silkių pardavimai. Prieš Kūčias fasuotos silkės pardavimai vidutiniškai padidėja 35 proc., o sveriamos – vidutiniškai daugiau nei 45 proc. Ieškantys įmantresnių skonių Kūčių stalui renkasi ir skumbrę, upėtakį ar šamą. Be to, prieš Kalėdas vidutiniškai trečdaliu išauga ir jūros gėrybių pardavimai“, –  sako V. Budrienė. 

Europiečių pamėgtas Kalėdų patiekalas

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad karpis ant šventinio žmonių stalo puikuojasi ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse. Tiesa, europiečiai šią žuvį dažniausiai valgo ne Kalėdų išvakarėse, o per pačias Kalėdas. 

Pasak ekspertės, tradicija per Kalėdas valgyti karpį itin paplitusi Čekijoje, Slovakijoje ir Lenkijoje. Taip pat dažnai sutinkama ir Vengrijoje, Austrijoje, Vokietijoje, netgi Kroatijoje. Istoriniai šaltiniai byloja, kad šis patiekalas ant Kalėdinio stalo buvo sutinkamas jau viduramžiais. Viena to priežasčių – su pasninku susijusios katalikiškų šalių tradicijos. 

Įdomu dar ir tai, kad nuo senų laikų vyraudavo tradicija pirkti ne skrostus, tačiau gyvus karpius, kuriais prieš Kalėdas būdavo prekiaujama tiesiog miestų aikštėse. Šaltiniai byloja, kad europiečiai gyvus karpius pirkdavo likus net kelioms dienoms iki Kalėdų, ir iki švenčių juos laikydavo ne kur kitur, o savo voniose – mat buvo manoma, kad kelias dienas paplaukioję vonioje jie taps švaresni. Visgi, kaip sako V. Juodkazienė, rūpinantis gyvūnų gerove – jau kurį laiką gyvos žuvies nuspręsta atsisakyti.

Su kuo jis valgomas?

Maisto ekspertės teigimu, skirtingose šalyse, kalėdinio stalo puošmena karpiai turi skirtingas  gaminimo tradicijas. Pavyzdžiui, Slovakijoje ir Čekijoje karpiai dažniausiai apvoliojami džiūvėsėliuose ir kepami aliejuje. Taip paruoštas karpis dažnai patiekiamas šalia kitų patiekalų – bulvių salotų ar kopūstų sriubos. Lenkijoje karpis dažnai patiekiamas su tradiciniais koldūnais, o Vengrijoje iš jo verdama žuvienė. Kaip pasakoja maisto ekspertė, Lietuvoje tradiciškai karpis yra kepamas visas, orkaitėje, arba keptuvėje, apvoliotas miltuose. 

Pasak jos, karpis dažniausiai derinamas su tradicinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, troškintomis morkomis, svogūnais, bulvėmis, ar šviežiomis salotomis. Tačiau ši žuvis puikiai dera ir su paprikomis, pomidorais, špinatais, netgi grikiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis ar grybais. Mėgstantiems dar išraiškingesnius skonius ekspertė siūlo karpį pagardinti imbieru ar kalendra, čili pipirais ar kitais mėgstamais prieskoniais arba ruošti karpį įvairiausiuose padažuose: pradedant pomidorų ir baigiant medaus.

V. Juodkazienė dalijasi ir nepaprasto skonio karpio receptu, kuris papuoš jūsų Kūčių, o gal ir Kalėdų stalą.

Orkaitėje keptas karpis su grybais

Jums reikės:

Vidutinio dydžio šviežio karpio

Druskos ir pipirų, pagal skonį

Citrinos

Supjaustytos morkos

½ puodelio supjaustytų svogūnų

Nedidelio gabalėlio sviesto

½ puodelio džiūvėsėlių (dar šiek tiek apibarstymui)

½ puodelio smulkintų, mėgstamų grybų

1 arbatinio šaukštelio cukraus

½ puodelio obuolių acto

Pagaminimas:

Tinkamai išvalykite karpį. Nuplaukite ir jį nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Visą žuvį nuplaukite actu ir palikite 15 minučių pastovėti. Aptepkite žuvį citrinos sultimis viduje ir išorėje. Tuomet jį įtrinkite prieskoniais. Supjaustytas morkas, svogūnus, susmulkintus grybus, cukrų ir džiūvėsėlius suberkite į dubenį ir viską sumaišykite. Tuomet įpilkite puodelį vandens. Ir viską dar kartą sumaišykite. Gautu mišiniu įdarykite karpį. Tuomet karpį įtrinkite sviestu ir apibarstykite džiūvėsėliais. Galiausiai orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite apie 60 minučių. Patiekite su citrinos skiltelėmis ir įvairiausiais būdais paruoštomis bulvėmis. Skanaus!

Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

kava

Skani kava namuose – misija įmanoma: paprastos taisyklės, kurioms nereikės specialių įgūdžių

Vienas populiariausių, aktyvaus poilsio mėgėjų, pasirinkimų – plaukimas baidarėmis

Vienas populiariausių, aktyvaus poilsio mėgėjų, pasirinkimų – plaukimas baidarėmis

Troškuliui malšinti ar vitaminų atsargoms papildyti – kam sultis renkasi Lietuvos gyventojai?

Troškuliui malšinti ar vitaminų atsargoms papildyti – kam sultis renkasi Lietuvos gyventojai?

Įdomu: 6 išmaniojo telefono supergalios, apie kurias nežinojote

Įdomu: 6 išmaniojo telefono supergalios, apie kurias nežinojote

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

Ką reikia žinoti renkantis paspirtuką?

NAMAI

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

Originalus užkandžių pateikimas drebina socialinius tinklus: išbandykite sviesto lentą

Maisto produktų laikymas

Ir žinojimas padeda sutaupyti: kaip geriausia laikyti ilgai negendančius produktus?

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

Namuose apsigyveno kandys, tarakonai ar skruzdės? Vaistininkas pataria, ką daryti

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

Pavasariniai darbai kieme, kuriuos atlikti reikia jau dabar

kvapai

Tvarios, jaukios ir kvapnios – kalėdinės dekoracijos iš apelsinų: 4 būdai, kaip jas pasigaminti

PATARIMAI

vitaminas d

Dažniausi klausimai apie vitaminą D: kiek iš tiesų jo reikia, kada gerti, ar galima perdozuoti?

Vasara biure: 4 patarimai, kaip karštą dieną išlikti produktyviam

Vasara biure: 4 patarimai, kaip karštą dieną išlikti produktyviam

Rudens makiažo tendencijos – tvarumas, mėlyni šešėliai ir 60-ųjų nuotaika

Rudens makiažo tendencijos – tvarumas, mėlyni šešėliai ir 60-ųjų nuotaika

Sutaupyti trokšta kiekvienas: patarimai, kurie padės nepasiduoti emociniam pirkimui

Sutaupyti trokšta kiekvienas: patarimai, kurie padės nepasiduoti emociniam pirkimui

Reklamos specialistas

Reklamos agentūra pataria: Ką reikia padaryti, kad taptum reklamos specialistu

Gerosios bakterijos: gyvos ar leisgyvės?

Gerosios bakterijos: gyvos ar leisgyvės?

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.