Search
Close this search box.

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Kišas su špinatais

Kišas  klasikinės prancūzų virtuvės patiekalas, tinkamas tiek pietums, tiek vakarienei. Be to, dėl tvirtos struktūros ir išlaikomo skonio jį galima dėti į priešpiečių dėžutes, tad pravers mokantis ar iškylaujant. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad į kišus dedami špinatai – itin vertinga lapinė daržovė, o nemėgstantys šviežių, gali juos panaudoti įvairiems apkepams ar kišams, kurie, pagardinti varške ar sūriais, taps visaverčiu baltymų šaltiniu. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip ilgiau išlaikyti šviežius špinatus namuose ir sutaupyti juos įsigyjant. 

Špinatai – vertingiausių pasaulio daržovių dešimtuke

Špinatus galima dėti į glotnučius ar salotas, gardinti jais sriubas, troškinius bei apkepus. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jie maistingi ir nekaloringi, todėl gali būti kasdienio mitybos raciono dalis: „Kaip ir visose žalios spalvos daržovėse, špinatuose yra polifenolių, fitochemikalų, vitamino K bei mineralinių medžiagų: kalio, kalcio. Apie 100 g šios daržovės suteikia du trečdalius vitamino A, pusę vitamino C ir ketvirtadalį per parą mums reikalingos magnio bei geležies normos.“ 

Tačiau pagrindinė špinatų nauda – didelis kiekis juose esančių foliatų, augaluose esanti vitamino B9, t.y. folio rūgšties, forma. „Šis vitaminas labai svarbus baltymų sintezei ir visoms žmogaus organizmo funkcijoms, o ypač reikalingas besilaukiančioms moterims. Tad šalia kitų superdaržovių, špinatai patenka į vertingiausių pasaulio daržovių dešimtuką“, – teigia gydytoja dietologė. Ji priduria, kad atsargiai špinatus turėtų vartoti asmenys, kurie serga podagra ar artritu, taip pat tie, kuriems gresia rizika dėl inkstų akmenų susidarymo, nes špinatuose esantys oksalatai gali skatinti šių ligų vystymąsi.

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, visais metų laikais prekybos centruose galima rasti mažuosius, paprastuosius bei ekologiškus špinatus. „Įsigijus jų daugiau per akcijas, verta užsišaldyti susmulkintus, nes špinatai išsaugo visas savo naudingąsias savybes. Jie, kaip ir dauguma kitų daržovių, turi nemažai drėgmės, tad sandariame inde špinatus traškius išlaikysite iki pat ant pakuotės nurodyto termino. Tuo tarpu nesandarioje pakuotėje špinatai pradės greitai vysti. Pagrindinis špinatų šviežumo rodiklis – stangrūs ir tiesūs lapai. Subrendę špinatai yra ryškesnės ir sodresnės žalios spalvos, o mažieji – švelnesnės. Jie turėtų būti be geltonumo ar vytimo požymių“, – pastebi O. Suchočeva.

Sūris – naudingas, tik svarbus jo kiekis

Tiek minkštieji, tiek kietieji sūriai mėgstami Viduržemio jūros regiono tautų, o Prancūzijoje, pasižyminčioje didžiule sūrių įvairove, jie skanaujami ypač dažnai. Lietuvoje juos dažnai tarkuojame ant kepinių ar dedame į troškinius, sumuštinius, salotas. Tačiau gydytoja dietologė E. Gavelienė pažymi, jog verta atsižvelgti tiek į sūrio riebumą, tiek į suvartojamą jo kiekį: fermentinio sūrio dienos norma – nykščio dydžio, tačiau jei sūriu gardžiuojamės retai, jo suvalgyti vienu kartu galima ir daugiau.

„Kartais sakoma, kad štai prancūzai valgo daug sūrių, jie yra jų maisto kultūros dalis, bet tai nekenkia nei jų figūrai, nei sveikatai. Tačiau žvelgdami į kitas tautas, mes dažnai išskiriame tik vieną mitybos komponentą, neįvertindami kitų: paties valgymo proceso ir bendro dienos maisto kiekio. Sūris yra puikus produktas, kuriame randama baltymų, A ir B grupės vitaminų, taip pat kalcio, fosforo, gausu aminorūgščių, lipidų bei baltymų. Tik svarbu išlaikyti proporcijas ir sūriu gardinti patiekalus, tačiau nepaversti pagrindiniu patiekalo turiniu. Jeigu sūrį valgome vieną, jis dažniausiai užima tarpinio valgymo – užkandžio – poziciją“, – pastebi dr. E. Gavelienė.

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, prekybos tinklo asortimente yra daugiau nei 300 sūrio kategorijos produktų. Populiariausi iš jų –  fermentiniai, kietieji, minkštieji (feta, mocarela, maskarponė), baltojo ir mėlynojo pelėsio sūriai. „Turime tiek pigesnių, prieinamų kiekvienam pirkėjui, tiek išskirtinių sūrių. Ieškantys autentiškų produktų, turėtų atkreipti dėmesį į saugomos kilmės vietos ar geografinės nuorodos ženklus, o norintys sutaupyti,turėtų į pirkinių krepšelį įsidėti „Rimi Basic“ prekinio ženklo sūrį“, – pataria ekspertė.

O. Suchočeva nerekomenduoja sūrių laikyti plastiko pakuotėje ar taroje, kadangi jiems reikalinga oro cirkuliacija. Tad geriausia būtų namuose juos suvynioti į specialų sūrių arba pergamentinį popierių ir padėti į šaldytuvą.

„Tam, kad nereikėtų švaistyti nei maisto, nei pinigų, visada geriau pirkti mažesnį sūrio kiekį, bet dažniau. O sutaupyti apsiperkant padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, kokybę už prieinamą kainą garantuojanti „Rimi Basic“ produktų linija bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos. Asmeniniai pasiūlymai sugeneruojami atsižvelgiant į pirkinių istoriją, todėl mėgstamus maisto produktus, taip pat ir mėgstamus sūrius įsigysite su papildoma nuolaida“, – teigia O. Suchočeva.

Turint šaldytuve špinatų ir sūrio kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia šeimai iškepto gardų kišą, į kurį galima dėti įvairias daržoves, kitų žalumynų likučius: „Prancūzišką kišą paprastai sudaro 3 sluoksniai: tešlos pagrindas, įvairūs priedai bei ant viršaus pilamas kiaušinių plakinys. Išbandykite sveikatai palankesnį variantą – be tešlos, bet tokį pat gardų.“ 

RECEPTAS

Kišas su špinatais ir pievagrybiais

Patiekalui* reikės:

200 g špinatų – špinatai 1,99 eur/200 g;

250 g pievagrybių – pievagrybiai „Rimi“ 1,29 eur/250 g;

100 g fetos sūrio – sūris salotoms „Rimi“, 40 % rieb., 2,25 eur/200 g;

1/3 puodelio tarkuoto fermentinio sūrio – kietasis tarkuotas sūris „Rimi“ 1,35 eur/80 g;

4 kiaušiniai;

1 skiltelė smulkinto česnako;

1 puodelis pieno;

2 šaukštai kepimo aliejaus;

druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC. Nuplautus pievagrybius supjaustykite plonais griežinėliais. Susmulkinkite česnaką.
  2. Į keptuvę įpilkite aliejaus, suberkite pievagrybius, česnaką. Kepkite pabarstytus druska grybus ant vidutinės kaitros, kol iš keptuvės išgaruos drėgmė.
  3. Patepkite aliejumi apvalų kepimo indą. Į jį sluoksniuokite pievagrybius, špinatus ir trupintą fetą.
  4. Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius, pipirus ir pieną.
  5. Kiaušinių plakinį supilkite į kepimo indą ant špinatų, grybų ir fetos.
  6. Kišą įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 50 minučių arba kol viršus taps aukso spalvos. 

Skanaus! 

TAIP PAT SKAITYKITE