Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Skaitome.lt Skaitome.lt
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
  • Maistas

Gardžiai vakarienei – skraidkalmarių čiuptuvai: troškinkite su daržovėmis, kepkite wok keptuvėje

skraidkalmarių čiuptuvai

Kai vakarienei norisi ko nors įmantresnio – puikus pasirinkimas gurmaniškieji skraidkalmarių čiuptuvai. Iš tiesų juos pasiruošti visai nesudėtingai galite ir namuose. Be to, ši įspūdingos išvaizdos ir skonio jūros gėrybė pasižymi ir didele nauda sveikatai – juose daug baltymų ir kitų sveikatai naudingų elementų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jūros gėrybės dažnai pastebimos ir pirkėjų krepšeliuose.

Skanu ir sveika

„Krevetės, midijos, skraidkalmarių čiuptuvai – jūros gėrybės sulaukia vis didesnio pirkėjų susidomėjimo. Pastebime, kad žuvis, kaip mėsos alternatyva, dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Lietuviai domisi įmantresnės rūšies žuvimi: plekšnėmis, vilkžuvėmis, juodaisiais paltusais, todėl nuolat plečiame šios kategorijos asortimentą“, – teigia V. Budrienė. 

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad skraidkalmarių čiuptuvai pasižymi į aštuonkojį panašiu skoniu ir išvaizda. Be to, kaip ir įvairios rūšies žuvyje, krevetėse ar kitose jūros gėrybėse, skraidkalmarių čiuptuvuose yra gausu omega-3 riebalų rūgščių bei vitamino C, kalcio ir geležies. Šios medžiagos ne tik gerina atmintį ir smegenų veiklą, bet ir nuotaiką, netgi stiprina imunitetą, todėl žuvį ar jūros gėrybes, specialistai valgyti pataria kelis kartus per savaitę. 

„Jeigu skraidkalmarių čiuptuvus pervirsite arba perkepsite, jų skonis gali tapti kaip gumos. Tačiau, jeigu juos ruošite vadovaujantis keliomis taisyklėmis, jie gali tapti ypatingai subtilu, švelniu patiekalu, netgi turinčiu riešutinį poskonį“, – sako V. Juodkazienė. 

Ir kepsninėje, ir wok keptuvėje

Jei norite ypatingo patiekalo, pirmiausia čiuptuvus reikėtų apvirti vandenyje pagardintame įvairiausiais prieskoniais – lauro lapais, pipirais, salierais ar mėgstamomis žolelėmis. Priklausomai nuo dydžio, šios jūros gėrybės ilgai virti nereikia – užtenka vos 15–20 minučių. Žinoma, verdant čiuptuvus kartkartėmis svarbu juos patikrinti šakute. Išvirtus skraidkalmarių čiuptuvus galite trumpai paskrudinti ant aukštos ugnies keptuvėje ar kepsninėje. Jeigu rinksitės antrąjį variantą, jie dar ir įgaus dūminio skonio. 

Jeigu norite skraidkalmarių čiuptuvus paruošti kiek kitaip, tai padaryti galite ir naudojami wok keptuvę.  Į ją gausiai reikėtų įpilti aliejaus ir stipriai įkaitinti. Tuomet sudėti smulkiai supjaustytus čiuptuvus ir greitai juos apkepti. Tai daryti, pasak V. Juodkazienės, reikėtų ne daugiau nei kelias minutes, nes kitaip jie įgaus guminę tekstūrą. Galiausiai iškepusius čiuptuvus reikėtų nusausinti ant popierinių rankšluosčių ir patiekti su saldžiarūgščiu padažu. 

„Iki“ atstovė sako, kad skraidkalmarių čiuptuvus skanu derinti su pačiais įvairiausiais priedais: mėgstamomis daržovėmis: tradicinėmis ar saldžiomis bulvėmis, svogūnais, česnakais, paprikomis, brokoliais, pomidorais, baklažanais. Prie jų taip pat puikiai tinka ir ryžiai, kuskusas, įvairiausi padažai, dažniausiai pagardinti citrina arba pomidorų tyre. 

V. Juodkazienė dalijasi ir keliais receptais su šia nepaprasta jūros gėrybe. 

Ant grilio kepti paprastieji didieji skraidkalmarių čiuptuvai su sviesto ir citrinų padažu

Jums reikės:

Didesnių paprastojo didžiojo skraidkalmario čiuptuvų

Kelių juodųjų pipirų grūdelių

Kelių lauro lapų

Nedidelio svogūno

Šviežių petražolių

Padažui Jums reikės:

Kelių šaukštų sviesto

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Kelių skiltelių česnako

Šlakelio sultinio

Citrinos

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Kalmaro čiuptuvus sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, suberkite juodųjų pipirų grūdelius, lauro lapus, sudėkite susmulkintą svogūno galvą ir palikite užvirti. Kai vanduo užvirs, kalmarus stebėkite: jų virimo laikas priklauso nuo dydžio. Jeigu čiuptuvai didesni ir storesni – juo virkite apie 30-40 min, jeigu nedideli – perpus trumpiau. Ar čiuptuvai išvirę, galima patikrinti šakute – jeigu jie persiduria lengvai, vadinasi, yra paruošti. Galiausiai čiuptuvus išimkite iš puodo ir nusausinkite.

Tuomet keptuvėje ištirpinkite sviestą, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, sudėkite smulkintą česnaką ir kelias minutes pakepkite. Supilkite sultinį, įspauskite citrinos sulčių, įberkite druskos, pipirų ir dar šiek tiek pakepkite, kol skystis šiek tiek nugaruos.

Galiausiai iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Dėkite ant jo čiuptuvus ir kelias minutes vartydami pakepkite, kol šie gražiai apskrus. Užpilkite čiuptuvus padažu ir patiekite su šviežiomis petražolėmis ir mėgstamu garnyru.

Skraidkalmarių čiuptuvų troškinys su pomidorais

Jums reikės:

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Skraidkalmarių čiuptuvų

Svogūno

Kelių skiltelių česnako

Žiupsnelio raudonėlių

Kelių lauro lapų

4-5 bulvių

Kelių pomidorų

Šlakelio raudonojo vyno acto

Šviežių petražolių

Gaminame:

Su alyvuogių aliejumi kelias minutes pakepinkite svogūnus, česnaką, raudonėlius ir laurų lapus. Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir kartu su čiuptuvais sudėkite į puodą, kuriame kepė prieskoniai. Pamaišydami kepkite apie 10 minučių. Pomidorų žievelę nulupkite, o minkštimą susmulkinkite ir taip pat sudėkite į puodą. Po 10 minučių supilkite raudonojo vyno actą ir įpilkite vandens, kad viską apsemtų. Sumažinę ugnį troškinkite dar apie pusę valandos. Patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Kiti įrašai
Šaltibarščiai
Skaityti
  • Maistas

Prasideda šaltibarščių sezonas: palygino kainas kavinėje ir gaminant namuose

Šonkauliukai su braškių glazūra
Skaityti
  • Maistas

Vasaros šaukliai – šonkauliukai su… braškėmis: įkvėpimo semkitės iš „Lidl“ šeštadienio pasiūlymų

Paukštienos receptai
Skaityti
  • Maistas

Paukštienos dienai artėjant: įdomūs faktai ir 3 lengvi receptai

Kišas su špinatais
Skaityti
  • Maistas

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Šilauogės
Skaityti
  • Maistas

Jaunystės ir grožio šaltiniu vadinamos šilauogės: kiek jų reikėtų suvalgyti per dieną?

slyvos
Skaityti
  • Maistas

Slyvos – geresniam virškinimui bei savijautai

Kepurinė
Skaityti
  • Maistas

Jeigu lietuvių liaudies šokiai būtų patiekalai – V. Radzevičius pristato „Kepurinės“ receptą

Įdaryti kiaušiniai
Skaityti
  • Maistas

Ruošiamės Velykoms: nustebinkite svečius netradiciniais įdarytų kiaušinių receptais

MASITAS

Bulviniai blynai

Taupūs ir sotūs Kovo 11-osios pietūs: 3 lietuviškų patiekalų receptai

mėsos kukuliai receptai

Mėsos kukulių dienos proga: paruošimo gudrybės ir lengvi receptai

žuvies ruošimas

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

Šv. Kazimiero dieną pasitinkant: kaip namuose išsikepti riestainių neišlaidaujant mieste?

kopūstas

Ryškusis savojinis kopūstas: 3 receptai, kuriuos verta išbandyti šį pavasarį

naminiai saldainiai

Nustebinkite mylimuosius namuose gamintais saldainiais: išbandykite nesudėtingus receptus

LAISVALAIKIS

Knygų skaitymas

Patarimai, kaip išsiugdyti įprotį skaityti knygas

Trys mitai apie lošimus

Trys mitai apie lošimus

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

Karščio pavojus augintiniams: kaip vasarą automobilyje turėtų keliauti keturkojai

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Kavinių ir restoranų pinigų viliojimo gudrybės

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Trenerės ir gydytojos patarimai aktyviai judant karščio metu: ką turime žinoti?

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

Vaikai ir televizija: kaip iš pramogos gauti naudos?

NAMAI

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

Patalpų oro svarba: kaip sumažinti jo užterštumą ir apsaugoti sveikatą

Namų tvarkymas

3 švaros guru patarimai: kaip pavasarinį tvarkymąsi paversti malonesniu ir sutaupyti?

Naudingi patarimai atostogautojams: ką daryti, kad išvykus ilgesniam laikui nenumarintume kambarinių gėlių?

Naudingi patarimai atostogautojams: ką daryti, kad išvykus ilgesniam laikui nenumarintume kambarinių gėlių?

Vonios kambario įrengimo klaidos išdavikės: ką verta apgalvoti iš anksto ir jų išvengti?

Vonios kambario įrengimo klaidos išdavikės: ką verta apgalvoti iš anksto ir jų išvengti?

Maisto produktų laikymas

Ir žinojimas padeda sutaupyti: kaip geriausia laikyti ilgai negendančius produktus?

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

Sodo tinklaraštininkės patarimai, kaip sukurti žydintį kiemą

PATARIMAI

Super maistas veido odai – ką reiktų žinoti?

Super maistas veido odai – ką reiktų žinoti?

Pasaulinei barzdų dienai artėjant – 5 barberio patarimai, kaip barzdą prižiūrėti namuose

Pasaulinei barzdų dienai artėjant – 5 barberio patarimai, kaip barzdą prižiūrėti namuose

Apsauga nuo saulės svarbu, tačiau nereikėtų pamiršti ir dėmesio raukšlėms

Apsauga nuo saulės svarbu, tačiau nereikėtų pamiršti ir dėmesio raukšlėms

Profesionalios namų organizatorės patarimai: ką daryti norint namuose palaikyti ilgalaikę tvarką?

Profesionalios namų organizatorės patarimai: ką daryti norint namuose palaikyti ilgalaikę tvarką?

5 patarimai senjorams, kaip išvengti apgavysčių internete

5 patarimai senjorams, kaip išvengti apgavysčių internete

Kūdikio primaitinimas – gydytojų atsakymai į dažniausius tėvų klausimus

Kūdikio primaitinimas – gydytojų atsakymai į dažniausius tėvų klausimus

JUNG
Buhalterinė apskaita
Skaitome.lt Skaitome.lt
Projektai:  statybajums.lt / manosveikata.lt / kelioniuklubas.lt / automedia.lt /  verslo.tv / seostraipsnis.lt / mokslozinios.lt / zvejosapnas.lt / protobokstai.lt / motinyste.lt

Input your search keywords and press Enter.