SKAITOME.LT
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
Skaitome.lt
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
skaitome.lt
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus

Ekspertas pataria: kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?

Straipsniai - Maistas
Ekspertas pataria: kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?

Kepsnį galima išsikepti kiekvienų namų virtuvėje, tačiau tam, kad jis būtų sultingas, aromatingas ir nepamirštamo skonio – ne tik privalome žinoti, kaip išsirinkti kokybišką mėsą, bet ir kelias pagrindines jos ruošimo taisykles. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, atskleidžia, kad pagrindinė paslaptis, norint išgauti patį geriausią kepsnio skonį, – jį ruošti kuo paprasčiau.

Kaip išsirinkti kokybišką mėsą?

G. Bačkovas akcentuoja, kad renkantis mėsą sultingam kepsniui, dėmesį vertėtų atkreipti į kelis dalykus. Pirmiausiai jis žiūri į riebalų ir raumens santykį – aukščiausios kokybės mėsa neturi būti per riebi, tačiau šiek tiek riebalo reikia, kad kepama mėsa neišdžiūtų. Dėmesį mėsos ekspertas taip pat atkreipia ir į mėsos kvapą bei spalvą: mėsa turi būti rausva, šviesi, blizgi, ji neturėtų būti apdžiūvusi. „Spalva priklauso ne tik nuo rūšies, bet ir nuo gyvulio amžiaus. Įvairiausios rūšies mėsą: ar tai būtų jautiena, ar kiauliena, ar aviena, sieja vienas kokybės bruožas: kuo tamsesnė mėsa – tuo senesnis gyvulys, todėl tokia mėsa bus kietesnė“, – sako G. Bačkovas.

Vienas iš pirmųjų faktorių, į kurį reikia atsižvelgti renkantis mėsą: galiojimo data – kuo daugiau laiko mėsa galioja, tuo ji šviežesnė. Šviežią mėsą reikėtų suvartoti per 2–5 dienas, ilgiau jos šaldytuve laikyti nerekomenduojama.„Vartojimo terminas yra matomas ant kiekvieno produkto etiketės. Ant jos taip pat nurodyta mėsos laikymo temperatūra, todėl grįžę namo iš parduotuvės būtinai vadovaukitės nurodytomis instrukcijomis – šviežia, tinkamai laikoma mėsa neabejotinai bus skaniausia ir sultingiausia“, – pabrėžia mėsos ekspertas.

Skirtingos mėsos rūšys – skirtingos kepimo taisyklės

Išsirinkus kokybišką mėsą, pašnekovas atskleidžia ir tinkamo jos paruošimo paslaptis. G. Bačkovas sako, kad kiekvienos rūšies mėsai galioja skirtingos kepimo taisyklės, o pirmiausia kepsniui svarbu pasirinkti tinkamą mėsos dalį. Pavyzdžiui, jeigu užsimanėte kiaulienos kepsnio – geriausia kepimui rinktis sprandinę. O kad atskleistumėte daugiausiai mėsos skonio ir aromato, prieš kepant tokius kepsnius G. Bačkovas siūlo kelias valandas pamarinuoti druskos, pipirų ir alyvuogių aliejaus marinate.

Jeigu pasirinkote kepti vištieną, plonais gabaliukais supjaustytą mėsą galite 15–20 min. pamarinuoti sojų padaže. Jeigu norisi aštriau – marinuojant galima įpjaustyti aštriųjų pipirų arba paprasčiausiai įberti žiupsnelį maltų juodųjų pipirų.

Jeigu norėtumėte išsikepti jautienos kepsnį, G. Bačkovas pataria, kad geriausia būtų rinktis antrekotą, nugarinę ar išpjovą. Geriausiam skoniui išgauti, mėsą ekspertas siūlo kepti be prieskonių, naudojant saulėgrąžų aliejų, gerai įkaitintoje keptuvėje. Jeigu norite kepsnio su krauju – patariama iš abiejų pusių jį kepti apie 1,5–2 minutes, jeigu norite gerai iškepto – po 4 minutes. O ištraukus karštą kepsnį iš keptuvės – tiesiog pabarstyti jūros druska.

Klaidos, kurių geriau nekartoti

Mėsos ekspertas pasakoja apie didžiausias klaidas ir dalijasi patarimais, kurie kiekvienam mėsos mėgėjui namuose padės išsikepti patį skaniausią kepsnį:

Neįkaitinta keptuvė. Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų: prieš kepant per silpnai įkaitinta keptuvė ar grilius. Jeigu keptuvėje aliejus bus per mažai įkaitęs – į ją įdėjus jautieną, mėsa pradeda virti, matomas burbuliavimas – tokia mėsa bus sugadinta.

Keptuvę uždengti dangčiu. Kepant kepsnį nepatariama keptuvės uždengti dangčiu. Mat tuomet mėsa pradeda ne kepti, o šusti. Todėl kepsnį geriausiai kepti atviroje keptuvėje arba įsigijus specialų dangtį su tinkleliu, kuris leis pasišalinti garams.

Netinkamas mėsos pasirinkimas. Norint paruošti skaniausią jautienos kepsnį, mėsos ekspertas siūlo rinktis brandintą mėsą. Pasirinkus tokį produktą, anot jo, kokybišką kepsnį namuose išsikepsite be vargo.

G. Bačkovas dalijasi ir jautienos antrekoto kepsnio receptu. Ekspertas primena, kad jautieną ruošti reikėtų kuo paprasčiau, nes čia ir slypi kepsnio skonis.

Jautienos antrekoto kepsnys

Jums reikės:

2–3 cm storio jautienos antrekoto

Šlakelio saulėgrąžų aliejaus

Žiupsnelio jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų

50 g sviesto

Skiltelės česnako

Paruošimas:

Pirmiausiai kepsnį G. Bačkovas nusausina servetėle tam, kad jo paviršius nebūtų drėgnas. Tuomet įkaitina keptuvę ir į ją pila šlakelį saulėgrąžų aliejaus. Į gerai įkaitintą aliejų jis deda antrekotą ir apie 1,5–2 min. jį pakepa iš abiejų pusių. Tuomet gabalėlį sviesto sumaišo su skiltele smulkinto česnako ir žiupsneliu jūros druskos.

Ant iš keptuvės ištraukto kepsnio G. Bačkovas beria žiupsnelį jūros druskos, pipirų bei užtepa paruoštą sviestą. Galiausiai jis kepsnį uždengia gabaliuku folijos ir taip palaiko apie 10 min., kad pasiskirstytų prieskoniai ir atsipalaiduotų mėsos raumuo. Anot mėsos eksperto, tokiu būdu paruoštas kepsnys bus daug minkštesnis ir sultingesnis. Skanaus!

Kiti straipsniai

Suvalgius greito ar kinų maisto skauda galvą? Gali būti kalta viena medžiaga
Maistas

Suvalgius greito ar kinų maisto skauda galvą? Gali būti kalta viena medžiaga

Vakarienė iš greito maisto ar kinų restorano gali baigtis galvos skausmu ir pykinimu – tokiais simptomais dažnai skundžiasi žmonės, kurie...

Vaisių ir daržovių laikymas namuose: ką laikyti šaldytuve, o kam tinka kambario temperatūra?
Maistas

Vaisių ir daržovių laikymas namuose: ką laikyti šaldytuve, o kam tinka kambario temperatūra?

Pirmosiomis pavasario dienomis dažniau atsigręžiame į sveikos gyvensenos tendencijas, riebesnius produktus vis dažniau iškeičiame į šviežius vaisius bei daržoves, tačiau...

„Romanesco“ žiediniai kopūstai: ne tik gražūs, bet ir naudingi
Maistas

„Romanesco“ žiediniai kopūstai: ne tik gražūs, bet ir naudingi

Pavasarį neretai pasitinkame nusilpę po ilgos ir šaltos žiemos, tačiau energiją galima atgauti mitybą praturtinus įvairiomis daržovėmis ir vaisiais. Ypač...

Pavasario hitas – lietuviški agurkai: jų nauda ir kitokių šaltibarščių receptas
Maistas

Pavasario hitas – lietuviški agurkai: jų nauda ir kitokių šaltibarščių receptas

Kartu su kalendoriniu pavasariu parduotuves pasiekė ir šviežias pavasarinių daržovių derlius: ridikėliai, morkos, salotos ir švieži lietuviški agurkai rikiuojasi ne...

Dietologė pataria: ką turėtume valgyti, kad pavasarį pasitiktume kupini energijos
Maistas

Dietologė pataria: ką turėtume valgyti, kad pavasarį pasitiktume kupini energijos

Pirmosiomis pavasario dienomis dažniau atsigręžiame į sveikos gyvensenos tendencijas. Žmonės bando keisti mitybos įpročius ir šiuo metu daugiau dėmesio pradeda...

Sviestas ar aliejus: kokį produktą ir kada naudoti?
Maistas

Sviestas ar aliejus: kokį produktą ir kada naudoti?

Rasti receptą, kuriame nėra nė šlakelio aliejaus ar šaukštelio sviesto tikriausiai būtų sudėtinga. Šie produktai plačiai naudojami įvairiose pasaulio virtuvėse:...

Netikėti faktai apie sūrį: kodėl jis laikomas urvuose ir ar jį tikrai mėgsta pelės?
Maistas

Netikėti faktai apie sūrį: kodėl jis laikomas urvuose ir ar jį tikrai mėgsta pelės?

Prancūzijoje per metus vienam gyventojui tenka beveik 26 kilogramai sūrio. Turbūt nesuklysime pasakę, kad Prancūzija yra tikra sūrių šalis –...

Lašiša ne tik skani, bet ir naudinga: receptai, nepaliksiantys abejingų
Maistas

Lašiša ne tik skani, bet ir naudinga: receptai, nepaliksiantys abejingų

Lašiša – viena iš labiausiai pamėgtų žuvų, naudojama daugelio pasaulio virtuvių. Ji –  ne tik skani, lengvai pagaminama, bet ir...

Smulkinta mėsa Lietuvoje populiarumu nenusileidžia šviežiai: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?
Maistas

Smulkinta mėsa Lietuvoje populiarumu nenusileidžia šviežiai: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

Smulkinta mėsa – universalus produktas, pamėgtas daugelio namuose. Iš jos dažniausiai esame pripratę gaminti kotletus ar naudoti kaip įdarą cepelinams,...

Druska konditerijos gaminiuose – netikėtas ingredientas skoniui subalansuoti ir paryškinti
Maistas

Druska konditerijos gaminiuose – netikėtas ingredientas skoniui subalansuoti ir paryškinti

Druska – vienas iš nedaugelio produktų, be kurio virtuvėje neišsiverstų nė vienas, o ir jos rūšių  parduotuvėse šiuo metu galima...

Kitas įrašas
Pramogos su rogutėmis: kada žiemos džiaugsmus lydi traumos

Pramogos su rogutėmis: kada žiemos džiaugsmus lydi traumos

Skaitome.lt

Naudingi ir įdomūs SEO straipsniai ir patarimai įvairomis temomis: Būsto įrengimo, laisvalaikio, sveikatos, verslo, mitybos, kelionių, automobilių priežiūros, interjero, technologijų, draudimo ir t.t.

Norite susisiekti?

Kontaktai

ŽYMOS

akių makiažas Augintiniai augintinio sveikata Avižos baidarių nuoma baidarės dantų priežiūra daržovės dieta dietologė duona duonos kepimas duonos receptai gera savijauta gera sveikata gydymas imunitetas imuniteto stiprinimas kaip pasirinkti dviratį kava kavinės kosmetinė košė maistas maisto planavimas maisto produktai makaronai mandarinai miegas mityba patarimai patiekalai plaukų priežiūra receptai restoranai skaidulos skrandžio rūgštingumas sveikas sveikas oras sveikata velykos vitaminai Vizažistė žaizdelė žalieji kokteiliai

Naujausi straipsniai

Suvalgius greito ar kinų maisto skauda galvą? Gali būti kalta viena medžiaga

Suvalgius greito ar kinų maisto skauda galvą? Gali būti kalta viena medžiaga

Vaisių ir daržovių laikymas namuose: ką laikyti šaldytuve, o kam tinka kambario temperatūra?

Vaisių ir daržovių laikymas namuose: ką laikyti šaldytuve, o kam tinka kambario temperatūra?

Ekspertas atskleidė, kaip dažysimės šį sezoną: 5 karščiausios makiažo tendencijos

Ekspertas atskleidė, kaip dažysimės šį sezoną: 5 karščiausios makiažo tendencijos

„Romanesco“ žiediniai kopūstai: ne tik gražūs, bet ir naudingi

„Romanesco“ žiediniai kopūstai: ne tik gražūs, bet ir naudingi

  • verslo.tv
  • statybajums.lt
  • manosveikata.lt
  • kelioniuklubas.lt
  • automedia.lt

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos

Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos