SKAITOME.LT
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
Skaitome.lt
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
skaitome.lt
Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus

Dietistė priminė, kodėl turime nepamiršti šviežių produktų

Straipsniai - Maistas
Dietistė priminė, kodėl turime nepamiršti šviežių produktų

Jaučiate energijos trūkumą, žarnyno spazmus ar tiesiog pastebite suprastėjusią organizmo būklę? Prasidėjus penktai savaitei, kai gyvename namų režimu, ypač svarbu rūpintis tuo, ką valgome. Pasak dietistės Živilės Dumbraitės, planuojantis savaitės meniu reikėtų nepamiršti šviežių maisto produktų, ypač daržovių ir vaisių, kuriuose gausu A, C vitaminų ir maistinių skaidulų.

Ypač svarbu – ką valgome

Pasak dietistės Ž. Dumbraitės, šiuo laikotarpiu, kai daugelio organizmai yra labiau pažeidžiami dėl tam tikrų vitaminų trūkumo, ypač svarbu gerinti savo mitybą bei stiprinti organizmą. Vitaminai, mineralai ir maistinės skaidulos didžiąja dalimi yra gaunami su maistu, dėl to labai svarbu stebėti, ką valgome.

„Karantino laikotarpiu į savo maisto racioną būtina įtraukti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Tai yra pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis. Jos būtinos geram virškinimo procesui. Be to, pakankamas kiekis skaidulų padeda geriau veikti mūsų žarnyno bakterijoms, kurios yra svarbios kovoje su infekcijomis. Tad jei žarnyno mikrobiota nusilpusi, žymiai greičiau susirgsime ir sunkiau pasveiksime. Džiugu, kad jau kuris laikas galime mėgautis šviežiais ridikėliais, lapinėmis salotomis ar špinatais ir kitomis šviežio derliaus gėrybėmis“, – kalba dietistė.

Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad nors karantino pradžioje labiausiai išaugo ilgą galiojimą turinčių produktų pardavimai, šiandien matomas ir didesnis šviežios produkcijos poreikis.

„Karantinui tęsiantis jau penktą savaitę, pamažu sugrįžta įprasti pirkėjų įpročiai – tai rodo augantys šviežios produkcijos pardavimai. Gyventojų krepšeliuose atsiranda ne tik kruopos, konservai, duonos kepiniai, bet vis dažniau į juos sugrįžta ir šviežias maistas – įvairios daržovės, vaisiai, pieno produktai ar šviežia mėsa bei jos gaminiai. Labai svarbu, kad net ir esant tokioms sąlygoms, pirkėjai į savo racioną įtrauktų šviežią maistą, kuris užtikrina įvairiapusę mitybą“, – sako I. Baltrušaitienė.

Pats organizmas, jog jam trūksta tam tikrų vitaminų ar kitokių medžiagų, parodo tik praėjus keliems mėnesiams ar net metams. Tačiau visgi kūnas jau ir anksčiau pradeda siųsti ženklus, į kuriuos nereikėtų numoti ranka.

„Esant daržovių trūkumui galite pastebėti vidurių užkietėjimą, žarnyno spazmus, bendrą suprastėjusią organizmo būklę, energijos ar skysčių trūkumą, tamsesnę šlapimo spalvą. Jei žmogus geria nepakankamai vandens, jis bent jau dalį skysčių gauna su šviežiomis žaliomis daržovėmis ir vaisiais“, – sako dietistė.

Papildykite vitamino A ir C atsargas

Pasak dietistės Ž. Dumbraitės, ypač reikėtų pasirūpinti vitamino A atsargomis – jis labai svarbus imunitetui, odos būklei, nervų, širdies ir kraujagyslių veiklai. Šio vitamino gausu ne tik morkose, bet ir lapinėse daržovėse, tokiose kaip špinatai ir kopūstai. Reikia nepamiršti ir svogūnų bei česnakų – jie pasižymi antibakterinėmis savybėmis, todėl puikiai tinka virusų ir peršalimo ligų prevencijai.

„Šiuo metų laiku vertingiausios yra lapinės daržovės, salotos, špinatai, burokėlių lapai, krapai, petražolės, taip pat ridikėliai, pirmieji pavasariniai agurkai, svogūnai, česnakai ir jų laiškai. Tai pat nepamirškime ir įvairių daigintų grūdų bei sėklų. Greitu metu jau galėsime džiaugtis ir pirmosiomis lietuviškomis uogomis. Tačiau kol kas patariu rinktis ir kituose kraštuose užaugintus vaisius, svarbu, jog šiuo metu būtų jų derliaus sezonas“, – sako Ž. Dumbraitė.

Ž. Dumbraitė prideda, kad šiuo metu mitybą būtina praturtinti ir citrusiniais vaisiais, uogomis ir raugintomis daržovėmis, ypač kopūstinėmis. Šie produktai pasižymi dideliu vitamino C kiekiu, kuris irgi padeda apsisaugoti nuo virusinių infekcijų, peršalimo ligų.

Kaip daržoves išlaikyti kuo ilgiau šviežias?

Tai, kad į parduotuvę einame kartą per savaitę ir netgi rečiau, nereiškia, kad negalime pirkti šviežių vaisių ir daržovių. Pasak dietistės, svarbiausia yra suplanuoti savo meniu, pasidaryti pirkinių sąrašą ir tuomet tikrai neteks išmesti suvytusių maisto produktų.

„Patarčiau tokias daržoves, kaip morkas, saliero stiebus, pankolius, agurkus, iš karto parsinešus namo nuplauti, supjaustyti didesniais gabaliukais ir sudėjus į hermetišką indelį užpilti šaltu vandeniu. Tokiu būdu šie produktai ilgiau išliks švieži ir traškūs. Žalumynus, pavyzdžiui, petražoles, krapus, kalendras, laiškinius svogūnus ar lapines salotas, pamerkite į stiklainiukus su vandeniu ir pasidėkite į šaldytuvą“, – patarimais dalinasi Ž. Dumbraitė.

Kuo įvairesnė mūsų mityba, tuo įvairesniais vitaminais, mineralais ir maistinėmis medžiagomis aprūpinsime savo organizmą. Stiprus organizmas ir imuninė sistema dabar yra esminis dalykas, į ką reikėtų orientuotis.

Žymos: daržovėsdietadietologė

Kiti straipsniai

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?
Maistas

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sausis – mėnuo, kai visi dar turime entuziazmo tesėti sau duotus naujų metų pažadus. Viena sričių, kurios naujų metų pažadai...

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai
Maistas

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

Šių metų maisto tendencijos rodo, kad užkandžiai neapleidžia populiarumo pozicijų. O kad jie būtų sveikesni, būtina atsirinkti ne tik skanius,...

Stintos jau atkeliauja į parduotuves: kaip sezoną vertina žvejai ir kaip jas ruošime mes?
Maistas

Stintos jau atkeliauja į parduotuves: kaip sezoną vertina žvejai ir kaip jas ruošime mes?

Nors šiemet dėl karantino ribojimų patys negalime vykti į pajūrį mėgautis lietuviškos žiemos pažiba, šviežios agurkais kvepiančios stintos pasieks lietuvių...

Maisto švaistymas – didelė šių dienų problema: kiek tonų išmetame ir kaip su tuo kovoti?
Maistas

Maisto švaistymas – didelė šių dienų problema: kiek tonų išmetame ir kaip su tuo kovoti?

Maisto švaistymas – didelė šių dienų problema, todėl nenuostabu, kad su tuo kasmet stengiamasi vis labiau kovoti: kuriami įvairiausi su...

Išmesti nereikia naudoti – kur dėsite kablelį? 4 gardūs maisto likučių receptai
Maistas

Išmesti nereikia naudoti – kur dėsite kablelį? 4 gardūs maisto likučių receptai

Nors didžiosios metų šventės oficialiai baigėsi, apie šventinį patiekalų maratoną mums vis dar primena namuose užsilikę maisto likučiai. Virtuvės spintelėje...

Obuoliai karaliauja ir žiemą: jų nauda organizmui ir patarimai, kokiomis sąlygomis juos laikyti
Maistas

Obuoliai karaliauja ir žiemą: jų nauda organizmui ir patarimai, kokiomis sąlygomis juos laikyti

Obuoliai – tikriausiai labiausiai pamėgti, plačiausiai auginami ir daugiausiai vartojami vaisiai Lietuvoje. Jie ypatingai naudingi kiekvieno organizmui, nes juose gausu...

3 sveikų kokteilių receptai, sustiprinsiantys imunitetą
Maistas

3 sveikų kokteilių receptai, sustiprinsiantys imunitetą

Siekiant, kad metai prasidėtų prasmingai ir eitųsi sklandžiai, juos pradėti verta nuo sveikatos stiprinimo – susikurti mažus dienos ritualus, kurie...

Maisto tendencijos – ką ir kaip valgysime 2021-aisiais?
Maistas

Maisto tendencijos – ką ir kaip valgysime 2021-aisiais?

Maisto kultūra ir valgymo įpročiai bei požiūris į maistą neišvengiamai kinta kartu su pasauline situacija. Jiems įtaką daro ne tik...

Naujuosius metus pradėkite ypatingai – namiškius nustebinkite vėlyvaisiais pusryčiais
Maistas

Naujuosius metus pradėkite ypatingai – namiškius nustebinkite vėlyvaisiais pusryčiais

Už gardžią Naujųjų sutikimo vakarienę geriau gali būti tik dar gardesni vėlyvieji pusryčiai pirmąją metų dieną. Kad nauji metai prasidėtų...

Kaip išrinkti tobulą kavą dovanoms: nebijokite eksperimentuoti
Maistas

Kaip išrinkti tobulą kavą dovanoms: nebijokite eksperimentuoti

Lietuviai kava mėgaujasi jau nuo XVIII amžiaus pradžios, tačiau ragautojų dėmesys į šio gėrimo kokybę pradėjo krypti visai neseniai –...

Kitas įrašas
Sveikas lygu laimingas. Kodėl gyventi sveikai verta?

Sveikas lygu laimingas. Kodėl gyventi sveikai verta?

Skaitome.lt

Naudingi ir įdomūs SEO straipsniai ir patarimai įvairomis temomis: Būsto įrengimo, laisvalaikio, sveikatos, verslo, mitybos, kelionių, automobilių priežiūros, interjero, technologijų, draudimo ir t.t.

Norite susisiekti?

Kontaktai

ŽYMOS

akių makiažas Augintiniai augintinio sveikata Avižos baidarių nuoma baidarės dantų priežiūra daržovės dieta dietologė duona duonos kepimas duonos receptai gera savijauta gera sveikata gydymas imunitetas imuniteto stiprinimas kaip pasirinkti dviratį kava kavinės kosmetinė košė maistas maisto planavimas maisto produktai makaronai mandarinai miegas mityba patarimai patiekalai plaukų priežiūra receptai restoranai skaidulos sveikas sveikas oras sveikata velykos vitaminai Vizažistė žaizdelė žalieji kokteiliai žarnyno valymas

Naujausi straipsniai

Kosmetologė pataria, kokia turėtų būti veido odos priežiūros rutina šaltuoju sezonu

Kosmetologė pataria, kokia turėtų būti veido odos priežiūros rutina šaltuoju sezonu

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Sveikesnio gyvenimo receptai: kaip desertuose pakeisti cukrų?

Trys gudrybės, kurios paįvairins namų SPA

Trys gudrybės, kurios paįvairins namų SPA

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

Meksikietiškos virtuvės perlas gvakamolė: 6 netikėti faktai

  • verslo.tv
  • statybajums.lt
  • manosveikata.lt
  • kelioniuklubas.lt
  • automedia.lt

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos

Nėra rezultatų
Žiūrėti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Patarimai
  • Namai
  • Laisvalaikis
  • Maistas
  • Sveikata
  • Verslas

© 2020 Skaitome.lt Visos teisės saugomos